Rozpiski nowego Imperium

Empire

Moderator: #helion#

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wychwa
Oszukista

Re: Rozpiski nowego Imperium

Post autor: wychwa »

• Steam Tank/One or more duplicated war machines/Each 5 (or fraction) Demigryph models/War Altar and 2 or more Light Wizards in the army, max 3

to jak to mam rozumieć ? myślałem że 5 dmisi zabiera slota tak samo jak i 3 demisie lub 4 czyli fraction. No a jeśli mam 3+3+4 to 3 sloty są zużyte.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

no ja też tak myślałem ale podobno nie. Możesz wziąć 3+3+4 i jeszcze czołg z działem lub 3 działa....
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

Po prostu nie liczycie każdego oddziału demi osobno tylko wszystkie modele w armii. 3+3+4=10, więc zjada 2 sloty. 3+3+3=9 też zjada 2 sloty - pierwszy za 5 demi, a drugi za 4 (czyli fraction z 5).
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
wychwa
Oszukista

Post autor: wychwa »

Kurde to spoko ;] jest dużo lepiej niż w poprzednich draftach ;] można teraz coś pokmyśleć nad rozpiską bo rozumiem że to już ostania wersja ?

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

Jak kapitanowie to przegłosują to ostatnia. Jak nie to dziwne rzeczy mogą się dziać. Jeśli się nie mylę to obecnie jest jakoś 50-50.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
Szymon
Kretozord

Post autor: Szymon »

Ja gram 2x3 demisi działało i altar z 3 magami lighta :D I super mi sie tym gra ;)
Kocitz pisze:Aha i nie jedziemy jakimkolwiek wehikułem z którym miał coś wspólnego: Solo, jego rodzina, jego przyjaciele/znajomi, jego najbliższe otoczenie [w tym SS] czy jakakolwiek osoba mająca styczność z Kiełbasą :lol:

Awatar użytkownika
Szymon
Kretozord

Tombo pisze:czołg się nie sprawdza w 9/10 bitew? serio? Tak samo się nie sprawdza jak ironblaster w ograch? :)

mobilne działo, z 10 wondami, wygarem w impaktach, unbrekable, sv na 1. Jest zajebistym blokerem, pilnującym jednej flanki.. dla mnie jest must have. Owszem może spaść od słońca/brass orba/pity, tak samo jak diabeł może spaść od strzału z cannona po zajechaniu za obelisk. IMO nie wybierając czołgu mocno tracimy na potencjale.
Jak zagrasz tyle masterów co ja EMP i drużynówek to pogadamy
Tanka trzeba niańczyć i chronić ;) tak naprawdę jest to free point dla wielu armii ;) Dwa każdy ci go zblokuje czy coś ;) 250 pkt które nic nie robi serio przemyśl to ;) co mówisz
Eltuś ;) chcesz zagrać pokaże ci że EMP bez tanka robi pkt i solidne ;)
Nie ukrywam tank jest fajny ale jak y kosztował 200pkt ;)
Kocitz pisze:Aha i nie jedziemy jakimkolwiek wehikułem z którym miał coś wspólnego: Solo, jego rodzina, jego przyjaciele/znajomi, jego najbliższe otoczenie [w tym SS] czy jakakolwiek osoba mająca styczność z Kiełbasą :lol:

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Eltharion »

Najpierw zdaj mature xD
Po za tym narazie mam dobra passe klepie tych bolków (sola Qca i Marcina ) już 11 bitwę z rzędu moim emp więc nic mi nie musisz udowadniać czołg jest zajebisty po prostu :) ( to samo GM i laserowa dzida :wink: )
A granie bez 2 dział (i czołgu) to jak by grać bez rąk - można ale po co ? :mrgreen:
Mówi się trudno i idzie się dalej ...

Awatar użytkownika
Tombo
"Nie jestem powergamerem"
Kontakt:

Post autor: Tombo »

@Szymon, być może zagrałeś więcej masterów, lokali i drużynówek w 8 edycji, nie wiem tego (ile zagrałeś?) Z tego co kojarzę dość długo grasz na kolegium lighta, pytanie ile razy próbowałeś grać z czołgiem, że uważasz że nie spłaca się w 9/10 bitew. Ja nie uważam że czołg trzeba niańczyć, po prostu trzeba nim zagrać tak by nie utknąc w byle gównie, a na sytuacje z HKB, pitami/brass orbami i słonkami - cóż być może mam farta, ale ja tracę czołg w 1/10 bitew i dla mnie są to twardo ulokowane 250pkt, bardzo uniwersalne. Częściej tracę działa z misfireów. Próbowałem grać bez czołgu (z 3 działami i lordem z deathem na pegazie wg. pomysłu diuka) i ewidentnie brakowało mi tanka, choć - tak da się grać bez..

Zadam Ci za to pytanie, jak sprawdza Ci się gra na altarze i tylko jednym dziale, czy z armiami z typowym defensem (choćby inne imperium/dwarfy) nie tracisz altara w pierwszych turach? 2x3 demisi po jednej salwie mogą nie być zbyt użyteczne. Chyba że grasz tą rozpiską na drużynówkach?

Awatar użytkownika
Shakin' Dudi
Masakrator

Post autor: Shakin' Dudi »

może po prostu spróbujcie kiedyś zagrać bez tanka :) , albo jeszcze lepiej: napiszcie tutaj co takiego ostatnio tank zrobił w bitwach. Spłacił się kiedykolwiek?

Ironblaster jest
a) tańszy
b) łatwiejszy w użyciu
c) ma przerzut
d) nie ma random m.
e) walczy - zaszarżowany czołg nic nie robi tylko się patrzy. Grindy? sory... wszystko w większej ilości niż 2 sztuki jest go w stanie szarżując zatrzymać na minimum turę.

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

On po prostu JEST :wink:
To tak z cannonami...
Komuś nie szczelają to po co je brać ? Po to żeby przeciwnik
1. Inaczej się wystawił
2. Nawet jak nie szczelają to jednak może nagle wystrzelą i smok nie wyleci na palę smokiem ( i dlatego głupota jest brać jedno działo jak można wziąć 2 albo 3)
To samo tyczy się czołgu
Po za tym to jest mobilne działo który tworzy swoista strefę śmierci koło siebie
Super sprawa do ochrony maszyn i klocka z magami za śmieszne 250 pk
Na dodatek praktycznie zawsze działa

Awatar użytkownika
Shakin' Dudi
Masakrator

Czyli nie jesteś w stanie podać przykładu kiedy się spłacił?

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Ostatnia bitwa z DE zestrzelił uciekającego lorda (i to nie tylko)
Już ?Czy mam dalej wymieniać z każdej bitwy po kolei ?
Ja nie mówię że nie da się bez niego grać ale tak jak napisałem
A granie bez 2 dział (i czołgu) to jak by grać bez rąk - można ale po co ? :mrgreen:

Awatar użytkownika
Shakin' Dudi
Masakrator

Zadałem pytanie, a ty odpowiedziałeś na inne. Gdziekolwiek jestem i z kimkolwiek nie rozmawiam piętnuje zabiegi erystyczne (w twoim wypadku właśnie spróbowałeś sprowadzić moje pytanie do absurdu - zamiast zastanowić się w ilu bitwach spłacił Ci się czołg, a w ilu nie - odpowiadając w sposób niemerytoryczny. W żadnym punkcie wypowiedzi nie podważyłem twojego argumentu o użyteczności czołgu, gdyż uznałem to za twoją subiektywną ocenę. Wolę podyskutować na poziomie i skupić się na meritum.

odpowiadając na twoje pytanie ,,granie bez 2 dzial i czolgu ...'' : po to żeby wygrywać bitwy i turnieje. 2 działa i czołg nie robią praktycznie nic na skaveny, wampiry, we.

Jeżeli masz w taki sposób podchodzić do tematu to tyle mam Ci do powiedzenia. To tylko figurki, ale...

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Jak niby na WE i skaveny czołg nic nie robi to gramy chyba w inna grę :)
Na VC ( na obecnym drafcie gdzie nikt nie wystawia banszetek) tez jest spoko ale z VC zawsze było pod góre z czołgiem czy bez :wink:

Awatar użytkownika
Tombo
Kontakt:

@Shaikin`Dudi, pytasz w zasadzie o podstawy, jeśli poważnie pytasz odpowiem:

spłacił w każdej bitwie, w której zestrzeliłem Lorda, lub chociażby 2 modele warte 250pkt.
ze skavenami : doomweel, aboma, latarki to potencjalne cele.
WE : treeman, gienek
VC : choćby terrorgeist
grindy - ostatnio na lokalu spadł od nich Demon Prince
Jak masz większy oddział (miekki) to używasz działka parowego
Pierwszą zaletą czołgu jest to, że może w 1 turze wjechać tam gdzie nie łapią zasięgu cannony, po drugie przeciwnik po prostu musi wziąć po uwagę to że na polu bitwy jest mobilne działo, oraz impakty z S6.. to już sporo. Random move jest także zaletą.. choć tak wiem, że czasem oczywiste szaraże nie wchodzą.

Awatar użytkownika
Kordelas
Masakrator

Post autor: Kordelas »

Według mnie czołg jest git ,ale przy obecnym drafcie wolę zdecydowanie 3 działa i hellblaster.
Tombo pisze:Pierwszą zaletą czołgu jest to, że może w 1 turze wjechać tam gdzie nie łapią zasięgu cannony
:?:
Cannon ma 60" ,a czołg max 36" zasięgu ,a i wtedy nie tak łatwo się ruszyć ,do tego trzeba się ruszać w konkretną stronę ,żeby strzelić. Argument IMO odpada :)
po drugie przeciwnik po prostu musi wziąć po uwagę to że na polu bitwy jest mobilne działo
Większy efekt psychologiczny robią 3 działa i hellblaster ,dzięki niemu jesteś w stanie wyłączyć flankę u większości graczy.
Tombo pisze: Random move jest także zaletą
Całkowita racja ,ale najlepsze jest w tym to ,że ma darmowe obroty.

IMO kluczowym argumentem przemawiajacym za tymczasowym odstawieniu czołgu jest to ,iż wielu graczy wie już jak z tym grać ;)
Nieważne gdzie patrzy inkwizytor... i tak widzi wszystko!

Awatar użytkownika
Szymon
Kretozord

Tombo pisze:@Szymon, być może zagrałeś więcej masterów, lokali i drużynówek w 8 edycji, nie wiem tego (ile zagrałeś?) Z tego co kojarzę dość długo grasz na kolegium lighta, pytanie ile razy próbowałeś grać z czołgiem, że uważasz że nie spłaca się w 9/10 bitew. Ja nie uważam że czołg trzeba niańczyć, po prostu trzeba nim zagrać tak by nie utknąc w byle gównie, a na sytuacje z HKB, pitami/brass orbami i słonkami - cóż być może mam farta, ale ja tracę czołg w 1/10 bitew i dla mnie są to twardo ulokowane 250pkt, bardzo uniwersalne. Częściej tracę działa z misfireów. Próbowałem grać bez czołgu (z 3 działami i lordem z deathem na pegazie wg. pomysłu diuka) i ewidentnie brakowało mi tanka, choć - tak da się grać bez..

Zadam Ci za to pytanie, jak sprawdza Ci się gra na altarze i tylko jednym dziale, czy z armiami z typowym defensem (choćby inne imperium/dwarfy) nie tracisz altara w pierwszych turach? 2x3 demisi po jednej salwie mogą nie być zbyt użyteczne. Chyba że grasz tą rozpiską na drużynówkach?
Grałem prawie zawsze tankiem ;) Ale przy obecnym drafcie wole co innego niż tank ;)
Ogl na nowe DF jeszcze nei grałem a z innym emp ;) jeszcze nie przegrałem ;)

Ale ze starymi krasiami przegrałem bitwę może dwie ;) rozpą zbliżoną do mojej obecnej ;)
Teraz na nowy draft zagrałem 2 bitwy obie wygrane 20:0 i 11:9(dużo liczba błędów z mojej strony)

Eltuś@ to wiem z kim zagram następny lokal aż z denisem zagadam i przyjadę aute by ci udowodnić że tank to skarbonka :) na dobrego przeciwnika zawsze pada taka jest prawda ;)

Awatar użytkownika
Shakin' Dudi
Masakrator

Tombo pisze:@Shaikin`Dudi, pytasz w zasadzie o podstawy, jeśli poważnie pytasz odpowiem:

spłacił w każdej bitwie, w której zestrzeliłem Lorda, lub chociażby 2 modele warte 250pkt.
ze skavenami : doomweel, aboma, latarki to potencjalne cele.
WE : treeman, gienek
VC : choćby terrorgeist
grindy - ostatnio na lokalu spadł od nich Demon Prince
Jak masz większy oddział (miekki) to używasz działka parowego
Pierwszą zaletą czołgu jest to, że może w 1 turze wjechać tam gdzie nie łapią zasięgu cannony, po drugie przeciwnik po prostu musi wziąć po uwagę to że na polu bitwy jest mobilne działo, oraz impakty z S6.. to już sporo. Random move jest także zaletą.. choć tak wiem, że czasem oczywiste szaraże nie wchodzą.
nie pytałem, a stwierdziłem.

demon prince wpadł w czołg? :shock:

Awatar użytkownika
Tombo
Kontakt:

Shakin' Dudi pisze: demon prince wpadł w czołg? :shock:
Nie, czołg wpadł w niego i wypłacił impakty którego wysłały go do piekła.
Kordelas pisze: Cannon ma 60" ,a czołg max 36" zasięgu ,a i wtedy nie tak łatwo się ruszyć ,do tego trzeba się ruszać w konkretną stronę ,żeby strzelić. Argument IMO odpada :)
Miałem na myśli, ze czołgiem wjezdzasz tam, gdzie "nie widzą" działa, dzięki czemu możesz ostrzelać teren za obeliskiem, domkiem. Mapki są takie że nie zawsze działami obstawisz pole bitwy dogodnie, szczególnie gdy przeciwnik ma wiecej wystawień jest w stanie uniknąć dział. Czołg daje możliwość przemieszczenia działa, do tego sam się upilnuje w odróżnieniu od zwykłego cannona. Co do hellblastera, to ja nie czuje jego mocy zupełnie. Przeciwnik daje hard cover ważnym celom, przez co często w o ogóle się nie spłaca, do tego zasięg 24". Z inżynierem 185pkt. Za drogo imo.
Szymon pisze: Grałem prawie zawsze tankiem ;) Ale przy obecnym drafcie wole co innego niż tank ;)

Czyli zrezygnowałeś z czołgu nie ze względu na jego koszt punktowy, czy plewność :) tylko nowe ograniczeń Euro, które pocieły combo z banishmentem i magami, wymuszając rezygnację z duplikatu dział i tanka :P.

Być może inni turniejowi gracze wypowiedzą się w temacie użyteczności czołgu, na potwierdzenie lub obalenie moich argumentów, bo ja mam trochę wrażenie że piszę oczywistości.

ODPOWIEDZ