WFB? hmmm

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Kuras
Powergamer Rozpiskowy

WFB? hmmm

Post autor: Kuras »

Witam mam problem długo grałem juz w wh40k w sumie zatrzymałem sie na 3-4 edycji po wyjściu 5 edycji miałem długa przerwę, a teraz, jak już wyszła 6 to już całkiem cały system chyba już zaczął mnie nudzić chciałem spróbować czegoś nowego i tak jakoś doszedłem, to WFB pytałem paru starych wyjadaczy wh40k o ten system, ale wszyscy odradzają, ale dla czego? :D, to jest aż taki straszny system? chciałbym wiedzieć, czy WFB jest dużo bardziej popularny niż wh40k?, czy może tak samo? powiecie mi, czy po kupnie podręcznika będę w stanie sam ogarnąć zasady na tyle, żeby pograć jakieś prowizoryczne gry? :D, czy te systemy aż tak bardzo różnią się w mechanice?, że gracz wh40k nie jest wstanie w ogóle się, za to zabrać? :D
[CENTER]Obrazek[/CENTER]

Awatar użytkownika
Byqu
Masakrator

Post autor: Byqu »

40k jest bardziej popularna imchyba bardziej dopieszczona przez GW. Na chwilę obecną możemy rozmawiać o 8 edycji, ale 9 tuż-tuż, więc wstrzymałbym rumaki z jakimikolwiek zakupami. :wink:
WELCOME TO ESTALIA GENTLEMEN

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

mechanika w calym młotku oparta jest na D6.
staty w zasadzie te same.
umiejetnosc kalkulacji statystyki- bez zmian.

w 40k gra sie szybciej (czas) co czasami robi roznice.

wewnetrzna spojnosc zasad w obu przypadkach pozostawia wiele do zyczenia (ten sam producent).

ps. jezeli nic sie nie zmienilo od ostatniej edycji to przelomowe bywaly tylko edycje parzyste (ot choćby 6 i 8ed). nieparzyste raczej bardziej kosmetyka niz rewolucja.

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

no w 40k najnowsza edycja jest jednak przełomowa, a to już 7 :)
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

0k jest bardziej popularna imchyba bardziej dopieszczona przez GW
turniejowo u nas jest bardziej popularny wfb wciaz.

Jesli chodzi o podobienstwa:
cala mechanika trafienia i ranienia w obydwu grach jest oparta o te same tabelki (z ta roznica, ze zawsze mozna zranic na 6+ w wfb).

tu sie podobienstwa koncza raczej, coc jest kilka rzeczy ktore sa w miare pdobne. Wfb jest o tyle ciezszy do nauki, ze tu samo rozstawienie ma znacznie wiekszy wplyw niz w 40k. Poniewaz wiekszosc oddzialow jest w zwartych formacjach nie sa one tak mobilne jak oddzialy w 40stce. Tak samo o ile najwieksze szkody tam sie wyrzadza strzelaniem to tu ewidentnie kroluje walka wrecz z wsparciem magii (choc strzelanie tez czesto jest istotna czescia rozgrywki).

POza tym jesli utrzyma sie trend zmian w podrecznikach nieparzystych edycji, to nie powinno byc wielkich zmian w systemie gry. Mysle, ze smialo mozna zaczac sie uczyc ogolnych zasad gry jak sposob ruchu, szarze itp.

Awatar użytkownika
przelas
Falubaz

Post autor: przelas »

Kuras pisze:Witam mam problem długo grałem juz w wh40k w sumie zatrzymałem sie na 3-4 edycji po wyjściu 5 edycji miałem długa przerwę, a teraz, jak już wyszła 6 to już całkiem cały system chyba już zaczął mnie nudzić chciałem spróbować czegoś nowego i tak jakoś doszedłem, to WFB pytałem paru starych wyjadaczy wh40k o ten system, ale wszyscy odradzają, ale dla czego? :D, to jest aż taki straszny system? chciałbym wiedzieć, czy WFB jest dużo bardziej popularny niż wh40k?, czy może tak samo? powiecie mi, czy po kupnie podręcznika będę w stanie sam ogarnąć zasady na tyle, żeby pograć jakieś prowizoryczne gry? :D, czy te systemy aż tak bardzo różnią się w mechanice?, że gracz wh40k nie jest wstanie w ogóle się, za to zabrać? :D
globalnie dużo bardziej popularny system to 40k, tak samo jeśli o wspomaganie przez GW. Dla przykładu w wfb wszyscy się zastanawiają czy dana armia w ogóle wyjdzie czy też nie, w 40 gw wydaje "pod podręczniki."

Awatar użytkownika
meiss
Mudżahedin

Post autor: meiss »

Kuras pisze:Witam mam problem długo grałem juz w wh40k w sumie zatrzymałem sie na 3-4 edycji po wyjściu 5 edycji miałem długa przerwę, a teraz, jak już wyszła 6 to już całkiem cały system chyba już zaczął mnie nudzić chciałem spróbować czegoś nowego i tak jakoś doszedłem, to WFB
Mechanika, statystyki, zdolności itp. bardzo podobne.
Jak chcesz odmiany to zobacz WarZone Ressurection, Infinity.
Ogólnie WFB czemu nie, ale jako odmiana od Wh40k to tak średnio.
No i....... WFB to na dzień dzisiejszy najdroższy bitewniak na rynku jeżeli chodzi o skompletowanie armii.

Awatar użytkownika
Goglem
Wodzirej

Post autor: Goglem »

imho 40k jest droższa od wfb, szczególnie armie oparte na pojazdach

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

yup. Prawie kazda armia 40k jest drozsza od batlowej teraz. Dodatkowo predkosc wypuszczania publikacji sprawia, ze meta sie ciagle zmienia i ciagle trzeba w cos inwestowac tam.

Awatar użytkownika
meiss
Mudżahedin

Post autor: meiss »

Pojazdy pojazdami.
Ale w większości armii wh40k oddział to 5-10 chłopa, w battlu 40:).
Przy dwóch oddziałach daje to 60 luda różnicy. Sam koszt zakupienia 20 taktycznych marines, a 80 halabardników robi swoje.

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Podając takie skrajne przykłady może Ci rzeczywiście wfb wychodzic drożej, ale:
- do tych marines obowiązkowo jeszcze transport/dwa po 100zł/pojazd
- marines to akurat najtańsze modele bo dużo ich w podstawkach się pojawiało, ale są też zestawy troops po 5 pieszych modeli za 100zł
- zapewne do marines obowiązkowe bedą jakieś zabawki po 250zł/model

ODPOWIEDZ