Pytania Ogólne v. 2.1

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kanadian
Falubaz

Re: Pytania Ogólne v. 2.1

Post autor: Kanadian »

@Morserg - Doprecyzuje, jeśli mnie pamięć nie myli to jest "cancle effect" czy coś w tym stylu.

Też podobnie myślałem do momentu aż ktoś mi przypomniał że jak dwa modele posiadają asf to żaden nie ma przerzutów, i to było w Kielcach na turnieju :wink:.
Sprawdziłem już w domu opisy ASF/ASL i byłem mega zaskoczony, ale uznałem że jest jakiś FAQ, lub coś w tym stylu. Jak nie mogłem znaleźć napisałem tu.

Rozwijając:
Jest zadnie które mówi że efekty zasad się wykluczają jak się ma obie. To oznacza że zasadę nadal posiadają i nie mogą jej dostać z np. czaru, gdyż zasady się nie stak'ują. A to zmienia wszystko.
Dlatego że w opisie ASF (2 część) jest mowa że walcząc z drugą jednostką posiadającą ASF tracisz przeżuty i bijecie w tym samym czasie. Znowu jak był inny opis np. Model który korzysta z efektu ASF, to wtedy interpretacja była by słuszna i locziczna. Niestety GW napisało posiada zasadę. A wcześniej wyszczególnili że zasady tej nie tracisz.

Jak będę miał booka przy sobie to mogę oryginałem rzucić.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

wiesz tak samo można się spierać, że Lord z ASF na smoku to cały model ma ASF, mimo, że kierujesz ataki w wierzchowca, bo przecież model ma ASF

znana interpretacja (chyba w większości) jest taka jak chłopaki napisali, chcesz to możesz sędziować inaczej, byle gracze o tym wiedzieli :) co poradzisz
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Kanadian
Falubaz

Nie nie możesz. ponieważ to nie jeden model.

Tak samo jak frenzy i mounty, wszędzie jest że mounty nie dostają frenzy, ale zdarzają się wyjątki. np. w booku We tak jest, każdy wie że powinno być inaczej, ale wyraźnie frezny ma cały model. W innych przypadkach jest dopisek że nie dotyczy wierzchowca. IMHO do moment erraty lub FaQ powinniśmy grać ze konik również ma frenzy. Bo takie są zasady.
Ostatnio zmieniony 13 cze 2014, o 08:50 przez Kanadian, łącznie zmieniany 1 raz.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

to sprawdź w RB :) heros na mouncie to single model for all purposes, niestety jedna części modelu nie ma ASF
o to też kilka razy był temat

Awatar użytkownika
Kanadian
Falubaz

możliwe, a co z zasadą że nie wszystkie zasady jeźdźca przechodzą na mounta?
Bynajmniej jest pole do interpretacji.

ASF/ASL tego nie ma.

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

"cancel out" / "neither applies" / "wyłącza" to nie są określenia które jednoznacznie sugerują że model nadal ma ASF.

Moim zdaniem doszukiwanie się tego, że pomimo powyższych model nadal ma ASF i może z niej korzystać blokując ASF u przeciwnika jest mocno naciąganą interpretacją :)
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

Awatar użytkownika
Kanadian
Falubaz

Jesteś zgodni że jak model ma ASF i ASL, to nie traci tych zasad. Za tym idzie że nie odzyskać je poprzez np. birone, lub stracić od np. Frost'iego. I wiem że nie traci ponieważ cały czas jest powtarzanie że zasady się nie stku'ją.

Więc dlaczego nie respektujmy drugiej części zasady ASF?

Powinniśmy zdecydować się albo na jedno albo na drugie. Nie obchodzi mnie jak ale powinniśmy się zdecydować.

Albo zasady się wykluczają, i tracimy obie. Albo obie są. Za jedna i druga idą konsekwencje w postaci w spół działania z innymi zasadami. Jak twierdzimy że gramy na RAW to albo w jedną albo w drugą interpretacje musimy wybrać. Nie można mieć trochę jednego i trochę drugiego.

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Kanadian kombinujesz :)

nikt ci nie broni wrzucać Bironę czy inne świństwa na Egzeków.
Tylko że w każdym przypadku i tak będziesz miał:
ASF (podstawowy) + ASF (birona) + ASL (kosy) = 0
ASF (podstawowy) + ASL (kosy) = 0
ASF (podstawowy) + ASL (kosy) + ASL (frosty) = 0

dowolna ilość jednego wyłącza dowolną ilość drugiego.
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

Awatar użytkownika
Kanadian
Falubaz

1. tylko że drugie asf czy asl zyskujesz wtrakcie gry. więc wygląda to tak.
asf + asl = 0
0 + asf = ?

2. analogicznie jak z kołem DE i przerzutami jest różnica pomiędzy posiadaniem zasady a jej efektem. kocioł pozwala ci przerzucać jeśli masz zasadę MP. niezależnie od tego jaki jest efekt zasady MP.

ją to widzę tak.
Model 1: jeśli masz zasadę A i zasadę B to efekty tych zasad sie niwelują. ale nadal masz zasadę A oraz zasadę B.
model 2: jeśli walczyć z modelem który również ma zasadę A to masz efekt Y zamiast X.

model 1 to coś co ma asf i asl
model 2 to ten który ma samo asf
Ostatnio zmieniony 13 cze 2014, o 10:14 przez Kanadian, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

ale ja cię doskonale rozumiem.

sugerujesz, że wyłączone ASF i ASL nadal są i nadal wpływają na grę.
moim zdaniem są ale NIE wpływają na grę.
dlatego dodatkowe ASF z birony nadal jest wyłączone bo jednostka ma już ASF i ASL.
ale ASF "nie działa" czyli nie pozwala na przerzuty ani nie blokuje ASF u przeciwnika.

Ty widzisz w tym brak logi, a ja wprost przeciwnie :)
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

Awatar użytkownika
Kanadian
Falubaz

W jednym przypadku przyjmujesz że Przysłowiowy egzek ma ASF. W innym przypadku posiadanie przez Egzeka ASF jest nie istotne :|.

A może w pierwszym przypadku powinien być nieistotny a w drugim powinien być brany po uwagę?

IMO zasada ASF odnosi się do tego czy ją posiadasz lub nie. Czy działa, jest nie istotne tak jak to jest w RB.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 6#p1128806

głosowanie LS było, 4:1 że są re-rolle. Gramy póki co jak powyżej, chcesz to gadaj z LS jeśli sądzisz, że warto.

Awatar użytkownika
Kanadian
Falubaz

to chyba zrobili błąd. ale to już nie moja sprawa. Ważne abym miał niepodwazalny argument przy stole. Werdykt LS powinien większość starczyć.

dzięki.

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

To chyba bardziej kwestia rozdźwięku pomiędzy RAW (który w tym wypadku byłby bezsensowny) i RAI.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
Kanadian
Falubaz

sorry... pisałem tel i 2 post wyszły
Ostatnio zmieniony 13 cze 2014, o 11:44 przez Kanadian, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Kanadian
Falubaz

really rozsądek i zasady wfb..... nie idźmy ta drogą. bo book trzeba było by przepisać.

RAI jest zbyt problematyczny dlatego trzeba się trzymać RAW. jak grasz tylko u nas w kraju to nie problem, ale jak grywasz z ludźmi z innych rejonów to zaczynają się schodki, z racji że dla nich nasza LS nic nie znaczy.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Impassy/ obeliski na mapkach etc to nie jest cos po czym moge chodzic majac arachnaroka i obstcle strider ? ;) chyba nie ale chcialem sie upewnic dawno nie gralem pajakami ;)

Awatar użytkownika
Kanadian
Falubaz

lohost sorry ale albo poczytaj podręcznik po angielsku, albo podszkol angielski. Bredzisz. Tak samo jak nie jest napisane że jak stracisz zasadę specjalną to nie możesz jej odzyskać.

Patrz np loosing frenzy BR str 70. "...unlike other special abilities Frenzy can be lost...".

Trzymajmy się faktów, bo wyobrazić zasady to sobie możesz ile chcesz, ale grasz według tych co są zapisane.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Kanadian - Twoje argumenty zostały wysłuchane, a ruling mimo to podtrzymany. Jak dwie kadencje LS + ETC FAQ mają taki sam ruling, to coś musi być na rzeczy.

Za kwartał 9ta edycja, nie warto kruszyć kopii.

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
Kanadian
Falubaz

ale ją w ale nie twierdzę że trzeba to zmieniać, właśnie z względu na 9ed. niemniej lubię wiedzieć jak jest, natomiast niektórych glupkowatych tłumaczeń trudno mi znieść.

ODPOWIEDZ