ETC 2014
Moderator: swieta_barbara
Re: ETC 2014
Lohost, król chillu
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami
- Barbarossa
- Mniejsze zło
Mówiłem o hipokryzji osób, którym nie przeszkadza zmiana części zasad, ale teraz wyrażają oburzenie. Jeśli chcesz grać na czystą 8mą to oczywiście nie jesteś hipokrytą, tylko znajdujesz się w mniejszości. Warto też to przyznać, bo skoro słyszę, że zasady 8 ed nie przeszkadzają aż tak bardzo "większości", to nie rozumiem, dlaczego jest tak mało turniejów na nie.JaceK pisze:Barbarossa pisze: To, że Tobie zmienianie zasad przychodzi łatwo i prowadzi do tak wspaniałych tworów, jak BS to Twój wybór. Większości graczy zasady 8ed nie przeszkadzały tak bardzo, żeby próbować modyfikować ich podstawy.
Przecież o tym, w co się gra, decydują ludzie nogami, a nie jakaś tajna masoneria. A tu od samego początku po kilku turniejach na czystą 8mą, jeszcze przed ETC compem, wszystkie ośrodki turniejowe wprowadzały jakieś małe poprawki. SZCZEGÓLNIE w kwestii terenów i jeśli nie przeszkadza ci gra przeciw lizakom schowanym w wodzie, do której Twoja armia nie może wejść, to trochę się dziwię.
Jeśli chodzi o BS - cóż, nie udało się. Bywa. Współtworzyłem od podstaw ETC comp i Balancing Patch. 2/3 udane projekty zmian zasad to nie jest tragiczny wynik i jakoś z tym żyję
Chce się komuś policzyć wyniki głosowania?
http://warhammer.org.uk/phpBB/viewtopic ... 8&t=121901
Na oko Draft 3 został zaakceptowany z wyłączeniem usunięcia RoC.
http://warhammer.org.uk/phpBB/viewtopic ... 8&t=121901
Na oko Draft 3 został zaakceptowany z wyłączeniem usunięcia RoC.
ano, tak wychodzi. w glosowaniu nie widze zeby bylo to AV, wiec jest jak jest.
- Barbarossa
- Mniejsze zło
Ale jak wesoło i twórczo.
Podoba mi się też mechanizm:
- jest tajne forum dla AR.com, na którym mogą gadać
- tajne forum zostaje upublicznione
- Ar.com ustala 90% ważnych spraw z pominięciem swojego oficjalnego forum
Ogólnie ten system z Ar.com zrobił się bardzo słaby. Czy istnieje możliwość, by w przyszłym roku zrobić jednak "konkurs draftów" w październiku zamiast takiej farsy?
Podoba mi się też mechanizm:
- jest tajne forum dla AR.com, na którym mogą gadać
- tajne forum zostaje upublicznione
- Ar.com ustala 90% ważnych spraw z pominięciem swojego oficjalnego forum
Ogólnie ten system z Ar.com zrobił się bardzo słaby. Czy istnieje możliwość, by w przyszłym roku zrobić jednak "konkurs draftów" w październiku zamiast takiej farsy?
- Barbarossa
- Mniejsze zło
Ja bym proponował:
Wrzesień - sondaż: kapitanowie mają 2 tygodnie na sformułowanie (wypowiedzi otwarte) swoich oczekiwań wobec zasad kompozycji na następny event
Listopad - składanie propozycji compu w formie kompletnych, finalnych draftów, każde państwo może zgłosić jedną
Grudzień - Głosowanie. Wybrany comp.
Styczeń - Maj: W ważnych i uzasadnionych sytuacjach, takich jak wyjście nowych ksiąg armii, państwo będące autorem compa zgłasza poprawki do draftu, które muszą zostać zaakceptowane w głosowaniu.
Po określonym terminie w maju (czerwcu?) comp jest finalny, a dalsze zmiany zasad by GW nie są uwzględniane w trakcie eventu.
Wrzesień - sondaż: kapitanowie mają 2 tygodnie na sformułowanie (wypowiedzi otwarte) swoich oczekiwań wobec zasad kompozycji na następny event
Listopad - składanie propozycji compu w formie kompletnych, finalnych draftów, każde państwo może zgłosić jedną
Grudzień - Głosowanie. Wybrany comp.
Styczeń - Maj: W ważnych i uzasadnionych sytuacjach, takich jak wyjście nowych ksiąg armii, państwo będące autorem compa zgłasza poprawki do draftu, które muszą zostać zaakceptowane w głosowaniu.
Po określonym terminie w maju (czerwcu?) comp jest finalny, a dalsze zmiany zasad by GW nie są uwzględniane w trakcie eventu.
A to nie jest tak, że sonda powinna być wśród graczy, a nie organizatorów? To nie jest jakiśtam master, moim zdaniem jest to jeden z tych, na który gracze powinni mieć większy wpływ przy pisaniu regulaminu.Kalesoner pisze:Właśnie głosujemy na forum Bazyliszka opcję ograniczeń COMBAT na DMP.
A jak już rozważacie alternatywne propozycje - to rozważcie SCGT.
http://www.heelanhammer.com/SCGT/SCGT20 ... ack1_7.pdf
Znacznie bardziej liberalny, znacznie bliższy podręcznikowemu warhammerowi. Z paroma modyfikacjami jest to - moim zdaniem - najlepszy comp na jaki grałem.
pozdrawiam
Furion
Uważam, że jednak mała grupa ludzi znajacych sie na rzeczy powinna mieć wiecej do powiedzenia w takich sprawach niż ogół. Ale spokojnie o 19 wyniki chwilowo jest sytuacja nierozstrzygnięta, przy około 30 osobach uprawionych do głosowania, zagłosowało dopiero 10.
- Barbarossa
- Mniejsze zło
Przeczytałem ogólne zasady + DE, VC, Doc, Woc i nawet mi się to podoba, chociaż specherosi są trochę straszni. Bardzo prosta mechanika, a w szczegółach trafniejsze imo niż szwedzki comp.
Wolałbym testować to niż zasady ETC. Pasuje mi możliwość wyboru zamiast twardego bana na różne buildy.
Wolałbym testować to niż zasady ETC. Pasuje mi możliwość wyboru zamiast twardego bana na różne buildy.
Secret missions - czyzby zrodlo inspiracji dla zadań z poznańskiego mastera ?Furion pisze:Kalesoner pisze: (...)
A jak już rozważacie alternatywne propozycje - to rozważcie SCGT.
http://www.heelanhammer.com/SCGT/SCGT20 ... ack1_7.pdf
(...)