Bandy Grabierzy czyli Rozpiski Bestii

Beastmen

Moderator: Dibo

ODPOWIEDZ
ozric
Warzywo

Re: Bandy Grabierzy czyli Rozpiski Bestii

Post autor: ozric »

Witam wszystkich!

Tak się stało, że przypadkowo stałem się posiadaczem armii beastmen i wood elf. Ostatnio dobiegła mnie informacja, że GW nie będzie wspierać tych armii na pewien czas. Nie wiem, czy to jest prawda, ale pośpieszyłem z zakupem figurek do Beastmenów i wood elfów, aby nie zostać z 50% armii, której nie uda mi się dozbierać.

Jak dotąd bardziej zorientowany byłem w Wood Elfach o co chodzi. Teraz jednak bardziej podobają mi się beastmeni, których mam zamiar pomalować.

Na teraz mam już trochę figurek, ale ciągle nie wiem na ile punktów powinienem zebrać armię? 2000,2400,2700?

To co mam przedstawia się następująco:

Unnamed2000 Pts - Beastmen Army

4 Minotaurs @ 365.0 Pts
Great Weapon; Light Armour; Standard; Musician

1 Bloodkine @ [20.0] Pts

3 Minotaurs @ 286.0 Pts
2ndWeapon; Light Armour; Standard; Musician

1 Bloodkine @ [20.0] Pts

9 Bestigor Herd @ 150.0 Pts
Great Weapon; Heavy Armour; Standard; Musician

1 Gouge-horn @ [12.0] Pts

1 Doombull @ 268.0 Pts
General; Frenzy; Great Weapon; Heavy Armour; Shield

1 Gorebull @ 177.0 Pts
Frenzy; 2ndWeapon; Shield

4 Ungor Raiders @ 39.0 Pts
Short Bow; Musician

1 Halfhorn @ [6.0] Pts

Short Bow; Musician

1 Halfhorn @ [6.0] Pts

Short Bow; Musician

1 Halfhorn @ [6.0] Pts

Short Bow; Musician

1 Halfhorn @ [6.0] Pts

19 Gor Herd @ 185.0 Pts
2ndWeapon; Standard; Musician

1 Foe-Render @ [10.0] Pts

1 Great Bray-Shaman @ 204.0 Pts
Magic Level 3; 2ndWeapon; Braystaff

19 Gor Herd @ 185.0 Pts
Shield; Standard; Musician

Models in Army: 73

Total Army Cost: 1976.0

Na razie nie wpisywałem przedmiotów magicznych, to tylko lista z punktami, jakie figurki posiadam.

Przyznaje od razu, na teraz jestem tak sobie obeznany, jeśli chodzi o zasady z 8. Ostatnio grałem z 2 lata temu...inną armią
Nie chcę koniecznie kupować 5 x rydwanów, czy 5 x razorgors. Chcialbym grać figurkami dostepnymi z przewaga na ekonomiczność zakupów i nie powergamowanie.

Chciałbym dokupić harpie, ale nie wiem gdzie je dostać i czy lepiej kupić używane, lub dokonac konswersji np ungor+skrzydła od jednostek tyranidów (Tyranid Gargoyle Brood), bo tak chyba można?

Kilka pytań odnośnie rozpiski :

1. Jak grupować Ungor Raiders po 5, 7 , czy 10 ? Dawać im muzyka i championa?
2. Doombull jako general jest ok? Czy lepiej beastlord?
3. Grając na minotaurach, po ile ich wystawiać i po ilu w rzędzie, mogę z 1 paczkę jeszcze dokupić.
4. Co brakuje z jednostek piechoty jeszcze?
5. Ilu i jakich shamanów powinienem użyć

Proszę o odpowiedź. Dopiero co zaczynam, te pytanie najlepiej było mi przedstawić w rozpiskach.

dziękuję z góry

Awatar użytkownika
rudobrody79
Falubaz

Post autor: rudobrody79 »

jest kilka różnych rozpisek podyktowanych rodzajem taktyki
zaczynałem od obowiązkowego klocka minosków z lordem i herosem w środku ( w nowym euro można brać mag.sztandar więc już to nie będzie takie kiepskie rozwiązanie )

w kolejnej miałem horde gorów ze 45 i bestigorów z dołączonymi doombullami,
potem zastąpiłem bestigory 4 x 6 lub 6 x 6 ungorami

teraz gram 4 rydwany, 4 x 5 ungorów, 2 x 10 gorów 2hw w ambushu, ok 13 gorów dla szamanów, 2 x doombull, bsb gorebull, 3x szami, 2 x 7 razorgowó

miłego testowania

Awatar użytkownika
GarG
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: GarG »

Zaczmijmy od tego czy grasz na turniejach czy w domu z kumplami? Bo dodatkowe zasady na turniejach zmieniaja ksztalt rozpisek i ich grywalnosc.
kangur022 pisze: Ze niby czarodziejki są szpetne ? :)
dzikki pisze:Wypadki z kotłem się zdarzają ;] , nożem rytualnym można się skaleczyć jak się ofiara poruszy. Tudzież jakieś obmierzłe praktyki seksualne.
Kacpi 1998 pisze:te praktyki to chyba z użyciem cegły...

Awatar użytkownika
rudobrody79
Falubaz

w naszym regionie nie ma rozgraniczenia na domówki czy turnieje.... :D
turnieje są dla graczy a nie odwrotnie...jedyną różnicą to to że na turniejach rzadko dopuszczamy specjali
nie gramy ciśnieniowo [-X [-X [-X tylko dla zabawy i klimatu :)

ozric
Warzywo

Post autor: ozric »

GarG pisze:Zaczmijmy od tego czy grasz na turniejach czy w domu z kumplami? Bo dodatkowe zasady na turniejach zmieniaja ksztalt rozpisek i ich grywalnosc.
Ta rozpiska to wykaz moich obecnie posiadanych modeli. Na turniej to może się zbytnio nie nadaje, patrząc co poniektórych rozpiski, ale jestem optymistą. Nie zamierzam kupować kilku rydwanów lub razorgów. Po prostu mnie na razie na takie rozwiązanie nie stać. Mogę kupować po 1 razorgu miesięcznie, ale na rydwan chyba raczej stać mnie nie będzie, no chyba, że chaosowe poprzerabiam. Generalnie rozpiska na 2700 pkt do euro i grania parami, do nauki do turnieju.

Awatar użytkownika
rudobrody79
Falubaz

zawsze pozostają konwersje i proxy na turniejach....nie mam wszystkiego, sam obecnie konwertuje razorgory z dzików nowoedycyjnych- moim zdaniem najlepszy materiał na to

Dargor
Chuck Norris

Post autor: Dargor »

Witam,

Panowie, jako że niebawem będę uczestniczył w turnieju na 1600 ptk na Krakowskie(?) zasady, BOC mają +50 ptk do rozpiski, brak lordów i standardowe cięcia magii, Demigryfów i innych rzeczy.
Brak lordów boli nas zwłaszcza przy LD, stąd moje pytanie, chcąc mieć BSB skazujemy się albo na generała(szaman) z LD 7 albo olewamy magię i wsadzamy drugiego wargora. Jest też 3cia opcja, na bohaterach minotaurach, z tym że wtedy mamy i LD 7 i brak magii.
I tu moje pytanie, jako że mało gram, czy opłaca się brać maga na 1600 ptk? Czy lepiej punkty zainwestować w wojowników?

Awatar użytkownika
Khuman
Ciśnieniowiec
Lokalizacja: Wrocławskie pastwiska / The Gamblers ()====[]>>>>>>>>>>>>

Post autor: Khuman »

Dargor pisze:Czy lepiej punkty zainwestować w wojowników?
tak

Awatar użytkownika
rudobrody79
Falubaz

grałem na podobne punkty -1500 i wystawiłem 2 rydwany, 2 x riders, 2 x gory, minoska genka z wardem i drugiego gołego, 5 minosów i stado razorgorów.
zabawa była przednia :lol2: :idea:

wokrze
Kradziej

Post autor: wokrze »

Khuman pisze:
Dargor pisze:Czy lepiej punkty zainwestować w wojowników?
tak
Ale jednego maga 2lvl i tak w zasadzie "musisz mieć": a) rozpraszanie, bo inni będą mieli magów (potrzebujesz choćby scrolla) b) głupio rezygnować z całej fazy i wyrzucać za darmo kostki - przy drugim lvl jeden czar powinieneś wcisnąć (polecam tu beast lore'a).

Dargor
Chuck Norris

Ślicznie dziękuję za tak duży odzew, mimo iż rozpiska nie dotyczy Euro...:)
(polecam tu beast lore'a).
To Bestie mają jakiś inny lore?:)
Zastanawiam się jeszcze nad BSB, czy opłaca się 206stkę wsadzić? Czy może coś dziwnego, niespotykanego, np BSB z dzidą laserową? :)

wokrze
Kradziej

Post autor: wokrze »

Dargor pisze:To Bestie mają jakiś inny lore?:)
Death by się tu bardzo ładnie sprawdził :) Na te punkty jest zazwyczaj mało obrony magicznej i 3 snajperki na turę z 2 magów mogłoby nieźle namieszać.
Dargor pisze: Zastanawiam się jeszcze nad BSB, czy opłaca się 206stkę wsadzić?
Zależy co chcesz zrobić - jak mniej inwestujesz w magię i chcesz pchać się hordą to może. Ale nie wiem czy to dobry pomysł... (wbrew pozorom "206" nie może uczestniczyć w dużych combatach, bo zazwyczaj są tam bohaterowie przeciwnika, którzy wciągają go nosem)
Dargor pisze:Czy może coś dziwnego, niespotykanego, np BSB z dzidą laserową? :)
Masz na myśli tego bolca za 50 punktów? Na BSB?!? Ten musi być raczej pancerny, bo jak weźmiesz maga+bsb to na genrała masz mało punktów i bsb robi się cholernie ważny (masz tylko ~412 punktów na herosów).

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Bestie na małe pkty to chyba najsłabsza armia. Siła beastmanów tkwi w herosach, a na małe punkty masz ich mało i kiepskich. Szkoda w ogóle figsy wyciągać jak dla mnie, chyba że ktoś jest masochistą.

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Post autor: Dibo »

NA 1500 ja sie bawię w 2 magów shadow przy herdstonie i same rydwany i kilka harpii :)
Tylko musisz uwierzyć ze paniki na 7Ld bez re-rolla są do zdania a wszytko będzie OK !
Czcij Koze !!

Twoja Stara gra w Age of Sigmar !

Dargor
Chuck Norris

Kołata pisze:Bestie na małe pkty to chyba najsłabsza armia. Siła beastmanów tkwi w herosach, a na małe punkty masz ich mało i kiepskich. Szkoda w ogóle figsy wyciągać jak dla mnie, chyba że ktoś jest masochistą.
JA ogólnie gram dla grania, nie dla wygrywania, a moim hobby jest zbieranie armii i konwertowanie a nie granie, a biorąc pod uwagę fakt że ciągle gram na małe punkty, to tak, jestem masochistą:)
A wracając do armii:
1 Bray Shaman @ 142.0 Pts
Lore of Beasts; Magic Level 2; 2ndWeapon; Braystaff
Dispel Scroll [25.0]
Dragonbane Gem [5.0]

1 Wargor @ 131.0 Pts
Heavy Armour; Shield; Battle Standard
Gnarled Hide [15.0]

1 Wargor @ 139.0 Pts
General; Great Weapon
Armour of Destiny [50.0]

1 Tuskgor Chariot @ 80.0 Pts

6 Ungor Raiders @ 39.0 Pts
Short Bow; Musician

6 Ungor Raiders @ 39.0 Pts
Short Bow; Musician

1 Cygor @ 275.0 Pts

1 Razorgors @ 55.0 Pts
1 Razorgors @ 55.0 Pts

29 Bestigor Herd @ 390.0 Pts

24 Gor Herd @ 225.0 Pts

Models in Army: 71

Total Army Cost: 1650.0

Chce trochę punktów na hobbystyce złapać, stad brak harpii;/ Cygor jest na magnesowany więc ostatecznie może robić za Ghorgonę, i na małe punkty daje radę, przynajmniej dla mnie. A rozpiska ma w miarę ręce i nogi?

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Post autor: Dibo »

Ma ręce nogi i kopytka.
7 p zmarnowanych na shamanie, wywal mu broń, i kamyk, przytnij koziołki na 5 a nie 6 i daj +1 Ld na Bestigory i będzie już całkiem dobrze. Pokombinuj i daj Shamanowi daj warda na maszyny i będzie i kopytnie i rogato :)
Czcij Koze !!

Twoja Stara gra w Age of Sigmar !

Dargor
Chuck Norris

+1 LD na Bestigory odpada ponieważ jest limit 400 ptk na oddział...;/
Więc rogato będzie jak utnę jednego Bestigora:/ Myślałem też o wywaleniu jednego Razorgora, za którego u mnie robi "Something in the Woods" i wstawieniu większej liczby Gorów...

Awatar użytkownika
Dulix
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Dulix »

Rzućcie proszę okiem na taką rozpiskę. Bardzo proszę o sugestie co do wymiany.
Doombull do Ungorów z dzidami, Chorąży do Bestigorów, Wargor do dużych Gorów, Duży Shaman do małych gorów i Mały Shaman do Ungor Raiders.

Który oddział jest lepszy do trzymania Shamanów? Z góry dzięki.

Unnamed2700 Pts - Beastmen Army

1 Doombull @ 330.0 Pts
General; Frenzy
Armour of Destiny [50.0]
Gnarled Hide [15.0]
Sword of Swift Slaying [25.0]
Dragonbane Gem [5.0]

1 Wargor @ 166.0 Pts
Heavy Armour; Shield; Battle Standard
Talisman of Preservation [45.0]
Ironcurse Icon [5.0]

1 Wargor @ 119.0 Pts
2ndWeapon
Talisman of Endurance [30.0]

1 Great Bray-Shaman @ 285.0 Pts
Lore of Beasts; Magic Level 4; Braystaff
Herdstone Shard [50.0]

10 Gor Herd @ 95.0 Pts

1 Bray Shaman @ 135.0 Pts
Lore of Beasts; Magic Level 2; Braystaff
Dispel Scroll [25.0]

39 Bestigor Herd @ 525.0 Pts
Standard of Discipline [15.0]

39 Gor Herd @ 345.0 Pts
Totem of rust [50.0]

39 Ungor Herd @ 255.0 Pts
Spear; Shield; Standard; Musician
1 Halfhorn @ [6.0] Pts

5 Harpies @ 70.0 Pts
Scout

5 Harpies @ 70.0 Pts
Scout

1 Razorgors @ 55.0 Pts

1 Razorgors @ 55.0 Pts

10 Ungor Raiders @ 63.0 Pts
Short Bow; Musician

1 Gor @ [0.0] Pts
Spear
1 Bestigor @ [0.0] Pts
2 Tuskgors @ [0.0] Pts

Models in Army: 153

Total Army Cost: 2698.0
"Pić w samotności to jak srać w towarzystwie"

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

zmaiast wargora i 10 ungorków i rydwanu daj małego z beastem i rozpiska hula + więcej gorów (50 conajmniej w klocku z rustem)

Albo lepiej - daj sobie małę gory z dyscplina a na bestigory daj movment, trudno teraz widziec inna opcje
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Dulix
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Dulix »

Wywaliłem Wargora i 10 Ungorów z Rydwanem, nie mam więcej Gorów i nie mam trzeciego Szamana ale dodam bo ich bardzo lubię 9 Centigorów z dwurakami Championem i muzykiem.
A Szamanów dać obydwu z beastem? Tak mi się wydaje bo przy odpowiednim wzmocnieniu będzie czym uderzyć.
I drugie pytanie czy na dwóch szamanach opłaca się brać Herdstone?
"Pić w samotności to jak srać w towarzystwie"

ODPOWIEDZ