Pytania Ogólne v. 2.1

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Re: Pytania Ogólne v. 2.1

Post autor: Hoax »

Takie buty... No ok, dzięki :wink:

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Post autor: Quaki »

Shino, czy tobie po prostu chodzi o to, że tak naprawdę w rulebooku nie ma nic na temat wielowoundowych championów (a tylko wtedy ta oddzielna pula ran ma sens)?
Mam nockę w biurze i nie mam teraz jak sprawdzić, czy coś takiego w RB jest, ale wydaje mi się, że nie było.

mod edit: nocka w biurze nie upoważnia do pisania nic wnoszących postów. Proszę odświeżyć sobie regulamin działu.

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Shino, czy tobie po prostu chodzi o to, że tak naprawdę w rulebooku nie ma nic na temat wielowoundowych championów (a tylko wtedy ta oddzielna pula ran ma sens)
tak. O to odkladnie chodzi. NIe uwazasz zatem, ze przy braku zasady szczegolnej powinna byc uzywana zasada ogolna?

Asmodai
Chuck Norris

Post autor: Asmodai »

przy braku zasady szczególnej powinna byc uzywana zasada ogolna
O ile zasada ogólna nie koliduje z zasadami szczegółowymi które nie dają co prawda odpowiedzi na twoje pytanie, ale za to opisują, jak rozstrzygać określoną sytuację. A w sumie w jednym przypadku koliduje, w innym byłaby dyskusyjna.

Zbieranie ran z modeli opisane na str.45 które spowoduje, że albo zabijesz championa ranami jednostki(które nie zostały zadane bezpośrednio championowi) zanim zdejmiesz ostatni r&f(co jest niedozwolone wg zasad szczegółowych o championach ze str.93), lub go uleczysz - co jeszcze nie byłoby takie głupie, o ile znajdziesz zasadę, która by to umożliwiała inaczej jak zaklęciem, przedmiotem, ew. inną zasadą specjalną. Jak chcesz literalnie trzymać się RB, powinieneś trzymać się strony 93 i stosować zasady o championach, nie 45 i kombinować z ranami ale rób jak chcesz.
Jak przkonasz do raw przeciwnika to git byle 2 graczom pasowalo. ;)
+1

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Mam unit ld8, w którym stoi bsb ld9 z dyscypliną. Dostałem treasona. Jaka jest liderka? Bazowe 8? Czy 8 i dyscyplina, czyli 9?

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Treason zmusza do używania najniższej wartości Leadership w oddziale, ale nie wspomina nic o tym, że nie można tej wartości modyfikować :wink:
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Ok, dzięki bardzo :)
W sumie mogłem w takim razie nie pytać, a przyjrzeć się dobrze wordingowi treasona :mrgreen:

Awatar użytkownika
zawisza
Chuck Norris

Post autor: zawisza »

Ponawiam pytanie z tematu dla początkujących:
zawisza pisze:Hejka!
1.Czy po opuszczeniu oddziału przez bohatera ten oddział może maszerować?
2.Czy oddział z bohaterami w domku będący pod ostrzałem z maszyn zostaje trafiany tylko w rank&file models, czy trzeba zdawać look out'y na bohaterach przy każdym trafieniu?
3.Czy oddział z hate'em będący już w starciu od poprzedniej rundy ma prawo do kolejnych przerzutów trafień w pierwszej rundzie starcia z nowym przeciwnikiem, gdy zostanie zaszarżowany przez kolejny oddział?
Pozdr

I jeszcze pytanie, czy takie granie jest ok czy to raczej "worst play" lub wprost nielegalne:
4.Strzelanie z przodu podstawki działa pod różnorakimi kątami, zamiast po osi lufy.
5.Piwot podstawki maszyny znajdującej się tuż za górką w ten sposób, że nagle strzela ona z górki.
Pozdr
MOLON LAVE

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

1) z tego co sie orientuje to taki oddzial nie moze juz szarzowac. nie ma nic o niemozliwosci maszerowania.
2) oddzial znajdujacy sie w domku dostaje k6 hitow od maszyny. rozdziela sie je jak przy strzelaniu.
3) hate nie dziala bo oddzial swoja pierwsza ture walki juz mial. tylko oddzial ktory doszarzowal bedzie mial przerzuty.
4) strzelasz we front arcu a nie przed siebie.
5) moze
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

5)to jest gruby wal, za ktory nalezy sie kop w jaj - nie mozna...
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

na jakiej podstawie tak uwazasz?
bedzie schowany tylko jedna ture bo pozniej po strzale i tak juz przestawic sie nie moze.
to tak jak bys powiedzial, ze nie mozna maszyny schowac za jakims monsterem ktory pozniej odleci i ja odsloni by mogla strzelac w swojej fazie.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

dokładnie :)
ustaw Ironblastera równolegle do górki, robisz pivot i stoisz na górce
jaki kłopot jest tak samo zrobić z armatami innymi
Okrągłe podstawki to uniemożliwiają, ale podstawki wg RB nie są obowiązkowe w ogóle, a uściślenia nie zakazują kwadratowych/prostokątnych

zabijające Purple Sun i magię Death też można uznać za wał :D
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Morsereg pisze:na jakiej podstawie tak uwazasz?
jesli sie pivotujesz w ruchu to sie ruszaszi nie mozesz strzelic.
jesli sie ivotujesz w strzelaniu to do coelu, kotry widzisz, wiec nie mozesz sobie tym tak zwiekszyc losa.

rownie legalne co tworzenienieszarzowalnych oddzialow. Niby tak, ale to nalezy do sekcji worstplay.

Awatar użytkownika
Marks
Falubaz

Post autor: Marks »

Shino pisze: jesli sie pivotujesz w ruchu to sie ruszaszi nie mozesz strzelic.
jesli sie pivotujesz w strzelaniu to do celu, ktory widzisz, wiec nie mozesz sobie tym tak zwiekszyc losa.
Brzmi logicznie, warto czasem tutaj zajrzeć.
Puszka Pandory, o immersji w grach
http://polygamia.pl/Polygamia/1,94534,1 ... .html?bo=1
Nosił Wilk razy kilka, czyli inaczej o grach TellTale Games
http://polygamia.pl/Polygamia/1,94534,1 ... .html?bo=1

Awatar użytkownika
zawisza
Chuck Norris

Dzięki Panowie za odpowiedzi.
Shino: co masz dokładnie na myśli pisząc o nielegalnym zwiększeniu LoS maszyny, które mają 360 stopni LoS?
Rozumiem to tak, że górka przed strzałem ogranicza te 360 stopni, ale chciałbym abyś uściślił.
MOLON LAVE

misha
Wielki Nieczysty Spamer

a jest to tak pięknie napisane jak shino przedstawił w rulebooku? bo chyba jednak nie 8)

ten temat był kiedyś nawet poruszany na LS o ile mnie pamięć nie myli, więc nie jest jednoznaczny
inaczej po kiego grzyba maszyna mialaby dozwolony pivot, skoro i tak widzi 360
FAQ zdaje się mówi, że pivot dopiero innych oddziałów niż maszyny jest ruchem, maszyna ma darmowy i nie liczy się jako ruszona

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

maszyna wg. rb nie ma podstawki. nie ma wiec kata widzenia. pivotujesz maszyna do celu przed strzalem, ale nie wynika to z przymusu losa do przeciwnika tylko z czysto fluffowych pobudek, ze armaty nie strrzelaja dupa.
a jest to tak pięknie napisane jak shino przedstawił w rulebooku? bo chyba jednak nie
FAQ zdaje się mówi, że pivot maszyny nie jest ruchem i może ona po nim sprzelić więc wszystko gra
rozumiem tez, ze nie pozostaniesz goloslowny i wrzucisz tu nam piekny cytat.

Awatar użytkownika
zawisza
Chuck Norris

Misha: stąd też wynikało moje pytanie czy można strzelać z dowolnego miejsca frontu podstawki i pod jakimkolwiek kątem we front arcu, czy też wyłącznie po osi lufy. Bo z tego jak rozumiem podręcznikowy zapis o piwocie, to właśnie ma on na celu ustawienie osi lufy w kierunku wybranego celu. Natomiast podstawki wprowadzone u nas na potrzeby grania turniejowego mają tylko ułatwiać pomiary trafień i odległości od/do maszyny, a nie służyć do jakiegoś naciąganego celowania bokiem do celu.
Shino: tak maszyna nie ma podstawki wg podręcznika, ale kąt widzenia ma, właśnie 360 stopni.
MOLON LAVE

Asmodai
Chuck Norris

Post autor: Asmodai »

A tak z ciekawości - po co w uściśleniach są podstawki pod maszyny?

misha
Wielki Nieczysty Spamer

masz w opisie tego uscislenia :-)

@up
głosowanie było jest wpis w uściśleniach, brak tam tylko tych negatywnych dodatkowych efektów z pivota, ale czy to trafiło do sekcji WP w etyce gracza to nie wiem, bo linki nie działają :) jeśli tak na potrzeby turniejów jest ustalone, grajmy wszyscy w jedną wersję mi tam pasuje

ODPOWIEDZ