DRUŻYNOWE MISTRZOSTWA POLSKI 2014, Łomianki, wyniki str 53

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Kalesoner
Szczur Królów

Re: DRUŻYNOWE MISTRZOSTWA POLSKI 2014, 23-24.08, Łomianki

Post autor: Kalesoner »

Nie wiesz dlaczego to Ci powiem.

Chodzi o możliwosć publikacji rozpisek przed turniejem w jednym pliku i/lub w poście na forum. Najprostszy sposób to zebranie ich w jednym formacie łatwym do edytowania. Widzę, że idzie to w bólach, ale nie jest niemozliwe patrząc po ilosći zgłoszeń, które już wpłynęły.
Obrazek

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Pytanie czy czas poswiecony przez graczy i nieczytelnosc rozpisek w czasie turnieju jest warta tej publikacji. Nigdy rozpy nie byly przed dmp upubliczniane i nie bylo z tym problemu. Imho bilans zyskow i strat wskazuje , ze to gra niewarta swieczki.

Kalesoner
Szczur Królów

XIII kohorta jak zwykle na wszystko narzeka. Zmieńcie nazwe na XIII tetryków.
Obrazek

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

ja tam widzę w tym sens
upublicznienie rozpisek spowoduje, że zespoły będą w stanie (jeśli zechcą oczywiście) przemyśleć taktykę i ewentualne paringi z druzynami, jakiś plan można zrobić już wcześniej

to powinno usprawnić parowanie przynajmniej i plan na samą grę, pewnie kto się do tego przyłoży lepiej na tym wyjdzie zwłaszcza jeśli celuje w górną część tabeli
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
muchozol
Falubaz

Post autor: muchozol »

Kalesoner pisze:Muchozol - nie ma takiej szansy. Będziemy drukować, to co dostaniemy. Jak sobie wyobrażasz drukowanie pełnych rozpisek w formacie AB albo html, kiedy wymagane sa zgłosznia w txt? Mam osobiscie siedzieć i bezbłędnie przepisać 200-250 rozpisek?
na to nie wpadłem
muchozol pisze: Ale czy można zastrzec, żeby każda drużyna miała jednak dodatkowo „normalnie” druknięte rozpiski.
Na lokalach ludzie sami drukują rozpy i chyba problemu z tym nie ma. Mi chodzi tylko, żeby oprócz waszych sprawdzonych rozpisek, każda drużyna miała dodatkowowłasnoręcznie wydrukowane "normalne" rozpiski. To aż taki problem #-o
podpis był nieregulaminowy

oddajcie podpis łobuzy

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Kalesoner pisze:XIII kohorta jak zwykle na wszystko narzeka. Zmieńcie nazwe na XIII tetryków.
Nietylko my na to narzekamy. Najbardziej to trzeba narzekac na komunikacje i jej sposob z glownym organizatorem. Mozesz ogarniac dobrze turnieje jak ludzie pisza, ale do komunikacji na forum powinien byc oddelegowany ktos cierpliwy, mily , powszechnie lubiany np. Bless. Ty sie do tego kompletnie nie nadajesz.

Awatar użytkownika
Hoops
Oszukista

Post autor: Hoops »

A właśnie skoro kapitanowie dostają ewentualne zwrotki w postaci jakiejś prośby o poprawkę w rozpisce to proszę by w razie zaistniałego błędu (którego de facto nie dopuszczam tak na prawdę) poinformować mnie. Nie jestem kapitanem, ale technicznie mogę być chociażby pierwszym oficerem :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Wg mnie ten format rozp jest o niebo czytelniejszy niż z ab. Szybko i wygodnie sie czyta i ogarnia. Zaplusuje to trochę szybszym parowaniem niż przy przebijaniu sie przez stertę makulatury i szukaniu zaginionych stron a potem układaniu ich we właściwej kolejności.

Kalesoner
Szczur Królów

@Muchozol
To nie jest problem, jesli drużyny chcą przywieźć sobie normalne rozpy zgodne z tym co wysłali, to proszę bardzo.

@Hoops
Odpisuje tylko osobom, od których dostaje maile.

@Ziemko
Jakoś musimy się nawzajem znosić, ja też nie jestem fanem Twojego sposobu wypowiedzi.
Obrazek

Awatar użytkownika
muchozol
Falubaz

Kołata pisze:Wg mnie ten format rozp jest o niebo czytelniejszy niż z ab. Szybko i wygodnie sie czyta i ogarnia. Zaplusuje to trochę szybszym parowaniem niż przy przebijaniu sie przez stertę makulatury i szukaniu zaginionych stron a potem układaniu ich we właściwej kolejności.
Jak znasz armie, zdolności, przedmioty, pewnie. Ale nie wszyscy tak mają, i dla tych to będzie czarna magia. I teraz pytanie czy promując tych bardziej ogranych graczy udupiać tych słabszych. Tak to ma działać??

oddajcie podpis łobuzy

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Post autor: zaf »

Kołata pisze:Wg mnie ten format rozp jest o niebo czytelniejszy niż z ab. Szybko i wygodnie sie czyta i ogarnia. Zaplusuje to trochę szybszym parowaniem niż przy przebijaniu sie przez stertę makulatury i szukaniu zaginionych stron a potem układaniu ich we właściwej kolejności.
Mozesz mi powiedziec co nieczytelnego jest w rozpisce formatu "summary" Army Builder ?

[..]
1 Master @ 184.0 Pts
Lance; Sea Dragon Cloak; Shield
Armour of Destiny [50.0]
Dark Pegasus

1 Master @ 211.0 Pts
Lance; Heavy Armour; Sea Dragon Cloak; Battle Standard
Talisman of Preservation [45.0]
Charmed Shield [5.0]
Dark Pegasus

25 Witch Elves @ 350.0 Pts
Frenzy; 2ndWeapon; Standard; Musician
Razor Standard [45.0]
Hag

5 Dark Riders @ 100.0 Pts
Spear; Rptr Crossbow; Light Armour; Shield

5 Dark Riders @ 85.0 Pts
Spear; Light Armour; Shield
[...]

@Kalesoner
Problemem dla początkujacego nie są rozpiski własne ale mogą być przeciwnika i chyba o to Muchozolowi chodzi
Ostatnio zmieniony 15 sie 2014, o 12:11 przez zaf, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
muchozol
Falubaz

Kalesoner pisze:@Muchozol
To nie jest problem, jesli drużyny chcą przywieźć sobie normalne rozpy zgodne z tym co wysłali, to proszę bardzo..
a jak by to wprowadzić jako wymóg do regulaminy. Wam to chyba organizacji nie zaburza, nam ułatwi. Proste

oddajcie podpis łobuzy

Kalesoner
Szczur Królów

Proszę was, nie róbcie z początkujących graczy inwalidów umysłowych.
Po pierwsze jeśli masz pomalowaną armie na 2400, to raczej nie jesteś az tak początkujący, po drugie przeciwnik musi Ci wymienic zasady specjalne swojej armii, jeśli ich nie znasz. Po trzecie, jeśli naprawdę jesteś baaaaaardzo początkujący, to prawdopodobnie niezależnie od formatu zgłoszenia zagrasz po za pierwszą grą bitwy z innymi początkującymi i nie będzie problemu promowania nikogo.

Równie dobrze mógłbyś powiedzieć, ze turniej jest niesprawidliwy bo kolega nie ma pomalowanej armii i nie moze przyjechać. Są wymogi, nie każdy jest z nich zadowolony, ale tak to juz jest. Deal with it.
Obrazek

Awatar użytkownika
Młody
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Młody »

Mały wycinek z mojej rozpy :
Chaos Sorcerer of Tzeentch on Disc of Tzeentch, Mark of Tzeentch, Lvl 2, Tzeentch
Pozdro dla kumatych, życze miłego edytowania :D
Pozdro
Młody

Snot Fanpage

Kalesoner
Szczur Królów

Młody pisze:Mały wycinek z mojej rozpy :
Chaos Sorcerer of Tzeentch on Disc of Tzeentch, Mark of Tzeentch, Lvl 2, Tzeentch
Pozdro dla kumatych, życze miłego edytowania :D
bardzo pięknie
Obrazek

Awatar użytkownika
Grichalk
Masakrator

Post autor: Grichalk »

Kalesoner pisze:Zostało tylko około 12h do końca terminu zgłaszania rozpisek.
proszę pamiętać że:

2x5 Silver Helms, Musician, Shields, 125 - źle
2x5 Skeleton Horsemen 120 - źle

2x5 Silver Helms, Musician, Shields, 2x 125 - dobrze
2x5 Skeleton Horsemen 2x 60 - dobrze
Według przykłąadu z drugiej strony, dopuszczalny (a nawet jedyny legalny) zapis to:

2x5 Silver Helms: Musician, Shields, 250 pts
2x5 Skeleton Horsemen: 120 pts

Dopuszczalny, czy trzeba poprawiać?

Kalesoner
Szczur Królów

na zielono dobrze, na czerwono źle, prosze poprawić
Obrazek

Awatar użytkownika
muchozol
Falubaz

Kalesoner pisze:Proszę was, nie róbcie z początkujących graczy inwalidów umysłowych.
Po pierwsze jeśli masz pomalowaną armie na 2400, to raczej nie jesteś az tak początkujący, po drugie przeciwnik musi Ci wymienic zasady specjalne swojej armii, jeśli ich nie znasz. Po trzecie, jeśli naprawdę jesteś baaaaaardzo początkujący, to prawdopodobnie niezależnie od formatu zgłoszenia zagrasz po za pierwszą grą bitwy z innymi początkującymi i nie będzie problemu promowania nikogo.

Równie dobrze mógłbyś powiedzieć, ze turniej jest niesprawidliwy bo kolega nie ma pomalowanej armii i nie moze przyjechać. Są wymogi, nie każdy jest z nich zadowolony, ale tak to juz jest. Deal with it.
Spróbuję inaczej, ale widzę, że to walenie o ścianę. Początkujący nie jestem, tylko co z tego, skoro w naszym lokalnym środowisku niektórymi armiami najnormalniej w świecie nikt nie gra.
Z demonami grałem z 2 razy w życiu, podobnie TK, bestie, breta. Dla mnie Wasza rozpa w tych przypadkach jest czarną magią tylko z powodu czyjegoś widzimisię #-o

oddajcie podpis łobuzy

Kalesoner
Szczur Królów

W takim wypadku idziesz do przeciwnika i prosisz o wyjaśnienie zasad, prawdopodnie powie ci to nawet wiecej niz sucha nazwa zasady, która widniałaby przy wydruku z AB.
Jeśli tylko chcesz to sobie z tym problemem poradzisz o wiele łatwiej niż tocząc bój o zgłoszenia w ostatnim dniu zgłoszeń.
Obrazek

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Post autor: X.Maciek »

Ten system pisania rozpisek jest świetny do publikowania i robienia paringów, bo w bardzo krótkim czasie można przeczytać co kto ma, ponieważ zajmuje to mniej miejsca po prostu. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby każdy sobie wydrukował rozpiskę z AB, bo jest ona wygodniejsza w grze, bo są w niej czary i statystyki. Z tymi markami to może już przesada, ale też nie widzę problemu w tym, żeby siąść i dopisać tych kilka słów. Czas, który poświęcacie na marudzenie można wykorzystać na pisanie tych rozp.
"Armia baranów dowodzona przez lwa jest silniejsza niż armia lwów dowodzona przez barana"

Obrazek

ODPOWIEDZ