Pytania Ogólne v. 2.1

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Aseoks
Chuck Norris

Re: Pytania Ogólne v. 2.1

Post autor: Aseoks »

Czy jeśli używam zasady sniper to mogę strzelać w bohatera na rydwanie? chodzi mi np o altar, Hurricanum
Ostatnio zmieniony 2 cze 2014, o 16:58 przez Aseoks, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

Post autor: Dydu »

tak, mozesz

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

oddział latający wchodzi w zasięg 8 cali od oddziału z fanatykami, będąc nad obeliskiem - co się dzieje?
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Leci dalej, aż uzyska legalną pozycję do wylądowania i tam się zatrzymuje, następnie wypuszczani są Fanatycy (choćby model był poza ich zasięgiem nawet), a po tym fakcie można kontynuować latanie. Jest to gdzieś w Uściśleniach lub FAQu :)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

dokładnie w uściśleniach jest, niestety GW nie zidentyfikowało takiej potrzeby by dodać to do FAQ
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Odoamar
Wodzirej

Post autor: Odoamar »

pytanie dotyczące sojuszy.
Jak wygląda rozstawianie armii? Przykład gry 2na2. Jakaś konkretna kolejność? iloma kostkami, rzucamy na rozpoczęcie, i kto ma +1 do rozpoczęcia? Traktujemy grę jako 4 armię czy jako 2? Chciałbym by ktoś mi to w skrócie opisał.
Obrazek

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Odoamar pisze:pytanie dotyczące sojuszy.
Jak wygląda rozstawianie armii? Przykład gry 2na2. Jakaś konkretna kolejność? iloma kostkami, rzucamy na rozpoczęcie, i kto ma +1 do rozpoczęcia? Traktujemy grę jako 4 armię czy jako 2? Chciałbym by ktoś mi to w skrócie opisał.
Należy zapytać organizatora turnieju. Zasady te nie są nigdzie doprecyzowane i przyjęło się, że organizator ustala jak gramy.

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
Kanadian
Falubaz

Post autor: Kanadian »

to pewnie już było ale potrzebuję oficjalnej interpretacji jak jest w polsce i na euro. z góry dzięki.

ASF + ASL vs ASF
zasady w sumie są proste, efekty asf i asl się kasuja, ale zasady nadal są by nie można było ich stak'ować. więc jak mam asf asl to bije zgodnie z inicjatywą, co jest proste i jasne. a jak mam asf to bije pierwszy chyba że walczę z innym modelem który ma asf.
więc jak np egzekwuje walczy z glade guard, to okazuje się że egzekwuje bije z inicjatywą a gg zgodnie z zasadą walki z innym modelem z asf bije w tym samym czasie. więc wynika z tego że biją zgodnie z inicjatywą egzeka i bez roll'a. Jak to bywa z zasadami gw, miją się z logika oraz intuicyją.
czy do tego wyszła jakaś eraata faq czy coś? oraz jak to rozwiązanie jest na EURO.

Jeszcze raz dzięki za odpowiedź.

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

glade bije ze swoim ASF i ma przerzuty,
egzek jest traktowany tak jakby nie miał ASF.
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

Awatar użytkownika
Kanadian
Falubaz

Poprosił bym o uzasadnienie, jest to w jakimś FAQ czy coś?

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Ludzie z LS chyba się wypowiadali w tej sprawie i na tym to stanęło właśnie, ale nie znajdziesz tego w żadnych Uściśleniach Sędziowskich, bo stwierdzili, że to oczywiste. Uzasadnienie jest takie, że zasady ASL i ASF nie znikają, jako takie, z jednostki (bo nie można ich stack'ować), ale ich efekty się nawzajem znoszą, więc przy walce z przeciwnikiem posiadającym ASFa, on go normalnie posiada i korzysta z Re-Rolli, bo odbywa się to na takich samym zasadach, jakby ASFa i ASLa nie było w ogóle, tylko ASF vs Inicjatywa ;)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

@Azurix +1
jest to interpretacja LS nieumieszczona w żadnym dokumencie.
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Tak samo jest w ETC FAQ.

Awatar użytkownika
Koz@a
Chuck Norris

Post autor: Koz@a »

Witam, mam pytanie czy mogę umieścić czarodzieja w drugim szeregu w jednostce? Wydaje mi się że można tylko w przypadku gdy w pierwszym szeregu nie ma już dla niego miejsca(FCG + inne postacie). Mam rację?

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

Tak w tej sytuacji mozesz.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Kanadian
Falubaz

White Lion pisze:@Azurix +1
jest to interpretacja LS nieumieszczona w żadnym dokumencie.
Furion pisze:Tak samo jest w ETC FAQ.
Czyli rozumiem że na Eruo oraz na turniejach w Polsce po prostu gramy niezgodnie z zasadami :shock:, bez żadnego .....
Więc jaka przeciwnik poprosi by mu to pokazać w zasadach, to muszę powiedzieć że nie gram zgodnie z zasadami w tym akurat przypadku bo jest głupia :?:. Na euro to jeszcze przejdzie bo to jest twórcy Euro zmieniają zasady na lewo i prawo i tyle.

Tylko jedno mnie zastanawia, dlaczego w tym przypadku gramy niezgodnie z zasadami, a w innych równie absurdalnych gramy zgodnie z zasadami :?: i nikomu to nie przeszkadza :?:

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

no bez jaj, przecież od groma jest uściśleń które nie są wpisane do uściśleń a są jedynie interpretacją LS napisaną tu na forum w odpowiedzi na zadane pytania.
Do uściśleń wpisywane są tylko główne problemy oraz te które często pojawiają się na stołach.

Z tym widocznie niewiele osób ma problem dlatego nie zostało wpisane do uściśleń.
Jak chcesz to za 2 tyg możemy sobie podyskutować przy kawie o tej interpretacji.
Dla mnie jest jasna, logiczna i zgodna z zasadami, a dla ciebie nie jest.

Oddział z ASF i ASL nie ma realnie ani jednego ani drugiego bo wzajemnie się te zasady wyłączają.
To nieważne, że ma nadal napisane w profilu, że je ma. One nie działają.
Próbując korzystać z wyłączonego ASF żeby blokować czyste ASF u przeciwnika, równie dobrze mógłbyś chcieć zmuszać oddział z Frenzy który stracił Frenzy do przymusowej szarży bo przecież ma Frenzy w profilu.
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

Awatar użytkownika
Kanadian
Falubaz

@lohost
1. Ja akurat to tłumaczce na Polski :wink:
2. przeczytaj zasady ASF dokładniej.

Rozumie jak jest uściślenie bo coś jest nie jasne, lub jest pole do interpretacji. Jak z enachnted arrows z booka WE, były argument za i przeciw. W tym przypadku niestety, zasady są bardzo jasne i jednoznacznie. Nie twierdzę że są logicznie, czy dobrze napisanie, jest wręcz odwrotnie. Ale są jakie są, i nie rozumiem powodu do robienia wyjątku.
Ostatnio zmieniony 13 cze 2014, o 08:23 przez Kanadian, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

dla mnie zasady też są jasne i jednoznaczne w tej kwestii ale wynikają z nich przerzuty.

RB. str 66 Always Strikes Last
..If a model has both this rule and Always Strikes First, the two cancel out and neither applies...

jak dla mnie to jednoznacznie oznacza, że model z ASF i ASL w profilu nie ma i nie korzysta w żaden sposób ani z jednej ani z drugiej zasady.

idąc Twoim tokiem rozumowania to Egzek walcząc np. z Zombiem bił by po inicjatywie ale miałby przerzuty trafień bo przecież ma ASF :)
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

White Lion pisze: Próbując korzystać z wyłączonego ASF żeby blokować czyste ASF u przeciwnika, równie dobrze mógłbyś chcieć zmuszać oddział z Frenzy który stracił Frenzy do przymusowej szarży bo przecież ma Frenzy w profilu.
troche slaby przyklad. frenzy ma wyraznie napisane 'loses' a ASF ma napisane 'cancel' to nie dokladnie to samo.
mimo, ze zasady ASF i ASL przestaja dzialac to model nadal ma zasade ASF.
sadze, ze wlasnie o to chodzi Kanadianowi.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

ODPOWIEDZ