Pytania i odpowiedzi

Empire

Moderator: #helion#

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mnp21
Chuck Norris

Re: Pytania i odpowiedzi

Post autor: mnp21 »

Na turniej powinny mieć podstawki, zza których maszyna nie "wystaje".
Kiedyś grejtsłordy to były grejtsłordy, a nie jakieś "miecz + tarcza"...

Awatar użytkownika
r@fix
Masakrator

Post autor: r@fix »

Armata 50X75 mm
Hebel 50x50
jeżeli nie masz podstawki wszelkie kontrowersje rozstrzygane są na Twoją niekorzyść
Obrazek

Awatar użytkownika
Wilqu
Falubaz

Post autor: Wilqu »

mnp21 pisze:Na turniej powinny mieć podstawki, zza których maszyna nie "wystaje".
ok mam mortar 5 edycyjny to jest taki maly kwadracik z lufa idealnie wpasowuje się w koło o d podstawki termosów czyli nie wystaje.....armaty trzeba zmienić;/
thx
Obrazek

Awatar użytkownika
Kordelas
Masakrator

Post autor: Kordelas »

Wilqu pisze:
mnp21 pisze:Na turniej powinny mieć podstawki, zza których maszyna nie "wystaje".
ok mam mortar 5 edycyjny to jest taki maly kwadracik z lufa idealnie wpasowuje się w koło o d podstawki termosów czyli nie wystaje.....armaty trzeba zmienić;/
thx
Nie prościej zmienić podstawkę? :)
Nieważne gdzie patrzy inkwizytor... i tak widzi wszystko!

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Wilqu pisze:
thx
liczy sie najnowszy model figurki. mozdziec na 40x40 okraglej nie przejdzie.

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Powinny być 80x40

Awatar użytkownika
Stundstorm
Warzywo

Post autor: Stundstorm »

Może mi ktoś odpowiedzieć jak jest dokładna wielkość wyprostowanego ,pieszego żołnierza imperialnego?

Awatar użytkownika
Kordelas
Masakrator

Dokładnie ciężko stwierdzić
Około 3cm

oczywiście pisząc wielkość masz na myśli wysokość?

Awatar użytkownika
Stundstorm
Warzywo

Post autor: Stundstorm »

Tak mam na myśli wysokość. Dzięki :D .

Awatar użytkownika
Wilqu
Falubaz

Hej
w jaki sposób najskuteczniej wyciagnac fanatyków (pegaz?)
czy ruch vanguard na początku bitwy może doprowadzić do wypuszczenia fanatyka?
dziek. za odp .
Obrazek

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Orki to generalnie dosyć ciężki paring, pegaz powinien ogarniać maszyny. Fantyków można zdjąć na różne sposoby - piątki łuczników, 5 konnych, pistoliers, zależy co masz w rozpisce.

Awatar użytkownika
Wilqu
Falubaz

Wiesz no tracić konnice na fanatyka nie idę na taka wymianę pegaz za cenny także, pistoliersi no ok ale tylko wciąż droga wymiana a fanola będzie 2-3 pewno w klocuszku. Tak myślę trzeba za wszelka cenę spanikować chyba ten klocek z fanatykami zanim wyjdą. Kuxwa no pieprzone zielone ścierwo.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kordelas
Masakrator

Fakt - strasznie działające na nerwy.
Jednak lepiej stracić oddział za 120 pkt niż ma to wybiec w złym momencie i rozwalić oddział za 600

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

Wilqu pisze: w jaki sposób najskuteczniej wyciagnac fanatyków (pegaz?)
Polecam pegaza z 1+ przerzucanego asv. Wyciąga fanole tam gdzie przeciwnik raczej nie chce, raczej przeżywa i czasami nawet może się jednocześnie ustawić do szarży na maszyny.
Wilqu pisze: czy ruch vanguard na początku bitwy może doprowadzić do wypuszczenia fanatyka?
Nie wiem jak chciałbyś to zrobić. Vanguard nie może wejść w 12 cali od przeciwnika, a fanole się wypuszczają na 8.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Wilqu - spoko, wpuść fanola w konnicę z generałem i BSB. Albo w demiśki. Te 120pkt straty to najlepsza wymiana, jeśli nie masz detachmentów. Mały oddział konnicy nie wygrywa bitwy z orkami, lepiej go oddać niż dać przeciwnikowi pół głównego klocka.

Macias - przerzut save'a jest IMO potrzebny na BSB.

Mateo
Chuck Norris

Post autor: Mateo »

Czesc! Właśnie doszedl do mnie batalion!!

Jak go skleić? I czego będę potrzebował by te rzeczy z batalionu były grywalne?
I jeszcze w jakich formacjach te jednostki powinny być żeby było najlepiej?

Dziękuję

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

State troops sklej jako halabardy, a maszynę jako działo. Konnicy najlepiej dać lance.
Strzelców albo nie sklejaj w ogóle i sprzedaj albo spróbuj im dopasować włócznie.

Mateo
Chuck Norris

ok ile tych halabard bedzie mi potrzebne?
2 duze oddzialy czy 1?

dzialo tez tak myslalem
jak dam im lance to beda jako kto w army booku? knighci? i ile ich? moze dokupie i zrobie 2x5?

ze strzelcow nie da sie zrobic lucznikow jako datachment? widzialem ,ze pare osob tak gra. strze;lcy serio kiepscy??

i dzieki za odp ;)

fcBombadil
Wałkarz

Post autor: fcBombadil »

Wszystko zależy od tego czy będziesz grał armią na kawalerii, czy na piechocie.
Halabard potrzebujesz około 40 w jednym oddziale. Można potem grać na 2 oddziałach halabard, około 80 w sumie.
Jak dasz rycerzom lance to wystawiasz ich jako Knightly Orders, Inner Circle, albo Reiksguard. Potrzebujesz tak do 15 w oddziale, albo jako odginaczki po 5.
Ze strzelców dałbyś rade zrobić łuczników, jakbyś miał wolne łuki (których nie ma w batalionie), a tak poz tym, to strzelcy są za drodzy punktowo, w porównaniu do tego jak wypadają na stole.

Mateo
Chuck Norris

ok juz wszystko wiem i mi swita ;)

jeszcze tylko:

np 40 halabard to szereg po 10 tak?

a kawaleria? jak mam np 15 to 3 szeregi po 5 czy dodac bohatera i 2 po 8? jak lepiej sie to robi?

pozdrawiam

ODPOWIEDZ