Pytania Ogólne v. 2.1

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Re: Pytania Ogólne v. 2.1

Post autor: Furion »

misha pisze:hmm to dziwne, bo jakoś jak strzelałem tak do lanc z pegazami po bokach to jakos nikt nie twierdzil, ze trafiam bolcami w pegaza...

opis Bolt Throwera nie wyróżnia takiego warunku, jest tylko mowa o randomizowaniu jeśli jest mniej niż 5 R&F (opis bolca na 111 góny akapit)
tak samo opis strzelania do oddziału z herosem o różnycm tropp type

podrzuć gdzie to jest :)
If rank hit consists of only characters and champions.

Interpretacja jaką podałem jest właściwa, ponieważ sytuacja odwrotna prowadzi do absurdu - pojedynczy hero w lini nie może być trafiony. Poza tym jest to logicznie spójne:

patrząc od przodu na lance z 2x pegazami:

1. :D :( :( :( :D
2..... :( :( :(
3..... :( :( :(

Pegazy znajdują się w pierwszym szeregu - tym samym gdy strzelamy od boku i analizujemy ranki od boku to nie ma żadnego powodu żeby magicznie je "wykluczyć" z bycia w formacji.

pozdrawiam
Furion

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

każdy może być trafiony, jak jest mniej niż 5 rank and file o czym mówi RB w tym punkcie

heros stojący z boku jest ignorowany na potrzeby wyliczania ilości ranków
z bolca strzelamy do oddzialu jako calosci, jesli strzelamy od boku to kolumny robią za szeregi

chcesz po prostu uznać, że taki heros stanowi 1 osobowy szereg :) a skoro jest 1 to zawsze jest trafiony? chyba nie do końca zgodne ze strzelaniem BS'owym vs troop type/5R&F
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

A czy ten konny heros w piechocie (lub pegaz w lancy) jest rank and file, jeśli ma inny troop type?
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

Post autor: Dydu »

misha pisze:każdy może być trafiony, jak jest mniej niż 5 rank and file o czym mówi RB w tym punkcie

heros stojący z boku jest ignorowany na potrzeby wyliczania ilości ranków
z bolca strzelamy do oddzialu jako calosci, jesli strzelamy od boku to kolumny robią za szeregi

chcesz po prostu uznać, że taki heros stanowi 1 osobowy szereg :) a skoro jest 1 to zawsze jest trafiony? chyba nie do końca zgodne ze strzelaniem BS'owym vs troop type/5R&F
Trafisz szereg z najwiekszą ilością modeli, największa ilość modeli jest w szeregu gdzie są herosi.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Scimitar pisze:czy ten konny heros w piechocie (lub pegaz w lancy) jest rank and file, jeśli ma inny troop type?
rank and file to zwykłe modele oddziału, heros to heros bez względu na troop type nie jest R&F

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Dobra, to jak z tym jest - heros może być trafiony, czy nie?
Draconis - FOR EVER !!!

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

Furion pisze: If rank hit consists of only characters and champions.

Interpretacja jaką podałem jest właściwa, ponieważ sytuacja odwrotna prowadzi do absurdu - pojedynczy hero w lini nie może być trafiony. Poza tym jest to logicznie spójne:

patrząc od przodu na lance z 2x pegazami:

1. :D :( :( :( :D
2..... :( :( :(
3..... :( :( :(

Pegazy znajdują się w pierwszym szeregu - tym samym gdy strzelamy od boku i analizujemy ranki od boku to nie ma żadnego powodu żeby magicznie je "wykluczyć" z bycia w formacji.

pozdrawiam
Furion
Furion, całkiem przekonująca argumentacja, i byłem gotów się z tym zgodzić dopóki nie doczytałem tego o czym wspomniał Misza - strona 98, When Footprints Collide:

Kod: Zaznacz cały

... and the character is ignored when working out the number of ranks in the unit and if it counts as a horde.
Dla mnie oznacza to, że rozpatrując strzał z bolca w bok jednostki ignorujemy "rank" który tworzyłby heros (W Twoim przykładzie oddział miałby 3 ranki a nie 5). Zapis który wskazałeś pasowałby mi do sytuacji typu kowboj w oddziale 8 piechurów z podstawkami 25 x 25.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

misha
Wielki Nieczysty Spamer

:-) w końcu jakiś ciekawy temat do rozmowy w tym dziale hehe

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Ale tam wyraźnie napisali kiedy go ignorujesz - kiedy obliczasz ile oddział ma ranków.

Taki przykład:

:twisted:
:)

Strzelamy z góry - heros dostaje, czy dostaje oddział? (dajmy na to, że to unit kawalerii).
Natomiast w moim przypadku heros nie pasuje i jest niejako dolepiony do oddziału, więc jak strzelam, to jest pierwszym celem. Heros na pegazie też se można w piechocie wozić i uśmiechać się radośnie do bolców? No bez jaj.
Ostatnio zmieniony 23 maja 2014, o 13:42 przez Scimitar, łącznie zmieniany 1 raz.
Draconis - FOR EVER !!!

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

Scimitar pisze:... Herosa na pegazie też se można w piechocie wozić i uśmiechać się radośnie do bolców? No bez jaj.
witamy w świecie Warhammera :)
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

Major14
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Major14 »

Czy jak jednostka nie zdała Break'a i ucieka, to postać walcząca w challengu ucieka z tą jednostką, kończąc challenge?

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Tak.

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Post autor: Bearded Unclean 'Un »

Czy PKS dopuszcza "Battle Scrolls"?
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

misha
Wielki Nieczysty Spamer

w gestii organizatora
z rok temu coś o tym było jak GW zrobiło skok na kasę znowu z tymi durnymi kartami :)
imo bez sensu

ajt
Kradziej

Post autor: ajt »

ETC FAQs 2014 napisał(a): pisze: 22.2. Q: What happens if a character passes his Look out, Sir! to the 13th but the unit is destroyed?
A: As per Skaven FAQ p7, Clanrat unit is created and character stands next to it as close as possible to its former position
Czy u nas rozpatrujemy to tak samo? Poza ETC chyba nigdzie to nie jest uściślone.

W sumie to my mamy uściślone, ile postaci, i czy w ogóle, może zdawać LoSa, od niszczycielskich czarów, jak 13-tka, Transmutacja itp? Nie mogę tego znaleźć.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

zasady ETC 1 punkt zmiany zasad lub sam PKS

skoro heros(i) lookouta przeszli to nie bardzo jest możliwość na inną wersję rozwiązania

ajt
Kradziej

Post autor: ajt »

Jest taka możliwość, że nowy unit szczurów nie powstaje. I tak miałem sędziowane dziś.

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Autorytetem w kwestii zasad nie jestem, ale także od zawsze sędziowane w mojej obecności było to w ten sposób, bo aby Clanraty powstały, to cały oddział trzeba zabić, a skoro Postać zdała Lookouta, to "coś" przeżyło, więc imho @ajt ma słuszność, że się pyta o uściślenie tego :)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

Jeśli się nie mylę, to jeśli ginie cały oddział oprócz bohaterów to bohaterowie tworzą potem nowy oddział i zdają panikę od zniszczonego oddziału w 6". Wobec tego nie widzę przeciwwskazań aby powstawał też oddział clanratów
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Hmm, tu by się cytat z RB przydał, bo o ile Postacie tworzą jedną całość, gdy wszystkie modele R&F zginą, to zawsze myślałem, że to nadal ta sama jednostka :)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

ODPOWIEDZ