szarża z boku i oath stone
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
szarża z boku i oath stone
Sytuacja z DMP - longberdzi z BSb na kamyku zostali zaszarżowani od boku i wygrali walkę, czy mogę rozszerzyć flankę gdzie toczy się walka tak jak przód normalnie? Czy moge używać tarcz jak podczas ataku od przodu? czyli w skrócie - czy rzeczywiście mam dookoła przód czy to tylko ściema?
ja nie mówie o zmianie formacji tylko "expanding frontage" podczas walki, czy do tej zasady frontage jest wszędzie, gdzie umieścic championa i sztandar? gdzie se chce? napisali, że prz4esuwanie modeli nie jest konieczne ale chyba dopuszczalne...
A to niby wynika z tego, ze sa na froncie? Bo mnie sie wydawalo, ze herosow nie mozna ruszyc wtedy, kiedy sa w walce. IMHO charakter z frontu moze w swojej turze przejsc nawet do tylu jednostki, jesli w zeszlej turze wjechal mu w tyl jakis wrogi oddzial.quas pisze: nawet charakterow wew.oddzialu ruszyc nie mozna
A Twoich slow, quas, wynika, ze jesli heros jest na froncie, to juz nie moze sie ruszyc.
jakich characterow? miedzy "characterow" a "charaktera " jest spora roznica wielu pokolen teoretycznych walkarzy przeciezquas pisze:
nawet charakterow wew.oddzialu ruszyc nie mozna
modeli ruszyc nie mozesz co wynika z opisu kamionka. Przod masz wszedzie a wiec parowanie takze
no pisze w ktoryms punkcie ze charakterow ruszyc nie mozna-stoja jak stali,nawet jak oddzial sie bije a chlopak tylko kibicuje
front jest wszedzie
a rozszerzenie oddzialu zeby zwiekszyc ilosc walczacych-odpada,to forma zmiany formacji ktora zostaje po skonczeniu walkii
skoro te krasnale nie moga sie ruszac/reformowac to dlaczego mialyby mozliwosc "chodzenia w fazie HtH"??
front jest wszedzie
a rozszerzenie oddzialu zeby zwiekszyc ilosc walczacych-odpada,to forma zmiany formacji ktora zostaje po skonczeniu walkii
skoro te krasnale nie moga sie ruszac/reformowac to dlaczego mialyby mozliwosc "chodzenia w fazie HtH"??
widzisz a nie grzmisz Panie?
poczytaj rulebook. to nie oni sie ruszaja..
poczytaj rulebook. to nie oni sie ruszaja..
czyli w końcu jak jest? szafa na DMp powiedział ze ręce umywa moim zdaniem opis ze nie trzeba przestawiać nie znaczy ze nie można i ja se przestawię, nikt mi nie zabroni chyba i wtedy będę sobie mógł ustawić sztandar herosa itd gdzie mi sie podoba... Nie mówiąc o tym że rozwijanie frontu powinno normalnie być możliwe, oni nie sa przykuci tam kajdanami o czym świadczy to ze jak sie ich zbrejkuje to zwiewają i tyle...
jaka jest decyzja sędziów?
jaka jest decyzja sędziów?
- Shakin' Dudi
- Masakrator
a gdzie masz tylnie szeregi aby robic expend frontage skoro wszystkie są przednimi? ;]
Po pierwsze
W opisie nie ma, ze nie masz bokow i tylow, tylko, ze nigdy nie tracisz rank bonusa, a przeciwnik nie ma bonusu za flanke i tyl. Twierdzenie, ze nie masz boku i tylu to nadinterpretacja IMO, tak jak z tarczami.
Po drugie
Masz napisane, ze oddzial nie moze sie poruszac, chyba, ze zmuszony do ucieczki. Dla mnie niweluje to turny w walce itp
edit:
opieram odpowiedz na tym, co Mariusz Krakowczyk dal mi do przeczytania na DMP
W opisie nie ma, ze nie masz bokow i tylow, tylko, ze nigdy nie tracisz rank bonusa, a przeciwnik nie ma bonusu za flanke i tyl. Twierdzenie, ze nie masz boku i tylu to nadinterpretacja IMO, tak jak z tarczami.
Po drugie
Masz napisane, ze oddzial nie moze sie poruszac, chyba, ze zmuszony do ucieczki. Dla mnie niweluje to turny w walce itp
edit:
opieram odpowiedz na tym, co Mariusz Krakowczyk dal mi do przeczytania na DMP

Setting the stone has following effects:trikk pisze:Po pierwsze
1)The stonebearer unit has no flank or rear from this point [...]
str 28
no co Ty? wiem to shino, ja chce wiedzieć czy mogę cokolwiek robić w ramach odziału, bo jak nie to ja nie będę zastępował zabitych tez i będzie w 2 turze walczył jeden jak 4 zginie, no co? nie mogą? to jest chore kurde... prosze o odpowiedz
dziękuje
dziękuje