Kilka pytań początkującego v 2.0
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: Kilka pytań początkującego v 2.0
Siema.
W tym tyg grałem ze znajomymi 9 godzin i skończyliśmy na 4 turze Zeszło się bo nie do końca znamy zasady i staraliśmy się na bieżąco nadrabiać
Mimo to ciągle mam kilka pytań:
- Czy jednostki mogą przechodzić przez inne sprzymierzone jednostki? Chodzi mi o zwykły ruch, szarżę i marsz.
- Jednostka(A) walczy z dwoma regimentami, pierwszy(B) z przodu a drugi(C) z flanki.
Czy w takim przypadku jednostka A mając jeden atak może "oddać" obydwu atakującym regimentom? Jeżeli nie to czy A
może wybrać komu oddaje?
W tym tyg grałem ze znajomymi 9 godzin i skończyliśmy na 4 turze Zeszło się bo nie do końca znamy zasady i staraliśmy się na bieżąco nadrabiać
Mimo to ciągle mam kilka pytań:
- Czy jednostki mogą przechodzić przez inne sprzymierzone jednostki? Chodzi mi o zwykły ruch, szarżę i marsz.
- Jednostka(A) walczy z dwoma regimentami, pierwszy(B) z przodu a drugi(C) z flanki.
Czy w takim przypadku jednostka A mając jeden atak może "oddać" obydwu atakującym regimentom? Jeżeli nie to czy A
może wybrać komu oddaje?
Moje malowanko "Galeria" Flinsh'a Zapraszam do przejrzenia, komentarze mile widziane
Dzięki za odpowiedź
Mam jeszcze jedno pytanie.
Czy regiment walczący włóczniami gdzie jednostki dysponują dwoma atakami z dodatkowego szeregu też ma dwa ataki?
Mam jeszcze jedno pytanie.
Czy regiment walczący włóczniami gdzie jednostki dysponują dwoma atakami z dodatkowego szeregu też ma dwa ataki?
Moje malowanko "Galeria" Flinsh'a Zapraszam do przejrzenia, komentarze mile widziane
- White Lion
- Kretozord
nie, z dodatkowych szeregów tylko po jednym ataku, chyba że jest się Monster Infantry lub Monster Cavalry to wtedy maks po 3.
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1
Czyli 2 szeregowy regiment z włóczniami niczym się nie różni od takiego samego regimentu z bronią ręczna? Lipa
Dzięki za pomoc!!
Dzięki za pomoc!!
Różni się tym, że włócznicy, o ile nie szarżowali w tej turze, uderzają z jeszcze jednego rzędu, czyli pierwszy rząd bije normalnie (pełna ilość ataków z profilu) a 2 i 3 bije supporting attacks (czyli max po jednym ataku na model).
Złomowisko: https://goo.gl/photos/xRMRQZGkEgCpcHcx5
No tak, ale w przypadku 2 rzędów włócznicy niczym się nie różnią od regimentu z bronią ręczną.
Dzięki za pomoc
Dzięki za pomoc
W przypadku dwóch rzędów są nawet gorsi, bo regiment z bronią reczną i tarczami ma dodatkowo Parry Save, a włócznicy nie.
Złomowisko: https://goo.gl/photos/xRMRQZGkEgCpcHcx5
O! Nie wiedziałem o tym.
Czyli taki regiment z bronią ręczna i tarczą poza zwykłym armor save-em 6+ ma też ward save 6+ za Parry Save?
Jak to wygląda w przypadku regimentu z bronią ręczną, włócznią i tarczą? Też mogą używać Parry Save?
Czyli taki regiment z bronią ręczna i tarczą poza zwykłym armor save-em 6+ ma też ward save 6+ za Parry Save?
Jak to wygląda w przypadku regimentu z bronią ręczną, włócznią i tarczą? Też mogą używać Parry Save?
- Romendakil
- Mudżahedin
Parry save przysługuje TYLKO przy broni ręcznej i tarczy, włócznia nie jest bronią ręczną więc Parry save nie przysługuje.
Dla większości pewnie pytanie jest oczywiste, ale na forum tego nie widzę.
Kiedy długa jednostka (wagon 40 modeli albo bretońska lanca) wheeluje, jak się liczy długość ruchu? Na logikę wydaje się, że ruchu jest tyle, ile zrobił zewnętrzny model w pierwszym szeregu, bo reszta idzie zanim. Ale może liczy się ten model, który przebył najdłuższą drogę, czyli ten z ostatniego szeregu?
Kiedy długa jednostka (wagon 40 modeli albo bretońska lanca) wheeluje, jak się liczy długość ruchu? Na logikę wydaje się, że ruchu jest tyle, ile zrobił zewnętrzny model w pierwszym szeregu, bo reszta idzie zanim. Ale może liczy się ten model, który przebył najdłuższą drogę, czyli ten z ostatniego szeregu?
Liczy się zewnętrzny z pierwszego modelu, chyba że ktoś chce wykorzystać mechanikę gry w jakiś paskudny sposób będący nadużyciem - wtedy zwykło się stosować ograniczenie do 2x ruch. Na potrzeby normalnego grania (czyli 40 modeli w hordzie, lanca bretonska) zawsze liczymy zewnetrzny model w peirwszym szeregu.JRP pisze:Dla większości pewnie pytanie jest oczywiste, ale na forum tego nie widzę.
pozdrawiam
Furion
- lwieserce85
- Szef Wszystkich Szefów
jesli ustawia ich w szeregach po 10 modeli wtedy masz hordę i atakujesz 30 modelami ( dodatkowa linia tez bije)
a niezłomnością się nie przejmuj. grasz demonami, ale skoro musisz wiedziec to stubborn masz jesli liczba twoich szeregow p[rzekracza liczbe szeregów przeciwnika z którym się bijesz
a niezłomnością się nie przejmuj. grasz demonami, ale skoro musisz wiedziec to stubborn masz jesli liczba twoich szeregow p[rzekracza liczbe szeregów przeciwnika z którym się bijesz
6+4+1=15
Nowy wymiar matematyki
- Kacpi 1998
- Masakrator
mój oddział deklaruje szarżę, oddział przeciwnika stoi, moj inny deklaruje szarżę na ten sam oddział, czy może on uciekać ?
Pewnie. Gdyby to byli łucznicy, to mogą zadeklarować S&S w pierwszy oddział, a następnie flee w reakcji na drugą szarżę.
Wierzę w Wolny Rynek, Niewidzialną Jego Rękę, kuców obcowanie, Unii rozwiązanie, lewaków zaoranie, Wolną Polskę. Amen.
-
- Plankton
Mam pytanie.Czy w WFB trzeba wystawiać sztandar armii ???Jeżeli padło takie pytanie to przepraszam.
- Azurix
- Szef Wszystkich Szefów
- Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"
Nie musisz. To jest po prostu opcja aby mieć Re-Rolle na Leadership. Zmienia to jednak na tyle dużo w kwestii Psychologii, że praktycznie nikt nie wychodzi z domu bez Chorążego Armii, za wyjątkiem TK, czy VC niekiedy. Obowiązkowy jest jedynie Generał i co najmniej 25% punktów w Core'ach