NoWE (zbiór plot str. 113)
Moderator: Gremlin
- Jan z Czarnolasu
- Mudżahedin
Re: NoWE.
Luc
Chyba ktoś tu nie potrafi czytać ze zrozumieniem. Rozpatrywałem dwie opcje. Zwarte oddziały GG 5+ ALBO skirmisz na zasadach VIII, których dokładnie nie znam (ten VII-edycyjny całkowicie by odpadał). Alternatywa.
A to czy leśne elfy powinny mieć włóczników to kwestia gustu. Według mnie powinny mieć bo byłoby to klimatyczne. Przecież nikt nie zmuszałby nikogo do ich wystawiania, a to, że nikt nie wystawia EG wynika z bezsensownych zasad, które powodują, że niektóre unity są niegrywalne. Nowa edycja jest między innymi po to aby wprowadzić zmiany na lepsze. Zmiana na lepsze to np. zmniejszenie liczby niegrywalnych jednostek.
Chyba ktoś tu nie potrafi czytać ze zrozumieniem. Rozpatrywałem dwie opcje. Zwarte oddziały GG 5+ ALBO skirmisz na zasadach VIII, których dokładnie nie znam (ten VII-edycyjny całkowicie by odpadał). Alternatywa.
A to czy leśne elfy powinny mieć włóczników to kwestia gustu. Według mnie powinny mieć bo byłoby to klimatyczne. Przecież nikt nie zmuszałby nikogo do ich wystawiania, a to, że nikt nie wystawia EG wynika z bezsensownych zasad, które powodują, że niektóre unity są niegrywalne. Nowa edycja jest między innymi po to aby wprowadzić zmiany na lepsze. Zmiana na lepsze to np. zmniejszenie liczby niegrywalnych jednostek.
Luźne formacje WE to ich wizytówka. Natomiast to rzecz naturalna, że EG są i powinny zostać klocem ponieważ to zwarta jednostka elitarna, niech tylko dostanie grywalne zasady żeby mogła częściej gościć polu bitwy.Luc pisze:WE to nie klocki i niech tak pozostanie....tak wiem, są niby Eternal Guard....ale czy ktoś ich widział na stole przez ostatnie lata ? (w rozpisce turniejowej)
Driad jako klocaka w ogóle nie widzę.
Może by zrobili lekką jazdę w skirmishu? ;D
W poprzedniej edycji księgi driady były właśnie w klockach i wood elfy miały włóczników. Macie obraz armii spaczony przez podręcznik, który niestety obowiązuje już tak długo...
http://sodemons.org/rhgallery/rhdryads2.jpg
https://lh4.googleusercontent.com/-ydL7 ... earmen.jpg

http://sodemons.org/rhgallery/rhdryads2.jpg
https://lh4.googleusercontent.com/-ydL7 ... earmen.jpg
Złomowisko: https://goo.gl/photos/xRMRQZGkEgCpcHcx5
Paskudztwa!
Sio mi z tym!
Unikatowość i charakterystyka obecnego booka jest raczej na plus, więc nie szedłbym w kierunku klocków dryad/włóczników czy innego tałatajstwa.
Małe oddziały łuczników, skirmish, drzewka mniejsze i większe, wildzi, warhawki, waye to sprawia właśnie, że ta armia ma tak niesamowity klimat.
Jakbym miał teraz wystawić 1x40 włóczników, 1x30 Eternali, trochę łuczników, 2 herosów, 2 orły i coś tam jeszcze to czułbym się jak haj gelfy albo coś w tym stylu.
Może kiedyś w przeszłości coś takiego figurowało, ale totalnie to nie pasuje do armii, która ma charakter typowej partyzantki i ciągłego wkurwiania przeciwnika....klockiem nie powkurwiasz/nie pouciekasz
Armia powinna się czymś wyróżniać i tym się chyba właśnie WE charakteryzują, wystarczą Eternale (niech ich tylko poprawią)
Sio mi z tym!

Spaczony lub nie, ale rewelacyjnie się gra takim układem armii/jednostek, fakt, że są zbyt drogie, słabe, z dupnymi zasadami, bez wsparcia magii itd itd to druga para kaloszyMacie obraz armii spaczony przez podręcznik, który niestety obowiązuje już tak długo...
Unikatowość i charakterystyka obecnego booka jest raczej na plus, więc nie szedłbym w kierunku klocków dryad/włóczników czy innego tałatajstwa.
Małe oddziały łuczników, skirmish, drzewka mniejsze i większe, wildzi, warhawki, waye to sprawia właśnie, że ta armia ma tak niesamowity klimat.
Jakbym miał teraz wystawić 1x40 włóczników, 1x30 Eternali, trochę łuczników, 2 herosów, 2 orły i coś tam jeszcze to czułbym się jak haj gelfy albo coś w tym stylu.
Może kiedyś w przeszłości coś takiego figurowało, ale totalnie to nie pasuje do armii, która ma charakter typowej partyzantki i ciągłego wkurwiania przeciwnika....klockiem nie powkurwiasz/nie pouciekasz

Armia powinna się czymś wyróżniać i tym się chyba właśnie WE charakteryzują, wystarczą Eternale (niech ich tylko poprawią)

Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.
- Jan z Czarnolasu
- Mudżahedin
To już niestety problem tej edycji, że wystawia się absurdalnie duże regimenty. 1-2 klocki 15-20 ludków wyglądają spoko. Byłbym za klockiem 20 włóczników i 15 driad. Są to zgrabne jednostki. Oddziały welfów po 30-40 to aberracja. Tyle, że jak dla mnie dotyczy to wszystkich jednostek poza goblinami, skavenami, szkieletami czy zombiakami. No ale fakt faktem, że u welfów wyglądałyby takie klocki wyjątkowo źle.Luc pisze:Paskudztwa!
Sio mi z tym!
Spaczony lub nie, ale rewelacyjnie się gra takim układem armii/jednostek, fakt, że są zbyt drogie, słabe, z dupnymi zasadami, bez wsparcia magii itd itd to druga para kaloszyMacie obraz armii spaczony przez podręcznik, który niestety obowiązuje już tak długo...
I heard about wood elves release schedule from my local shop. and he always gives detailed information. I'm living in Korea, and there is only one local shop in here. We have a very good advantage that we always receive new models earlier than anywhere.
now information is
1. Wood elves will the next fantasy release, and it will be in second quarter.
2. there will be three plastic box kits that may be replace current models. and also there will be a one monster kit.
this is all i heard. he didnt say anything more especially about plastic character or other rule things.
bez rewelacji ale chyba i tak więcej niż u krasi, którzy dostali 2 boxy piechoty i jeden ze śmigłowcamiAzgaroth pisze:I heard about wood elves release schedule from my local shop. and he always gives detailed information. I'm living in Korea, and there is only one local shop in here. We have a very good advantage that we always receive new models earlier than anywhere.
now information is
1. Wood elves will the next fantasy release, and it will be in second quarter.
2. there will be three plastic box kits that may be replace current models. and also there will be a one monster kit.
this is all i heard. he didnt say anything more especially about plastic character or other rule things.
zgadzam się z tym że obecne figurki są bardzo ładne i mogliby ich wcale nie zmieniać, ale pare nowych oddziałów/jednostek by się przydało. Jakieś nowe zwierzaki których w lesie powinno być peło itp Generalnie im więcej do wyboru tym lepiej. Przynajmniej tak uważam. Różnorodność w naszej armi nie jest niestety wygórowana :/
Przydałby mi się nowy model Treemana bo mam 2 różne, w planach mam 3 i jakby dodali jeszcze jakiś to by moja rozpiska na 4 drzewach fajnie wyglądała 
Ale jednostki nie są aż tak ważne jak zasady do nich oraz zasady dla armii

Ale jednostki nie są aż tak ważne jak zasady do nich oraz zasady dla armii

Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.
- Naviedzony
- Wielki Nieczysty Spamer
Ja kiedyś wymyśliłem jednostkę, która dobrze by Wam pasowała. Spite swarms w dwóch rodzajach, jedne magiczne z jakimś bound spellem i zasadą etheral i drugie bardziej combatowe, np. z lataniem.
Byłoby miło, gdyby pojawiło się u Was coś ciekawego, bo u Krasiów trochę z tym bieda była.
Byłoby miło, gdyby pojawiło się u Was coś ciekawego, bo u Krasiów trochę z tym bieda była.
Dokładnie tak jak mówiłemKefas pisze:Bez przesady Panowie. Stare modele mają kilka lat i potrzebujemy powiewu świeżości przez ten zbutwiały Las. Oby było dużo i fajne.

Jak myślicie przerobią wszystkie metale na plastik? Bo jest tego sporo i u krasnali slayerzy zostali w metalu...
ja uważam że powinny być na przykład :
centaury to powinno być na 100%
Jelenie albo jakieś łosie tak jak ktoś pisał że brakuje jednostek zwierzęcych przecież to las drzewa są elfy są ptaki są, a gdzie reszta zwierząt ? albo wildzi powini jeździć na jeleniach a nie na koniach
centaury to powinno być na 100%
Jelenie albo jakieś łosie tak jak ktoś pisał że brakuje jednostek zwierzęcych przecież to las drzewa są elfy są ptaki są, a gdzie reszta zwierząt ? albo wildzi powini jeździć na jeleniach a nie na koniach