Dioramka w pudełku

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Jakvbek
Wałkarz

Dioramka w pudełku

Post autor: Jakvbek »

Cześć :) Pytanie może nie do końca dotyczy warhammera, ale modelarstwa, więc tu sie nada :)
Planuję zrobić komuś w prezencie dioramkę w pudełku drewnianym. Ogólnie chciałem zrobić cypelek otoczony wodą, na cypelku kilka drzewek, namioty no i rzecz jasna trawa. Przy okazji dwa pomosty. Całość chciałbym zamknąć w takim pudełku: http://allegro.pl/show_item.php?item=3923473063 Jak widać ma ono zaledwie 9cm wysokości...
I mam kilka pytań związanych z kwestią techniczną. Wstępny pomysł był taki, żeby kupić płytkę styropianową na wymiar pudełka, przy granicach (woda) wyciąć ją w dół. Następnie pomalować powierzchnie wody, a następnie pomalować to wikolem. Nigdy się makietami nie zajmowałem i nie mam pojęcia czy wyglądałoby to znośnie. Powierzchnie wyspy chciałem zakleić trawką elektrostatyczną, gdzieniegdzie piaskiem. Pomosty chciałem zrobić z balsy. Dalej przyszedł czas na drzewka i namioty i tu już pojawia się spory problem, bo nie wiem jak je wykonać... Zwłaszcza w tak małej skali, żeby mieściły się w pudełku. Jak widzicie taki pomysł? Czy jest sens sie za to zabierać? Czy taka woda wyglądałaby sensownie i czy znacie jakiś sposób na tanie wykonanie drzewek i namiotów? Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
Cookie Monster
Łysy oszukista

Post autor: Cookie Monster »

Jeśli nigdy tego nie robiłeś to może być cieżko to zrobić,żeby to się tam zmieściło. Problemem jest wysokość pudełka bo wszystko będziesz musial dostosować do wielkości drzewa. Styropian to słaby pomysł bo tylko jeszcze Ci odbierze troche wysokości. Drzewko najlepiej będzie skręcić z drutu. A co do wody to lepiej użyć jakiegoś water effectu niż wikolu.
Komentuję to co widzę na zdjęciach. Jeśli chcesz żeby ludzie oceniali Twoje prace to licz się z krytyką.
Więcej wszystkiego:http://lysymaluje.blogspot.com/

Grabz
Kretozord

Post autor: Grabz »

Warto dociąć cienką płytę na wymiar pudełka, po wykonaniu makiety zamontować w środku. Stropian będziesz musiał pokryć jakąś warstwą osłonową by zapobiec odkształceniu. Woda z fraby + wikol ujdzie choć warto bedzie taflę pociągnąć lakierem z połyskiem. Namioty i roślinność gotowce lub na własną ręke.

ODPOWIEDZ