RUM-ors 8 ed Brodacze.
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
Re: RUM-ors 8 ed Brodacze.
jak coś cytujecie tylko po to, żeby napisać plus jeden to może usuńcie tekst i napiszcie wypowiedź xy o abcd... bo te multicytaty forum rozwalaja i sie zle czyta
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.
Patrząc od 6 edycji zmieniono następujące rzeczy:Prokrastynator pisze:Tak więc myślę, że przesadą jest pisanie o nagłej drastycznej zmianie stylistyki, skoro dotyczy to głownie jednego modelu.
1. Zmieniono armatę.(Zmiana stylistyki)
2. Zmieniono katapę.(Zmiana stylistyki)
3. Zmieniono organki.(Zmiana stylistyki)
4. Zmieniono bolce.(Zmiana stylistyki)
5. Zmieniono wariorsów/kuszników na pudło warriorsi/longi.(Repak longów, wycofanie rangerów, zmiana stylistyki, od tego momentu rozróżnianie longi - wariorzy, tylko po "maskach" na hełmach.)
6. Zmieniono minerów. (Wycofano metale, zmiana stylistyki)
7. Zamieniono thundów metalowych na box thundzi/kusznicy/rangerzy.(Zmiana stylistyki.)
Obecnie:
8. Zmiana hammerersów.(Zmiana stylistyki)
9. Zmiana ironów(?)(Zmiana stylistyki)
10. Zmiana longów(?)(Zmiana stylistyki)
11. Zmieniono żwirka na apacha.(Zmiana stylistyki, steampunk? Sf? Kij wie.)
12. Zmieniono tron, który wrócił
Coś jeszcze pominąłem? Albo pomieszałem? Oczywiście lista ta nie obejmuje wcześniejszych zmian (chociażby kowadło) a także zmian dokonywano na przestrzeni lat, dlatego całość może nie być tak oczywista, jednakże pisanie o tym, że zmieniono stylistykę jednego modelu, jest to w moim odczuciu mocne nadużycie.
Marudzicie jak stare baby.
Na oko żyrka trzeba maznąć farbą trochę inaczej. Zrobimy go całego na metal i będzie dobrze.
ja otworzyłem dzisiaj pudełko hamkówi patrze- karta z parametrami oddziału- i sa dwa ataki. a czempion to nawet trzy
i już jest dobrze.
żyrobombery zamówilem dwa. zauważcie, że poza runami mamy ancestor heirlooms. czyżby powrót golden sceptre of norgrim i siekiery gotreka dostepnej dla slayerów ?
Na oko żyrka trzeba maznąć farbą trochę inaczej. Zrobimy go całego na metal i będzie dobrze.
ja otworzyłem dzisiaj pudełko hamkówi patrze- karta z parametrami oddziału- i sa dwa ataki. a czempion to nawet trzy
i już jest dobrze.
żyrobombery zamówilem dwa. zauważcie, że poza runami mamy ancestor heirlooms. czyżby powrót golden sceptre of norgrim i siekiery gotreka dostepnej dla slayerów ?
- Prokrastynator
- Warzywo
Nie wiem co powyższa lista ma do tego co pisałem. Wymienisz też wszystkie szczegóły którymi dzisiejsze krasnoludy różnią się od pierwszych figurek karłów wydanych za czasów gdy Citadel nie był jeszcze Games Workshopem? Pisałem tylko i wyłącznie o braku drastycznej zmiany stylistyki nowych figurek piechoty, względem tego jak krasnoludy przedstawiane były ilustracjach do warhammera od czasów 6 edycji, a te wpisują się w ten wizerunek idealnie. To, że figurki różnią się od poprzednich edycji to chyba oczywista oczywistość, nie oznacza to jednak, że zmieniono stylistykę Warhammerowych krasnoludów, bo ta od kilku dobrych lat, pozostaje mniej-więcej taka sama. Figurki, to inna sprawa bo one zawsze stały w tyle za ilustracjami, a teraz zaczynają do nich powoli dobiegać, w ostatnich kilku armiach (o nieszczęsnym żyrosie nie piszę). W tej swojej liście podajesz np. update hammerersów jako przykład zmiany stylistyki, ale to przykład nietrafiony, bo to dotychczasowe, stare, 5-edycyjne metale były archaiczne i biedne w stosunku do tego, jak krasnoludzką elitę przedstawia się w warhammerowej stylistyce w ostatnich latach. Tak więc w tym przypadku to nie jest wprowadzenie jakichś nowych, udziwnionych pomysłów, tylko updejt staroci względem klimatów i stylu jaki panuje w tej rasie od dłuższego czasu.okurdemol pisze: Coś jeszcze pominąłem? Albo pomieszałem?
O prawdziwie drastycznych zmianach stylistyki to można mówić dopiero przy przechodzeniu z 5 na 6 edycję, gdzie wcześniej Warhammerowe krasnale to były dość pocieszne krasnoludki z lekkim syndromem ogrodowego gnoma, a po 6 ed. jawiły się już nieco bardziej jak w ilustracjach Adriana Smitha - czyli banda tęgich, ciężko opancerzonych zakapiorów w pseudo-vikingowych/celtickich klimatach. Wszystko od tego czasu było jedynie lekką wariacją tego motywu. Żyrokopter może i jest nadmiernie odjechany, ale gdy patrzę na nowych longeardsów, ironbreakersów czy bohaterów, to nie widzę niczego co drastycznie by się kłóciło z wizerunkiem warhammerowego krasnoluda jaki przedstawiany był we wszelkiego rodzaju artach, książkach i grach od ostatniej dekady.
Marudzicie jak stare baby. Mi się te nowe modele całkiem podobają, pomijam fakt jak będą wyglądać "na żywo" i pomalowane przez kogoś z pomysłem. Żeby je ocenić trzeba je najpierw "pomacać" i zobaczyć w 3D, a nie kilka niewyraźnych zdjęć.
Marudzicie na miotacze ognia w nowych pancernych strzelcach, na moje oko broń którą trzymają wygląda jak garłacz, ale jak mówiłem zdjęcia są ciut niewyraźne. Co do armaty jednego z bohaterów - cóż trzeba pamiętać że krasie są niższe więc przy człowieku ta bron wglądałaby inaczej. Swoją drogą ciekawe jak będą wyglądały modele krasi przy jakiejś innej armii - pierwsze wrażenie mówi mi że są sporo wyżsi niż byli wcześniej, ale może po prostu ścięto im brzuszki co zmieniło proporcje figurki.
Swoją drogą te bombowce mogą być zabójcze dla wszelkiej lekkiej piechoty, missfire w sumie nie jest taki straszny , szansa na wysadzenie zdrowego żyrka nie jest aż tak ogromna. Ciekawe wydaje się też dodatkowe opcje - heirlooms i runy - w dotychczasowych bookach raczej ścinali różnorodne złożenie bohaterów, o obcięciu magicznych przedmiotów w bookach do minimum nie wspomnę
Marudzicie na miotacze ognia w nowych pancernych strzelcach, na moje oko broń którą trzymają wygląda jak garłacz, ale jak mówiłem zdjęcia są ciut niewyraźne. Co do armaty jednego z bohaterów - cóż trzeba pamiętać że krasie są niższe więc przy człowieku ta bron wglądałaby inaczej. Swoją drogą ciekawe jak będą wyglądały modele krasi przy jakiejś innej armii - pierwsze wrażenie mówi mi że są sporo wyżsi niż byli wcześniej, ale może po prostu ścięto im brzuszki co zmieniło proporcje figurki.
Swoją drogą te bombowce mogą być zabójcze dla wszelkiej lekkiej piechoty, missfire w sumie nie jest taki straszny , szansa na wysadzenie zdrowego żyrka nie jest aż tak ogromna. Ciekawe wydaje się też dodatkowe opcje - heirlooms i runy - w dotychczasowych bookach raczej ścinali różnorodne złożenie bohaterów, o obcięciu magicznych przedmiotów w bookach do minimum nie wspomnę
Nie "mogą być zabójcze dla wszelkiej lekkiej piechoty" tylko "będą zabójcze dla wszelkiej lekkiej piechoty". Duża blastka z S3 plus mała blastka z s3 na 4+? Elfy giną garściami.oczko pisze: Swoją drogą te bombowce mogą być zabójcze dla wszelkiej lekkiej piechoty, missfire w sumie nie jest taki straszny , szansa na wysadzenie zdrowego żyrka nie jest aż tak ogromna.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator
- Niles Valera, Agitator
Wszystko ok, tylko że z opisu w White Dwarfie wynika że bombardowanie ma miejsce w fazie ruchu.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator
- Niles Valera, Agitator
Zwłaszcza, że jest napisane "may drop a bomb unless they are fleeing or have declared a charge that turn". Jednostka po prostu przelatuje (ruch lub marsz) i rzuca bombę w wybraną jednostkę która jest na linii ruchu. Gdyby było inaczej, na pewno byłoby to zapisane.panterq pisze:Wszystko ok, tylko że z opisu w White Dwarfie wynika że bombardowanie ma miejsce w fazie ruchu.
Myślę, że każda armia musi mieć w miarę tanią i giętą jednostkę (tak jak skullcannon kosztujący śmieszne 135 pkt) co jeszcze bardziej zachęca ludzi do kupowania
Ostatnio zmieniony 6 lut 2014, o 00:19 przez Azgaroth, łącznie zmieniany 2 razy.
tylko działko strzela w fazie shootingu, B52 zrzuca towar w remaining moves.
Żyros ma znowu mieć bombardowanie? Jak w starych edycjach? Dla mnie super, i sam model wygląda jak Mi 24 . Imperium ma czołg. My mamy latający czołg . Dorzuci mu się jeszcze kilka kolców, opcję z napalmem, machnie jakiś freehand na kadłubie (np gołą panienkę) i można cisnąć. https://www.youtube.com/watch?v=HW4mg3GICsk
Chętnie kupię, wygląda bardziej bogato niż ponton, a wirnik przypomina ten 5 edycji.
Chętnie kupię, wygląda bardziej bogato niż ponton, a wirnik przypomina ten 5 edycji.
Możesz wrzucić staty, zasady, ekwipunek i co najważniejsze koszt?Grazbird pisze:Marudzicie jak stare baby.
i już jest dobrze.
Do longów też masz ?
parametry żyrków i zasady są na stronie 64 tego wątku.
hamki maja takie same staty jak miały- poza atakami. zwykły ma 2, czempion ma 3
figurki naprawdę ładne.
slayer plastikowy tez fajnie odlany- przy czym ja postawie go na stercie glów a nie na jakimś murku.
albo na głowie smoka.
na razie nie sklejam longów ani hamkow- chociaz coraz bardziej zacyznaja mi sie podobać
i jeszcze jedno- jak wam się nie podoba nowy żyrek to poszukajcie modelu jakiegoś bombowca z I wojny światowej- wyglądają naprawdę kozacko
hamki maja takie same staty jak miały- poza atakami. zwykły ma 2, czempion ma 3
figurki naprawdę ładne.
slayer plastikowy tez fajnie odlany- przy czym ja postawie go na stercie glów a nie na jakimś murku.
albo na głowie smoka.
na razie nie sklejam longów ani hamkow- chociaz coraz bardziej zacyznaja mi sie podobać
i jeszcze jedno- jak wam się nie podoba nowy żyrek to poszukajcie modelu jakiegoś bombowca z I wojny światowej- wyglądają naprawdę kozacko
- swieta_barbara
- habydysz
+1Durin pisze:jak coś cytujecie tylko po to, żeby napisać plus jeden to może usuńcie tekst i napiszcie wypowiedź xy o abcd... bo te multicytaty forum rozwalaja i sie zle czyta
taki mam plan na całą armię, ale z wykorzystaniem tych żyrków ;DGrazbird pisze: i jeszcze jedno- jak wam się nie podoba nowy żyrek to poszukajcie modelu jakiegoś bombowca z I wojny światowej- wyglądają naprawdę kozacko
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"
- White Lion
- Kretozord
a jakie staty mają longi ?Grazbird pisze: hamki maja takie same staty jak miały- poza atakami. zwykły ma 2, czempion ma 3
takie same jak miały?
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1