Pytania Ogólne v. 2.1

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Re: Pytania Ogólne v. 2.1

Post autor: Naviedzony »

Również dlatego, że kiedy już np. puścisz to słonko z IF i zabijesz przeciwnikowi całą kadrę, co zakładamy, że oznacza złamanie, gra kończy się przed rozpatrzeniem miscasta (bo najpierw jest efekt czaru). Na PKS jeśli ten mag był twoim generałem, to nadal jest jeszcze do końca fazy czas na rozpatrzenie tego miscasta, a jego skutek może być przecież taki, że tobie też spadną 2 BP za śmierć generała.

crazygandalf
Chuck Norris

Post autor: crazygandalf »

Dzięki za potwierdzenie. :D
Sprzedaję ORKI, WoCh, HE, VC. Zapraszam!

Awatar użytkownika
Kubi
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Kubi »

hej,

czy aura z mortisów się kumuluje? Czy oddział szkieletów w zasięgu 2 mortisów ma regene na 5+?

pozdr

Assur
Oszukista

Post autor: Assur »

tak

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Czy oddział poruszający się random movement pakujący się w gnoblary z pułapkami zdaje test dangerous teren ?
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

Oddział z Random Movement wchodząc w oddział przeciwnika deklaruje szarżę. Nie wiem czy tu może być coś niejasnego.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

wokrze
Kradziej

Post autor: wokrze »

panterq pisze:Oddział z Random Movement wchodząc w oddział przeciwnika deklaruje szarżę. Nie wiem czy tu może być coś niejasnego.
Technicznie to chyba nie deklaruje (nie ta faza, przeciwnik nie ma opcji reakcji itp) tylko jeżeli miałby wpaść, to ruch rozpatruje się na zasadach szarży (trzeba się dostawić żeby zmaksymalizować, a nie po najkrótszej/zadeklarowanym kierunku, i przez to można de facto przekroczyć wyrzuconą odległość itp).

Pytanie jaki jest zapis przy tych pułapkach? "Deklarujący szarżę" czy "szarżujący na"?

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

"Every enemy unit that successfully charges on the front rank of ... " :wink:
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

wokrze
Kradziej

Post autor: wokrze »

Azurix pisze:"Every enemy unit that successfully charges on the front rank of ... " :wink:
No to skoro się "successfully" dostawił ruchem szarżującego... :)

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Takie pytanko do Modelarki mam. Jak na Masterach, przy tej 3-kolorowej tendencji, postrzegana jest armia malowana w tzw. Monochromie? Ja wiem, że różne odcienie, to zupełnie inne barwy są, ale potwierdzenia potrzebuję od doświadczonych turniejowo osób, więc jak to jest? :)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kubencjusz »

Czy jeśli Thurndertusk dostał ranę z Worrior Bane to czy obsługa traci ataki. Jeśli tak to czy tylko jeden traci 1 atak czy każdy z nich traci po 1 ataku.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

niby z jakiej racji ? :wink:
monster to thundertusk, arachnarok czy inne sphinxy, załoga jest ignorowana, wg opisu beast rider wszystko idzie w monstera i to monster dostaje ranę a nie jego załoga

więc nie, atak traci potworek
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

Post autor: Danrakh »

Dwa pytania:
1) Czy z MRo Flight można celować w konkretne modele w oddziale (bohater, model w drugim/dalszym szeregu)?
2) Czy prócz run na broni z MRo Flight inne zdolności posiadane przez model również działają na odległość (AP z Runesmitha, D3 woundy z Dragon Slayera)?
A weapon engraved with Master Rune of Flight can be thrown like a throwing weapon with a range of up to 12" which always hits on a roll of 2+. Roll To Wound as if the target had suffered a hit from the weapon in close combat. Any additional runes on weapon will also take effect. After this, the weapon flies back to wielder. A weapon with Master Rune of Flight can also be used in close combat as normal.
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

1. Nie, nie możesz snajpować
2. Tak, działają skille jak w CC.
Obrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

czy champion jest rank&file modelem?

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Shino pisze:czy champion jest rank&file modelem?
Oczywiście.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

jakieś drugie dno tutaj jest :)
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Maciek P.
Falubaz

Post autor: Maciek P. »

To kontynuacja naszej dyskusji na priv.
Ja też uważam, że jest r-n-f.

Cytat z mojego priv:
Maciek P. pisze:Imho jest, tylko z całym bagażem dodatkowych zasad które sprawiają, że w wielu sytuacjach traktujemy go inaczej - np. przy strzelaniu, wybieraniu na cel, removing casualties itp.
Zresztą masz cytat: " Unless a champion is slain by a direct attack, then he must be the last rank and file model to be removed as a casualty" (str 93 duży rb). "Last rank-and-file" to jest rank-and-file czy nie jest? :)
Tak samo jest członkiem command group i wszystkie zasady CG go dotyczą, a jeśli nie to jest to dokładnie opisane (np. "...excluding champion" przy look out sir)

Tak więc champion jest podzbiorem zbioru rank-and-file oraz podzbioru command group, ale z własnymy zasadami.
Shino pisze: bo rany z niego nie przechodza na inne modele
Maciek P. pisze: Dalej jest rank and file, tylko z dodatkowymi specjalnymi zasadami. I rany w niego przechodzą, tylko dopiero jak jest ostatni w oddziale to go sciągamy.

Maciek P.
Falubaz

Post autor: Maciek P. »

misha pisze:jakieś drugie dno tutaj jest :)
Ofc... jak zawsze ;). Chodzi o make way za championa. Czy można, czy nie?

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Nie wiem, czy już to było - pewnie nie, bo jednostka raczej nie wystawiana:

Meduza z DE strzela z S4, jednakże przy ranieniu nie bierze się T celu, a inicjatywę.
Co z modelami, które nie mają inicjatywy? Jak charioty czy maszyny?
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

ODPOWIEDZ