Warszawa, 19.07.2014, 1750 pkt, Szturm #4 - Hobbystyczny

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
YoungOlo
"Nie jestem powergamerem"

Re: Warszawa, 19.07.2014, 1750 pkt, Szturm #4 - Hobbystyczny

Post autor: YoungOlo »

misha pisze:
Konkretnie o punkty soft za generała z Ld 7 lub mniejszym
martwy zapis... jedynie co to mógłbyś to zastosować to VC bez lordów i armii gobliniej - gra nie warta świeczki tak czy siak dla tego punktu z soft
Może i martwy, ale fakt jest taki że Ld 7 na generale jest soft, a nawet SOFT. Dopisanie punktu nic nie kosztuje. Dlaczego więc ktoś kto przyszedłby z taką rozpiską nie miałby dostać tego punktu?
misha pisze:turniej south coast był na 2400, to co da się wycisnąć na takie ptk nie wejdzie na 1750, ale cięcia są takie same a nawet większe.
Beastmeni i Breta nie mieli nic w puli mocy, a tu sa pozycje dopisane jak i sporo innych

poza tym 8 ptk dla Orków czy Beastów nie ma porównania dla 8 ptk w VC/DE/WoCh/DoCh, najsłabsze armie a nadal dostają po zadzie :mrgreen:
Zgadza się, SCGT był na większe punkty. Nie zgodzę się jednak, że na Szturmie cięcia są większe. Nie zgodzę się... bo nie ma cięć :-) Na SCGT był limit 5 power choice'ów, u nas możesz wziąć ile chcesz.

Jak pomysł Comp score'a się spodoba, to pule będą weryfikowane i poprawiane z edycji na edycję turnieju. Przerobienie systemu z SCGT do naszych potrzeb, przemyślenie wszystkiego i nawet trochę playtestów zajęło mi (i kilku osobom - kto pomagał ten wie) ponad miesiąc czasu. Nie jest idealnie, ale idealnie nigdy nie będzie, nie czarujmy się - zawsze jedne armie będą miały z górki, a inne pod górkę i zawsze jedne oddziały będzie się opłacało brać a inne - nie. Rzecz w tym, żeby te różnice były jak najmniejsze. Moim zdaniem ta ocena kompozycji poprawia bardzo sytuację względem czysto podręcznikowego grania (bez Comp score'a) i uważam to za duży krok w dobrym kierunku. Tyle teoretyzowania, zobaczymy w praktyce.
misha pisze:serio 50 ptk za ten kodeks wielbiciela GW to za dużo trochę :) 10 było poprzednio i starczało
o twój heros ma Great Weapon i tarczę, ale na modelu nie ma tarczy! ty zły ludziu nie chciałeś wiercić swojej pięknie pomalowanej figurki! będziesz się smażył na oleju rzepakowym w warzywniaku nie dostaniesz 50 PT :)
Misha, punktacja za przestrzeganie Kodeksu została... zmniejszona :-) Poprzednio za wygraną było 3, teraz jest 20... (blisko 7 razy więcej), poprzednio za remis było 1 - teraz jest 10 (10 razy więcej), a za Kodeks było 10 a jest 50 (5 razy więcej). To jest turniej HOBBYSTYCZNY, więc punkty za hobbystykę muszą mieć decydujące znaczenie - bo inaczej mogłoby dojść do paranoi, gdzie na turnieju hobbystycznym mógłby wygrać ktoś z pożyczoną armią bez WYSIWYGU i może jeszcze z niepomalowanymi modelami. WTF?

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

Mogę wystawić Archaona? O.O rly?
Obrazek

Awatar użytkownika
YoungOlo

Lazur pisze:Mogę wystawić Archaona? O.O rly?
Pule są robione z myślą również o większych formatach punktowych, stąd na listach uwzględnione zostały również postaci, których nie da się wystawić na 1750 pkt - takie jak Orion czy Archaon. Wszystkie normalne ograniczenia budowania rozpiski obowiązują (max 25% na Lordów itd).

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

w oryginale jest maks 5 ptk z power bo nie ma takich dziwnych rzeczy jak karanie za 3 lev maga czy 4 lev maga, czy loremaster i każdy mag z deathem??? groźną rzeczą która wygina czasoprzestrzeń jest 4 level z Death inne są standardem gry i tyle
w związku z tym oryginał ma sens większy na tym polu

równie dobrze do punktów mocy można dodać dispell scrolla na tej samej zasadzie bo to coś co zatrzymuje magów
grając na true line of sight każdy model z zasadą large target powinien być uznawany za soft dodatkowo :lol2:

dodatkowo nie modyfikował w ten sposób wyników bitew, że jak wygram bitwę ale mój przeciwnik ma słabszą rozpiskę to zamiast 20 dostanę 20 - różnica a on dostanie 5 + różnica.
a jak jest remis to w ogóle 10-różnica :)

Jeśli celem jak to jest w opisie - jest by umożliwić wygranie turnieju komuś kto będzie grał miękką rozpiską no to ok - te zasady mają sens. Chociaż mi się zawsze wydawało, że w takich eventach wygrana nie ma znaczenia i raczej chodzi o sam fun gry. Po prostu akceptuję fakt, że jak przyjdę z rozpiską na nocnych goblinach to mnie takie Demony Szczepana czy WoCh Bobsona zjedzą i wyplują i tyle. Nie płaczę, że ktoś miał silną rozpiskę tylko się uczę. Problem jest we mnie, że nie ogarniam gry #-o (lub lubię po prostu grać tym co lubię) a nie kompozycji przeciwnika który wykazał się lepszą umiejętnością przesuwania plastikowych ludzików =D>

Trzymam kciuki za Bobsona niech pociśnie na pudło mimo tych punktów karnych, a Andrzej niech po raz kolejny wygra głosowanie na najładniejszą armię :-)
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Profi
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Profi »

Chciałbym zapytać głównego sędziego o to jak potraktuje zasadę specjalną Pana Skarsnika Sneaky Schemes (s. 68 Orcs & Goblins Army Book). Dla ułatwienia przytocze fragnment, o który mi sie rozchodzi:

"On a a roll of 6, that unit has been delayed by a Wild Squig strike or some other happening. Affected units do not deploy as normal, but instead enter play as reinforcements in the Movement phase of their firs turn".

Z której dokładnie strony będzie mógł wyjść oddział, jeżeli wykulam 6 Gobblą (Squig Skarsnika)? Odnosząc się także do róznych scenariuszy, na które będziemy grali. Na razie pytam, później podam co o tym sądzę :).

Awatar użytkownika
YoungOlo

Sneaky Schemes powoduje, że jednostka trafia do reinforcements. W zasadach reinforcements czytamy, że o tym skąd jednostka może wyjść (z której krawędzi i z którego miejsca na tej krawędzi) poinformuje nas zasada, która spowodowała trafienie oddziału do reinfocements. Jednakże w treści Sneaky Schemes nie ma takiej informacji. Nie ma też nic o tym w FAQ, więc jest to pole do interpretacji.

Moja interpretacja jest taka (i w tej wersji będzie używana na Szturmie), że skoro oddział zostaje zatrzymany/opóźniony, to jest za swoją armią, więc wychodzi z dowolnego punktu tej długiej krawędzi stołu, gdzie była strefa rozstawienia gracza kontrolującego ten oddział (w przypadku Battle for the Pass - krótkiej krawędzi a nie długiej).

Awatar użytkownika
Profi
Chuck Norris
Kontakt:

Super, dzięki bardzo za odpowiedź :).

PanDwaM
Plewa

Post autor: PanDwaM »

zgłaszam się na warcie na 90%

Awatar użytkownika
YoungOlo

PanDwaM pisze:zgłaszam się na warcie na 90%
Dopisałem cię, Michał :-)

Dopisałem do listy także Pawła, tym sposobem pozostało 7 wolnych miejsc :-)

Awatar użytkownika
YoungOlo

Hej, przesyłajcie proszę rozpiski - jak dotąd dostałem tylko jedną a do soboty coraz mniej czasu :-)

Jest też jeszcze kilka wolnych miejsc, więc można jeszcze dołączyć!

Awatar użytkownika
Bobson
Masakrator

Post autor: Bobson »

Wybaczcie, ale ja chyba odpadam. Jest Master we Wloclawku w tym samym czasie. Potwierdze jeszcze w weekend

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

Post autor: gervaz »

A to szkoda :(
Ala za to dajesz szansę innym ludziom na zajęcie Igo miejsca - bardzo sportowe zachowanie :)
Ale ja za to potwierdzam, dziś wyślę rozpiskę do Aleksandra.

Awatar użytkownika
liwan

Post autor: liwan »

hej,
jeżeli ktoś chciałby coś z oferty Kromlech taniej to mogę na turniej dowieźć. Szczegóły na priva.
Podeślij mi link do produktu ze sklepu i napiszę Ci co i jak.
klub Adeptus Mechanicus
http://admech.club/

Awatar użytkownika
ladyariadne
Plankton

Post autor: ladyariadne »

Proszę o dopisanie:

Malwina "Amarell" Streflik

Awatar użytkownika
Profi
Chuck Norris
Kontakt:

A już miałem się zastanawiać czy jechać ;). Olo, moja rozpa poleci do Ciebie jeszcze dzisiaj (urlopowałem się na obozie i nie brałem kompa ze sobą, a dopiero wróciłem).

Awatar użytkownika
Dziekan
Chuck Norris

Post autor: Dziekan »

Moją też dzisiaj wyślę za chwilkę... Tylko wyjdę z tołalety. :wink:

Awatar użytkownika
thorash
Kontakt:

Post autor: thorash »

Andrzej czy nas ostatnio jakiś CHALLENGE nie ominął :D ?

Sypne tekstem z MoC:
Are You brave enough to face me alone ?

rostery się kompilują...
Obrazek

Awatar użytkownika
Dziekan
Chuck Norris

Post autor: Dziekan »

thorash pisze:Andrzej czy nas ostatnio jakiś CHALLENGE nie ominął :D ?

Sypne tekstem z MoC:
Are You brave enough to face me alone ?

Nigga please :wink:

btw ja już rozpe wysłałem! 8)

Awatar użytkownika
lwieserce85
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: lwieserce85 »

Proszę o dopisanie:

Malwina "Amarell" Streflik
czapki z głów Panowie
KOBIETA