Co najlepiej na początek?
Moderator: Kołata
Co najlepiej na początek?
Chce zacząć grać orkami i goblinami.
Ale nie wiem co najlepiej najpierw kupić,
1.czy jakiś oddział orków czy goblinów, czy armybook?
2.A może opłaca się kupić gobliny z Bitwy o Przełęcz Czaszki (bo teraz dużo jest ich tanio na alegro)?
3.I czy lepiej grać na małe punkty orkami, goblinami czy mieszanką?
4.Lepiej grać ofensywnie czy defensywnie orkami i goblinami?
5.Czy dobrze jest wystawiać gobińskich łuczników czy sie raczej nie opłaca?
6.Czy w grze z elfami jak sie gra gobosami bardzo przeszkadza to że goby boją sie elfów, czy przez to bardzo trudno z nimi grać?
Ale nie wiem co najlepiej najpierw kupić,
1.czy jakiś oddział orków czy goblinów, czy armybook?
2.A może opłaca się kupić gobliny z Bitwy o Przełęcz Czaszki (bo teraz dużo jest ich tanio na alegro)?
3.I czy lepiej grać na małe punkty orkami, goblinami czy mieszanką?
4.Lepiej grać ofensywnie czy defensywnie orkami i goblinami?
5.Czy dobrze jest wystawiać gobińskich łuczników czy sie raczej nie opłaca?
6.Czy w grze z elfami jak sie gra gobosami bardzo przeszkadza to że goby boją sie elfów, czy przez to bardzo trudno z nimi grać?
1. Moim zdaniem powinieneś kupić najpierw ArmyBook. Następnym zakupem powinien być oddział zwykłych orków.
2. W tym momencie są tanie, ale w sumie nie za ładne. Mam zamiar połowę przerobić, ale czuję, że ciężko będzie xD. Sam kupiłem karton i okazało się, że goblinów nie wystawiam tak wiele.
3. Wszystko zależy od inwencji twórczej gracza (choć ja w takim wypadku wystawiałbym chyba same gobliny).
4. Jak wyżej. Wszystko zależy od stylu jaki Tobie pasuje. Ja osobiście uważam, że więcej przyjemności jest z gry ofensywnymi O&G na klockach piechoty.
5. Zależy. Zdania są podzielone. W mojej rozpisce nie zawitały jeszcze nigdy.
6. Jak masz dostatecznie duże klocki goblinów, nie tak bardzo .
Ot moje zdanie .
2. W tym momencie są tanie, ale w sumie nie za ładne. Mam zamiar połowę przerobić, ale czuję, że ciężko będzie xD. Sam kupiłem karton i okazało się, że goblinów nie wystawiam tak wiele.
3. Wszystko zależy od inwencji twórczej gracza (choć ja w takim wypadku wystawiałbym chyba same gobliny).
4. Jak wyżej. Wszystko zależy od stylu jaki Tobie pasuje. Ja osobiście uważam, że więcej przyjemności jest z gry ofensywnymi O&G na klockach piechoty.
5. Zależy. Zdania są podzielone. W mojej rozpisce nie zawitały jeszcze nigdy.
6. Jak masz dostatecznie duże klocki goblinów, nie tak bardzo .
Ot moje zdanie .
.
Pierwsze -> Army book (sam muszę go wreszcie kupić )
Drugie zdecyduj czy masz ochotę grać na orkach czy na goblinach (w moim odczuciu armie tematyczne to całkiem fajna sprawa )
Widzę, że pytasz o Gobliny. To dobrze wróży :]
Nie martw się podjętą decyzją, bo jak będziesz zapalonym graczem to i tak skończysz z masą orków i masą goblinów (sam mam pewno ze 350 figsów, Kołata jeszcze więcej, nie wiem jak inni), więc zawsze będziesz mógł zmienić rodzaj rozpiski
Wybierz czy wolisz grać defensywnie czy ofensywnie. Wybranie pierwszej opcji to i tak będzie pół ofens pół defens, bo czystego defensu w armii Orków i Goblinów to ja nigdy nie widziałem
Jak już odpowiesz na pytania dotyczące motywu (Orki, Gobliny, mieszane) i tego jaki styl gry preferujesz to poinformuj nas o swojej decyzji to pomożemy
Nie kupuj Przełęczy, bo później będziesz chciał siebie zamiast figurki pochlastać no chyba, że (czego gwarantuje Ci nie będziesz robił:P) będziesz wystawiać z włuczniami nocne gobliny
Drugie zdecyduj czy masz ochotę grać na orkach czy na goblinach (w moim odczuciu armie tematyczne to całkiem fajna sprawa )
Widzę, że pytasz o Gobliny. To dobrze wróży :]
Nie martw się podjętą decyzją, bo jak będziesz zapalonym graczem to i tak skończysz z masą orków i masą goblinów (sam mam pewno ze 350 figsów, Kołata jeszcze więcej, nie wiem jak inni), więc zawsze będziesz mógł zmienić rodzaj rozpiski
Wybierz czy wolisz grać defensywnie czy ofensywnie. Wybranie pierwszej opcji to i tak będzie pół ofens pół defens, bo czystego defensu w armii Orków i Goblinów to ja nigdy nie widziałem
Jak już odpowiesz na pytania dotyczące motywu (Orki, Gobliny, mieszane) i tego jaki styl gry preferujesz to poinformuj nas o swojej decyzji to pomożemy
Nie kupuj Przełęczy, bo później będziesz chciał siebie zamiast figurki pochlastać no chyba, że (czego gwarantuje Ci nie będziesz robił:P) będziesz wystawiać z włuczniami nocne gobliny
Ok
Chyba sie zdecydowałem.
Będzie mieszana (i orki i gobliny) bo mi sie ite ite figurki podobają,
i myśle że małe gobosy muszą mieć wsparcie swoich większych kolegów
A wole grać chyba troche defensywnie a troche ofensywnie.. bo wogóle to wolałbym atakować niż stać w miejscu i sie bronić, ale te machiny goblinów strasznie mi sie podobają.
Chcę zrobić najpierw armie na 1000 punktów.
To pomóżcie co teraz zrobić.
Czy kupić armybook i zrobić rospiske czy co?
Chyba sie zdecydowałem.
Będzie mieszana (i orki i gobliny) bo mi sie ite ite figurki podobają,
i myśle że małe gobosy muszą mieć wsparcie swoich większych kolegów
A wole grać chyba troche defensywnie a troche ofensywnie.. bo wogóle to wolałbym atakować niż stać w miejscu i sie bronić, ale te machiny goblinów strasznie mi sie podobają.
Chcę zrobić najpierw armie na 1000 punktów.
To pomóżcie co teraz zrobić.
Czy kupić armybook i zrobić rospiske czy co?
Kup Army Booka, a zanim to zrobisz to ściągnij sobie Army Buildera :
http://wolflair.com/rightframe.php?cont ... =downloads
Plik do niego :
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?t=798
I posiedź wieczorkiem i porób sobie różne rozpiski, na jakie Ci przyjdzie ochota
Na pierwsze 1k proponuje (Black) Orkowego szefa , szamana, oddział orków (chopy + tarcze), oddział nocnych goblinów (siatki) do tego sobie dobierz może jakiegoś dzidomiota ewentualnie głazociska, może jakiąś 5 wilków / pająków. To moja propozycja, więc rób swoje jak masz ochotę, na początku nie powinieneś się pytać co musi co nie musi, na początku się pobaw w robienie rozpisek i zagraj z kimś
http://wolflair.com/rightframe.php?cont ... =downloads
Plik do niego :
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?t=798
I posiedź wieczorkiem i porób sobie różne rozpiski, na jakie Ci przyjdzie ochota
Na pierwsze 1k proponuje (Black) Orkowego szefa , szamana, oddział orków (chopy + tarcze), oddział nocnych goblinów (siatki) do tego sobie dobierz może jakiegoś dzidomiota ewentualnie głazociska, może jakiąś 5 wilków / pająków. To moja propozycja, więc rób swoje jak masz ochotę, na początku nie powinieneś się pytać co musi co nie musi, na początku się pobaw w robienie rozpisek i zagraj z kimś
Ok
Może coś takiego:
Black Orc Big Boss
-boar, heavy armour, martog's best basha, spiteful shield
Orc Shaman
-2lv, dispel scroll, power stone
20x Orc Boyz
-shields, command group
25xNight Goblins
-fanatyk,muzyk,sztandar,nets
5xGoblin Wolf riders
-muzyk, shields
5xGoblin Wolf Riders
-muzyk,shields
2xGoblin Spear Chukka
5xSavage Orc Boyz
-muzyk
Goblin Doom Diver
Co o tym myślicie?
Może coś takiego:
Black Orc Big Boss
-boar, heavy armour, martog's best basha, spiteful shield
Orc Shaman
-2lv, dispel scroll, power stone
20x Orc Boyz
-shields, command group
25xNight Goblins
-fanatyk,muzyk,sztandar,nets
5xGoblin Wolf riders
-muzyk, shields
5xGoblin Wolf Riders
-muzyk,shields
2xGoblin Spear Chukka
5xSavage Orc Boyz
-muzyk
Goblin Doom Diver
Co o tym myślicie?
Całkiem spoko. Nienajgorsze, grywalne, żadna z jednostek nie jest bezużyteczna. Skoro już masz jakiś schemat, to teraz pograj, potestuj i kupuj to co Ci się sprawdza.
Osobiście zacząłbym zakupy od pudełka wolf ridersów. Jakiej rozpiski byś nie robił, to praktycznie zawsze będziesz ich wystawiał (bo warto).
Pozdr!
Osobiście zacząłbym zakupy od pudełka wolf ridersów. Jakiej rozpiski byś nie robił, to praktycznie zawsze będziesz ich wystawiał (bo warto).
Pozdr!
Myślę , że zmień tarczę na jakiś idiotyczny przedmiot, który robi nie wiadomo co, może mechanicznego dzika albo zdejmij typa z dzika i daj mapę, wybór twój, nie składaj mega pakera, bo liczy się, żebyś się pobawił narazie , później przyjdzie czas na powergamming :]
I weź sobie kogoś znajomego i zagrajcie na proksach (polecam figurki innych armii jeśli masz dostęp, bo kartoniki są gorsze )
I weź sobie kogoś znajomego i zagrajcie na proksach (polecam figurki innych armii jeśli masz dostęp, bo kartoniki są gorsze )
a moim zdaniem nie pytaj sie za duzo na forum, i wogole nie czytaj na poczatku, bo staniesz sie wrednym pawergamerem a tak to sobie sam metoda prob i bledow dojdziesz do tego czym lubisz grac, wyrobisz sobie jakis swoj standardzik, i wtedy mozesz sie pytac na forum jak go ulepszyc. tak wiec mym zdaniem na poczatek armybook i tam sobie czytasz fluff i ogladasz zdjecia i decydujesz co ci sie najbardziej podoba, a nie "bo na forum mowil ze ta jednosta jes mocna". i taka armia ma charakter i wogole jest najlepsza
najpierw army book.
pootem duuuuzo lektury. potem sprobuj zrobic rozpiske i do niej modele dokupywac.
i nie sluchaj ludzi z forum ; p bo prawda jest taka - wiekszosc z nas gra po pare lat; w dodatku turniejowo.. i tutaj poza zabawa w klimatyczne bitwy, dochodzi tez czasami chec rywalizacji 'wymaksowana' armia z przeciwnikiem; zeby pokazac kto generalem jest lepsiejszym. Ty na to bedziesz mial czas w przyszlosci ; )
IMO wilki na chwile obecna Ci sa niepotrzebne - to jest narzedzie dla doswiadczonych generalow; poczatkujacy raczej fastami skutecznie grac nie da rady
pootem duuuuzo lektury. potem sprobuj zrobic rozpiske i do niej modele dokupywac.
i nie sluchaj ludzi z forum ; p bo prawda jest taka - wiekszosc z nas gra po pare lat; w dodatku turniejowo.. i tutaj poza zabawa w klimatyczne bitwy, dochodzi tez czasami chec rywalizacji 'wymaksowana' armia z przeciwnikiem; zeby pokazac kto generalem jest lepsiejszym. Ty na to bedziesz mial czas w przyszlosci ; )
IMO wilki na chwile obecna Ci sa niepotrzebne - to jest narzedzie dla doswiadczonych generalow; poczatkujacy raczej fastami skutecznie grac nie da rady
zgadza sie, ja na poczatku takze nie umialem uzywac fastow, a teraz bez 3-4 to z domu nie wychodze tak wiec mym zdaniem na poczatek pudełko orków, moze jeszcze jakis bohater bo nie lubie miec sproxowanego generała mojej armiTruePunk pisze:IMO wilki na chwile obecna Ci sa niepotrzebne - to jest narzedzie dla doswiadczonych generalow; poczatkujacy raczej fastami skutecznie grac nie da rady
Ok.
Czyli najpierw army book.
Później poczytać troche.
Później zrobić rospiske jaka mi się będzie podobać (nie jaką mi doradzą na forum).
I dokupywać do niej rzeczy potrzebne?
Czyli jak zrobie nawet rospiske z jednostkami opisywanymi na forach jako 'nieuzyteczne' to itak nic bo na poczatek nie trzeba mocnego nic?
Czyli najpierw army book.
Później poczytać troche.
Później zrobić rospiske jaka mi się będzie podobać (nie jaką mi doradzą na forum).
I dokupywać do niej rzeczy potrzebne?
Czyli jak zrobie nawet rospiske z jednostkami opisywanymi na forach jako 'nieuzyteczne' to itak nic bo na poczatek nie trzeba mocnego nic?
Nie kupuj na początek rzeczy nieprzydatnych. Bo się zniechęcisz i kasę zmarnujesz. Na pierdoły przyjdzie czas za parę lat, jak już wszystko co potrzebne zakupisz. A wierz mi, że tego jest całe mnóstwo.
Nie wiem jak stoisz z kasą. Ale gdybym ja teraz zaczynał grać orkami i miał skromny fundusz, to kupiłbym na allegro gobbosy battle of skull pass. Coprawda koledzy wyżej odradzają, ale według mnie dobrze jest na początku zgarnąć sporo figsów małym kosztem. A nocniki zawsze się przydadzą. Pająki też.
Na początek nie inwesuj w jakość, a bardziej w ilość. Zamiast ciułać po blisterku black orków, kup boxa zwykłych boyzów. Od razu bedziesz miał grywalny regiment.
Wolf ridersi jak najbardziej wskazani.
Potem dokup sobie jakichś bohaterów.
A dopiero wtedy, jak już będziesz miał solidny trzon armii, tzn kilka oddziałów piechoty i wilki czy pająki, zacznij dokupować jednostki rare i specjal. One kosztują dużo w złotówkach, ale jak sam zobaczysz są w tej armii najlepsze. Dlatego warto je najpierw przetestować, zanim je zakupisz.
To jest moje zdanie. I tak bym doradzał każdemu początkującemu, który nie ma za dużo kasy.
Pozdr!
Nie wiem jak stoisz z kasą. Ale gdybym ja teraz zaczynał grać orkami i miał skromny fundusz, to kupiłbym na allegro gobbosy battle of skull pass. Coprawda koledzy wyżej odradzają, ale według mnie dobrze jest na początku zgarnąć sporo figsów małym kosztem. A nocniki zawsze się przydadzą. Pająki też.
Na początek nie inwesuj w jakość, a bardziej w ilość. Zamiast ciułać po blisterku black orków, kup boxa zwykłych boyzów. Od razu bedziesz miał grywalny regiment.
Wolf ridersi jak najbardziej wskazani.
Potem dokup sobie jakichś bohaterów.
A dopiero wtedy, jak już będziesz miał solidny trzon armii, tzn kilka oddziałów piechoty i wilki czy pająki, zacznij dokupować jednostki rare i specjal. One kosztują dużo w złotówkach, ale jak sam zobaczysz są w tej armii najlepsze. Dlatego warto je najpierw przetestować, zanim je zakupisz.
To jest moje zdanie. I tak bym doradzał każdemu początkującemu, który nie ma za dużo kasy.
Pozdr!
Popieram kolegę Kołate, figurki z BofSP są tanie i jest ich sporo. Goblinki nie wyglądają aż tek tragicznie a na pewno jeden porządny oddział nocników si przyda, pająki są imo bardzo fajne i najważniejsze że są całkiem grywalne. Do tego jeszcze trolla dostaniesz, zawsze jeden do przodu jak kiedyś będziesz kompletował jakiś mały unit. Jeżeli chodzi o dalszy rozwój za małe pieniądze to polecam zerknąć na allegro, czasem można trafić fajne rzeczy za niedużą kasę. Oczywiście polecam najpierw wilki i regiment Orków jak przedmówcy.
To jak w końcu?
Bo jak mówicie że te night gobliny z włóczniami sie nie przydadzą?
To nie wiem wkońcu czy sie opłaca ich kupić.. bo jedni mówią ze nie ma co wystawiać goblinów z włóczniami, a inni że sie opłaca bo tanio pełno goblinów.
A ci z łukami sie przydadzą?
Bo jak mówicie że te night gobliny z włóczniami sie nie przydadzą?
To nie wiem wkońcu czy sie opłaca ich kupić.. bo jedni mówią ze nie ma co wystawiać goblinów z włóczniami, a inni że sie opłaca bo tanio pełno goblinów.
A ci z łukami sie przydadzą?
Kołata, sam sobie zaprzeczasz.Kołata pisze:Nie kupuj na początek rzeczy nieprzydatnych. Bo się zniechęcisz i kasę zmarnujesz. (...)
Nie wiem jak stoisz z kasą. Ale gdybym ja teraz zaczynał grać orkami i miał skromny fundusz, to kupiłbym na allegro gobbosy battle of skull pass. Coprawda koledzy wyżej odradzają, ale według mnie dobrze jest na początku zgarnąć sporo figsów małym kosztem.
Najpierw mowisz, zeby nie kupowal rzeczy nieprzydatnych, a potem zachecasz do gobosow z BoSP.
Skoro koledze pieniadze nie wysypuja sie z kieszeni strumykiem, to ja bym proponowal przejsc od razu do sensownych rzeczy. Wlasnie po to, by nie trwonic kasy.
Na poczatek proponuje kupic 2 pudla zwyklych orkow. Box Wolf Riders (albo Spider Riders). Herosa na dziku i szamana. 2 balisty i gigusia.
Bo to rzeczy, ktore sie zawsze przydadza a mozna z nich juz zlozyc miła aremke na 1000pkt.
To jak wkońcu.
Już zupełnie niewiem.
Najpierw mówicie żebym kupił te goby z bitwy o przełęcz, później że jednak nie..
Sam już nie wiem.
Chodzi o to zeby kupić coś co napewno mi się przyda, ale nie wiem co.
I żeby to było dobre na sam początek.. :P:P
Czyli box orków, czy wolf ridersów czy te gobliny z bitwy?
Czy może jeszcze coś innego?
(oprócz armybooka, opócz armybooka bo go chyba napewno musze mieć)
Już zupełnie niewiem.
Najpierw mówicie żebym kupił te goby z bitwy o przełęcz, później że jednak nie..
Sam już nie wiem.
Chodzi o to zeby kupić coś co napewno mi się przyda, ale nie wiem co.
I żeby to było dobre na sam początek.. :P:P
Czyli box orków, czy wolf ridersów czy te gobliny z bitwy?
Czy może jeszcze coś innego?
(oprócz armybooka, opócz armybooka bo go chyba napewno musze mieć)