Overrun
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Overrun
Witam. Sytuacja wygląda tak: walcze z obslugą bolca knightem a ona ustaje tą walkę.... w nastepnej turze w bok knighta szarzuje klocek dwarfów i go zabija... czy wtedy przy ovverunie zatrzymuje sie na obsludze czy obsluga sie cofa za machine i wtedy rozpatrzany jest overrun?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
a mi sie zdaje ze zaloga wraca na swoje miejsce dopiero pod koniec tury combata... zupelnie jak skirmiszerzy wracaja do luznej formacji na koniec tury walki po zabiciu wszystkich przeciwnikow...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
popatrzyłem w RB i nie ma o tym ani słowa.. sam fakt wychodzenia załogi przed maszyne z tego co pamietam został ustalony na potrzeby polskiego młotka by walka byla bardziej przejrzysta.. w rb jest napisane ze walczą "normalnie".. W opisie overruna natomiast tez nie jest napisane ze muszą wykonać go "natychmiast" wiec jakby sie uprzec to mogą go zrobic nawet na koniec fazy po rozegraniu wszystkich bitew i to byloby tez bardzo uzasadnione.. a załoga machiny wraca na pozycje gdy zakonczy sie ich close combat bo niby dlaczego mają stac przed nią?... abstrachując od tego ze jest to raczej szukanie sztuczki by tego overruna nie mozna było robić to i tak sądze ze można. Nie doszukałem sie w zasadach niczego co by temu przeczyło.
pozdrawiam
pozdrawiam
angelus nie chce byc nie mily,
ale o ile nie ma sie pewnosci swojej znajomosci zasad (a ty po dlugiej przerwie chyba takiej nie masz) wypada najpierw sprawdzac a potem pisac publicznie.
overruna wykonuje sie od razu - jesli sie wpadnie w nierozegrany combat to sie go wykonuje od reki; to jedna z najwazniejszych zmian miedzy 6 a 7 ed.
ale o ile nie ma sie pewnosci swojej znajomosci zasad (a ty po dlugiej przerwie chyba takiej nie masz) wypada najpierw sprawdzac a potem pisac publicznie.
overruna wykonuje sie od razu - jesli sie wpadnie w nierozegrany combat to sie go wykonuje od reki; to jedna z najwazniejszych zmian miedzy 6 a 7 ed.
prawda jest taka, że nie ma żadnej sztuczki - overrun jest całkowicie dobrowolny -> jeśli gracz nie ma ochoty to go nie robi. Jedynie oddziały z frenzy muszą go robić.
A odpowiadając na clue pytania - jeśli oddział z overruna wpada w swój to się zatrzymuje, więc jak załoga będzie na drodze to trudno.
A odpowiadając na clue pytania - jeśli oddział z overruna wpada w swój to się zatrzymuje, więc jak załoga będzie na drodze to trudno.
Draconis - FOR EVER !!!
Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild
truepunk .. celowo sprawdzałem to w rulebooku zanim napisałem (i robie tak za kazdym razem).. nie biore tego do siebie jesli ktos twierdzi inaczej niz ja:).. ... przyznam sie ze nie znam errat ktore do tej pory doszły do Rb... jak napisałes zasady ktore ja znam mogą byc troche zastałe nie neguje tego.. ale jezeli w eracie gdzies jest napisane ze overrun wykonujesz natychmiast to prosiłbym o linka.. bede wdzieczny..
RB natomiast o tym nie mówi.. gdzie ta zmiana jest?
pozdrawiam
(co i tak nie zmienia faktu ze załoga wychodzi przed machine na polskie potrzeby:) wiec i tak nie widze powodu by stali przed machiną ) Mimo to prosiłbym o wyjasnienie tego overruna.. moze faktycznie jest to kolejna zmiana ktorej nie zauwarzyłem.
pozdrawiam
(co i tak nie zmienia faktu ze załoga wychodzi przed machine na polskie potrzeby:) wiec i tak nie widze powodu by stali przed machiną ) Mimo to prosiłbym o wyjasnienie tego overruna.. moze faktycznie jest to kolejna zmiana ktorej nie zauwarzyłem.
heh.. jak widzisz sprawa rozbija sie o to czy załoga jest na drodze;].. nie doczytałes po prostu:)Scimitar pisze:prawda jest taka, że nie ma żadnej sztuczki - overrun jest całkowicie dobrowolny -> jeśli gracz nie ma ochoty to go nie robi. Jedynie oddziały z frenzy muszą go robić.
pozdrawiam
overrun wykonujesz na końcu fazy walki - RB str. 43Angelus pisze:heh.. jak widzisz sprawa rozbija sie o to czy załoga jest na drodze;].. nie doczytałes po prostu:)Scimitar pisze:prawda jest taka, że nie ma żadnej sztuczki - overrun jest całkowicie dobrowolny -> jeśli gracz nie ma ochoty to go nie robi. Jedynie oddziały z frenzy muszą go robić.
pozdrawiam
natomiast co do cofania się załogi maszyn po walce, to trudno powiedzieć - nie zauważyłem by coś na ten temat RB pisał.
Co ciekawe znalazłem - czy załoga maszyny rzuca test na powstrzymanie się od gonienia ?? Bo napisano tylko, że automatycznie wybiera, że nie goni (więc chyba powinna jeszcze test na powstrzymanie rzucić).
Draconis - FOR EVER !!!
ehm... to co napisales Scimitar troche mija sie z celem, naprawde 
Gwoli ścisłości na podstawie angielskiego rulebooka (innego nie respektuje): ,,A warmachine's crew can automatically choose not to pursue enemy breaking from combat if they are still crewing their war machine"- na podstawie tego cytatu nie musza rzucac na powstrzymywanie sie, na gonienie (oczywicie poza przypadkami frenzy i hatred).
A jeżeli chcą to gonią: ,,If they choose to pursue, they will abandon their machine and pursue as normal"

Gwoli ścisłości na podstawie angielskiego rulebooka (innego nie respektuje): ,,A warmachine's crew can automatically choose not to pursue enemy breaking from combat if they are still crewing their war machine"- na podstawie tego cytatu nie musza rzucac na powstrzymywanie sie, na gonienie (oczywicie poza przypadkami frenzy i hatred).
A jeżeli chcą to gonią: ,,If they choose to pursue, they will abandon their machine and pursue as normal"
zle przetłumaczyłes..overrun wykonujesz na końcu fazy walki - RB str. 43
natomiast co do cofania się załogi maszyn po walce, to trudno powiedzieć - nie zauważyłem by coś na ten temat RB pisał.
Co ciekawe znalazłem - czy załoga maszyny rzuca test na powstrzymanie się od gonienia ?? Bo napisano tylko, że automatycznie wybiera, że nie goni (więc chyba powinna jeszcze test na powstrzymanie rzucić).
W opisie overruna na 43 str jest napisane ze jezeli na koniec close combatu wybijesz wszystkich mozesz robic jesli chcesz.... nie ma nic o tym kiedy wykonac ruch czy na koniec close combatu czy na koniec fazy close combatu (co jest 2 róznymi momentami) .
Jesli chodzi o gonienie maszyny to na stronie 56 jest napisane ze jesli nie chcesz gonić to automatycznie sie powstrzymujesz i nie musisz rzucac na LD.. jezeli chcesz to gonisz opuszczając maszyne (i to z tego co wiem zmiana w stosunku do VI edycji choc moge sie mylic).
pozdrawiam
post pisałem w trakcie jak pojawił sie post przedmówcy:)
No właśnie cytat mówi, że automatycznie wybierają, że nie gonią. Jak wiemy są 2 możliwe opcje:Morrok pisze:ehm... to co napisales Scimitar troche mija sie z celem, naprawde
- gonimy
- nie gonimy (wtedy rzucamy na powstrzymanie, jak nie zdamy to musimy gonić).
Załoga maszyn wybiera bramkę nr 2. Takiego zapisku wogóle nie było w poprzednim RB.
Draconis - FOR EVER !!!
- Christos
- Kretozord
- Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)
TruePunk pisze: overruna wykonuje sie od razu - jesli sie wpadnie w nierozegrany combat to sie go wykonuje od reki; to jedna z najwazniejszych zmian miedzy 6 a 7 ed.
Angelus, TruePunk ma racje (Angelus pisze: ale jezeli w eracie gdzies jest napisane ze overrun wykonujesz natychmiast to prosiłbym o linka.. bede wdzieczny..
pozdrawiam

Overrun wykonuje sie od razu po rozstrzygnięciu combatu. Świadczy o tym chociażby zasada która przytoczył Punk, która mówi że gdy wpadnie overrunujący oddział w inny combat, gdzie walka nie została jeszcze rozstrzygnięta, atakuje ponownie w tej turze.
Dlatego taka ważna jest teraz kolejność wykonywanych combatów.
I nie szukaj errat. To jest w RB.
A jak jest z tą załogą to przyznam sie że nie wiem. Jak dla mnie to gdy walka się kończy, załoga wraca na miejsce i nie przeszkadza robić overruna.
Ciekawi mnie natomiast ciągle przytaczany przez Angelusa fakt, że wystawiania załogi przed działo to polish rules? Coś mi sie nie wydaje. Gdybym był mniej leniwy to sięgnąłbym po RB, ale że późno jest to tego nie zrobię. Ale sądzę że zasada szarżowania na maszynę i walka obsługi jest tam dość jasno opisana.
umknęło mojej uwadze, że brakuje closeAngelus pisze:
W opisie overruna na 43 str jest napisane ze jezeli na koniec close combatu wybijesz wszystkich mozesz robic jesli chcesz.... nie ma nic o tym kiedy wykonac ruch czy na koniec close combatu czy na koniec fazy close combatu (co jest 2 róznymi momentami) .
No w takim razie overrun wykonujesz od razu po rozliczeniu danego combatu - przecież pierwsze zdanie opisuje dokładnie moment, w którym to rozpatrujemy. Po rozliczeniu danej walki przechodzisz do następnej itd.
Draconis - FOR EVER !!!
dokladnei jest napisane, ze jesli pod koniec rundy walki przeciwnik zostal wybity to moze wtedy zrobic pursuit movement. Wedlug dokladnego slowo w slowow tlumaczenia rzeczywiscie oznaczalo by to, ze overruny wykonuje sie na koniec walki i nie mozna przez to wejsc do nowego combatu z overruna. Zostalo to jednak omowione (nie wiem czy jest uscislone czy tez nie. Po prostu nie pamietam wiem tylko, ze tak jestW opisie overruna na 43 str jest napisane ze jezeli na koniec close combatu wybijesz wszystkich mozesz robic jesli chcesz.... nie ma nic o tym kiedy wykonac ruch czy na koniec close combatu czy na koniec fazy close combatu (co jest 2 róznymi momentami) .

troche opacznie to rozumiesz. Wyglada to mniej wiecej tak:No właśnie cytat mówi, że automatycznie wybierają, że nie gonią. Jak wiemy są 2 możliwe opcje:
- gonimy
- nie gonimy (wtedy rzucamy na powstrzymanie, jak nie zdamy to musimy gonić).
Załoga maszyn wybiera bramkę nr 2. Takiego zapisku wogóle nie było w poprzednim RB.
mozesz wybrac:
- gonisz
- probojesz sie powstrzymac (jak sie nie uda to wracasz na podpunkt pierwzy)
jesli proba sie powiodla to mozesz nie go nic (to moga od razu wybrac obsluganci machin)
nie no dobra tak na spokojnie abstrachując od dokładnego zagłebiania się w technikalia przeprowadzenia overruna to wydaje mi się ze załoga się chowa a regiment overranuje:).. teoretyczne rozwarzania proponuje zostawic do chwili gdy sie one przydadzą:)
pozdrawiam
pozdrawiam