Problemy początkującego
Moderator: KrzysiekW
Re: Problemy początkującego
Sorry pomyliłem tematy z Wochem nie było tematu
Czy to żer, czy to wróg.
Żelazobrzuchy dadzą radę.
Najpierw pobijemy,
A potem to zjemy.
Żelazobrzuchy dadzą radę.
Najpierw pobijemy,
A potem to zjemy.
Bestie 40x40gervaz pisze:Jaki jest rozmiar podstawki bestii nurgla i plaguedronów?
Muchy 50x75
Engine jest tez demonem wiec tez dostaje.raat pisze:Pytanie o tron z heraldem khorna i locus dający frenzy. Ile ataków dostanie dodatkowo tron? widziałem na zachodnich forach interpretacje, że bloodlettersi dostają po jednym i demonic engine też jeden dodatkowy, co razem daje +3 ataki, ale wolę się upewnić
To, że dostaje to wiem, tylko pytanie ile łacznie. Czy 2x bloodletter crew też dostaje po 1 ataku dodatkowo, czy tylko engine?Tirit pisze:Engine jest tez demonem wiec tez dostaje.raat pisze:Pytanie o tron z heraldem khorna i locus dający frenzy. Ile ataków dostanie dodatkowo tron? widziałem na zachodnich forach interpretacje, że bloodlettersi dostają po jednym i demonic engine też jeden dodatkowy, co razem daje +3 ataki, ale wolę się upewnić
Czy tabelka Regin of Chaos ma zastosowanie tylko podczas rzucania na wiatry przeze mnie czy również przy rzutach przeciwnika?
Wierzę w Wolny Rynek, Niewidzialną Jego Rękę, kuców obcowanie, Unii rozwiązanie, lewaków zaoranie, Wolną Polskę. Amen.
tylko na własne wiatry magii.. Masz to napisane w booku
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed
W booku masz w efektach zapis "Each enemy unit and each friendly that contains Nurgle, Slaanesh, Khorne, Tzeetch". Także nie ma różnicy przeciwko jakiej armii grasz i tak zawsze przeciwnik rzuca na wszystkie swoje jednostki, nawet demony.
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
Może, żeby podeprzeć się czymś oficjalnym:
Z doświadczenia wiem, że ludzie nie wierzą na słowoFAQ pisze:Q: On rolls of 5, 6, 8 and 9 on the Reign of Chaos table (namely
Storm of Fire, Rot, Glorious Rot, the Dark Prince Thirsts and
Khorne’s Wrath), do you roll for all enemy units, or only for those
that include models and/or Marks from the rival Chaos God? (p27)
A: You roll for all enemy units.
no jak jeszcze faq potwierdza book to dobrze
Wiem, że Was męczę, ale tytuł brzmi "pytania początkującego", więc nie będę się krępować
Czy da się grać sensownie na bloodletterach? Rozumiem, że plagusy lepsze, bo -1 w CC, bo 4 T, regeneracja (przypominają trochę moje ogry), ale chciałbym spróbować gry na Khornie (może mono, może z pomocą Nurgla), stąd moje pytanie. WS 5 wygląda ciekawie, +1 S w szarży - ze sztandarem +1 Mv - całkiem realne, I 4, nie jest źle, nawet można Upgrade'ować o Hate. Co prawda T3 to troche miękko, ale w epoce GW to jedynie sfinksy Khemryjskie jako tako się sprawdzają.
Czy da się grać sensownie na bloodletterach? Rozumiem, że plagusy lepsze, bo -1 w CC, bo 4 T, regeneracja (przypominają trochę moje ogry), ale chciałbym spróbować gry na Khornie (może mono, może z pomocą Nurgla), stąd moje pytanie. WS 5 wygląda ciekawie, +1 S w szarży - ze sztandarem +1 Mv - całkiem realne, I 4, nie jest źle, nawet można Upgrade'ować o Hate. Co prawda T3 to troche miękko, ale w epoce GW to jedynie sfinksy Khemryjskie jako tako się sprawdzają.
Wierzę w Wolny Rynek, Niewidzialną Jego Rękę, kuców obcowanie, Unii rozwiązanie, lewaków zaoranie, Wolną Polskę. Amen.
Ogólnie poza turą szarży, BL są gorsze i droższe niż plagusy: Plagusy dają -1 do hita w CC, mają T4, poisony (dobre vs dowolny T), save w większości sytuacji 4+. Przeciwko strzelaniu przeżywa ich 2x więcej niż BL. Do tego spoko locusy, szczególnie ten dający regenkę na 4+.
BL z kolei są okazjonalnie lepsi na wysoki Asv - S5 w szarży, killing blow (który wchodzi jednak rzadziej niż poison). Locusy do nich są co najwyżej ok - drogie i dają bonus dopiero w CC (locus dający frenzy, przy liderce 8-9 to trochę ryzyko, poza tym przy np.30 BL w oddziale podnosi ich średni koszt do 17pkt za model licząc FCG - aż przykro jak spadają od łuków/klop).
BL z kolei są okazjonalnie lepsi na wysoki Asv - S5 w szarży, killing blow (który wchodzi jednak rzadziej niż poison). Locusy do nich są co najwyżej ok - drogie i dają bonus dopiero w CC (locus dający frenzy, przy liderce 8-9 to trochę ryzyko, poza tym przy np.30 BL w oddziale podnosi ich średni koszt do 17pkt za model licząc FCG - aż przykro jak spadają od łuków/klop).
Mowisz o wysokim ASv ale to raptem 5S zakladajac szarze.
Demonetki maja 4S i AP wiec na jedno wychodzi, niby ciezej sie przebic przez T ale za to maja
przerzuty hitow i sa o niebo mobilniejsze no i maja po 2 ataki. Mono Khorne nie wiem czy ma sens
bycia zwlaszcza ze nie mozna brac wiecej niz 1 dzialo. Bys musial wziac dzialo i grindera, duzy
oddzial crasherow i z 2 oddzialy psow do tego Bloodek...hmmm...w sumie do CC calkiem niezle ale
za to masz totalnie 0 magii.
Jak chcesz cos robic alternatywnego to polecam Ci Slaanesha, ma swietny lore, Keeper rownie
dobrze sie klepie (zwlaszcza z ASF), jedyny minus ze nie lata.
Demonetki maja 4S i AP wiec na jedno wychodzi, niby ciezej sie przebic przez T ale za to maja
przerzuty hitow i sa o niebo mobilniejsze no i maja po 2 ataki. Mono Khorne nie wiem czy ma sens
bycia zwlaszcza ze nie mozna brac wiecej niz 1 dzialo. Bys musial wziac dzialo i grindera, duzy
oddzial crasherow i z 2 oddzialy psow do tego Bloodek...hmmm...w sumie do CC calkiem niezle ale
za to masz totalnie 0 magii.
Jak chcesz cos robic alternatywnego to polecam Ci Slaanesha, ma swietny lore, Keeper rownie
dobrze sie klepie (zwlaszcza z ASF), jedyny minus ze nie lata.