Problemy początkującego

Daemons of Chaos

Moderator: KrzysiekW

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Re: Problemy początkującego

Post autor: Naviedzony »

Hmm... Fakt. Leash nie ma AP niestety, przepraszam za wprowadzenie w błąd.

Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec
Lokalizacja: Wrocławskie pastwiska / The Gamblers ()====[]>>>>>>>>>>>>

Post autor: Khuman »

osobiście uważam że Lash ma AP, ale to tylko taka dygresja, nie lepiej zapytać Lidera, Shina ?

razor to razor to nie AP z deamona slaanesha, wiec takie analogie jak dobrze wiem bo ta gra jest mało logiczna

jedno coś działo inne nie gdzie indziej działa itp.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Gdy model posiada zasadę AP to tylko ataki w CC są na nią podatne. RB, str. 67.

Lash musiałby sam z siebie mieć zasadę AP.

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

Dzięki za odpowiedzi :)

Awatar użytkownika
rottingflesh
Wałkarz

Post autor: rottingflesh »

Witam,

To mój pierwszy post na Forum, zatem pozdrawiam wszystkich i z góry przepraszam za moje mega noobowskie pytanie, ale czy mógłby mi ktoś przedstawić zasadnicze (ewentualne) różnice między Daemons of Chaos a Chaos Daemons ?
Głównie interesuje mnie różnica w grze i komponowaniu armii.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Lord of Decay is ok !

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Eeerm... Chaos Deamons to armia do 40ki, a Deamons of Chaos to armia do WFB?

Awatar użytkownika
rottingflesh
Wałkarz

Naviedzony pisze:Eeerm... Chaos Deamons to armia do 40ki, a Deamons of Chaos to armia do WFB?
Oczywiście, modele do wh40k - mają okrągłe podstawki, a te do wfb - kwadratowe. :D
Lord of Decay is ok !

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Post autor: Bearded Unclean 'Un »

czy mógłby mi ktoś przedstawić zasadnicze (ewentualne) różnice między białymi pionkami w szachach, a białymi pionkami w warcabach?
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec

generalnie jak masz treye to możesz grać okrągłymi podstawkami w WFB

a jak masz kwadratowe, to nie znam żadnego 40K który by się czepiał kwadratowych podstawek, przy figurkach, generalnie to jest na niekorzyść gracza posiadające tak owe

w WFB gra generalnie nurgle + działo Khorna + kilka horrorów, w 40K gra ją DP i GD ze skrzydłami złożenie jest dość luźne

WFB i 40K to są dwa różna systemy bitewne z jednej gry fabularnej
Bearded Unclean 'Un pisze:czy mógłby mi ktoś przedstawić zasadnicze (ewentualne) różnice między białymi pionkami w szachach, a białymi pionkami w warcabach?
w warcabach są pionki

w szachach są figury

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Post autor: Hoax »

Bearded Unclean 'Un pisze:czy mógłby mi ktoś przedstawić zasadnicze (ewentualne) różnice między białymi pionkami w szachach, a białymi pionkami w warcabach?
[-X [-X [-X
Nieładnie się tak podśmiewać z nowego, jeszcze nie obytego nawet z podstawami gracza.
W środowisku WMkowym ludzie mówią, że batlowcy to straszne buce. Może to mocne słowo, ale trudno nie odnieść takiego wrażenia, kiedy co rusz jest śmiech z nowych, że podstaw nie ogarniają, bo przecież to wszystko takie oczywiste. Albo pierwszy post na forum i objazd, że nie ten dział. Może brak nowych graczy to nie tylko wina GW???
(Nie bierz tego do siebie Bearded. Nie kryję, że to właśnie Twoja wypowiedź była bezpośrednim impulsem do napisania tego postu, ale jednak takie odczucia mam już od jakiegoś czasu, ponieważ w wielu wypowiedziach można wyczuć takie lekko nieprzyjemnie lekceważące podejście. Nie, nie spinam się ;) )

Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec

i mamy eksperta od wszystkiego

Awatar użytkownika
rottingflesh
Wałkarz

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. :D
Co do pionów w warcabach i w szachach, rzecz przedstawia się następująco:
1. Pionki w szachach.
Pionek, to najsłabsza bierka w szachach. Każdy z graczy rozpoczyna grę z ośmioma pionami na swojej drugiej linii. W przeciwieństwie do innych bierek piony nie mogą się cofać. Pion porusza się o jedno pole do przodu, jednak każdy pion z pozycji wyjściowej (białe - z drugiego rzędu, czarne - z siódmego) może wykonać ruch zarówno o jedno jak i o dwa pola do przodu. Pola, na które pion może wykonać ruch lub które może w ruchu minąć, muszą być wolne, pion nie może przeskoczyć innej bierki. W odróżnieniu od innych bierek, pion nie może zbić bierki przeciwnika na polu, na które mógłby wejść, w jednym ruchu. Pion bije na ukos, jedno pole do przodu po lewej lub prawej jego stronie. Pion, który przemaszerował przez całą szachownicę i osiągnął ostatnią linię, musi być w tym samym ruchu zastąpiony hetmanem, wieżą, gońcem lub skoczkiem tego samego koloru.

2. Pionki w warcabach.
Gra w najpopourajniejszą odmianę warcabów (warcaby klasyczne, zwane także brazylijskimi) odbywa się na warcabnicy posiadającej 64 pola (często zastępowanej szachownicą), z wykorzystaniem 24 pionków (po 12 dla każdego z graczy). Piony mogą poruszać się o jedno pole do przodu na ukos na wolne pola. Bicie pionem następuje przez przeskoczenie sąsiedniego pionu (lub damki) przeciwnika na pole znajdujące się tuż za nim po przekątnej (pole to musi być wolne). Zbite piony są usuwane z planszy po zakończeniu ruchu. Piony mogą bić zarówno do przodu, jak i do tyłu. W jednym ruchu wolno wykonać więcej niż jedno bicie tym samym pionem, przeskakując przez kolejne piony (damki) przeciwnika. Bicia są obowiązkowe. Pion, który dojdzie do ostatniego rzędu planszy, staje się damką, przy czym jeśli znajdzie się tam w wyniku bicia i będzie mógł wykonać kolejne bicie (do tyłu), to będzie musiał je wykonać i nie staje się wtedy damką. Kiedy pion staje się damką, kolej ruchu przypada dla przeciwnika.

Białe pionki w szachach i w warcabach - zaczynają grę.

Liczę, że moje informacje okażą się przydatne.

Warto pomagać. :D
Lord of Decay is ok !

Awatar użytkownika
Tirit
Falubaz

Post autor: Tirit »

Witam,
mam pytanie zwiazane z lore Nurgle. Chodzi mianowicie o 5. Fleshy abundance.
Czar mowi o nadaniu zdolnosci regeneracji na jednostke (na 5+) chyba ze
jednostka ma juz regenke to spada do 4+.

I tu wlasnie moje pytanie, jaki jest sens wrzucac czar ktory dziala raptem na
2 unity w calej armii (herald+plagusy i bestie)? Do tego mozna go powiekszyc
o AOE ale dalej to bezcelowe bo kazdy demon juz ma save na 5+ wiec ani
czarodziej ani zaden oddzial bez regenki nie zyska z tego nic.

Dobrze rozumuje?
There is no escape from Chaos, it marks us all.

Obrazek

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Tak, regeneracja i ward save są zamienne. Bonus z posiadania obu na 5+ jest taki, że w przypadku przeciwnika z przerzutem udanych ward save masz ten komfort, że nic cię to nie rusza.

Awatar użytkownika
Tirit
Falubaz

Post autor: Tirit »

To szczerze mowiac ten czar w formie AOE jest totalnie bezcelowy.

Zwyczajna forma jest przydatna ale myslalem ze troche madrzej jest
to zrobione pod demony. Mogloby dawac regenke na 4+ [-o<
There is no escape from Chaos, it marks us all.

Obrazek

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

Tirit pisze:To szczerze mowiac ten czar w formie AOE jest totalnie bezcelowy.

Zwyczajna forma jest przydatna ale myslalem ze troche madrzej jest
to zrobione pod demony. Mogloby dawac regenke na 4+ [-o<
No ja rzeczywiście, stosuję ten czar tylko żeby dawać bestiom albo plagusom regenę na 3+ :)

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Post autor: Bearded Unclean 'Un »

Pamietajmy tez o rezultacie #4 w tabelce RoC ;)
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

Awatar użytkownika
Kisiel
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Kisiel »

Witam.
Ostatnio dziwnym trafem zdarzyło mi się rzucić 123 na wiatry magii i moją radość powstrzymała taka kwestia: Jaka jest kolejność w tym stawianiu tego oddziału? Wybieram miejsce -> Rodzaj demonów -> Rzut na liczebność, czy tez inaczej?
War, War Never Changes....
Obrazek

Nina_love
Chuck Norris

Post autor: Nina_love »

Nie mam booka przysobie ale w przypadku rzutu 2x6 na wiatry magii powinno to wyglądać tak:

- wybór rodzaju jednostki,
- rzut na liczebność,
- wystawienie.

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Post autor: Quaki »

Przy Horrorach jeszcze rzut na czar przed wystawieniem.

ODPOWIEDZ