Warszawa, 22.03.2014, 1000 pkt, Szturm #1 - Hobbystyczny

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bobson
Masakrator

Re: Warszawa, 22.03.2014, 1000 pkt, Szturm #1 - Hobbystyczny

Post autor: Bobson »

Czy river trolle jako chaos trolle przejda?

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

jeśli uwzględniać zapis z RB o WYSIWYG to dla mnie spoko :)
szkoda mi po prostu mieszać na siłę różne barwy oddziałów, żeby mieć 100% wysiwyg na oddziale, bo nie to papa
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
YoungOlo
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: YoungOlo »

misha pisze:mnie dopisz, to tydzień po masterze w poznaniu to powinienem sie pojawic
Poproszę imię, nazwisko i armię :-)
misha pisze:jak mam oddział 40 szkieletów ale z miksowanym wyposazeniem włócznie/miecze to moge wystawic tracac ptk za WYSIWYG czy w ogóle raczej każesz to zdjąć ze stołu :)
Wszystkie modele w oddziale muszą mieć odpowiednie wyposażenie. Parę modeli z innym wyposażeniem mogę dopuścić (np grupa dowodzenia) o ile ma to inny powód niż "nie mam właściwych modeli" ale nie pół na pół czy 2/3 do 1/3. Generalnie odsyłam do Warrior's Code, punkt 6). Modele nie spełniające wymogu WYSIWYG będą ściągane ze stołów.
teillman pisze:Z tego co wiem oficjalne zasady mówią o większości (51%) modeli z wykupionym wyposażeniem. Czyli jak masz 40 szkieli to 21 powinno mieć legalne uzbrojenie a reszta moze nawet z kuszami biegać xD
Takie wymagania są w podręczniku, zgadza się. Jednak na turnieju są wyższe wymagania - KAŻDY model musi być wyposażony w to co trzeba (Warrior's Code, punkt 6). Ma to na celu uniknięcie sytuacji budzących wątpliwości w co jest uzbrojony dany oddział lub pytania o to co chwilę podczas gry, jak również zapewnienie że wszystko będzie na stołach wyglądało tak jak powinno.
Bobson pisze:Czy river trolle jako chaos trolle przejda?
Odpowiem jak zobaczę zdjęcie konwersji (PW albo mail). Od razu mówię że bez konwersji nie przejdą :-)

scoutmaster
Chuck Norris

Post autor: scoutmaster »

super zasady zgłaszam się :D

Awatar użytkownika
liwan

Post autor: liwan »

jakby ktoś był zainteresowany forum Adeptus Mechanicus to zapraszam
https://www.facebook.com/groups/105645196296176/
trzeba kliknąć prośbę o dodanie

Słowem wstępu napiszę, że pewnie większość kojarzy nas jako klub Wh40k albo jeszcze lepiej tylko duże bitwy Apocalypse :)
No więc, tak nie jest.
W klubie faktycznie budynkowa baza terenowa jest pod 40k, ale mamy klasyczne górki i lasy w sporej ilości.
Dodatkowo w chwili obecnej pojawią się budynki do WFB.
Wiecie wszystko to co na stronie GW i jeszcze mini monsters mają bardzo fajne i zostały zakupione.
Plus z "tereny do gier" coś tam zamówię, aby uzupełnić stany pod kątem WFB.
Wiem, że ciężko jest zrobić wypas stoły w ilości 8 [bo taki 1 to pikuś], ale lubię grać z ładnymi terenami i zrobioną podstawą bo buduje się inny klimat gry i czas spędzony jest maksymalnie miły, a że czasu zawsze mało to trzeba go szanować, więc staram się :)
W ogóle inne systemy, też jak najbardziej są OK w klubie. Np. w tą niedzielę będzie pokaz Infinity dla nie znających systemu.
Chętnie bym widział też fanów innych "niszowych" gier.
Mamy 10 stołów, dwa są zrobione tylko pod 40k bo to stoły modularne GW/FW, ale 8 to pomalowane płyty, zapiaskowane z dodatkami itd.
Członkostwo w klubie zwalnia z opłat za turnieje oraz daje dostęp do lokalu 24/7, ale wiąże się z co miesięczną składką.
Jakby co to piszcie na fejsie do mnie po zapisaniu się do forum, gdzie w opisie są szczegóły używania klubu.

ps.właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem Dark Elves i jaram się jak 1997 kiedy zacząłem zabawę z 40k :D
klub Adeptus Mechanicus
http://admech.club/

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Michał "misha" Stelmaszuk VC

ok, ten warrior code nie jest zły :) aczkolwiek dla herosów zostawia pewną dowolność uzbrojenie to rzecz oczywista w miarę, ale już atrybutów nie trzeba mieć

Awatar użytkownika
YoungOlo

scoutmaster pisze:super zasady zgłaszam się :D
Super, że Ci siępodobają i będziesz! Poproszę imię, nazwisko i armię :-)
liwan pisze:właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem Dark Elves i jaram się jak 1997 kiedy zacząłem zabawę z 40k :D
Witamy w gronie graczy WFB, Liwan :-) Zapisać Cię na turniej - zdążysz pomalować? :twisted:
misha pisze:Michał "misha" Stelmaszuk VC
Dodany. No i przy okazji dowiedziałem się, że gadam ze znajomym :-) Jaki ten świat mały :P
misha pisze:ok, ten warrior code nie jest zły :) aczkolwiek dla herosów zostawia pewną dowolność uzbrojenie to rzecz oczywista w miarę, ale już atrybutów nie trzeba mieć
Cieszę się, że nie tylko ja tak uważam! Oczywiście, wszystkie rzeczy typu wampirze moce czy cnoty bretońskie NIE muszą być reprezentowane. Ale mogą i mogą wam dać dodatkowe punkty (za najlepszą grę) lub zwycięstwo w konkursie na najładniejszą armię - więc warto się starać!

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Jednostki, które znajdują się w Army Booku a nie mają oficjalnie wydanego modelu można wystawiać używając konwersji.
bardziej mi chodzilo o monstrous arcanum. Jak mam wybrac podstawke do rzeczy, ktore nie maja jeszcze figurek a juz maja zasady?

misha
Wielki Nieczysty Spamer

haha dobra kmina na 1000ptk :D
na jakiej zasadzie w ogole te Monstrous Arcanum się dołącza? sorki za lekki offtop od tematu turnieju

Awatar użytkownika
thorash
Kontakt:

Post autor: thorash »

Ja się troche nie znam ale to nie jest tak że Monstrous Arcanum to jest jakby rozszerzenie Storm of Magic?
A my nie gramy na SoM? Bo takto można by dołączać na 1k potworka za 250pts... - dodatkowo.
Obrazek

Awatar użytkownika
YoungOlo

Shino pisze:bardziej mi chodzilo o monstrous arcanum. Jak mam wybrac podstawke do rzeczy, ktore nie maja jeszcze figurek a juz maja zasady?
Wybierasz po prostu podstawkę pasującą pod Twoją wersję modelu. Tak czy inaczej taki model (jako konwersja) będzie dopuszczony za zgodą organizatora, więc od razu mówię że trolle się od tego odbiją :D Masz jakiś konkretny model na myśli czy pytasz czysto teoretycznie?
misha pisze:na jakiej zasadzie w ogole te Monstrous Arcanum się dołącza? sorki za lekki offtop od tematu turnieju
Nie ma problemu, to nawet jest w temacie :-) Dołącza się je używając Scrolls of Binding, czyli unit entries opisanych poza Army Bookami. Wszystko brane w ten sposób idzie z puli punktowej Special units.
thorash pisze:Ja się troche nie znam ale to nie jest tak że Monstrous Arcanum to jest jakby rozszerzenie Storm of Magic?
A my nie gramy na SoM? Bo takto można by dołączać na 1k potworka za 250pts... - dodatkowo.
Owszem, jest rozszerzeniem Storm of Magic, ale Warrior's Code dopuszcza użycie tych jednostek, ale na nieco innych zasadach niż w SoM. Naprawdę zalecam każdemu zainteresowanemu przeczytanie najpierw tych 3 stron w Warrior's Code - to nam oszczędzi tłumaczenia na forum wielu rzeczy już tam opisanych :D

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

thorash pisze:Ja się troche nie znam ale to nie jest tak że Monstrous Arcanum to jest jakby rozszerzenie Storm of Magic?
poczytaj warrior's code moze. Bo wynika na to, ze gramy na som?

Masz jakiś konkretny model na myśli czy pytasz czysto teoretycznie?
na kolejne wersje wielkiego skarabeusza bym wystawil :D

poza tym nie wiem co na teraz.

Awatar użytkownika
YoungOlo

Shino pisze:na kolejne wersje wielkiego skarabeusza bym wystawil :D

poza tym nie wiem co na teraz.
Od biedy wcisnąłbyś go i teraz, tylko że zeżarbły praktycznie cały limit Speciali... Kurcze, fajnie byłoby zobaczyć to na stole - masz już zrobiony model czy dopiero planujesz?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

nie robilem modelu, bo nie wiedzialem, ze go kiedykolwiek wystawie, a i tak mam za dulo ludkow, ktorymi nie moge grac :)

na pewno go teraz zrobie i predzej czy pozniej nim wpadne. Stad tez pytania jak go zrobic, zeby jakos pasowal do ogolnych wytycznych.

Awatar użytkownika
teillman
Kontakt:

Post autor: teillman »

podstawka od arachnaroka + art z monstrous arcanum :)
Ja tez nie mogę się doczekać aż go wyda FW. CO prawda widać już coraz lepsze zdjęcia Dread Sauriana a to 2 ostatnie stworki do MA więc pewno doczekamy się scaraba na święta Bożego Narodzenia :D będzie co pod choinkę sobie sprawić :P

Awatar użytkownika
YoungOlo

Shino pisze:na pewno go teraz zrobie i predzej czy pozniej nim wpadne. Stad tez pytania jak go zrobic, zeby jakos pasowal do ogolnych wytycznych.
teillman pisze:podstawka od arachnaroka + art z monstrous arcanum :)
Dokładnie! Prawda jest taka, że ponieważ nie ma oficjalnego modelu to w zasadzie cokolwiek zrobisz i będzie w klimacie TK to będzie OK. Myślę że przy jego statach podstawka Arachnaroka to minimum, a nie miałbym nic przeciwko większej. Sama konwersja może być wyzwaniem, więc tym bardziej czekam z niecierpliwością na gotowy model!

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

Gdyby ten pociąg nie jechał 6-7 godzin do Wawy...

Bodek
Plankton

Post autor: Bodek »

Prosił bym o dopisanie.
Patryk (Bodek) Bodęga Ogry

Awatar użytkownika
YoungOlo

Bodek pisze:Patryk (Bodek) Bodęga Ogry
Dodany.

Przy okazji: Jak wszystkim idą przygotowania do turnieju? My nie próżnujemy i szykujemy Wam fajne tereny, takie jak na przykład:

Wieża strażnicza
Obrazek

Studnia Przeznaczenia
Obrazek

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

Pożyczy ktoś skaveńskie latarki sztuk 2 takie żeby spełniały warriors code?
Obrazek

ODPOWIEDZ