Pytania i odpowiedzi

Empire

Moderator: #helion#

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Re: Pytania i odpowiedzi

Post autor: Macias »

Generał w oddziale z dyscypliną rozdaje powiększone ld.
Odnośnie podstawek to ja mam pod działo 40x80, a jakbym robił pod helblaster to 40x60. Wydaje mi się ze na 50 on się nie zmieści na długość.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

Ten metalowy trochę wystaje z 50 tki... jak by ktoś mógł zmierzyć ten najnowszy....
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
PAWLAK
Kretozord

Post autor: PAWLAK »

PiotrB pisze:Ten metalowy trochę wystaje z 50 tki... jak by ktoś mógł zmierzyć ten najnowszy....
Równe 7 cm ma drewniana podstawa. To pod kątem na kołach daje poniżej 7 cm, całość z lufą 8 cm. Dlatego wolę 5 ed ;d.
Będzie pasowała 50 na styk, wchodzi na słowo honoru.
"W sumie nie zmienia to nic tylko tyle że wyczułeś okazje i ją wykorzystałeś a ja byłem naiwny i dałem się wykorzystać. Nie martw się następnym razem nie będe uprzejmy i miły" AS1 vs. Dymitr

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

to nie jest kwestia tego co się woli tylko decyduje wielkość NAJNOWSZEGO modelu. Masz mieć taką podstawkę jak po NAJNOWSZY model działa/maszyny..
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
PAWLAK
Kretozord

Post autor: PAWLAK »

Z podstawki minimalnie wystaje.
"W sumie nie zmienia to nic tylko tyle że wyczułeś okazje i ją wykorzystałeś a ja byłem naiwny i dałem się wykorzystać. Nie martw się następnym razem nie będe uprzejmy i miły" AS1 vs. Dymitr

Karol Franciszek
Pseudoklimaciarz

Post autor: Karol Franciszek »

Ja mam pytanko odnośnie podstawki pod czołg - w podręczniku jest ze jest traktowany jak rydwan wiec można go postawić na podstawce rydwanowej? i jeszcze jedno jakie podstawki pod potwory typu gryf pegaz smok mam przy gryfie 40x40 jeszcze na starych modelach czy teraz sa jakies większe?
"Będziemy z nimi walczyć naszą stalą i odwagą, ale przede wszystkim będziemy z nimi walczyć naszą wiarą w Sigmara"
Magnus Pobożny, podczas Bitwy u Bram Kislevu

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

1. Steam Tank: http://www.games-workshop.com/en-PL/Empire-Steam-Tank
2. Griffon: http://www.games-workshop.com/en-PL/Gen ... al-Griffon

Używasz podstawki, którą ma najnowszy model. W tych 2 wypadkach jest to Rydwanowa (50x100mm). Co do Smoka, którego tylko Karl Franz może dosiadać, to nie masz nowej figurki, więc podstawkę dajesz taką, jaką ma ostatnio wydany Smok do Imperium ;)

P.S.: W przypadku Pegaza wykładnią nie może być "Imienny", ale nowego modelu także nie ma, więc używasz standardowej dla takich modeli 40x40, która jest i tak najmniejszą możliwą w tej sytuacji :)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Tzn. smok ma 50x50mm? Nie kojarzę żadnego smoka do imperium, inne stare smoki miały 50x50, nowe mają większe.

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Baaaardzo stare Smoki (jakoś 4 edycja) miały 40x40, a te stare Smoki (6 czy 7 edycja) miały 50x50. Ja nie siedzę w Imperium, więc nie wiem kiedy ostatni raz był jakiś ogólnodostępny model Smoka dla tej armii :?

Smok i tak dostępny jest jedynie dla "Imiennego", czyli Karla Franza, więc mało istotna jest dla niego podstawka tak na prawdę, bo na turniejach nim nie pograsz raczej, a w grach towarzyskich występuje wszystko, na co się ze znajomymi umówisz. Najbezpieczniej byłoby użyć Rydwanowej, skoro nawet Gryf taką dostał, ale jeśli zależy ci na mniejszej, ze względów mechaniki gry, to już musisz poczekać na wypowiedź starego wyjadacza Imperium, który kojarzy archaiczne modele. Jeśli faktycznie w historii modeli GW nie było dla tej armii Smoka, to teoretycznie mógłbyś sobie skonwertować własną wersję na dowolnie wybranej podstawce do minimalnej 40x40, jako najmniejszej, występującej jeszcze przy modelach, Monsterowej podstawce ;)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Karol Franciszek
Pseudoklimaciarz

Post autor: Karol Franciszek »

Dziekuje wszystkim za pomoc. Czyli musze zmienić podstawki pod gryfami i czołgami, pod pegazami zostają bez zmian a smok leży od dawna na połce i nie było co z nim zrobić wiec posadze na nim model generała z młotkiem który będzie robił za Karla :) - grać turniejowo nie mam ochoty wiec kumple się zdziwią jak zaserwuje im kiedyś smoka :P które były dostępne dla imperium bardzo dawno temu :(

Zostaje jeszcze kwestia maszyn typu działo chyba 50x50 wystarczy zupełnie aby ustawić maszyne ? Bo czepiają się mnie :P ze nie mam maszyn na podstawkach. Z czołgami tez coniektorzy mieli problem bo mam 1 model stary i jeden nowy z wieżą q gram starym jak typem z wieżą. Nie mam ochoty na razie wydawać kasy na kolejny czołg.
"Będziemy z nimi walczyć naszą stalą i odwagą, ale przede wszystkim będziemy z nimi walczyć naszą wiarą w Sigmara"
Magnus Pobożny, podczas Bitwy u Bram Kislevu

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Wyżej masz dyskusję o tym :wink:

5 dark raiders szarżuje na pistoliers, stand&shoot, dwóch DR ginie. Testują panikę, nie zdają. Co się dzieje?
1) palą szarżę na d6 potem uciekają 2d6
2) uciekają 2d6 od miejsca w którym zaczęli turę
3) robią coś całkiem innego?

Awatar użytkownika
Kordelas
Masakrator

Post autor: Kordelas »

2) uciekają 2d6 od miejsca w którym zaczęli turę
Nieważne gdzie patrzy inkwizytor... i tak widzi wszystko!

Awatar użytkownika
r@fix
Masakrator

Post autor: r@fix »

A jak po drodze jada przez las(nie zaczynaja szarzy w lesie) na dts zginie dwoch i obleja panike to z ktorego miejsca będą uciekać ? :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Kordelas
Masakrator

Jeśli zostaną ostrzelani ze Stand and Shoot i zdadzą panikę to drugi raz nie zdają ,jedna panika na turę.

Jeśli jednak nie będą musieli zdać testu Paniki i po drodze wejdą niebezpieczny teren ,gdzie zginie 25% modeli to wydaje mi się ,że uciekają od miejsca zetknięcia z niebezpiecznym terenem ,ponieważ Paniki wykonujemy od razu w momencie straty 25% modeli.

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Dziękuję za odpowiedź.
A czy taki uciekający oddział musi uciekać kolejne 2d6 w fazie compulsory mouvement? Jest zapis zabraniający zbierania oddziałów które zaczęły uciekać w tej turze, nie dopatrzyłem się zapisu że oddział który już uciekał w fazie szarż nie ucieka dalej.

Awatar użytkownika
Dulix
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Dulix »

Jak to jest z modlitwami Warrior Priesta, zna trzy modlitwy i w każdej swojej fazie magii może wykorzystać wszystkie trzy (każdą jeden raz) czy jedną na fazę magii?
"Pić w samotności to jak srać w towarzystwie"

Awatar użytkownika
mnp21
Chuck Norris

Post autor: mnp21 »

Dulix pisze:Jak to jest z modlitwami Warrior Priesta, zna trzy modlitwy i w każdej swojej fazie magii może wykorzystać wszystkie trzy (każdą jeden raz) czy jedną na fazę magii?
Każdą modlitwę raz na fazę magii, tak jak normalny czar.

A ja chciałbym dopytac czy:

1)Po nieudanym rzucaniu modlitwy (wyrzuceniu 1-2 na kościach), można rzucac kolejną w tej samej fazie magii, czy też kapłan się "dekoncentruje"?

2)Co jak wypadnie ifka na rzucenie modlitwy?
Kiedyś grejtsłordy to były grejtsłordy, a nie jakieś "miecz + tarcza"...

Awatar użytkownika
Kordelas
Masakrator

mnp21 pisze:1)Po nieudanym rzucaniu modlitwy (wyrzuceniu 1-2 na kościach), można rzucac kolejną w tej samej fazie magii, czy też kapłan się "dekoncentruje"?
Kapłan się dekoncentruje
mnp21 pisze:2)Co jak wypadnie ifka na rzucenie modlitwy?
Czar wchodzi automatycznie ,ale w tej fazie magii nie możesz już rzucać modlitw tym kapłanem.

Awatar użytkownika
Dulix
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Dulix »

Czy na potrzeby rozpatrywania udanej/nieudanej modlitwy Kapłan ma jakiś poziom, który dodaje się do wyniku?
"Pić w samotności to jak srać w towarzystwie"

Awatar użytkownika
Kordelas
Masakrator

Nie ma.

ODPOWIEDZ