DIPPING - TESTOWANIE

Kompletne artykuły na konkretny temat.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

hmm
ja nawet bez maczania w benzynie, suchym pedzlem poprostu sciagam nadmiar.

Awatar użytkownika
Motyl
Oszukista

Post autor: Motyl »

A w czym go potemy cmyjesz?
Kiedyś tak spróbowałem, a następnie umyłem pędzel w benzynie i lipa bo zesztywniał
Serwis społeczności Mordheim
www.najmita.net

check it out!

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

wydaje mi sie ze benzyna; potem woda ciepla - i bylo ok wmiare

Awatar użytkownika
Motyl
Oszukista

Akurat szykuję się do zrobienia spawnów bejcą więc sprawdzę jak się nie uda to zostane przy swoich "patyczkach do uszu".

Offtop: jakie kolorki byście proponowali na nowe spawny? Charakter armii: Khorn ale w wymiarze raczej fluffowym.
Serwis społeczności Mordheim
www.najmita.net

check it out!

Piotr3K
Kretozord

Post autor: Piotr3K »

bless pisze:Obu panom powyzej polecam.... lakier matowy. Mozna dostac w sklepach modelarskich.
Ale taki w sprayu czy malowany pędzelkiem?

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Post autor: bless »

TruePunk pisze:hmm
ja nawet bez maczania w benzynie, suchym pedzlem poprostu sciagam nadmiar.
Krolu Bejcy, nie chodzi o to, by wyciagac nadmiar bejcy z zaglebien. Bo to wiadomo. To, co opisal Tomash, i co ja rowniez stosuje, to sciaganie bejcy z powierzchni wypuklych. Do tego przydatna jest odrobina benzyny lakowej na pedzlu. Taki zabieg pozwala odkryc kolor spod bejcy. Zarowno na moich figsach, jak i na szkielecie Tomasha przynioslo to dobry efekt.

Piotr3K pisze:
bless pisze:Obu panom powyzej polecam.... lakier matowy. Mozna dostac w sklepach modelarskich.
Ale taki w sprayu czy malowany pędzelkiem?
Ja stosuje kladziony pedzlem. Bo akurat taki mam. Tego w śpraju sie troche boje od kiedy zapoznalem sie z pracami Szamana... :lol2:
Nie ufam tym Purity Sealom... Na pewno ten ze śpraju kladzie sie szybciej, ale wlasnie jest ryzyko, ze jak zle pozlozysz lakier (ze zbyt duzej, lub zbyt malej odleglosci) to figurka zamiast zmatowiec, bedzie ci sie swiecila jeszcze bardziej. Ponadto śpraj jest droższy i lakieruje wszystko jak leci. A ja na przyklad zostawiam sobie metaliki blyszczace, bo mi sie zmatowione nie podobaja. Takze, podsumowujac:
- pedzelkiem machasz taniej, dluzej i tam gdzie chcesz.
- śprajem psikasz drozej, ryzykowniej, szybciej i po wszystkim, jak leci.

Wybor nalezy do Ciebie. :D

BTW, na dniach zaprezentuje skonczony drugi regiment orkow. Prace zblizaja sie do konca.... 8)
Obrazek

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Szczwane.
Doceniajac Twa wiedze i madrosc, mianuje Cie mym Nadwornym Szambelanem! (;

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

TruePunk pisze:Szczwane.
Doceniajac Twa wiedze i madrosc, mianuje Cie mym Nadwornym Szambelanem! (;
Wprost nie posiadam sie ze szczescia. :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
Szmajson
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Szmajson »

Yo!

Odrazu sorka za jakoś fotek ale narazie tylko takimi dysponuje. Postaram sie robic lepsze :)
Musicie mi wierzyc na słowo ale na zywo wygladaja petardowo, przy bardzo niewielkim nakladzie pracy i malej ilosci czasu. W koncu moje Zombe stojace na polce o 6-7 lat nabierają kolorów :)

Obrazek
Obrazek
Spokój to kłamstwo, jest tylko pasja. Dzięki pasji, osiągam siłę. Dzięki sile, osiągam potęgę. Dzięki potędze, osiągam zwycięstwo.

Obrazek

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Kaaadrooowaaaanieeeee!
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Tomash pisze:Kaaadrooowaaaanieeeee!

Napisal ten, ktorego wypas-laczki mozna podziwiac strone wczesniej.... :-#
Obrazek

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Kadrowanie kadrowaniem
Ale efekt naprawde budzi szacunek

Zdecydowanie i ty zaslugujesz na jakas ciepla posadke w mej bejcowej domenie Szmajsonie :P

Awatar użytkownika
Szmajson
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Szmajson »

hehe :) Bejca Dream Team :)

Spoko beda kadrowene.. next time :)
Spokój to kłamstwo, jest tylko pasja. Dzięki pasji, osiągam siłę. Dzięki sile, osiągam potęgę. Dzięki potędze, osiągam zwycięstwo.

Obrazek

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Bless, nie gaś mnie, chciałem tylko środowisko pracy pokazać ;)

A zombiaki Szmajsona świetne. Sam pociskam swoich Zombie Pirates w nadchodzącym tygodniu :) Tym razem strzelająca dwudziestka. Jestem cholernie zadowolony z konwersji, więc dipping musi się udać!
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Piotr3K
Kretozord

Dobra, mam pomalowane 3 figsy na podstawowe (ale jasne) kolory.
Chce je teraz zdippingować oczywiście :D
Czyli mam wlać trochę bejcy do jakiegoś wiaderka i 3x więcej benzyny lakowej, wymieszać czymś i wtedy zamoczyć figurkę w całości trzymając ją za podstawkę jakimiś kombinerkami/obcęgami. Następnie trzepać nią na maxa w jakimś kartonie żeby wszystko co ma zejść z niej zeszło. Wtedy przetrzeć pędzlem zamoczonym w benzynie lakowej wypukłe miejsca i zostawić do schniącia.
Dobrze myślę? Bo jestem w 99% że własnie tak :D
P.S.
To bardzo śmierdzi? Bo nie wiem czy w domu mogę spokojnie to zrobic czy trzeba na balkonie..

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

bejca i 3x wiecej benzyny?

hardkor..

Awatar użytkownika
bless
Pan Spamu

Piotr3K pisze: Czyli mam wlać trochę bejcy do jakiegoś wiaderka i 3x więcej benzyny lakowej,
Odwrotnie. Porcja benzyny + 3-4 porcje bejcy.

Piotr3K pisze: Następnie trzepać nią na maxa w jakimś kartonie żeby wszystko co ma zejść z niej zeszło.
Jezeli chcesz strzepnac wszystko, to po co bejcowac? ;)
Strzepnij energicznie kilka razy, zeby zszedl NADMIAR bejcy. Troche jej musi zostac, by robila cieniowanie.
Piotr3K pisze: Wtedy przetrzeć pędzlem zamoczonym w benzynie lakowej wypukłe miejsca

To juz jest opcja zaawansowana. Na poczatek mozesz to sobie odpuscic i zobaczyc, jak bejca dziala w ogole, bez bajerow. Dopiero ptoem zaczac sie bawic w wetbrush (copyright by bless ;) ) benzyną.
Piotr3K pisze: Dobrze myślę? Bo jestem w 99% że własnie tak :D
A jednak dobrze sie bylo upewnic. I slusznie.
Piotr3K pisze: To bardzo śmierdzi? Bo nie wiem czy w domu mogę spokojnie to zrobic czy trzeba na balkonie..
Od biedy da rade, choc nie jest to zupelnie neutralne dla otoczenia. Benzyna smierdzi nawet dosyc mocno. Bejca - tak sobie. Da sie zniesc, ale lepiej jednak otworzyc okno.
Obrazek

Piotr3K
Kretozord

Ok, dzięki.
Zdippowałem orc boyza, night goblina ze skulpasa i krasnala ze skulpasa.
Najpierw próbowałem bejcą rozcieńczoną benzyną i wychodziło kiepsko -za bardzo rozcieńczone chyba było.
Spróbowałem bez benzyny, w samej bejcy i wyszło chyba ok, tzn nie wiem jeszcze jak to wyjdzie, czekam aż wyschnie, wtedy zobacze i wrzuce zdjęcia.
Jak rozcieńczałem to za mało tej bejcy zostawało na figurce i wcale nie było widać że coś na niej jest.

Awatar użytkownika
wertyg
Falubaz

Post autor: wertyg »

Ja malowalem zombiaki. :D
Solo "Rogaty Szczur"
Beast Herds

Awatar użytkownika
Motyl
Oszukista

Nie chwal się tylko pokaż efekty. :P