Trial items w DoW

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Jankiel pisze:Kwestia Open/Limited to zadanie dla LL, nie LS.
Pogońcie swoich reprezentantów, niech zrobią głosowanie.
Zajrzałem tu, bo mam robić głosowanie na LL w tej sprawie.
Widzę, że tu też nie ma linku do zasad tych przedmiotów.

Czyli to na zasadzie -

- Chaosowi też się coś należy, dopuśćmy mutacje!

- Tak dopuśćmy!
- Ale my i tak dopuszczamy....
-Ale chodzi o to, żeby domyślnie na każdym turnieju były dopuszczone.
- A co to jest? Jakie ma zasady?
- A razwie nie wsio rawno....

- Tak, no to wszystko jasne, głosujmy.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

lith
Oszukista

Post autor: lith »

Tu znajdziesz w zrozumialej wersji jezykowej, a jak znasz wloski to zapraszam tutaj na strone 30. Sa nieoficjalne, ale zbalansowane. :)

Awatar użytkownika
Charki
Falubaz

Post autor: Charki »

Można by je oficjalnie dopuszczać wszędzie wsumie, :

a) są zbalansowane
b) DoW oprócz podręcznikowych nie ma żadnych przedmiotów do wyboru ( nie to nie to samo co mutacje chaosu, bo chaos ma przedmiotów itp. wpizdu)
c) i tak niewiele osób gra armiami DoW

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Asarnil pisze:akurat nie chodzi o to, co mówiłeś Shino o pice na koniu, bo to mniejsza kwestia. Dla mnie najmniej jasne jest sytuacja, gdy hero stoi powiedzmy w klocku piechoty na rogu i szarzowany jest od przodu przez chariot. Czy w tej sytuacji zasady piki nie pozwalają w ogóle szarżować tego klocka, czy też nie pozwalają szarżować w ten sposób, by chariot stykał się z bohaterem (w sensie, że będzie się stykał tylko z 4 modelami)
tlumaczenie by shino;) pisze: mounted models (cavalary, ridden monsters) cannot volountarily declare a charge that would bring this model/s in base contact with the bearer
oryginal pisze: Un modello di arcione (cavallo, mostro o carro) non puo volontariamente caricare se cosi facendo entra in contatto di base col possessore di quest'arma
tak wiec nie pozwala szarzowac herosa.. jednoczesnie musi model maksymalizowac jednostki walczace... jak hero z pika jest w drugim+ szeregu i jest szarzowany od przodu to ma w sumie bonus +2 do sily
Co do helmu też jest problematyczny. Pozwolę sobie to przedstawić na schemacie:
1 2 3 4 5
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
:evil: :evil: :oops: :evil: :evil:
:evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

:shock: - oddzial wroga
:evil: - nasz oddział pikinierów.
:oops: - hero z helmem.
I teraz: 3 modele :shock: mają obniżonego WS o 2. Pytanie jest, czy pikinierzy uderzający z dalszych niż pierwszy rank mogą uderzać po tych z obniżonym WS, czy nie (w sumie się z nimi nie stykają).
Pytanie jest też następujące - czy jeśli kilku pikinierów zabije 3 modele :shock: , to czy wchodzące na ich miejsca modele również mają obniżonego WS?
tak samo moga walic po modelach z mniejszym wsem jakby walili do maga stojacego w takim mejscu. Kolejne modele "wchodzace" tam tez maja minus do ws'a...

Awatar użytkownika
blundi
"Nie jestem powergamerem"
Kontakt:

Post autor: blundi »

Jedy Knight pisze:
Czyli to na zasadzie -

- Chaosowi też się coś należy, dopuśćmy mutacje!

- Tak dopuśćmy!
- Ale my i tak dopuszczamy....
-Ale chodzi o to, żeby domyślnie na każdym turnieju były dopuszczone.
- A co to jest? Jakie ma zasady?
- A razwie nie wsio rawno....

- Tak, no to wszystko jasne, głosujmy.
Chaos jak chaos, ale chaos dwarfy ?
Prawie nikt tym nie gra, bo to słaba armia.
Chyba nawet mniej niż gra Dogs of War.
Trzeba ją koniecznie wypromować !

lith
Oszukista

Teraz zacznijmy bawic sie w demagogie i straszyc graczy rychlym nadejsciem apokalipsy w postaci thoreka i exaltedow chaosu z 3cia reka w limited. Sa nieoficjalne przedmioty do DoW? Sa. Sa dopuszczane na wiekszosci turniejow w Polsce, gdzie ktos o to poprosi? Sa. Ale po co je wrzucac do limited? Czyzby tobyl kanon dopuszczanych w polsce army listow, przedmiotow itp? Tak bardzo bolesny jest widok "Trial item" w AB i "unofficial" w publikacji GW?
JJ: nie dopuscil bys tych itemow na turnieju organizowanym przez Ciebie? Jezeli tak to czemu uwazasz, ze zle jezeli znajda sie w limited?
P.S. Poziom sarkazmu staralem sie dopasowac do postow, na ktore odpowiadam :)

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Dramatyzujecie.
Tym to zabawniejsze, że "w imię zasad". A nic strasznego się nie stanie, jak słabiutka i niespotykana armia DoW dostanie kilka magic items. I tak 90% z Was nie zetknie się z nimi w trakcie bitwy.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

lith pisze:JJ: nie dopuscil bys tych itemow na turnieju organizowanym przez Ciebie? Jezeli tak to czemu uwazasz, ze zle jezeli znajda sie w limited?P.S. Poziom sarkazmu staralem sie dopasowac do postow, na ktore odpowiadam :)

1 - Z ciekawości bym dopuścił. (Może poza piką) Ja do turnieju lokalnego dopuściłbym macki Chaosu, trial lists Arabii, Nipponu i parę innych rzeczy, o Lustrii nie wspomnę. Bo to ciekawe.
2 - Złe jest dopuszcznie do Ltd, jednorazowych wynalazków z Lokalnych Kampanii. Złe nie dlatego, że niezgodne z polityką GW - tę można olać.
Złe bo powoduje bałagan i rozwala grę.
Jeśli widze napis LTD - wiem czego się spodziewwać, jeśli nie ma dopisku "Mountain Rangers dopuszczeni"
Jest Krakon - jest dopisek - Alternatywne przedmioty z DOW i Assarnil dopuszczeni, format poniżej 2k - wszystko jasne.
Rok temu Arena w chory sposób promowała Krasnale - robiąc pod nie zasady turnieju, teraz Krakon promuje DOW - prawo organizatora. Natomiast nadzianie się na Pikę, czy inny Mointain Horn bez uprzedzenia - sarkazmem byłoby polecić tak radosną nieprzewidywalność bitwy. Fajnie było patrzeć na twarz Kuby Paraszczaka, kiedy Kielon tłumaczył mu zasady blunderbussów w praktyce. Wirtualnych blunderbussów na zwykłych Karasnoludzkich Rangersach. Way to go!
I o to chodzi, o to chodzi...
Złe też - bo głupie.
Głupotą jest głosowanie nad forsowaniem do Ltd, przedmiotów o którym tak naprawdę nic nie wiadomo (linki dopiero teraz się pojawiły). Nie wyglądają zbyt groźnie - ale sam mechanizm odmóżdżonego postępowania jak wprowadzanie wynalazków w rodzaju MR do Ltd, czy dodatkowych punktów dla DE i Dwarfów, choć szalenie rozrywkowy - jest groźny i głupi.

Tak, Drogi Jankielu - głupoty nie lubię.
Z zasady.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Dwarfy i MR były rzeczywistym zagrożeniem. Kraśki dosyć popularne, MR przegięci.
DoW jak na lekarstwo, przedmioty zrównoważone. Różnica jest. Zasadnicza.

Sugerowałbym znalezienie jednak jakiegoś złotego środka pomiędzy trzymaniem się "zasad" a uleganiem presji ludu. I to we wszystkich kwestiach - od uściśleń sędziowskich, przez regulamin ligi aż do układania kanonu Limited.

Forsowanie rozwiązań "zgodnych z zasadami", które napotykają opór przeważającej części graczy jest bezcelowe i niepoważne.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Jankiel pisze: Forsowanie rozwiązań "zgodnych z zasadami", które napotykają opór przeważającej części graczy jest bezcelowe i niepoważne.
Nic nie forsuję - napisałem - "Niegrożne" i zagłosowałem przeciw - z powodów które wyjaśniłem powyżej.
Z siłą owczego pędu nie można walczyć - można natomiast próbować wyjaśnić bezsens pewnych mechanizmów postępowania, przy założeniu rozumności rozmówcy.

Za radę dziękuję - struktura WFB w Polsce, "mechanizmy władzy", koterie, stwy, populizm, demokracja, mandaryni - doprawdy niezłą pracę naukową o tym stowarzyszeniu hobbistów można by napisać.
Nie skorzystam z Twojej rady jednak - interesuje mnie granie w WFB a nie głosowanie czy pociski lecą po prostej. Lecą, to lecą. Niech sobie w Polsce, zgodnie z wolą ludu, lecą po prostej.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Jedy Knight pisze:Za radę dziękuję - struktura WFB w Polsce, "mechanizmy władzy", koterie, stwy, populizm, demokracja, mandaryni - doprawdy niezłą pracę naukową o tym stowarzyszeniu hobbistów można by napisać.
Droga LS,
odpalcie Jackowi dolę z tego worka otrzymywanych łapówek. Nie powinniście nawet tego odczuć, a przynajmniej Wam JJ przestanie zarzucać bycie Układem kiedy sam zacznie zeń korzystać.

;)
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

To JJ jest członkiem LS, nie ja :D

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Jankiel pisze:To JJ jest członkiem LS, nie ja :D
Wrobiłeś mnie cfaniaczku, ale to chwilowe. :P

lith
Oszukista

struktura WFB w Polsce, "mechanizmy władzy", koterie, stwy, populizm, demokracja, mandaryni - doprawdy niezłą pracę naukową o tym stowarzyszeniu hobbistów można by napisać.
Masz calkowita racje, dlatego prosze zeby ta sprawe rozpatrzyc tak jakbysmy byli zwyklym stowarzyszeniem hobbystow i tworzyli house rules na potrzeby przyjemniejszej gry :wink:. Przedmioty sa niegrozne, ciekawe, wystawialne, sa jednym z niewielu rozszerzen by GW do tej porzuconej ale dopuszczonej armii, a przede wszystkim raczej ogolnie przyzwala sie na granie nimi. To nie jest populistyczna interpretacja zasad, niezgodna z rulebookiem, tylko kolezenska umowa, ze ogolnie dopuszczamy te przedmioty, zeby gracze DoW nie musieli robic innych rozpisek na mastery niz lokale.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

lith pisze:[..., dlatego prosze zeby ta sprawe rozpatrzyc tak jakbysmy byli zwyklym stowarzyszeniem hobbystow i tworzyli house rules na potrzeby przyjemniejszej gry :wink:. Przedmioty sa niegrozne, ciekawe, wystawialne, sa jednym z niewielu rozszerzen by GW do tej porzuconej ale dopuszczonej armii, a przede wszystkim raczej ogolnie przyzwala sie na granie nimi. To nie jest populistyczna interpretacja zasad, niezgodna z rulebookiem, tylko kolezenska umowa, ze ogolnie dopuszczamy te przedmioty, zeby gracze DoW nie musieli robic innych rozpisek na mastery niz lokale.
Mnie interesują spójne zasady, akceptowane na całym świecie.
Lokalnie - nic wasza inicjatywa nie zmienia. Jeśli np org stwierdzi, że Pika jest gięta - zakaże jej expressis verbis i tyle. Jak dopuści Pikę na Mastera - też jego sprawa.
Na Challenger w Krakonie już teraz możesz dać taką rozpiskę DOW jak ci się podoba. Aż mnie kusi by samemy tam DOW pojechac.
Jak pisałem - na lokale dopuszczam Lustrie, Zobmies Pirates, Kataje i Arabie jak ktoś sensowny army list przedstawi..
Nie chcę by były one w Ltd.
Będzie jak będzie.
Bez specjalnego znaczenia.

Barbarossa pisze:Nie, to chore. Zaraz zaczniemy dopuszczać Kathay stworzony przez Tolka Banana, bo "nie jest przegięty". Limited to limited i ma odzwierciedlać zasady, które doczekały się plakietki "official". Nikt niczego organizatorom dopuszczać indywidualnie nie zabrania.

Nehan
Masakrator

Post autor: Nehan »

Jak pisałem - na lokale dopuszczam Lustrie, Zobmies Pirates, Kataje i Arabie jak ktoś sensowny army list przedstawi..
a autorskie listy chaos dwarfów? :D

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Nehan pisze:
a autorskie listy chaos dwarfów? :D
Tyż - tylko je pokaż najpierw - czy nie ma jakiegoś Killing Blow na Blunderbussach.

Nehan
Masakrator

Post autor: Nehan »

lith
Oszukista

Ok, widze ze po prostu troche inaczej patrzymy na limited, ale jak napisales
Będzie jak będzie.
Bez specjalnego znaczenia.
Najwyzej paymaster bedzie z enchanted shield i SoM biegal, a inni characterzy sie nie pojawia ;)

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Niech zostanie limited jakim jest obecnie.
Dodać możliwości (a'la Krakon) można zawsze i nikt się nie wzburzy.
Natomiast cięcia tego, co jest w ramach limited, to proszenie się o protesty.
Przedmioty są super, ale równie super są Zombie Pirates, których nie wystawi się bez special charactera. Zostawmy to w gestii orga :)
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

ODPOWIEDZ