Pytania Ogólne v. 2.1

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Burack
Mudżahedin

Re: Pytania Ogólne v. 2.1

Post autor: Burack »

Chciałem sie upewnic odnosnie kolejnosci atakowania.

ASL+ ASF - atak po inciatywie( i strata przerzutu)
ASL vs ALS - atak jednoczesny
Inciatywa = Inciatywie - Atak jednoczesny

Dzieki za potwierdzenie lub sprostowanie

Awatar użytkownika
kangur
Masakrator

Post autor: kangur »

Burack pisze:Chciałem sie upewnic odnosnie kolejnosci atakowania.

ASL+ ASF - atak po inciatywie( i strata przerzutu)
ASL vs ALS - atak jednoczesny
Inciatywa = Inciatywie - Atak jednoczesny

Dzieki za potwierdzenie lub sprostowanie
Ja dodam
ASF vs ASF -równoczesnie =P~
Obrazek

''If you show your teeth, bite''

Awatar użytkownika
MatthewKorona
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: MatthewKorona »

Tak.

ASL + ASF = atak po inicjatywie i strata przerzutu
ASL vs ASL = ataki równoczesne
ASF vs ASF = ataki równoczesne i strata przerzutu
Inicjatywa = Inicjatywie - ataki równoczesne
Impossible is nothing.

Awatar użytkownika
Kubi

Post autor: Kubi »

Hej,

Czy monstrous beast moze korzystać z monstrous support? Prosze o podanie strony w podręczniku z uzasadnieniem, dzięki.

Pozdr

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Post autor: Bearded Unclean 'Un »

Czy modyfikacja zasady "Beastmen Ambush" w pakiecie ETC zmienia regułę mówiącą o tym ile i jakich jednostek moze byc w ten sposób wystawianych?
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

Bearded Unclean 'Un pisze:Czy modyfikacja zasady "Beastmen Ambush" w pakiecie ETC zmienia regułę mówiącą o tym ile i jakich jednostek moze byc w ten sposób wystawianych?
a to zdanie w nawiasie nie zmienia czasem tego o czym piszesz? że musisz mieć taki lub większy unit na stole, żeby drugi szedł w ambush
• Units with Beastmen Ambush may alternatively deploy as if they had the Ambushers special rule (Note that this doesn’t require an equal or bigger unit not ambushing). Beastlords and Wargors may be allocated to join such units, and will enter the game with the corresponding unit.
Kubi pisze:Hej,
Czy monstrous beast moze korzystać z monstrous support? Prosze o podanie strony w podręczniku z uzasadnieniem, dzięki.Pozdr
Monstrous Beast korzystają zdaje się tych samych zasad co Monstrous Cavalry czy tam Infrantry, powinno to być napisane w zasadach, a zatem max 3 supporty powinny iść
zerknij w opis MB vs MI/MC, powinno tam być jak dobrze pamiętam
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

a to zdanie w nawiasie nie zmienia czasem tego o czym piszesz? że musisz mieć taki lub większy unit na stole, żeby drugi szedł w ambush
To zdanie można rozumiec dwojako:

- wystarczy mniejsza jednostka tego samego typu wystawiona konwencjonalnie
- nie trzeba mieć innych jednostek tego samego typu, wystawionych konwencjonalnie

Wczesniej tego zdania w nawiasie nie było, pojawiło się w trakcie prac nad draftem #3.
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

misha
Wielki Nieczysty Spamer

a jaki jest wymóg w AB? bo zapis jest negujący, więc neguje coś co jest w Army Booku i przez ten pryzmat trzeba na to patrzeć, a nie co samo zdanie sugeruje
musisz posiadać taką lub większa jednostkę konwencjonalnie wystawioną, żeby wystawić tę w Ambushu?
jeśli tak, to zapis to anuluje, proste

w ogóle jak pytasz poza forum bestii o zasady tychże to chociać cytat podaj, będzie łatwiej zrozumieć :)

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

"You may keep any unit with the BA special rule off table 'in Ambush' at the beginning of the game, provided you have a unit of the same type and of the same size (or larger) that you deploy as normal."

No i teraz pytanie, czy ETC daje możliwość wystawienia całej armii w ambushu, czy jedak trzeba miec jakies jednostki wystawione normalnie, zeby móc robić ambush.

Ten zapis w nawiasie pojawił się w trakcie prac nad draftem #3, i wczesniej rozumiałem ten zapis tak, ze BOC nie rzucają na swoją bezsensowana tabelkę, wchodząc z ambusha, tylko robia to zgodnie z zasadą podręcznikową, teraz już nie wiem co autor miał na mysli.

Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

oddzialy moga miec zmienione ba na a. Oznacza to, ze nie musisz miec polowy oddzialow na stole i wszystko moze byc w ambushu.

Co prawda najlepszympomyslem to nie jest i pewnie dlatego nie bylo to dyskutowane.

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Dzięki!

Obrazek

Awatar użytkownika
Kubi

misha pisze:
Kubi pisze:Hej,
Czy monstrous beast moze korzystać z monstrous support? Prosze o podanie strony w podręczniku z uzasadnieniem, dzięki.Pozdr
Monstrous Beast korzystają zdaje się tych samych zasad co Monstrous Cavalry czy tam Infrantry, powinno to być napisane w zasadach, a zatem max 3 supporty powinny iść
zerknij w opis MB vs MI/MC, powinno tam być jak dobrze pamiętam
hej,

a mógłbyś to w wolnej chwili zweryfikowac to z podęcznikiem? Ja tylko wczytałem że jeśli chodzi o ranki to są liczone jak monstrous infrantry, nie ma nic o monstrous support. Może ja czegoś nie widzę ale będę wdzięczny za potwierdzenie.

pozdr

misha
Wielki Nieczysty Spamer

a o jakim oddziale w ogóle myślisz?

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

3 strona erraty do głównego Booka kolumna po lewej stronie. :)

Awatar użytkownika
Kubi

Naviedzony pisze:3 strona erraty do głównego Booka kolumna po lewej stronie. :)

dokładnie o to mi chodziło, dzięki!

Awatar użytkownika
Kubi

misha pisze:a o jakim oddziale w ogóle myślisz?
nie sprawdziłem w faqu że jest taki zapis :oops:

crazygandalf
Chuck Norris

Post autor: crazygandalf »

Pytanko o scenariusz Blood & Glory zarówno w kontekście zwykłych zasad jak i PKS. Kiedy kończy się gra?
1. Wg rulebooka jest "immediatly", czyli rozumiem, że zabijam ostatni "fortitude point" i od razu krzyczę "koniec", rzucam kości i cieszę się z wygranej?
2. Wg PKS jest mowa o fazach. Chodzi tu o fazy tury? Np faza strzelania? Czy faza jako koniec tury? Np zabijam ostatni "fortitude point" z katapulty, kończy się faza strzelania i wtedy koniec gry? Czy gramy dalej aż skończy się tura?
Sprzedaję ORKI, WoCh, HE, VC. Zapraszam!

misha
Wielki Nieczysty Spamer

natychmiast to natychmiast :) możesz odtańczyć taniec deszczu z tej okazji

koniec fazy to koniec fazy, RB wyróżnia fazy i tury, poniekąd słusznie, bo jeszcze w tej fazie np możesz spanikować coś, jakieś słońce przejdzie i może być remis, skoro tak uznali to pewnie był jakiś argument, że koniec fazy jest "sprawiedliwszy" niż natychmiast

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

A co się dzieje, jak w jeden fazie obie armie naraz się zbreakują ? Remis ?
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

misha
Wielki Nieczysty Spamer

PKS mówi wprost, że remis i liczysz różnice

wyobrażam sobie, że np zabiłes ostatni punkt do złamania, ale jesteś w fazie magii na koniec której idzie purple sun, które kasuje ci też ostatni ptk albo oddział spanikował i uciekł za stół
:)

ODPOWIEDZ