NoWE (zbiór plot str. 113)
Moderator: Gremlin
Re: NoWE (zbiór plot str. 113)
no, za 270 pkt masz 6W z T3
No jeśli chodzi o Jelonki to nie sądzę, żeby działało to też na nie, ale strzały IMHO to jak wyposażenie oddziału.Shino pisze:podoba mi sie sposob bronienia armii, ktory prezentujecie.
frenzy bylo bardzo przemyslalenym rozwiazaniem ze strony tworcy ab, ze jelonki maja dodatkowy atak, ale juz na strzaly bym patrzyl z przymruzeniem oka, bo chodzilo mu o cos innego niz to co wyszlo
Przy strzałach Twoje logika rozbija się o najbardziej podstawową rzecz. Dlaczego na oddziale mogę wziąć 20 tych samych strzał, ale na herosie takie strzały to już będzie o jedną za dużo ?
@Ready
Może strzelać albo pojedynczym bez Asv albo po prostu 2 strzałami z normalnym Sv. Ale taki i taki strzał ma snajpera
Turniejowo nowe WEwenanty pisze: Anioł zagłady przerzuca się na budżetową kawę? Koniec świata (sic!).
12/4/5
chyba 2x3=6 ale mogę się mylić
PiotrB pisze:Ej widzieliście Waystalkera? Przecież 3 takich to 3 strzałów co turę w opancerzonego generała lub 6 w maga z bsem 7 - fajne!
loko pisze:mój autorski build. na patencie. wymyśliłem też nazwę : "sniper"
1 * Waystalker @ 110.0 Pts
2ndWeapon
Bow of Loren [20.0]
znaczy to jak to z nim jesty dajesz mu łuk +1 atak to ma 2 ataki czy da się zniego wycisnąć więcej?
nie wiem. Tak samo jak nie wiem dlaczego moze byc 15 rycerzy inner cricle w armii a juz 15 i 5ciu nie moze byc. To pewnie zostanie takze jednym z wielu niewyjasnionych zjawisc starego swiata.Przy strzałach Twoje logika rozbija się o najbardziej podstawową rzecz. Dlaczego na oddziale mogę wziąć 20 tych samych strzał, ale na herosie takie strzały to już będzie o jedną za dużo ?
nie dziala.A jak działa hoda z jakimś "strzałkami" na bsb?
czy to w pliku do AB jest poprawne ze bow of loren daje multiple(a+1)?
Taka trójka snajperów ależ to będzie bat na inne elfy, choć nikt nie powinien się czuć bezpieczny.
@el victor
co z tego że sisterki mają lepsze łuki jak GG bez kar do strzelania rozstrzelają je szybciej niż one będą w stanie podejść.
Taka trójka snajperów ależ to będzie bat na inne elfy, choć nikt nie powinien się czuć bezpieczny.
@el victor
co z tego że sisterki mają lepsze łuki jak GG bez kar do strzelania rozstrzelają je szybciej niż one będą w stanie podejść.
A to działa? W sensie ten 2ndWeapon doda atak do BoL'a?Ready pisze:mój autorski build. na patencie. wymyśliłem też nazwę : "sniper"
1 * Waystalker @ 110.0 Pts
2ndWeapon
Bow of Loren [20.0]
Tak w ogołe to Waystalker ma wbudowany 2ndWeapon
nie działa, bo z tego co pamiętam to w opisie jest, że wykonujemy atak strzelecki 3d6 S4 ap "zamiast" strzału z Asrai Longbow. Stąd strzałki nie działają. Nie ma też nigdzie zaznaczone, że ataki HoDy są magiczne.PiotrB pisze:A jak działa hoda z jakimś "strzałkami" na bsb?
Pytanie czy sztandar z płonącymi, lub zaklęcie np. mieczyk z metalu będą z nią działć? Pamiętam że ze starą chyba działało
1001 procent że nie - ta kmina jest bez sensu Co nie zmienia faktu że waystalkerzy nawet na hard cowerze trafiają na +4 z multiplem i snajperem a na +3 bez sejva... jak dla mnie to jest najsilniejsza broń w tej armii...Me_gusta pisze:A to działa? W sensie ten 2ndWeapon doda atak do BoL'a?
Trójka sniperów zostanie zapewne przycięta w pierwszej kolejnościTaka trójka snajperów ależ to będzie bat na inne elfy, choć nikt nie powinien się czuć bezpieczny.
U DE jest dobra kontra na WE. Bohater z cloakiem co daje warda 3+ na strzelanie i magie na DSie +2xhandbow. Dzięki DSowi można podjechać na 18 cali i strzelić 4x na 12 bez kary za ruch(handbowy mają quit to fire) i walić multiplem na bliskim na 2/3+, bo bohaterowie mają po 6 BSa idealnie do kasowania waye'ów i innego zła.
Powiem szczerze, że wolę maga z deathem z book of ashur, który w lesie ma +6 do casta, niż inwestować 300 punktów w trzech mośków, którzy przy dobrych wiatrach co najwyżej zestrzelą wrogiego maga i zginą. Dobrze jak w ogóle im się zestrzelić tego maga bo od wrogich łuczników, dział i innych spłyną w ekspresowym tempie.
to nadal tylko S3 wiec dupy nie urywa. Moim zdanie najsilniejsi sa WR. Tym bardziej że wychodzi na to że z jelonka są 2 atakiPiotrB pisze:1001 procent że nie - ta kmina jest bez sensu Co nie zmienia faktu że waystalkerzy nawet na hard cowerze trafiają na +4 z multiplem i snajperem a na +3 bez sejva... jak dla mnie to jest najsilniejsza broń w tej armii...
cieszymy się, że ktoś obmyśla kontry na WE. Nawet nie wiesz jak się ciesymyJarlaxle pisze:U DE jest dobra kontra na WE. Bohater z cloakiem co daje warda 3+ na strzelanie i magie na DSie +2xhandbow. Dzięki DSowi można podjechać na 18 cali i strzelić 4x na 12 bez kary za ruch(handbowy mają quit to fire) i walić multiplem na bliskim na 2/3+, bo bohaterowie mają po 6 BSa idealnie do kasowania waye'ów i innego zła.
Oczywiście, to normalni bohatorowie, nic im nie zabraniaPSz pisze:oni mogą normalnie dołączać się do oddziałów (snajperzy)?
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.
Nie zgodzę się.ale wiadomo pierwsze reakcje są, że book słaby itd , ale uwierz mi ...... Book jest idealny
Mnie się nie podoba, z tych samych przyczyn, co book DE. Jednostki są bardzo słabo wycenione w ramach kodeksu. Jest za dużo rzeczy oczywiście słabych i oczywiście dobrych. Nie rozumiem, po co aż tak dokopano forest spiritom, nie wiem, po co aż tak dopakowali łuki (tzn. łuki mogą być bronią na wszystko). Zamiast kombinować, jakie jednostki wybrać, to przede wszystkim rozkminia się, jakie strzały i gdzie dać (a z waywatcherami jest to samo, co z warlockami - bierzemy tyle, ile się dopuszczą na euro). Nie ma również dobrych bohaterów do combatu.
Nie twierdzę, że book jest słaby, bo nie jest - żałuję, że jest tak mocno ograniczony w porównaniu do poprzedniego. Z elfickich booków wyszedł im, moim zdaniem, jedynie book HE. Są rzeczy lepsze i gorsze, ale nie ma totalnego g...
Flaming ze sztandaru raczej nie zastąpi strzałek. Płonące ataki przydają się głównie na złe armie, więc +1 to wound również będzie bardzo przydatny.albo flemingi ze sztandaru i mniejszy koszt.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
@Jankielu wszystko zależy od punktu siedzenia
Dla mnie book wydaje się idealnie wyważonym, forest spirit 5+ Ward ?
Wyobrażasz sobie takich "Glass Cannon Wildów z S5 A3 ASF, rerollem "1" w lesie z Wardem 5+ ?" Dla mnie to byłoby przegięcie, uwierz mi, jest naprawdę sporo fajnych motywów do złożenia, grywalnych i mocnych...book został przemyślany - taki sam płacz był z DF a po czasie krasie są naprawdę fajną armią do pogrania
WE mają jeszcze lepiej od DF bo mają magię, która daje im takiego kopa, że hej!
Wiadomo, mogłoby być więcej fajerwerków WIDOCZNYCH na pierwszy rzut oka, ale prawda jest taka, że WOOD ELFY nie są samograjem i tutaj naprawdę trzeba się nagimnastykować aby fajnie pograć/wygrać i za to tę armię cenię...jak ktoś chce łatwo i bez stresu wygrywać niech szuka innych figurek
Book jest naprawdę świetny, trzeba sporo pomyśleć zanim się coś fajnego i grywalnego złoży i TO MI SIĘ PODOBA WŁAŚNIE u WE, że nie ma samograjów tylko czysta kombinatoryka
Dla mnie book wydaje się idealnie wyważonym, forest spirit 5+ Ward ?
Wyobrażasz sobie takich "Glass Cannon Wildów z S5 A3 ASF, rerollem "1" w lesie z Wardem 5+ ?" Dla mnie to byłoby przegięcie, uwierz mi, jest naprawdę sporo fajnych motywów do złożenia, grywalnych i mocnych...book został przemyślany - taki sam płacz był z DF a po czasie krasie są naprawdę fajną armią do pogrania
WE mają jeszcze lepiej od DF bo mają magię, która daje im takiego kopa, że hej!
Wiadomo, mogłoby być więcej fajerwerków WIDOCZNYCH na pierwszy rzut oka, ale prawda jest taka, że WOOD ELFY nie są samograjem i tutaj naprawdę trzeba się nagimnastykować aby fajnie pograć/wygrać i za to tę armię cenię...jak ktoś chce łatwo i bez stresu wygrywać niech szuka innych figurek
Book jest naprawdę świetny, trzeba sporo pomyśleć zanim się coś fajnego i grywalnego złoży i TO MI SIĘ PODOBA WŁAŚNIE u WE, że nie ma samograjów tylko czysta kombinatoryka
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.
Generalnie prawda - ale klimat jest zachowany czego nie można powiedzieć o DE. Natomiast HE mają najbrzydszego graficznie booka i wygląda jak niedopracowany - mnie to bardzo przeszkadza....Jankiel pisze: Nie twierdzę, że book jest słaby, bo nie jest - żałuję, że jest tak mocno ograniczony w porównaniu do poprzedniego. Z elfickich booków wyszedł im, moim zdaniem, jedynie book HE. Są rzeczy lepsze i gorsze, ale nie ma totalnego g...Flaming ze sztandaru raczej nie zastąpi strzałek. Płonące ataki przydają się głównie na złe armie, więc +1 to wound również będzie bardzo przydatny.albo flemingi ze sztandaru i mniejszy koszt.
Tak czy inaczej nowe WE w rękach dobrego gracza to będzie masakra...kto czy nie większa masakra niż DE obecnie ...
obawiam sie, ze nowe we to wlasnie jest samograj.że WOOD ELFY nie są samograjem i tutaj naprawdę trzeba się nagimnastykować aby fajnie pograć/wygrać i za to tę armię cenię...
@Jankiel. W sumie mozliwe ze masz racje. Ale obawiam sie,z e wroci ograniczenie max. 3 gg, ci sprawi, ze lepiej bedzie miec wiecej modeli w jednym oddziale. To czy lepiej miec+1 to wound na zle armie czy wiecjlucznikow wyjdzie w praniu po prostu.