RUM-ors 8 ed Brodacze.

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Filup
Szef Wszystkich Szefów

Re: RUM-ors 8 ed Brodacze.

Post autor: Filup »

Sluchajcie, czy gdzie po drodze ktos nie napisal, ze zyrek tez bedzie mial zasade Dwarf Made do swojej broni? W tym momencie brak kary na S&S ma maly sens troche... moze ta plotka okaze sie... no wlasnie, plotka? ;)

Ja juz abstrachuje, ze to jedna z wiekszych dziur logiczno fluffowych. +1 do trafienia z powodu wysokiej jakosci wykonania broni ma sens... ale co ma wykonanie broni wspolnego ze stresem spowodowanym zblizajaca sie szarza? ;p

No ale nie bede sie czepial, wieksze dziury logiczne mielismy w przeszlosci.
"If its made by a Dwarf, keep it. If its made by a Human, sell it. If its made by an Orc, bin it. If its made by an Elf, burn it !!! " - Perv
www.facebook.com/XIIIKohorta

Bocian
Chuck Norris

Post autor: Bocian »

Nie rozumiem, czemu tak osłabili runy dla bohaterów, przecież i tak nie mieliśmy turbomorderców, jak niektóre inne rasy:/ Tylko runiczne sztandary są fajniejsze, wszystkie pozostałe to bryndza.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Faktycznie jedyne, co się składa, to drooogi pancernik z dwurakiem. Ogólnie zwykłe przedmioty magiczne są sporo lepsze i dają więcej możliwości, podobnie jak runy z odchodzącego booka. Trochę mnie dziwi, że Delfy są bardziej pancerne od krasiów - jak oni to sobie uzasadnili?

Twórcy booka zdecydowanie udało się oddać klimat schyłku Krasnokudzkiej cywilizacji i sprawić, że każdy gracz krasnoludzki z wielką nostalgią i tęsknotą będzie myślał o minionych latach chwały, kiedy katapulty waliły z S5 i były rerolle save'a i przeciwnikowi nie działała magia i były popychaczki i... :(

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

Master Rune of Flight - 30 punktów, throwing weapon z zasięgiem 12", trafia na 2+, wounduje jak atak w CC, reszta run na broni też działa, ale nie ma zasady Sniper
Nigdy nie miał zasady sniper. Jeżeli wording sie nie zmieni w stosunku do starszych edycji to może być jednak całkiem użyteczna runa.
Niewiele nowego w tych runach, i nic co rekompensowaloby ogólny nerf armii.
Cieszę się z małego multiplikatora (d3) ran na broni, zawsze bardzo brakowało mi tej możliwości.

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Żyrki zieją co turę czy raz na grę?

Theo
Falubaz

Post autor: Theo »

co turę, nie mają zasady breath weapon, jest tylko napisane, że używają fire template, czyli tak jak stare żyrki

Awatar użytkownika
Filup
Szef Wszystkich Szefów

Dlaczego wszystkie specjalne zabawki innych armii daja WSv 4+ a kowadlo tylko 5+? Ano dlatego, ze juz i tak jest przegiete? Rany jak je ograniczyli... Siedze i mysle i nie widze dla niego miejsca w mojej armii... Ehhh...

Shield bearersi za 80 pkt? Really?

Swoja droga, zniknela zasada royal blood?
"If its made by a Dwarf, keep it. If its made by a Human, sell it. If its made by an Orc, bin it. If its made by an Elf, burn it !!! " - Perv

Awatar użytkownika
klakson
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: klakson »

Nie jest zle ;) Dobrze opancerzony lord z 2x rune of might chyba tylko ludzi, elfow i skavenow nie zjada w challenge'u...
Obrazek

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

Ależ będzie mieszania w Army Builderze z tymi runami. Uprzedzam już teraz, runy o nie liniowym przyroście kosztów będą rozpisane jako osobne pozycje w stylu Rune of Fire, Double Rune of Fire, Triple Rune of Fire (oczywiście będą zjadać odpowiednią liczbę slotów)

Awatar użytkownika
wrogu
Falubaz

Post autor: wrogu »

A wg. plotki demon slayer ma i d3W i rerolle czy tam ignorowanie Wardow ;) No spoko - runa z ASF, czymśtam i czyśtam.

Aaaaa zapomniałem, ani on do niczego nie dojdzie, ani nic do niego, no tak ..... ew. wiczki, coby go zapoizonować ;) ... aha one i tak musza szarzowac :lol2: nawet gdyby nie chciały.

Awatar użytkownika
Filup
Szef Wszystkich Szefów

No jest mniej wiecej taki dobry jak Skavenski assasin... tylko ze tamten ma warda i moze miec kupe fajnych zabawek... to moze jak assasin DE... No dobra, tez nie... to jest dobry jak... hmmm. No wlasnie. ;p

Awatar użytkownika
Kubi
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Kubi »

hej,

A słyszał ktoś o jakiejś runie dającej warda 2+ na flaming ataki?

pozdr

Awatar użytkownika
Kenpachi
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Kenpachi »

będzie miał ktoś możliwość wrzucenia skanów booka w najbliższym czasie?

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

zrobiłem sobie kilka testowych rozpisek do krasi i opcja z pancerną piechotą na vanguardzie jest tak droga że masakra.

maksymalnie wejdzie 26 hamków i/lub longbeardów z vanguardem
mega klocek :)
jego połowa zostanie rozstrzelana zanim dojdzie do walki, a połowa drugiej połowy zginie zanim wyprowadzi ataki :)

antymagia przy opcji 0! dodatkowych kostek i maks 1 runa rozproszenia / runesmitha jest zabawna w kosztach ..
organki przy koszcie około 220pkt razem z inżynierem też są mega..

zostaje wystawić się gunline - mniejszym, droższym i gorszym niż w obecnym booku i liczyć na to że zanim przeciwnik dojdzie to stół się przewróci i będzie 10:10 :)
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

Bocian
Chuck Norris

Post autor: Bocian »

Wg. mnie shieldbearers będą kosztowali dwa razy mniej niż wskazano, tu się zakradł błąd, autor na bugmanie w dwóch postach napisał raz tak, raz siak.

Myślę, że mamy już większość danych i reasumując (w mojej ocenie):
- warriorzy, kuszole, hammerers, irondrakes, sztandary, gyrocoptery - lepsze i fajne
- ironbreakers, trollslayers, flamecannon - w istocie podobnie jak było, zasadniczo niegrywalne (nie rozumiem fascynacji flamecannonem na bugmanie, działa podobnie jak w aktualnym ab i 7 edycji, a nikt go wówczas nie brał i był słusznie uważany za nędzny)
- reszta - pogorszona.

Co jest megadziwne, bo armia wcale nadmiernie mocna nie była i wydaje się, że nie wymagała nerfienia... Widać znowu kierowali się logiką, że dwarfy są klimatyczne i ładne, to dzieciaki i tak je kupią, a reszta graczy: pal licho.

Wg. mnie, im bliżej podręcznika, im bardziej wiarygodne informacje, tym gorsze. Już liczyłem na grywalność slayerów, ale okazuje się, że nie zmniejszają sejwa, a oddają tylko ci w basetobase...Liczyłem na rzeźnika na tarczy, a nie dość, że nie ma rzeźnika, to jest gorzej niż było (zabrali dobre pancerze i broń, w dodatku podrożyli koszt). Szereg zawodów.

Może powoływanie się na autorytet to słaba argumentacja, ale jeśli tak doświadczony gracz jak Barbarossa dostrzega znerfienie armii, to jednak coś jest na rzeczy. Tak więc wpisy do księgi uraz oraz sezon narzekania uważam za otwarte.
Jeśli to się wszystko potwierdzi (wg. mnie na 90%), to twierdzenie, że "nie jest tak źle", "są różne opcje", "pamiętam czasy, gdy było gorzej" - uważam za pitu,pitu. Jak można było tak zniegrywalnić tę armię? Co ma nas zachęcić do kupowania nowych modeli, hę?!

(no kurde, ale żeby krasnoludzki król nie był turbotwardzielem - to mnie MEGA WKURZA, jak to się ma do fabuły, fluffu, no come on!)

Awatar użytkownika
Golonka
Masakrator

Post autor: Golonka »

Jakim cudem wyszło ci, że ironbreakersi są niegrywalni? :D
Jak dla mnie to obecnie jedna z najfajniejszych (zaraz po małym żyrku) jednostek. Jasne rozsądna będzie kosztować w granicach 1000 punktów, ale nic przez nią nie przechodzi.
Co do reszty jojczenia, nie widzieliście jeszcze run na talismany a to może być kluczowe. Kannony ciągle mają d6 woundów, a dzięki żyrkom w zasadzie nie ma kosmicznej potrzeby wystawiania katap.
Furion pisze:
@nders9 pisze:
Can units deploy closer than 1" apart?
No, becouse no.

Awatar użytkownika
okurdemol
Wodzirej

Post autor: okurdemol »

O Wieli Moderatorze, mam nadzieje, że post ten zostanie potraktowany jako komentarz coś wartościowego wnoszący do dyskusji.

Otóż padło tu wcześniej (zanim moderacja zajęła się moderacją) pytanie o koszt booka, który na stronce GW wynosił 150 zł. :shock:
Ponieważ zawodowo składam i projektuje książki, chciałbym zaznaczyć, że cena ta jest nieadekwatna do kosztów produkcji.
Bo cóż my tam mamy:
1. Oprawa twarda, klejona, bądź szyto-klejona, ew. szyta (w to ostatnie nie wierze).
2. Wkład najprawdopodobniej na kredzie 90 gram. Bo zwykły papier offsetowy do ilustracji kolorowych się nie nadaje. Ew. papier spulchniany.
3. Skład można by potraktować jako "naukowy" w każdym razie raczej nie tzw. utrudniony.
Jeśli dodamy do tego, że w offsecie (bo w takiej technologii się drukuje) koszt jednostkowy maleje wraz z ilością egzemplarzy, to koszt booka gdy już wyjedzie z introligatorki wynosi nie więcej niż 30 zł (przy około 1000 egzemplarzy)i maleje wraz z ilością egzemplarzy, a raczej GW nie zamówiło 1000 a więcej. Jestem też przekonany o tym, że mają swoją "zaprzyjaźnioną drukarnię", która na pewno chętnie zejdzie im z ceny, aby utrzymać klienta. Nie wiem gdzie oni to będą drukować, ale nawet jeśli by to było w Chinach i trzeba by doliczyć koszty transportu, to absolutnie 150 zł nie jest ceną adekwatną.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Filup
Szef Wszystkich Szefów

Golonka pisze:... Jasne rozsądna będzie kosztować w granicach 1000 punktów, ale nic przez nią nie przechodzi.
...
I wlasnie dlatego nikt nigdy do tego nie podejdzie... i bedziesz mial 1000pkt bezuzytecznosci na stole... ale zawsze mozesz to pchnac.... a nie czekaj nie mozesz. No ale zawsze mozesz tam wlozyc BSB z cho-no-tu... a nie czekaj, nie mozesz... Cale szczescie ze to zabrali, bo bylo za mocne ;p

No i oczywiscie zabrali nam malych inzynierow. Cale szczescie, bo dzieki nim balista byla w miare logiczna... w miare.

Rany... nie widze zadnych plusow w tych plotkach. Altentycznie... :(

Awatar użytkownika
c4h10
Masakrator

Post autor: c4h10 »

Czy żyrki mogą ruszać się po zebraniu? Czy mogą strzelać po marszu?
\/\

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

Czy żyrki mogą ruszać się po zebraniu? Czy mogą strzelać po marszu?
W plotkach takich informacji nie było. Nie liczyłbym na to.
Ostatnio zmieniony 12 lut 2014, o 11:42 przez Fluffy, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ