Army Book VIII edycja.

Wood Elves

Moderator: Gremlin

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Luc
Kretozord

Re: Army Book VIII edycja.

Post autor: Luc »

Tutajec pisze:Aby było wam łatwiej robić rozpy polecam nie branie poisonow a wziecia podwojnego strzału, są to kolejne najlepsze strzałki. Ja nie ogarniam cięcia corów, rozumiałbym cięcie waywatcherow i waystalkerów ale nie corów.
No tak właśnie zrobiłem i potestuje, zobaczę co z tego wycisnę.
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.

war2bone
Chuck Norris

Post autor: war2bone »

Tutajec pisze:Aby było wam łatwiej robić rozpy polecam nie branie poisonow a wziecia podwojnego strzału, są to kolejne najlepsze strzałki. Ja nie ogarniam cięcia corów, rozumiałbym cięcie waywatcherow i waystalkerów ale nie corów.
to już wolę zapis o zakazie dublowania niż te ich ograniczenia. OK waye np bo będą rozpiski się od 2x15 WW zaczynały ale cory i strzałki to przesada.

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

mam już ten lasek z allegro i zdecydowanie go polecam, bardzo dobrze i solidnie zrobiony.

już jest w malowaniu :)
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

Awatar użytkownika
Luc
Kretozord

Post autor: Luc »

Ok podpowiedzcie mi proszę na czym stoimy bo od tych dyskusji i wymiany zdań w kilku różnych tematach od kilku różnych osób wciąż nie wiem jak grać z niektórymi niuansami:

1) Frenzy dla Wildów - Jelonek ma Frenzy czy nie ? (według opisu w booku wychodziło by, że tak - ale gram na nie)
2) dublowanie strzałek (wychodzi, że tak, ETC,zagraniczne fora wszyscy są na tak, Shino i Nawiedzony są na nie :twisted: )
3) płonący baner na łucznikach z magicznymi strzałkami -
4) Treeman (KAŻDY) ma podstawkę szeroką do przodu ? Czy któryś z nich jest niedorozwinięty i szeroką do boku ? - jak dla mnie to KAŻDY treeman ma szeroką do przodu, po prostu model jest tak wykonany, że głowę ma obróconą do boku ale całość figury pasuje do szerokości podstawki.
5) Na jakie ograniczenia obecnie mają grać gracze Wood Elves bo Szczyrk za tydzień, turnieje lokalne też wszędzie są organizowane a ja wciąż nie mam zielonego pojęcia co ta banda pomyleńców z ar.com uzgodniła - obecnie dla bezpieczeństwa robię rozpiski pod ich chory wymysł "better safe than sorry version"
Czyli te:

Kod: Zaznacz cały

• Non character model with Asrai bow/Hail of Doom Arrow (counts as 5), max 90
• Hagtree tips/Trueflight arrows/Waywatchers(counts as 2)/Waystalker (counts as 5), max 50
• Lore of death on spellweaver/moonstone of the hidden ways/3 or more Waystalkers, max 1
• 6 or more Sisters of the Thorn in the same unit/Spellweaver on Elven Steed with Death or Dark magic, max 1
(• Forests placed by wood elf player can be magical)
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.

Awatar użytkownika
Me_gusta
Chuck Norris

Post autor: Me_gusta »

Z forum LS
co chcesz uscislac konkretnie?
moonstone jest wyjasniony z samej dyskusji
strzalki (czekamy na euro faq) sa dopuszczone z dublowaniem na szczyrk przez samych organizatorow(zakladam ze reszta Polski przygotowujac sie o tego turnieju tez bedzie tak grala)
frenzy na konikach zostalo do omowienia, chociaz sprawa wydaje mi sie przesądzona.
1. nie wiem w którą stronę przesądzona
2. dublowanie strzałek raczej można uznać za przyjęte
3. trudno powiedziec, ale chyba przejdzie
4. Każdy ma szersze do przodu. Tak mi mówili w GW xD
5. oby nie było takich zapisów, bo to to idiotyczne zwłaszcza w połączeniu z drugą linijką tych wspaniałych ograniczeń...
Hail of Doom Arrow (counts as 5), Waystalker (counts as 5)

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

ja gram z 2A na jelonkach.
Jasno jest napisane w ich zasadach które ma tylko jeździec, a które cały model.

Jak głupio uściślą inaczej to trudno ale sam się nie będę ograniczał.
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

2) dublowanie strzałek (wychodzi, że tak, ETC,zagraniczne fora wszyscy są na tak, Shino i Nawiedzony są na nie :twisted: )
3) płonący baner na łucznikach z magicznymi strzałkami -
dlaczego do pktu 3ciego nie dodasz jak do drugiego: "wychodzi, ze nie, ETC, zagraniczne fora sa na nie, to forum jest na tak :twisted: "

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

masakra, na ar.com ludzie używają argumentów w stylu:
"jak nie przytniemy wystarczająco WE to inni gracze będą musieli pozmieniać swoje rozpiski aby się do nich dostosować" :)

..a tak mi się podoba nasz nowy book..
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

musisz pocwiczyc angielski chyba. To nie dosc, ze nie jest argument kogos z ar, tylko zupelnie randomowego goscia, to jeszcze jest za tym, zeby we byly zbyt lekko sciete.

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

ale nadal argument :)
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

Post autor: Dydu »

Ta wypowiedz, jest akurat o tym, że WE wymuszą odejście od kornerhamera co wpłynie tylko pozytywnie.

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

No dobra wiem że macie rację ale czasem napisze się coś zanim do końca przeczyta :)

Niemniej jednak zaskoczyło mnie to co napisali, że kapitanowie drużyn potrzebują aż tygodnia żeby zagłosować i to że nie sprawdzają codziennie forum.
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

Awatar użytkownika
Me_gusta
Chuck Norris

26 Wood Elves

26.1. Q: Can you duplicate the same Enchanted Arrows on different units and characters? Does Arcane Unforging destroy only one model’s arrows at a time?
A: Yes. Yes.
26.2. Q: Do Wild Rider steeds get +1 Attack from Frenzy?
A: Yes.
26.3. Q: Can you combine Bow of Loren with Waystalker’s special rules?
A: Yes. Multiple Shots does not stack with itself, but Aimed Shot and Sniper do.
26.4. Q: When Forestwalking, the unit counts as having moved. Does this mean it might have to take DT from Dreadquake, test and possibly fail to move with Net of Amyntok, Trigger Flame Cage hits and similar?
A: Yes. Note that if you have already tested for Dreadquake or Net earlier in the movement phase, you don’t test again.
Wyciągnięte z ETC FAQs. https://docs.google.com/document/d/11F6 ... mw5v9m3bl4
Na razie na czerwono, ale wątpie żeby były jakieś radykalne zmiany. Magiczne laski z tego co widziałem w ograniczeniach też puścili. Generalnie fajnie.
Pytanie tylko co z efektem sztandarów i strzał? Chociaż skoro strzałę można zniszczyć z Does Arcane Unforging to efekty nie powinny się łączyć. Czyli wszystko jasne

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Pytanie tylko co z efektem sztandarów i strzał?
jest w sekcji ogolnej. Nie dziala. Ale u nas uscislenia etc nie obowiazuja.

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Nie ma sensu się temu sprzeciwiać, skoro tak już ustalono na euro, to i pewnie LS tak uściśli.

Awatar użytkownika
Me_gusta
Chuck Norris

Shino pisze: Ale u nas uscislenia etc nie obowiazuja.
Cóż obowiązują czy nie, reszta świata będzie tak grać. Jeśli LS zdecyduje że ma być inaczej to nie ma sprawy, a potem polska kadra na ETC bedzie grała na inne zasady niż wszyscy ;)

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

Orkami byc na pudle to tak jak wygrac ;) okolicznosci mniej istotne
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

biorąc pod uwagę że Shino szafuje cytatami z booka o strzałka to może tu przytoczę:
Enchanted Arrows
Some models in the Wood Elf army have the option to purchase enchanted arrows.
These are enchanted items, but do not prevent a model from having a second enchanted item.
Each type of enchanted arrow replaces the profile of the Asrai longbow with the one shown in its entry.
This is no optional - if a model has enchanted arrows, he must use them when shooting with an Asrai longbow.
All Shooting attacks made with enchanted arrows count as having been made with magic weapons.
Tak więc ostatnie zdanie NIE mówi o tym że strzałki są magiczną bronią tylke że ataki wykonane za pomocą tych strzałek liczą się tak samo jak te wykonane magiczną bronią.
Tyle w tym temacie.

p.s. Wczoraj spróbowałem się z DE i co prawda wygrałem 20:0 ale ledwo, ledwo.
Spam pocisków z czarki i warlocków to masakra jest. Na szczęście ilość kości magii to trochę ogranicza i cośtam można zdispelować.
No i zupełnie nie sprawdzili mi się Stalkerzy. Na razie na 4 gry nowym bookiem sprawdzili się tylko 1x zabijając Vampira i wbijając ostatnią ranę na Lordzie Vampirzym.
Ale w nich mocno wierzę i nadal będę z nich korzystał. Może po prostu coś źle robię.

Następny test albo z Ogrami albo powtórka z innymi krasiami.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2014, o 08:01 przez White Lion, łącznie zmieniany 2 razy.
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Hellcannon nie jest katapultą, tylko strzela jak katapulta. Mimo to ironcourse icon na nią działa, czemu?

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

dlatego, że strzelanie z helki rozpatruje się się tak jak strzelanie z katapulty a więc działa Ironcurse Icon (działa na efekt strzelania a nie na samą maszynę).
za to jak ktoś ci wrzuci Pitkę na helka to zdaje normalnie a nie oblewa automatycznie jak maszyna co nie ?

p.s. na razie nawet przez myśl mi nie przeszło żeby dawać ten sztandar na jakichkolwiek łukach. Moonfire są imho lepsze mimo, że nieco droższe.

Ale po tylu latach możliwość wykłócania się o silne zasady i chwalenie się masakrowaniem przeciwników = BEZCENNE :)
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

ODPOWIEDZ