Szybkie pytania

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MadMax
Wodzirej

Re: Szybkie pytania

Post autor: MadMax »

JarekK pisze:Mam problem. Mam wycięte blaszki pod modele z magnesami. Chciałbym dorobić ranty (takie obramowania dookoła treya) i mam problem bo nie ma miejsca na nie. Jakieś pomysły? myślałem o jakimś poszerzeniu tych treji ale nie wiem jak to zrobić, żeby się nie rozwaliło. Najlepiej jak najtaniej.

Potrzebujesz trayów z PCV w które wkleisz swoje blaszki :D . Szczegóły podam na PW.
"War. War never changes".

TRAYE MAGNETYCZNE / PCV / MAGNESY. Najlepsza jakość !!! Najtaniej !!!

Ekspresowa Realizacja !!!

Awatar użytkownika
Mirabelka
Mudżahedin

Post autor: Mirabelka »

JarekK pisze:Mam problem. Mam wycięte blaszki pod modele z magnesami. Chciałbym dorobić ranty (takie obramowania dookoła treya) i mam problem bo nie ma miejsca na nie. Jakieś pomysły? myślałem o jakimś poszerzeniu tych treji ale nie wiem jak to zrobić, żeby się nie rozwaliło. Najlepiej jak najtaniej.
Kupujesz plasticard najlepiej 3mm i dorabiasz sobie ranty, doklejasz do istniejącego traya i dadaaam :)

Awatar użytkownika
salix
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: salix »

czołem wszystkim

mam pytanie: czy widział ktoś w czeluściach internetu jakieś fajne figurki wiedźm palonych na stosie? najlepiej jakby były dostępne w polskich sklepach ( rozmiary warhamerowskie lub odrobine większe do warmahordki)

pozdrawiam
Kloc orków wbija się w 3 obslugantów i krasiowego master inżyniera- fartem wbija ino 1 rane, krasie oddają 5 ran i orkowie czmychają...po kilku nieudanych szarżach- kloc orków znika bezpowrotnie a inżynier spokojnie wraca do maszyny...

Riges
Plewa

Post autor: Riges »

To mi do głowy przyszło od razu - http://www.victorialamb.com/wugs/Joan%2 ... /index.htm
Co prawda jeszcze nie płonie, ale stos już jest ;) Tylko wątpię niestety, żeby ta figurka była gdzieś obecnie dostępna.

Awatar użytkownika
salix

Post autor: salix »

trafiłeś w dziesiątke świetny klimat
Kloc orków wbija się w 3 obslugantów i krasiowego master inżyniera- fartem wbija ino 1 rane, krasie oddają 5 ran i orkowie czmychają...po kilku nieudanych szarżach- kloc orków znika bezpowrotnie a inżynier spokojnie wraca do maszyny...

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

Hej.
Ktoś może wie gdzie można kupić styrodur o grubości 1cm?
Dawne źródła zaopatrzenia pozamykały się/poznikały...
Obrazek

Awatar użytkownika
Stundstorm
Warzywo

Post autor: Stundstorm »

A może ktoś wie jak zmieszać rudy kolor na brodę krasnoludzkiego slayera?

Grabz
Kretozord

Post autor: Grabz »

Stundstorm pisze:A może ktoś wie jak zmieszać rudy kolor na brodę krasnoludzkiego slayera?
Generalnie czerowny + żółty, ewentualnie pomarańcz do tego :wink: . Raczej unikaj białego do rozjaśniania bo pójdziesz w róż.

Awatar użytkownika
Cookie Monster
Łysy oszukista

Post autor: Cookie Monster »

Albo pomarńczowy na to ogryn flesh i potem rozjaśniać pomarańczowy+żółty
Komentuję to co widzę na zdjęciach. Jeśli chcesz żeby ludzie oceniali Twoje prace to licz się z krytyką.
Więcej wszystkiego:http://lysymaluje.blogspot.com/

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Post autor: smiejagreg »

Ja bym zupełnie inaczej robił i to prawie bez wielkiego mieszania farb. Zaczynam od jakiejkolwiek ciemnej czerwieni. Na to idzie czarny wash, potem znowu wyciągam ciemną czerwień, potem na to jasna czerwień, pomarańcz. Jako że w zależności od użytych farb może wyjść bardzo intensywny kolor brody, często używam do ostatecznych rozjaśnień macharius solar orange z foundationa. Unikam w ten sposób kombinowania z mieszaniem wielu farb, a brody wychodzą całkiem nieszpetne. Można też dalej domieszać żółtego i rozjaśniać według uznania...Wychodzi coś takiego jak na Gotreku\abo Ironjawie:
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
daszkowy10

Post autor: daszkowy10 »

Jakim kolorem malujemy np skaveński dzwon, mortal itp? Gehenna'a Gold?

Awatar użytkownika
Deus
Falubaz

Post autor: Deus »

Ja bym zaczął od warplock bronze, i rozjaśniał ostatecznie do gehennas gold, albo zamiast złotego zrobiłbym srebrny, ale musiałby być ciemny i to mocno.
Obrazek

Awatar użytkownika
daszkowy10

Post autor: daszkowy10 »

Właśnie zastanawiało mnie jak uzyskać efelkt jaki zaproponował GW. Ni to złote ni miedziane ^^
Podziękował za podpowiedz

Awatar użytkownika
shijn
Plankton

Post autor: shijn »

Witam serdecznie,
jestem nowy na forum, więc chyba tradycyjnie jako pierwszy mój post na forum, umieszczę pytanie :wink:
Od jakiegoś miesiąca bawię się w malowanie figurek i wiele podstawowych rzeczy sprawia mi trudność. Niemniej jednak największą z nich jest utrzymanie pędzli w jak najlepszym stanie po i w trakcie malowania. Pytania:
1. Czy używacie jakiś środków aby pozbywać się farb akrylowych z pędzli? Powiem szczerze, że zwykła woda nie daje rady.
2. Jakiej firmy pędzli używać? Ja używam takich za ok. 4,00 zł, więc to zapewne jeden z błędów.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 11 lip 2014, o 10:59 przez shijn, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mirabelka
Mudżahedin

Post autor: Mirabelka »

Ja używam wody i tylko wody, zawsze po zmianie farby dokładnie oczyszczam go z poprzedniego koloru i wycieram w ręcznik papierowy aby "ze stalówki" pozbyć się także ewentualnej farby. Są jakieś specyfiki od tego ale używam dość drogich pędzli z naturalnego włosia także nieco się o nie obawiam :)

Co do pędzli to jeśli zaczynasz malowanie to kupuj najtańsze, dopiero po ok 100 pomalowanych figurkach opłaca się inwestować w lepszy sprzęt. Firmy które mogę polecić z czystym sumieniem to Winsor & Newton serii 7 oraz pędzle Kozłowskiego - z tymi ostatnimi jest taki problem, że chyba jakość zależy od serii raz te same pędzle mam idealne a raz po 2 użyciach już się rozdwajają ale są stosunkowo tanie więc można kupić większy zapas i liczyć na fux :) ich cena to do 10 zł

Awatar użytkownika
Cookie Monster
Łysy oszukista

Post autor: Cookie Monster »

Mi zazwyczaj woda pomaga:D To Ci się może przydać: http://www.coloureddust.com.pl/2012/05/ ... ushes.html
Na początku pędzle firmy mag-pol Ci wystarczą. Jak już ogarniesz malowanie i jak dbać o pędzle możesz zainwestować w coś lepszego.

edit:mnie ninja uprzedził:D
Komentuję to co widzę na zdjęciach. Jeśli chcesz żeby ludzie oceniali Twoje prace to licz się z krytyką.
Więcej wszystkiego:http://lysymaluje.blogspot.com/

Awatar użytkownika
MadMax
Wodzirej

Post autor: MadMax »

Przy malowaniu zwykła woda daje rade (płukanie w kubeczku). Natomiast po zakończonym malowaniu woda z mydłem jest bardzo dobra. Namydlam dłoń i czyszczę kilka minut włosie pędzla kciukiem i palcem wskazującym formując od razu szpic.

Od siebie polecę pędzelki z firmy Kozłowskiego.
"War. War never changes".

TRAYE MAGNETYCZNE / PCV / MAGNESY. Najlepsza jakość !!! Najtaniej !!!

Ekspresowa Realizacja !!!

Awatar użytkownika
shijn
Plankton

Post autor: shijn »

Dzięki wielkie za pomoc. Na pewno zastosuję wasze wskazówki ;) Ogólnie to bałem się mocniej i dłużej czyścić te pędzle, aby nie zniszczyć włosia. No nic... trzeba spróbować.
O, a jeśli chodzi o firmę, to właśnie zauważyłem, że korzystam z pędzli Kolibri.

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Post autor: smiejagreg »

Stosuj pędzle wyłącznie z naturalnego włosia - sztuczne włosie jest do bani. Z tanich pędzli korzystałem z retuszerskich Italeri (z bordową pogrubianą rączką) i byłem z nich bardzo zadowolony. Kozłowskie chwalą wszyscy, ale są nieco droższe. Natomiast najdroższe z nich wszystkich są W&N. Imho warte są swojej ceny. Maluje się nimi świetnie i nie rozdwajają się. Miałem też kilka pędzelków Kolibri i były sporo słabsze od choćby Italeri.
przeszukaj dział Forum Mistrzów Tuningu - w trzech poddziałach znajdziesz większość przydatnych informacji nt. malowania i modelowania.
Załóż galerię i pokazuj zmalowane figsy. Trzymam kciuki :wink: .

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Post autor: szczurek »

Gdzie moge nabyc cegly w naszej skali ? Byly kiedys na allegro takie z gipsu ... oraz czy taka forma nadaje sie do wypelniania gipsem i robienia ewentualnie cegiel we wlasnym zakresie ? :

http://allegro.pl/posadzka-silikonowa-f ... 49655.html

W taki sposob :

http://fantasygames.com.pl/blog/making-brick-molds/
Malowanie figurek ---> szczurek1903@wp.pl
Coolminiornot ---> LINK

ODPOWIEDZ