Mastery a Noclegi a Regulamin Ligi

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Mastery a Noclegi a Regulamin Ligi

Post autor: Furion »

regulamin ligi pisze:5.3 Organizator turnieju klasy master posiada szereg obowiązków:
(...)
5.3.4 Zapewnić uczestnikom nocleg pomiędzy pierwszym a drugim dniem trwania turnieju.
Do rzeczy: stanowi to duży problem dla organizatora. Często trzeba przez to zrezygnować z miejscówki i tym podobne. Koszta też oczywiście w górę.

Wywalić ten zapis z regulaminu to nie robota. Mimo wszystko osób co na mastera chcą pojechać po kosztach jest sporo. Tym samym, bez zbytniego rozdrabniania się, postuluję o zastąpienie punktu 5.3.4 następującym:
5.3 Organizator turnieju klasy master posiada szereg obowiązków:
(...)
5.3.4 Sprostać potrzebom graczy co do noclegu. Przez to rozumie się:
5.3.4.1 Wypisanie listy polecanych hoteli / hosteli w pobliżu turnieju, z krótkim opisem zawierającym ceny i odległości od miejsca turnieju.
5.3.4.2 Zapewnienie darmowej liczby noclegów w liczbie co najmniej 10 miejsc. Sugeruje się, aby organizator przydzielił te miejsca w pierwszej kolejności dla najmłodszych graczy.
Sugerowane zmiany będą lepiej opisywały obecnie panujące realia na masterach. No i chyba nie są takie z czterech liter. Jak macie komentarze to piszcie.

pozdrawiam
Furion

ps. niech to ktoś wrzuci na LL, bo mnie na tym zacnym gremium nie ma.

Awatar użytkownika
Smiechu
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Smiechu »

ju podklejam do LL - jest to temat warty uwagi i rozpatrzenia.

Awatar użytkownika
Jasif
Masakrator

Post autor: Jasif »

Pomysł ok, ale jak to miałoby wyglądać? Czy te miejsca dla 'budżetowych' byłyby u kogoś na podłodze, czy jak? Obecnie nie przychodzi mi do głowy, jak inaczej możnaby ten problem rozwiązać.

Zasadniczo jestem zwolennikiem 'spania na sali', a przynajmniej zostawienia uczestnikom takiej opcji. Jeśli jednak, @Furion, masz jakieś konkretne pomysły, to jestem otwarty na zmiany. Sama zmiana regulaminu po to, żeby organizatorom było łatwiej, mnie nie przekonuje. Mastery są dla graczy, więc wygoda graczy powinna pozostać na pierwszym miejscu. Absolutnie jednak rozumiem, że stwarza to problemy dla organizatorów, bo wpuszczenie bandy obcych ludzi do szkoły na noc to nie jest spełnienie marzeń większości dyrekcji szkół :wink:
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.

Awatar użytkownika
Rince
Ciśnieniowiec

Post autor: Rince »

Jasif pisze: Mastery są dla graczy, więc wygoda graczy powinna pozostać na pierwszym miejscu.
Co rozumiesz przez wygode? Srodowisko nam sie starzeje. Osobiscie nie pamietam, kiedy ostatnio spalem na sali. Zapewnienie noclegow w postaci hosteli, czy schronisk, fatycznie moze odbijac sie na jakosci pozostalych aspektach masterow. Zapewnienie niewielkiej ilosci miejsc do spania dla najmlodszych, czy osob, ktore cenia sobie tansze wyjazdy powinno wystarczyc. Jedyna lipa to sobotnia posiadowa. Fajnie jesli jednak ludzie nie musza rozjezdzac sie po hostelach w calym miescie. Krakow byl pod tym wzgledem naprawde ekstra. Domki w zasiegu max 10minutowego kapcia i to w stanie wskazujacym, impreza na miejscu. Takie 10 miejsce, to 1/9 standardowego mastera. Niby malo, ale patrzac na srednia wieku, ktora diametralnie wzrosla z racji niemalze zerowego naplywu swiezej, maloletniej krwi, czy potrzeba wiecej? Moim zdaniem duzo wazniejsze jest zapewnienie zarcia. Na to wydaje sie znacznie wiecej kasy, a obiad w sobote i w niedziele, gdzie miedzy bitwami czasu jest malo, a zamawianie fastfoodow jest stosunkowo drogie, zawsze brzmi super. Jesli kosztem noclegu ma byc przyzwoita szama, lepszy lokal, lepsza impreza, czy jakikolwiek inny bonus, to zawsze wejde w to, jak w maslo ;)
Obrazek
Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".

Awatar użytkownika
Smiechu
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Smiechu »

Jasif - chyba nie uważasz, że spanie na podłodze należy do wygody na którą liczą gracze.

Moim zdaniem są dużo ważniejsze rzeczy które trzeba robić, by przyjezdni byli zadowoleni.

sYsek
Kretozord

Post autor: sYsek »

popieram Rinca. Miejscówka/impreza/jedzenie > darmowy nocleg, który i tak prawie każdy sobie ogarnia sam. może być też zapis, że trzeba zapewnić minimum 10 miejsc dla najmłodszych graczy.
Byłoby afrontem nie napić się z FRONTEM!

"Nie ma innych armii w WFB. Jest WoCh i są zbiory proxów na zasadach wochu prowadzone przez graczy nie mających jaj żeby grać WoChem oficjalnie!"
Szczur22

Awatar użytkownika
Jasif
Masakrator

Post autor: Jasif »

Nie zrozumcie mnie źle :D Wiadomo, że podłoga na sali, zwłaszcza, gdy w promieniu 20 m śpi Dymitr albo Shino, to nie jest wygoda. Chodzi mi tylko o to, żeby faktycznie te miejsca dla 'chętnych' były. Po prostu zastanawiam się, jak ma wyglądać ten 'zapewniony' nocleg dla młodych i/lub biednych :wink: Jeśli ma to być upychanie w grupkach po 3-4 osoby po znajomych to nie każdy może czuć się komfortowo w takiej sytuacji.

Co do przewagi jedzenia nad spaniem, to wiadomo, że macie rację. Mnie interesuje tylko, jak wyobrażacie sobie praktyczne wdrożenie tego punktu regulaminu w życie.
pzdr!
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

a dlaczego teraz zmieniać coś co funkcjonuje już od xx lat? coś się zmieniło nagle?
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

sYsek
Kretozord

to, że ten punkt jest prawie martwy a ogranicza potencjalnych organizatorów.

"Nie ma innych armii w WFB. Jest WoCh i są zbiory proxów na zasadach wochu prowadzone przez graczy nie mających jaj żeby grać WoChem oficjalnie!"
Szczur22

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Zmiany zaproponowane przez Furiona to też tylko zamienianie problemu. Moim zdaniem organizatorom należy dać CAŁKOWICIE wolną rękę. Ważne jest, aby w kandydaturze jasno określili czy i jaki będzie nocleg. Nie ma co ukrywać, że obecny zapis tylko robi problemy, których nie ma. Dobry org zadba o graczy, na których mu najbardziej zależy. Jak ktoś będzie chciał mieć sporą frekwencję to zrobi spanie na sali. Jak postawi na lepszą salę podczas grania to też inny typ graczy przyjedzie. Panowie, dobrze wiecie, że każdy master jest inny. I nie mówię tu o formacie, tylko o ludziach, którzy go organizują. Nie ma co się też chować z tym, że lubimy tą różnorodność. Od spartańskich warunków i picia na umór aż po wygodne i ciepłe pokoje i grill. Dlatego też jak dla mnie organizator powinien mieć wolną rękę co do organizacji, a potencjalnym uczestnikom winien tylko zadeklarować na co będą głosować i wywiązać się z tego.

sYsek
Kretozord

problemem w tym podejściu jest wywiązywanie się. głosujemy na początku roku, sam dobrze wiesz, że konkrety to się wie miesiąc-dwa przed. ciężko zaplanować konkrety na kilka miesięcy przed. może nie wszystkie środowiska to dotyczy, sporo masterów to stałe miejscówki z dobrymi układami, ale nie wszystkie.

Szczur22

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

sYsek, a jak jest teraz? Masz martwy zapis i też jakoś sankcji nie ma i nie będzie bo jesteśmy ludźmi. Chodzi tylko o to, aby ludzie wybierali najpierw głosując a potem jadąc na mastera. Jeśli ktoś nie dał noclegów jakie obiecał, a pojawi się inna kandydatura to mastera stracą. Teraz właśnie przez ten zapis nie pojawi się nikt nowy, bo tylko starzy wyjadacze widzą, że on nie obowiązuje. ;)

ODPOWIEDZ