ETC 2014

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
QQrydza
Prawie jak Ziemko

Re: ETC 2014

Post autor: QQrydza »

Furion, nie dostaniesz olimpijskich not za styl :P
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Gremlin
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Gremlin »

szkoda życia na czytanie tego elaboratu, ale walcz za Uthulan!
xYz

Awatar użytkownika
Duke
Masakrator

Post autor: Duke »

Gremlin pisze:szkoda życia na czytanie tego elaboratu, ale walcz za Uthulan!
+1
Obrazek

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

robienie czegos zeby tylko zrobic nie ma sensu :) a to tak troche wyglada

ja przeczytalem calosc, dlugie posty sie ciezko czyta fakt, ale Furion odnosil sie do konkretnych propozycji, wiec cóż trochę ich było

zadanie niesienia kaganka oświaty jest utrudnione jesli druga strona jest zafiksowana na wlasnym pomysle, ale to juz problem ar.com
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

W ogóle jak się czyta to AR to ręce opadają.
Zróbmy coś z DE, bo kapitanowie napisali, że to druga najmocniejsza armia!
Tylko co? Może obetniemy strzelanie. Obetnijmy shades i darkshards. Ale jakoś nam się nie składa i głupoty wychodzą. To może obetniemy characterów na mountach. Też bez sensu. No to może fasty, ale nie wiemy które. Może warlocki, może DR, może herosów - coś koniecznie trzeba obciąć, bo to druga najmocniejsza armia.

W sumie ma to sens. Interes GW się kręci, co kwartał zainteresowani ETC powinni dokupować po dwa nowe oddziały, którymi pograją do nowego drafta.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Ta, a pamiętasz Kuba tak z 3 sezony temu jak przez meta ETC gracze Dochu musieli na szybko dokupić 60 bloodków :)
No ale skoro coś jest głupie i działa, to w takim razie nie jest to głupie.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Chyba większość osób czytających posty o tym, jak AR podchodzi do "ich armii" przeżywa chwile zwątpienia - jakby widział 5 małp z brzytwami pochylających się nad kodeksem.

Przesłanki wątpliwe, w rodzaju "opinii kapitanów", z których 2/3 w ogóle nie grają na zasady ETC albo uważają skaveny za jedną z TOP3.

Na tej podstawie konkluzja w rodzaju "we must hit them hard and fast" prowadząca do długich rozmyślań w temacie - co w zasadzie w tej armii jest przegięte? Może tabelka, może to, może sro? Potem wklejona jakaś jedna rozpiska którą ktoś kiedyś wygrał lokal w Niemczech jako przykład niedopuszczalnego przegięcia. I dalsze rozważania, co w zasadzie w tej armii jest przegięte. I propozycje od sasa do lasa.

Mi się ich debaty kojarzą ze sceną z Hobbita, jak trolle kłócą się o najlepszy sposób przyrządzenia krasnoludów. A co jakiś czas głos z zewnątrz (post na forum albo pewnie PMka) uruchamia debatę od początku.

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Post autor: zaf »

Barbarossa pisze:Chyba większość osób czytających posty o tym, jak AR podchodzi do "ich armii" przeżywa chwile zwątpienia - jakby widział 5 małp z brzytwami pochylających się nad kodeksem.
dodałbym ze małpy te są slepe i głuche

Mi się ich debaty kojarzą ze sceną z Hobbita, jak trolle kłócą się o najlepszy sposób przyrządzenia krasnoludów. A co jakiś czas głos z zewnątrz (post na forum albo pewnie PMka) uruchamia debatę od początku.
trafnie to ująłeś
ogólnie poza tym draftem każdy poprzedni powodował odstawienie czegoś fajnego (niekoniecznie przegietego) na półkę.
Ograniczanie "przęgięć" powodowało krystalizowanie sie rozpisek jednego słusznego złożenia

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Kiedy będzie w końcu ostateczny draft?
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

Śmichy, chichy a w GW siedzą takie same trolle :wink:
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Cauliflower
Ciśnieniowiec

Post autor: Cauliflower »

Laik pisze:Śmichy, chichy a w GW siedzą takie same trolle :wink:
Tylko, że decyzje GW (nieważne czy trafne czy błędne) są podyktowane sytuacją rynkową i chęcią zarobienia hajsu. Mogą być zatem zrozumiałe.

Decyzje 5 małp z brzytwami nie trzymają się kupy. Wnioskowanie logiczne czy jakakolwiek argumentacja nie mają tam racji bytu. Do tego każdy tam gada swoje i potem lepią z tego "wspólne dzieło"!

Może ktoś by im przypomniał, że ograniczeń miała być podobna ilość co rok temu, a nie znacznie większa i robiona w losowy sposób?
malfoj pisze:Ty to zawsze musisz kogos upokorzyc przy stole
Obrazek

sYsek
Kretozord

Post autor: sYsek »

kto ma im niby przypomnieć? przecież żadne argumenty nie działają. za to jak napiszesz, że potrzeba ich więcej bo wygrałeś 2 lokale grając na dużym demonie khorna, spodziewam się że trafi do ograniczeń. Nie ważne że ograłeś 5 letnie dzieci, ważne, że wygrałeś i to jest gięte...
Byłoby afrontem nie napić się z FRONTEM!

"Nie ma innych armii w WFB. Jest WoCh i są zbiory proxów na zasadach wochu prowadzone przez graczy nie mających jaj żeby grać WoChem oficjalnie!"
Szczur22

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Ta, a pamiętasz Kuba tak z 3 sezony temu jak przez meta ETC gracze Dochu musieli na szybko dokupić 60 bloodków
Proste. Wtedy malowałem figsy od Darka i chyba Robsona dostałem kilkadziesiąt blodków do zrobienia na "już".
No ale skoro coś jest głupie i działa, to w takim razie nie jest to głupie.
To zależy jak działa. Bardzo mi się nie podobają arbitralne przetasowania w sile armii. Z mocnych ogrów zrobili kadłubek, który ciężko jakkolwiek złożyć. Imperium to już w ogóle dramat - po co z armii bardzo mocnej robić słabą? Nie wystarcza trochę osłabić, trzeba wgnieść w ziemię, żeby nawet ze średnimi było pod górkę?
Zupełnie, jakby nie było ryzyka, że za chwilę inna armia będzie najmocniejsza. Mam wrażenie, że "ostateczny" draft to nie jest efekt osiągnięcia optimum, tylko efekt braku czasu na dalsze korekty.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Ograniczanie "przęgięć" powodowało krystalizowanie sie rozpisek jednego słusznego złożenia
zawsze mnie takie stwierdzenia bawily.

Przy braku ciec rozkiski sa czesto bardziej podobne do siebie. Wystarczy popatrzec na to jak wygladaly wszystkie de w Krakowie chocby gdzie ciecia de nie byly jakies bardzo ciezkie.

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Shino pisze:
zawsze mnie takie stwierdzenia bawily.
dlatego po kilku draftach DE zredukowano do smok+pegaz+2x asski // sorcka+pegaz+2xasski
różnice były niesamowite, zredukowane prawie do muzyków na oddziałach

powiadasz ze DE bez cieć (open) wygladały identycznie, to przykre ze tak wielu graczy kseruje rozpiski Rinca* (*wstaw odpowienią ksywę) zamiast samemu wypracować własne.

Jedyne co powiem na obronę ETC, to ze poprzenie ar.com po błędach na poczatku dawało rade w późnejszych zmianach, to działa w sposób chaotyczny, przypomina mi tabelkę magii demonów

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

Oczywiście wśród tych wszystkich narzekań na kolejne drafty ETC najprostsze wyjście dalej pozostaje poza zasięgiem? :wink:

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Nawet najgorszy draft jest lepszy niż open
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Remo pisze:Oczywiście wśród tych wszystkich narzekań na kolejne drafty ETC najprostsze wyjście dalej pozostaje poza zasięgiem? :wink:
@Remo przykre to ale czysty Młotek jest nie do grania turniejowego
Jest na poziomie podpowiedzi, którą cytuje Jankiel w podpisie, całkiem celnie opisujący taktykę

o Andrzej mnie ubiegł

Awatar użytkownika
Crusader
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crusader »

Ta zmiana z viletide w beastach jedno etc za późno :) Swoją drogą na niektóre armie gięte. Beastmany z najlepszymi pociskami :)
Jak jeszcze wrzucą magic bannery na gory to będzie w sumie całkiem ostro. Banner of rust na reszcie do sensownego użycia. Dyscypka z bsb na gory, herdsotne na bsb i arcan więcej :) Pomarzyć można. 6 Pocisków na turę z fetyszem i rarkosem. Oczywiście szkoda tych panik ;)

pozdro

sYsek
Kretozord

Post autor: sYsek »

tak samo w sumie byłem zaskoczony po drugim drafcie woch. pierwszy to były bodajże 3 linijki, krótkie ścięcie dp aby nie był nurgla + lot + 1+sv + soulfeeder, ogólnie kompozycja, a teraz to po prostu masakra. Nie żeby nie dało się grać ani złożyć rozpy, ale ilość zapisu jest zatrważająca...
Byłoby afrontem nie napić się z FRONTEM!

"Nie ma innych armii w WFB. Jest WoCh i są zbiory proxów na zasadach wochu prowadzone przez graczy nie mających jaj żeby grać WoChem oficjalnie!"
Szczur22

ODPOWIEDZ