Jak zostać Generałem - pytania o HE

High Elves

Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wojtuś
Szef Wszystkich Szefów

Re: Jak zostać Generałem - pytania o HE

Post autor: Wojtuś »

Azurix pisze:Raczej o pojęcie =2,50cm i >2,50cm. Ta kwestia ma także znaczenie, gdy 3" Template wali w 5tkę Kawalerzystów, trafiając 5, a nie 4, co różnicę robi ;)

P.S.: Nie czepiam się, ale skoro przy grze milimetry mają znaczenie, jeśli chodzi np. o Szarżę, to nie rozumiem, czemu tutaj mają nie mieć znaczenia? Poza tym, gdyby 2,50cm miałoby być porównywalne do 1", to Games Workshop wydawałoby podstawki w calach, a nie centymetrach, tak jak są mierzone wszelakie zasięgi, nie? :)
Napisałem, żebyś najpierw pomyślał...
https://idefly.pl - robimy koszulki, bluzy itd dla klubów!

Awatar użytkownika
Qsownik
Chuck Norris

Post autor: Qsownik »

Cześć
Zdecydowałem się zacząć przygodę w Warhammer z High Elves.
W związku z tym mam pytanie:
Spearmen czy LSG? Mam na myśli gry 1200 i poniżej.
Czy dodatek (bow) jest warty zwiększenia kosztu spearmena o 33% (30 w cenie 40 - punkty)? Bo opcja LSG bez tarczy wydaje mi się bez sensu - lepszy (longbow) i tańszy jest Archer.

diuk
Falubaz

Post autor: diuk »

LSG nigdy chyba nie było grywalnym oddziałem - nie ma żadnego sensu wystawianie tego oddziału - jest po prostu za drogi.

Spearmani są fajni, ale na małe punkty nie wystawisz ich tylu żeby byli jakoś zdecydowanie lepsi od łuczników.

Zdecydowanymi królami Core Choice są teraz SH i ER.

Z piechotnych wyborów łucznicy są najbardziej grywalnym wyborem.

30 cali zasięgu z BS 4 naprawdę daje radę i pomaga odchudzić co trzeba lub pozdejmować śmietnik przeciwnika.

Jeśli jednak zaczynasz - to ja bym poszedł od razu w kawalerię do Core'a.

Gra się tym zdecydowanie lepiej, wrzucasz tam Herosa lub Lorda z ochroną pancerza na 1+ z przerzutem i jakimś magicznym mieczem, i ten oddział Silver Helmsów jest naprawdę grywalny.

Mobilność ma tutaj duże znaczenie.

Widzę że jesteś z Poznania. Zapraszam na lokalne forum: http://www.forum.strefazero.net/index.php

Tam można zobaczyć co robimy lokalnie w Poznaniu
Szukam: zamienników do Silver Helmsów

Kontakt PM

Anamesh
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Anamesh »

Witam, rozpocząłem już temat w sprawie wyboru armii dla mnie w dziale dla początkujących, odrzuciłem ciemne moce VC i mój wybór pada na HE :) Chciałbym więc prosić o pomoc , w poskładaniu czegoś na 'dzień dobry'. Do wydania mam na początek jakieś 350 zł ( nie czarujmy się, nim poskładam i pomaluje, to będzie już dawno kolejny miesiąc i coś się dokupi) i chciałbym prosić o jakieś fajne propozycje poskładania armii HE, jako wskazówkę podam, że mój oponent jest w posiadaniu takiego batalionu http://totalwargamer.co.uk/images/detai ... garoth.jpg , i niestety ale mam spore uprzedzenie do regimentu white lions....chodzi mi o nowe figurki

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

High Elves
• Book of Hoeth/Banner of the World Dragon/Unmounted Frostheart Phoenix, max 2
• Book of Hoeth on Archmage/Banner of the World Dragon/Dispel Scroll, max 2
• Frostheart Phoenix/Star Dragon/Moon Dragon, max 2
• Ellyrian Reaver units, max 3
mam zaćmę... rozumiem, że nie można mieć 2 feniksów i BotWD?
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Dokładnie tak jak mówisz.

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

niestety ale mam spore uprzedzenie do regimentu white lions....chodzi mi o nowe figurki
Nie tylko Ty. :P

Początkowa armia powinna składać się według mnie z:
BOHATEROWIE
- Maga
- Szlachcica, który będzie Sztandarowym armii

JEDNOSTKI PODSTAWOWE
- Ellyrian Reavers
i
- Silver Helms
albo
- Łucznicy

JEDNOSTKI SPECJALNE (przy założeniu, że nie bierzemy White Lionów)
- Phoenix Guard (w ilości nie mniejszej niż 20)
albo
- Dragon Princes

JEDNOSTKI RZADKIE
- Balisty
albo
- Lodowy feniks

Zacząłbym kupowanie od modelu maga (ten z Wyspy Krwi jest ładny i tani jak barszcz na allegro, to samo dotyczy Ellyrianów). HElfickie zestawy mało się opłacają według mnie.

diuk
Falubaz

Z bardziej opłacalnych cenowo zestawów polecam High Elves MegaForce, nie wiem wprawdzie czy jeszcze gdzieś to jest dostępne, ale za 550 zł można było dostać coś takiego:

Obrazek

Ja na start polecam kupić sobie Silver Helmsów z konnym bohaterem. Coś takiego można wystawiać na każdy format.

Później zdecydowanie dobrym wyborem są bolt throwery. Dwa bolce są praktycznie w każdej rozpie teraz.

No a dalej to już według uznania. Wiadomo że jakiś mag będzie potrzebny. Feniks jest mocny.

Najgorzej z wyborem Special :P

Core i Rare to łatwy wybór :)

Kontakt PM

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Kup lodowego feniksa, nie dość że całkiem ładnie wygląda to jeszcze jest bardzo mocny.
Do tego mag i jakiś bohater (zrób z niego sztandarowego armii) + coś czym wypełnisz cory (ellyrianie, SH, łucznicy).
Jak dobrze poskładasz to wyjdzie armia na prawie 1000 pkt.

Ze scpecialami możesz spokojnie zaczekać do kolejnych zakupów.

No i oczywiście kupuj na allegro - można niezłe promocje wyłapać :)
Obrazek

diuk
Falubaz

Tania "figurkowo" rozpiska była na 1200 z Lordami, bo można było za 275 punktów Lorda na koniku złożyć i wrzucić w wagon SH, ale niestety na poznańskie ograniczenia już nie wchodzi.

Poprzednio czymś takim grałem i teraz nie wiem co mam wystawić zamiast Prince'a.
Prince @ 274
General
Shield (3.0)
Barded Steed (27.0)
Heavy Armor (6.0)
Giant Blade [60.0]
Dawnstone [25.0]
DragonHelm [10.0]
Icon of Ironcurse [5.0]

BSB @ 119
Barded Steed (15.0)
Heavy Armor (4.0)
Enchanted Shield [5.0]

Mage @ 180
Lvl 2
Lore of High Magic
Steed [10.0]
Ring of Fury [25.0]
Dispell Scroll [25.0]

13 SH @ 329
Shields, FCG

Frostheart Phoenix @ 240

Great Eagle @ 50
Trzeba też przyznać że HE rozwijają skrzydła na większych formatach.

Ja na formacie 1200 się przerzuciłem na DE - strasznie fajna armia na małe punkty. No i te ifki na Warlockach są niesamowite ;P

Kontakt PM

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Zdrajca! :evil: ;)

Anamesh

Dzięki za bardzo ciekawe wypowiedzi ;) Na razie zamówiłem wyspę krwi, potem raczej dokupię łuczników, a w dalszej kolejności kawaleria silver helms no i moi ulubieni Dragon Prince :) no i bolce... bo nie widziałem chyba rozpisek bez tej jednostki ;) o lodowym feniksie też słyszałem legendy, również o tym żeby go sklejać bez bohatera na grzbiecie, a bohatera poskładać jako osobny model ? @diuk, po raz pierwszy widzę taki zestaw i słyszę o nim, na GW go nie ma (jest tylko normalny batalion, zestaw z sea guardsami i tym 'podniebnym' rydwanem z orłem, i jest ten zestaw kobiecą częścią armii HE)

Awatar użytkownika
Galharen
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Galharen »

Kupuj po prostu na allegro, żaden zestaw GW nie jest zrobiony po to, żeby oplacał się graczom.
Zapraszam do obejrzenia mojej galerii:

Galharen's painting blog

Anamesh

Na Allegro jedynie opłaca się chyba kupować używane , oraz ewentualnie dokupować jak ktoś sprzedaje IoB na części. Bo z tego co widzę, to w większości kupno tam nowych figurek nie opłaca się. Natomiast co do opłacalności battalionów od GW, to z czysto finansowego punktu widzenia opłaca się to, bo zawsze wychodzi jeden regiment gratis, gorzej z ewentualną używalnością tych figurek podczas bitew...

Lenczek
Mudżahedin

Post autor: Lenczek »

Hejka Panowie.
Widział ktoś z Was może gdzieś rozpiske na euro 2400, ale opartą głownie na strzelaniu ? :D
np w corach 2 x 30 łucznikow ? taka troche wariacja, ale może być ciekawa :D

Awatar użytkownika
Wojtuś
Szef Wszystkich Szefów

3 fasty, łuki ,4 bolce, 6 siostr, orzel, wl, pg, bsb z reaver bowem, mag ksiazka heaven, maly mag scroll,

Mocne, fajne. Aha i zagraj w lotka. ;)

Lenczek
Mudżahedin

Post autor: Lenczek »

dzisiaj 10mln :D moze warto :P

Awatar użytkownika
Wojtuś
Szef Wszystkich Szefów

Warto, masz dziś farta. Okazało się, że jutro jadę do dziadka. Więc Ci skrócę blaszki. Graj, graj. Jak wygrasz 10 kk, to możesz coś odpalić. :)

ajt
Kradziej

Post autor: ajt »

• Book of Hoeth/Banner of the World Dragon/Unmounted Frostheart Phoenix, max 2
Jak to jest, bo teraz straciłem pewność;), można mieć na przykład dwa feniksy i książkę (wybieram 2 opcje z 3-krotnego wyboru)? Czy, jak ma dwa feniksy, to już jest to max.2?

Awatar użytkownika
Mishry

Post autor: Mishry »

Mając dwa stare feniksy nie możesz mieć już książki i szmaty.

ODPOWIEDZ