Noobowe pytania - cos dla początkujacych poczatkujacych ;)

Bretonnia

Moderatorzy: Jagal, Milczek

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator

Re: Noobowe pytania - cos dla początkujacych poczatkujacych

Post autor: wind_sower »

zdecydowanie halabardy. 10ataków z S4>15ataków z S3 a z zerówką z beasta to już w ogóle kosmos :D

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Post autor: Gniewko »

Obrazek

Zdobiony kapalin Karola VI, króla Francji. Na bank lepiej się w takim dowodziło i widziało pole bitwy, niż w zamkniętym basinecie ;)
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.

Awatar użytkownika
Kapso
Mudżahedin

Post autor: Kapso »

Pytanko, wie ktoś co to za model lorda z ostatniej strony AB?(chodzi o tego który walczy ze smokiem)

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

Karol Szalony hm... ale gust miał :)PIękny!
Obrazek

Chłopska Bretka ;) : W/R/P: 4/2/4

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Post autor: Gniewko »

Ten model lorda to konwersja z Green Knighta.
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.

Awatar użytkownika
Clark
Mudżahedin

Post autor: Clark »

I trzeba przyznać że całkiem ładna konwersja :)

Awatar użytkownika
G@lahad
Chuck Norris

Post autor: G@lahad »

Hej :)

Pewnie to pytanie pojawiało się setki razy, ale słabo się orientuję jak wygląda obecna sytuacja Bretonni jako armii, więc powiedzcie mi proszę co obecnie trzeba mieć do Bretonii ? Taki "must have" do tej frakcji, gdyż jestem na etapie zakupów i mam sporo wątpliwości co brać, a co sobie darować :mrgreen:

Pozdrawiam !
Obrazek

Awatar użytkownika
Legion
Kradziej

Post autor: Legion »

Dominik.saburo,
zakładając, że nie planujesz grać jakoś awangardowo – paczka rycerzy, a najlepiej ze dwie i składasz z nich dużo realmów. Paladyn chorąży armii, czarodziejka, przyda się też jakiś paladyn do dowodzenia ;) Trzech rycerzy na pegazach, trebusz.

Wielu twierdzi, że za miesiąc wyjdzie nowa edycja Bretonni (w co sam osobiście nie wierzę ;) ), więc może się powyższa lista dość drastycznie zmienić :)
Vae victis!

Awatar użytkownika
G@lahad
Chuck Norris

Ale chyba stare modele będą nadal aktualne ? :) Ja słyszałem, że niebawem ma być nowy codex do Bretonni i mówiąc szczerze to nie wiem czy robię dobrze czy źle teraz kupując trochę staroci do tej frakcji.

Póki co awangardowej gry nie przewiduję, jak słusznie zauważyłeś. Jak na razie idzie do mnie w paczce kilku knights of the realm i w planach miałem zakup większej ilości tych modeli. Z każdego takiego boxu rycerzy można złożyć odpowiednich jeźdźców ? Chodzi mi o to czy taki box jest na tyle uniwersalny, że mogę z niego stworzyć knights of the realm albo errant knight , quest knights i może jakieś inne ? :) Mam zakupionych jeszcze dwóch metalowych Grail knights i trochę staroedycyjnych łuczników.

Jeszcze mam pytanie o tych Paladynów... To jest coś takiego np ?
http://allegro.pl/bretonnia-grail-knigh ... 23582.html

Czy to zwykły grail knight po prostu ze sztandarem ? :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Clark
Mudżahedin

Zwykły sztandarowy Grali ale może też robić za sztandarowego Armi(szczególnie ze ten nie jest już dostępny w sklepach)

Awatar użytkownika
G@lahad
Chuck Norris

Ten Paladyn ze sztandarem to pewnie ten model (lub mega podobny :) ):

http://2.bp.blogspot.com/-XCQnLLiLswM/T ... 00/011.JPG

Tę jedną czarodziejkę już mam na oku (będzie konna :) ), a co do innych bohaterów to jest jakiś godny poszukiwań/polecenia ?
Obrazek

Awatar użytkownika
Legion
Kradziej

dominik.saburo pisze:Ale chyba stare modele będą nadal aktualne ? :) Ja słyszałem, że niebawem ma być nowy codex do Bretonni i mówiąc szczerze to nie wiem czy robię dobrze czy źle teraz kupując trochę staroci do tej frakcji.
Modele oczywiście są, będą i były "aktualne". Jak coś jest rycerzem, siedzi na koniu i trzyma kopię to można tym grać. Problem może być inny – że po zmianie zasad jakaś jednostka stanie się mało grywalna (a Ty przed chwilą kupiłeś jej kilkadziesiąt sztuk, za setki złotych ;) ), ale tak tylko ostrzegam :)
dominik.saburo pisze:ak na razie idzie do mnie w paczce kilku knights of the realm i w planach miałem zakup większej ilości tych modeli. Z każdego takiego boxu rycerzy można złożyć odpowiednich jeźdźców ? Chodzi mi o to czy taki box jest na tyle uniwersalny, że mogę z niego stworzyć knights of the realm albo errant knight , quest knights i może jakieś inne ?
Niestety aż tak dobrze nie jest. Graale i qesty to oddzielne, metalowe modele (bardzo ładne z resztą, choć dziś ciężko dostępne ;) ). Z tej paczki złożysz errantów/realmów. Ci drudzy są główną siłą uderzeniową Bretonni, ich nigdy za wiele. Kilku errantów może się przydać, jako tanie wsparcie, ale to będzie zależał od Twojego stylu gry.
dominik.saburo pisze:Jeszcze mam pytanie o tych Paladynów... To jest coś takiego np ?
http://allegro.pl/bretonnia-grail-knigh ... 23582.html

Czy to zwykły grail knight po prostu ze sztandarem ? :)
To jest teoretycznie "zwykły" graal ze sztandarem, zapewniam że nikt się nie obrazi jeśli użyjesz go jako BSB, ba, 95% ludzi nawet nie zauważy podmiany :D
Ten Paladyn ze sztandarem to pewnie ten model (lub mega podobny :) ):

http://2.bp.blogspot.com/-XCQnLLiLswM/T ... 00/011.JPG

Tę jedną czarodziejkę już mam na oku (będzie konna :) ), a co do innych bohaterów to jest jakiś godny poszukiwań/polecenia ?
Tak, to jest zaś "oryginalny" bretoński BSB. Jeśli chodzi o innych bohaterów – jest jeszcze ze dwóch produkcji GW (z kopią i toporem), pewnie da się to gdzieś jeszcze dostać. Alternatywą może być oczywiście konkurencja – np. Gamezona zrobiła masę pięknych figurek rycerzy, każdy spokojnie nadał by się na bohatera.
Vae victis!

Awatar użytkownika
G@lahad
Chuck Norris

Dzięki za pomoc chłopaki :)

Powiedzcie mi może jeszcze czy oprócz ładnego wyglądu Quest czy Grail Knights są to grywalne jednostki ? :) Domyślam się, że to jakaś elita, ale czy warto ich mieć potem w rozpiskach, czy raczej nastawić się na masę realmów ?

Co do wsparcia magicznego... Taka Damsel konno wystarczy ?
Obrazek

Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator

Post autor: wind_sower »

W obecnej edycji niestety questowie i gralowcy mają bardzo słaby przelicznik cena/jakość. Ja gralowców używam w grach do 1600 punktów i tam sprawdzają się świetnie.
Gralowcy i questowie są znacznie lepsi od realmów na papierze (lepsze staty etc) ale obecnie nie opłacalni, więc nastawiaj sie na masę realmów :)

Wsparcie magiczne w postaci magiczki jest wystarczające, bo innego nie ma (no chyba, że dwie magiczki ;) )

Awatar użytkownika
Legion
Kradziej

Nadal graalowcy umieją przyłożyć, to silna jednostka, ale droga punktowo, jednak spokojnie da się nimi grać. Quesci niestety wypadają bardzo słabo.

Bretonnia jakąś potęgą magiczną nie jest, często nawet na mniejsze punkty grałem bez czarodziejki i nadal żyję ;) Jedna magiczka na dobry początek w zupełności Ci starczy.
Vae victis!

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

Lanca 6 Graali zawsze mi się spłaca. Przeciwnik praktycznie zawsze ich olewa, bo są mniej liczni niż 12 realmów.
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

Awatar użytkownika
Clark
Mudżahedin

Co Grali to zawsze opłaca się ich brać wyjątkiem są sytuacje kiedy przeciwnik ma dużo strzelania i mocnej magii bo wtedy giną tak samo łatwo jak zwyli rycerze a to juz punktowo można odczuć ;)

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

Warto tez grać na erratach - tani jak barszcz a dobra odginaczka :)
Obrazek

Chłopska Bretka ;) : W/R/P: 4/2/4

Awatar użytkownika
Clark
Mudżahedin

Erranci też nieźli czasami używam ich zamiast yołmenów i sie całkiem dobrze sprawdzają bo odział w założeniu miał isc na stracenie a potrafił przetrzymać przeciwnika :D

Awatar użytkownika
Legion
Kradziej

"Odginaczka"? Szóstką errantów za 120 punktów trzymałem przez kilka tur (a czasem nawet łamałem) feniksy :D
Odginaczka, kurcze ;)
Vae victis!

ODPOWIEDZ