VC Bojka

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Asmodai
Chuck Norris

Re: VC Bojka

Post autor: Asmodai »

jeśli macie propozycję na lorda zabijakę z BoA to proszę podać ;)
Po co, jak mnie z tobą sparują na jakimś turnieju to jeszcze łomot dostanę od własnego złożenia :wink:

Możesz mieć rację. Arkana na lordzie to nie założenie na pure kombat.

Awatar użytkownika
king89
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: king89 »

2 bronie (na He żeby bil w oddział z bannerem)
dragon helm
potion of strenght
ward save na 4+
red fury
quick bood
beguile

można wcisnąć sword anty heroes

A co do 2 razy 10 hexow to wtedy max 8 cryptow bo limitacje nie wejdziemy!

"Po co, jak mnie z tobą sparują na jakimś turnieju to jeszcze łomot dostanę od własnego złożenia "
Buractwo podwórkowe albo się dyskutuje albo nie.

Awatar użytkownika
Szamot
Masakrator

Post autor: Szamot »

king89 pisze:2 bronie (na He żeby bil w oddział z bannerem)
dragon helm
potion of strenght
ward save na 4+
red fury
quick bood
beguile

A co do 2 razy 10 hexow to wtedy max 8 cryptow bo limitacje nie wejdziemy!

"Po co, jak mnie z tobą sparują na jakimś turnieju to jeszcze łomot dostanę od własnego złożenia "
Buractwo podwórkowe albo się dyskutuje albo nie.

drogi Kingu89...

1.
Lord jest w miarę ciekawy, jednak uważam że padnie w szarży od DP, lub w kombacie z WL :) wolę chłopaka z nightshround, ale opcja ciekawa, myślałem nad taką :)

2.
nie wyzywaj nikogo od buraków...Kolega Asmodai napisał to w żartach :) ja tak to odebrałem(nie bez powodu był tam emotek " :wink: ". To mój temat i proszę jako założyciel go byśmy ze sobą debatowali w sposób kulturalny i bez wyzywania się od buraków.

Asmodai
Chuck Norris

Spoko :wink:
Kolega nie zrozumiał dowcipu. Zdarza się.

Złożenie słabsze i nawet problematyczne do dopięcia.
2 bronie (na He żeby bil w oddział z bannerem)
dragon helm
potion of strenght
ward save na 4+
red fury
quick bood
beguile
A gdzie BoA? Miał być zabijaka z BoA....
w powyższy układ? Sprawdź kalkulator, bo Ci chyba szwankuje. Jak wywalisz potkę to dopniesz. Wciąż nie ma BoA.

Skupmy się może na zadaniu.
jeśli macie propozycję na lorda zabijakę z BoA to proszę podać ;)
Spróbujmy wariant kol.king89 z sword of anti heroes
Z BoA byłoby prosto:
talipress
BoA
sword anty heroes
redfury
quickblood
beguile
Ha,shield
Słabsze od piechura z nightshroud IMO.

Można też zamiast książki dać SoS, i dopchać dragonhelm. Zawsze deko lepszy save. Wciąż nie powala, ale jest szybsze od nightshrouda z GW. Kto co lubi.
Problem z sword of antiheroes jest taki, że jak ciachamy oddział bez charakterów, to mamy tylko magiczny miecz kasujący parry save, i nie dający żadnych bonusów do S i A - walcząc z monstrous infantry, monstrous cav, czy nawet jakąś bestią, wampir ma S5. A to mało, chyba, że walczymy z samą piechotą. Nawet zwykła kawaleria z savem 2+ bez charakterów jest w stanie wytrzymać atak wampira. Jak wspomniane HE (czy cokolwiek) bedą polegać na MSU to zasadniczo wampir z charakterami nie powalczy.
Bardziej sword of antyheroes ma sens w przypadku wspierającego wampira, lub wighta. Wampir z dreadknight i sword of antyheroes przejmujący challenge umożliwia swojemu lordowi zabijanie r&f, samemu mając WS8,S6 i A5 - zależnie od preferencji albo Quickblood, albo Beguile+AoDM - czy chcemy przytrzymać i przeżyć, czy jak najszybciej zarąbać. I 20pkt na zbroję czy jakiś ward lub cokolwiek.
Koncept pada - bo Bojek nie ma wspierającego lorda bohatera w HtH. Sword of Heroes nie jest więc najlepszą opcją. Optymalny wariant z wspierającym wampirem/wightem jest też droższy - więc oszczędności nie ma tu żadnej.

Albo można stunningować złożenie Bojka kombinując z mieczem magiczny lub kombo nightshroud+special weapon):
talipress
OgreBlade(albo nightshroud+GW, lub nightshroud+add hw)
Scroll of Shielding
RedFury
QuickBlood
Beguille
HA,shield(przy Ogre Blade)

Pisaliśmy o arkanach na lordzie - Scroll of Shielding to też taki must-have, i wcale nie drogi. Ogre blade z Quickblood to ASF przerzuty przeciwko wszystkiemu poza elfami na S7, zachowując 4++, i przywoity save(jak na piechura). Dodatkowo oszczędzamy na SoS caddym, w tym wypadku jakimś nekromancie za 100pkt. Akurat tu Bojek nie ma w rozpie Scroll of Shielding, więc nie oszczędza na caddym necro, za to jak zapragnie go mieć, to nie musi szukać 100pkt na niego bo pomysł już jest :wink:
Nightshroud totalnie wzmacnia przeżywalność lorda - z czymkolwiek walczy, więc każda okazja do wepchnięcia lorda w ten płaszczyk jest ok.

talipress
DispellScroll/BoA
Dragonhelm
OTS
HA,GW
QuickBlood(przy GW bez nightshroud na piechurze to must-have)
RedFury
Beguile

Chyba najbliższe twojemu założeniu. Słabsze on nightshrouda ale oszczędzamy na caddym kosztem lorda, i mamy 125pkt w czym innym. O ile ich szukasz.

Bojek, tak na marginesie:
Kombo AoDM,Beguille nie jest powalająco lepsza od Quickblood i samego Beguille - chyba, że te -1 jest Ci wybitnie niezbędne do banshee. Kwestia gustu - co prawda mając GW+Quickblood w zasadzie nie masz ani ASL, ani ASF, ale za to walisz po inicjatywie i wciąż masz 7S z GW zachowując -3 do Ld przy Beguile.

Albo uberzabijaka z nightshroudem, albo wariant skromniejszy z księgą/skrollem, za to bardziej elastyczny by oszczędzić na jednym magu - o ile jest kupiony tylko do noszenia arkanów. Tylko po co, skoro Bojek to testował i podobno dobrze było. Jak coś działa, to po co zmieniać? Powtarzam pytanie - czy oszczędności są niezbędne dla tej rozpy?
Oszczędzenie na necro oznacza też 2 czary mniej i jeden mniej channeling - jeśli Bojek zoptymalizował swoje użycie czarów i fazę magiczną, to wyjęcie 2leveli zaboli, nie pomoże.
Tyle mojego.

P.S. BoA na lordzie to raczej jakby był kowbojem;) Miałoby więcej sensu, bo kawaleria jak szarżuje może się od wsparcia oderwać, więc dodatkowa popychaczka/przerzuty na miejscu się Lordowi przydadzą bardziej. Ma też lepszy save, i może zamiast GW dać lancę i z Quickblood mieć przerzuty i ASF.

Możesz zapodać jeszcze raz rozpiskę? Ostatnia aktualna jest parę stron wstecz - ciężko się szuka.

Awatar użytkownika
king89

Chyba złożenie z nightroundem jest najlepsze tylko problem jest ze czasami nekromanci są daleko od wampira i jak się robi kocioł to wampir może się znalesc daleko od necromantow i moga zdispelowac przerzuty trafień lub zranień tak ważne jak nie mamy kombo ogre blade ts4+ red fury quick blood. Co do banshee w moim wydaniu idą do domu. Moze zamiast 20 hexow.... to na zaoszczędzonych punktach wrzucić na 1 boku wargheisty na środku crypty a na prawym boku hexy.... Na lordzie zamiast przerzutów wardow lepszy by był albo dragonhelm albo charmed shield czesto mozna nie miec farta a ten item ratuje....

Oszczednosci
Chce zaoszczędzić jak najwięcej żeby jak najwięcej specjali wrzucić. I jak nie będzie banshee to nie widzę przeszkód na 40 ghuli co kroją piechoty jak znalazł....

2 necro 2 poziom jest fajna opcja ale na 2 magach wylosujesz to samo.....

Co do asmodai to nie załapałem żartów sorki za moje buractwo! Mea culpa! :wink:

Asmodai
Chuck Norris

2 necro 2 poziom jest fajna opcja ale na 2 magach wylosujesz to samo.....
Albo okroić levele na necrosach. Zawsze 70pkt do przodu.
Na lordzie zamiast przerzutów wardow lepszy by był albo dragonhelm albo charmed shield czesto mozna nie miec farta a ten item ratuje....
ano. każde zwiększenie save dla piechotnego lorda jest sensowne.
tylko problem jest ze czasami nekromanci są daleko od wampira i jak się robi kocioł to wampir może się znalesc daleko od necromantow
to mu raczej nie grozi.

Awatar użytkownika
king89

Asmodai co do ghuli i brak banshee co powiesz?

Asmodai
Chuck Norris

kwestia gustu. Ja akurat banshetki lubię:)

Ogrywa rozpiskę więc dajmy mu nieco czasu.

Awatar użytkownika
Szamot
Masakrator

ja wywlę z lorda wampa -1ld i zamiast banszetek wchodzi mi 5hexów. :) zamiast banszi jest jeden wrajt. Jednak boję się trzymać magów w oddziale szkieletów z lordem i wrajtem (zabicie czempiona/wrajta=nekros z przodu). Dlatego trzeba by jeszcze jedną 20zombi dać, kasując jeden oddział psów i jakieś kosmetyczne zmiany ;)

oto moja propozycja 2400 Euro

lord wampir 4level generał:
furia, ASF, beguile
nightshround, ward4+, OTS(szkoda bo zamiast OTS dałbym potek siły, ale niestety nie mieści się...)
HA,GW
536

nekro 1 level BoA-->125
nekro 2level-->scroll--90
Wrajt-->60

3x20zombi, muzyk+sztandar--70x3
3x5psów z czempionami-->50x3
szkielety 40, FCG, +1MV-->245

10grubasów--380
10hexów--300
6wrajtów--300
2x2 nietoperki-->32x2

2400 równo.

Asmodai
Chuck Norris

szkielety 40, FCG, +1MV-->245
Szkiele jakoś mi nie pasują. Może powiększ bloki zombich i wciśnij jeszcze jeden klocek. Może też 5tka wilków więcej. 245pkt to całkiem sporo. Crypty tak szybko nie odlecą, aby te +1M było bardzo potrzebne. Wszystko masz piechotne, więc im więcej, tym lepiej.
Albo jak sugerował king wciśnij ghule. Jedno zagrożenie więcej, bo ładnie zjadają piechotę. Wrajciak fajny - zawsze wkurzający eteral do challenga z kimś kto zapomniał o magicznej broni albo do kasowania championów.
Jednak boję się trzymać magów w oddziale szkieletów z lordem i wrajtem (zabicie czempiona/wrajta=nekros z przodu)
Jak umiejętnie będziesz przesuwał necrosów pomiędzy jednostkami zombich, to jedyne czym będą się martwić to strzelanie. Od kiedy boli nas, jak strzelają w zombie? Są tani - raczej nie będą priorytetem do ataku.

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

10 grubasów, furia i asf to 3 sloty a masz 2. Nielegalna rozpa na ojro.
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl

Awatar użytkownika
Szamot
Masakrator

chyba mówisz o 3 drafcie ;) nie wiem czy on wszedł...na pierwszej stronie tematu ETC jest wklejony link do 3draftu z napisem "WIP", natomiast na dole jest wklejony drugi Draft na który się mieszczę ;)

tak czy siak wycinam wtedy 2 grubasy i mam na level dla maga +coś jeszcze :) bądź dorzucam siódmego wrajta do oddziału(a tyle dokładnie mam) i zostaje mi też pkt.

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

A kto jeszcze pamięta o jakimś draft2...
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl

Asmodai
Chuck Norris

A kto jeszcze pamięta o jakimś draft2...
powoli - może niech najpierw oficjalnie się ukaże?

Zresztą - Bojek, koncept z nightshroudem i -1ld też był dobry. I przetestowany. Zmodyfikuj i masz pod draft 3, niezależnie czy wejdzie w takim kształcie, czy nie. I tak stanęło, że poprawiasz bardziej w unitach, nie w złożeniu.

Awatar użytkownika
SaperHeart
Piłkarz

Post autor: SaperHeart »

IMO powinieneś znaleźć 10 ptk. na wskrzeszanie FBatów i DWolves ponad stan.
...Who dares wins...
Obrazek

Awatar użytkownika
king89

niema sensu ewokować baty i szkiele bo musisz je trzymać w zasięgu a baty i wilki będą na bokach a ogólnie służą tylko wystawiania sie i tyle....

Panowie po co te wraciaki chodzi o cairn wraith? Moze z 6 7 wargheistow zamiast nich? A jak wraithy to czemu nie 8+champion + wampir i 40 ghuli..... ale jazda....
Wraity będziesz używał w oddziałach jako zapychacz w 1 szereg podejrzewam...

Popieram 1 poziom mniej na 1 necro na 2 może być 2.

Awatar użytkownika
Szamot
Masakrator

king89 pisze:niema sensu ewokować baty i szkiele bo musisz je trzymać w zasięgu a baty i wilki będą na bokach a ogólnie służą tylko wystawiania sie i tyle....

Panowie po co te wraciaki chodzi o cairn wraith? Moze z 6 7 wargheistow zamiast nich? A jak wraithy to czemu nie 8+champion + wampir i 40 ghuli..... ale jazda....
Wraity będziesz używał w oddziałach jako zapychacz w 1 szereg podejrzewam...

Popieram 1 poziom mniej na 1 necro na 2 może być 2.
1.jest sens ewokować baty i wilki ;) z 5 robi się 8-9 wtedy masz potencjajnie szarżę w klocek i....

ty masz szarżę, on ma:
1rana z czelendża( z 8/9zostaje cie 7/8)
3zseregi,
sztandar,
szarże
BSB
przegrywasz o 3szeregi(3), sztandar(1), BSB(1), szarża(jak on zaszarżuje to 1), 1rana na czempionie (1)...
z 9 psów zostaje po pojedynku 8...przegrzawsz w powyższym zestawieniu o kolejne 3+1+1+1+1-->o siedem...-7+rana nabita z czelendża to 8(7gdy bsb w poblizu twój)...to znaczy że zostaje jeden bezczelny pies który trzymać może potencjalnie klocki o jedną turę...koszt psów to 50(5 z czempionem, nie doliczamy dowskrzeszonych)..50 pkt może czasem przetrzymać np. 30-40WL. Pod warunkiem że psy są w kresce...nawet jak on odmówi czelendża to i tak bije po czempionie bo sytuacja wygląda tak

czempion->wilk,wilk,wilk,wilki,wilk,wilk,wilk,wilk...taka oto kreska i bije (gdy nie ma nikogo z większą inicjatywą, wszystkim po czempionie)

jeśli chodzi o baty to za 32 ptk masz 4W z T3 i W2 z S3...gdy powiększysz to to wtedy i tak liczy pkt. za stan początkowy...4-5batów ma większe szanse na zatrzymanie/zabicie maszyny niż 2.

Policz sobie że baty i wilki(summoin creatures of night) wskrzeszają się po 1+level maga(4level lorda) to daje z inkantacji(jak wejdzie) 5wilków i 2,5nietoperza(doliczając atrybut, dobijamy do pełnych 3nietoperzy). To ma sens...ja niestety nie mam tyle modeli by tak grać, a chamówki nie będę robić :)

2.wrajty...pisze 3raz że oddział z RARE..mam modele--> nie mam 20hexów...mają potencjał 12"(6"move), każdy 3ataki z S5, eteryki, i cudowny chill gasp(wymiana 3ataków od jednego na jeden atak automtycznie raniący, jeśli trafii-->przeważnie 4+; bez SV..do tego nie są płonące to ataki co czasem pomaga na niewygodne dla hexów cele z wardem na płonące)

A tak BTW...z jaką siłą wrajty chill gaspa robią?:
bazowa siła 3?
siła 5 modyfikowana z GW
siła nieokreślona jak przy ataku basi?

Awatar użytkownika
Szamot
Masakrator

szkieletów sensu nie widzę by ewokować...chyba że zależy ci na czymś innym w core i wierzysz że trzymaczka magów (20-25)wytrzyma ostrzał w z katapult/dział/innych by móc wskrzesić ponad stan w swojej turze(ja tak miałem gdzie z 20 szkieletów po 1turze dwarfów nie zotała nia jeden szkielet i nekros w nich siedziący...dlatego wystawiam 40, a magowie w zombi, gdzie nie trzeba ładować 20pkt. na możliwość zwiększenia klocka i to za darmo mamy o D6 więcej trupków) ;)

Awatar użytkownika
king89

to np jak mamy w kresce Banshee Campion (szkieli) bashee koniec np nikt niema magicznych to bijać po championie nie bijesz tak jak po całym oddziale? Champion jest traktowany jak single character?

Awatar użytkownika
Szamot
Masakrator

gdy masz basie w kresce szkieletów i nikt nie ma magicznych to nie może bić :)

:mrgreen: =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>

basia--> :mrgreen:
szkiele---> =D>

ODPOWIEDZ