Nasze dzieła i starania czyli rozpiski brodaczy
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
Re: Nasze dzieła i starania czyli rozpiski brodaczy
już ja ci powiem co o tym sądzimy *:
- czy po to ci dałem rozpę abyś ją wklejał na to forum * i zawracał dupę ludziom?
jeżeli masz jakieś pytania do rozpy to pytaj swojego kapitana albo kolegi z drużyny, inaczej zapomnij o DMP *.
* wymyśl sobie jakiś epitet
- czy po to ci dałem rozpę abyś ją wklejał na to forum * i zawracał dupę ludziom?
jeżeli masz jakieś pytania do rozpy to pytaj swojego kapitana albo kolegi z drużyny, inaczej zapomnij o DMP *.
* wymyśl sobie jakiś epitet
Emp/DoCh
"Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują" A.E.
"Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują" A.E.
mam pytanie.
jesli wystawiacie irondrakes, to w jakiej ilosci?
czy 10 2x10 jest ok? nie mowie tutaj tylko o grach turniejowych.
i czy na wieksze punkty taka 10 byla ok, czy raczej potrzebna by byla 20 w oddziale. jak sadzicie?
jesli wystawiacie irondrakes, to w jakiej ilosci?
czy 10 2x10 jest ok? nie mowie tutaj tylko o grach turniejowych.
i czy na wieksze punkty taka 10 byla ok, czy raczej potrzebna by byla 20 w oddziale. jak sadzicie?
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
Tak, ma sens, jeśli masz tylko na nich punkty. Według mnie optymalnie wystawia się dziesiątki z muzykiem i sztandarem.
Oddział po pierwsze sam z siebie broni flanki przed fastami a po drugie może robić za świetny bunkier dla bohaterów w grach gdzie na przykład nie potrzebujesz AP i MRa z Runesmithów, a jednocześnie nie chcesz ich trzymać w dużych oddziałach.
Jeżeli chcesz wystawiać większy oddział to faktycznie chyba najlepiej pójść drogą ETC i wystawiać np. 20 z podwójną Rune of Slowness.
Oddział po pierwsze sam z siebie broni flanki przed fastami a po drugie może robić za świetny bunkier dla bohaterów w grach gdzie na przykład nie potrzebujesz AP i MRa z Runesmithów, a jednocześnie nie chcesz ich trzymać w dużych oddziałach.
Jeżeli chcesz wystawiać większy oddział to faktycznie chyba najlepiej pójść drogą ETC i wystawiać np. 20 z podwójną Rune of Slowness.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator
- Niles Valera, Agitator
mhm, skoro nawet na ETC byla 20 to na wieksze gry tez wlasnie taka liczba sie sprawdzi.
no trudno, trzeba bedzie zakupic dwa pudla a nie jedno
dzieki za informacje.
no trudno, trzeba bedzie zakupic dwa pudla a nie jedno
dzieki za informacje.
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
Nie o to chodzi - liczba modeli w oddziale uzależniona powinna być w/g mnie od przewidzianej im roli. Dziesiątki do obrony flanek lub jako bunkier dla herosów, dwudziestka jako pełnoprawny oddział do napierania w pierwszej linii.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator
- Niles Valera, Agitator
Całowicie zgadzam się z postulatem, że ilość wynika z celu i przeznaczenia.
Choć koszt punktowy wszystkiego w naszym Ab wymaga czasem trudnego kompromisu.
Stawiałem dotychczas na 10 z muzykiem, weteranem i TT. Bez sztandaru.
Oczywiście nie jako unit liniowy, choć ID to dziwna jednostka - i pobije się nieźle i ustoi na tych swoich zbrojach.
Panterq mocno mnie zaintrygował sztandarem już na takiej "dziesiątce".
Mnie RoSlowness wchodził logicznie w rozpiski tak od liczby 16-20 ludzików.
Ostatnio natomiast eksperymentuję z vanguardem na ID w sile 12-16 sztuk.
W kooperacji z Rangerami i fruwajkami "ustawiają stół" od pierwszej tury.
Coraz mniej natomiast jestem przekonany do TT. Jeśli mam coś ciąć i szukać punktów, to jest to pierwszy wybór.
Choć koszt punktowy wszystkiego w naszym Ab wymaga czasem trudnego kompromisu.
Stawiałem dotychczas na 10 z muzykiem, weteranem i TT. Bez sztandaru.
Oczywiście nie jako unit liniowy, choć ID to dziwna jednostka - i pobije się nieźle i ustoi na tych swoich zbrojach.
Panterq mocno mnie zaintrygował sztandarem już na takiej "dziesiątce".
Mnie RoSlowness wchodził logicznie w rozpiski tak od liczby 16-20 ludzików.
Ostatnio natomiast eksperymentuję z vanguardem na ID w sile 12-16 sztuk.
W kooperacji z Rangerami i fruwajkami "ustawiają stół" od pierwszej tury.
Coraz mniej natomiast jestem przekonany do TT. Jeśli mam coś ciąć i szukać punktów, to jest to pierwszy wybór.
Chodzi po prostu o to +1 do CRa - bywało że walka z np. bretońskimi pegazami kończyła się remisem właśnie dlatego że nie miałem sztandaru.
- Niles Valera, Agitator
- Niles Valera, Agitator
panterq pisal o 2x rune of slowness wlasnie na 20. tak jak wegier mial na ETC.
a co do zastosowan to sie zgadzam. chodzilo mi poprostu o okreslenie liczby modeli w unicie tak by bylo to grywalne. to, ze 10 i 20 maja inne zastosowanie to sie latwo domyslic
a co do zastosowan to sie zgadzam. chodzilo mi poprostu o okreslenie liczby modeli w unicie tak by bylo to grywalne. to, ze 10 i 20 maja inne zastosowanie to sie latwo domyslic
Ktora waszym zdaniem lepsza ? Co sie bardziej oplaca na organkach (Rune of Accuracy czy +1S ) ? Czy w pierwszej warto zrezygnowac z jednego dziala na rzecz drugich organek ?
Runesmith: Rune of Spellbreaking X 2, Rune of Stone, Shield - 113 pkt.
Runesmith: Rune of Spellbreaking X 2, Great Weapon, Shield - 114 pkt.
Thane: BSB, Master Rune of Grungni, Shield -153 pkt.
Master Engineer - 70 pkt.
30 Quarrellers: FCG, Great Weapon - 450 pkt.
20 Quarrellers: Musician, Champion, Great Weapon - 300 pkt.
Gyrocopter - 80 pkt.
Gyrocopter - 80 pkt.
Gyrocopter - 80 pkt.
Gyrocopter - 80 pkt.
Gyrocopter - 80 pkt.
Cannon: Rune of Forging - 145 pkt.
Cannon: Rune of Forging, Rune of Burning -150 pkt.
Bolt Thrower - 55 pkt.
Bolt Thrower - 55 pkt.
Gyrobomber - 125 pkt.
Gyrobomber - 125 pkt.
Organ Gun: Rune of Accuracy - 145 pkt.
2400 pkt.
---------------------
27 Longbeards: FCG, Rune of Stoicism, Great Weapon - 443 pkt.
10 Quarrellers: Musician, Great Weapon, Shield - 160 pkt.
Gyrocopter - 80 pkt.
Gyrocopter - 80 pkt.
Gyrocopter - 80 pkt.
Gyrocopter - 80 pkt.
Gyrocopter - 80 pkt.
30 Hammerers: FCG - 450 pkt.
Organ Gun: Rune of Accuracy, Rune of Burning - 150 pkt.
2413 pkt. (Trzeba cos przyciac )
30 Quarrellers: FCG, Great Weapon - 450 pkt.
20 Quarrellers: Musician, Champion, Great Weapon - 300 pkt.
Gyrocopter - 80 pkt.
Gyrocopter - 80 pkt.
Gyrocopter - 80 pkt.
Gyrocopter - 80 pkt.
Gyrocopter - 80 pkt.
Cannon: Rune of Forging, Rune of Burning -150 pkt.
Bolt Thrower - 55 pkt.
Bolt Thrower - 55 pkt.
Gyrobomber - 125 pkt.
Gyrobomber - 125 pkt.
2400 pkt.
---------------------
27 Longbeards: FCG, Rune of Stoicism, Great Weapon - 443 pkt.
10 Quarrellers: Musician, Great Weapon, Shield - 160 pkt.
Gyrocopter - 80 pkt.
Gyrocopter - 80 pkt.
Gyrocopter - 80 pkt.
Gyrocopter - 80 pkt.
Gyrocopter - 80 pkt.
30 Hammerers: FCG - 450 pkt.
Organ Gun: Rune of Accuracy, Rune of Burning - 150 pkt.
2413 pkt. (Trzeba cos przyciac )
Serio sprawdzają Ci się balisty "na golasa"?
Jakoś nie mam do nich przekonania bez roAccuracy i Flakksona (co jasno definiuje ich rolę).
Dla mnie zdecydowanie opcja numer dwa.
Moja wyjściowa, podstawowa i najczęściej ogrywana rozpiska to:
3 kowali (w tym dwie zjadaczki), BSB z MroGr, 29 LB, kusznicy na dopełnienie corów, HM, 2 x działo, 1 x organki, 1 x katapa, 10 ID.
Organki obstukane roAccuracy i roForging. Nad podbiciem siły nie myślałem, ciekawa opcja, ale to 40pkt (które i tak wchodzą na katapkę).
Dwa działa - moim skromnym i nieogranym zdaniem - dają więcej niż podwójne organy.
Orunowanie dział kosztuje mniej i faktycznie szachujesz nimi przeciwnika.
Jakoś nie mam do nich przekonania bez roAccuracy i Flakksona (co jasno definiuje ich rolę).
Dla mnie zdecydowanie opcja numer dwa.
Moja wyjściowa, podstawowa i najczęściej ogrywana rozpiska to:
3 kowali (w tym dwie zjadaczki), BSB z MroGr, 29 LB, kusznicy na dopełnienie corów, HM, 2 x działo, 1 x organki, 1 x katapa, 10 ID.
Organki obstukane roAccuracy i roForging. Nad podbiciem siły nie myślałem, ciekawa opcja, ale to 40pkt (które i tak wchodzą na katapkę).
Dwa działa - moim skromnym i nieogranym zdaniem - dają więcej niż podwójne organy.
Orunowanie dział kosztuje mniej i faktycznie szachujesz nimi przeciwnika.
Myslalem jeszcze o wywaleniu bolcow oraz maly kusz i wsadzeniu podobnego oddzialu Longbeards co w rozpie numer 2 . Mamy wtedy 2 porzadne kloce (Longi + kusze z GW) .Bardziej sklaniam sie do 1 rozpiski Chce miec po prostu duzo lataczy
- Bearded Unclean 'Un
- Kretozord
W drugiej rozpisce jeden z kowali ma nielegalny talizman.
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."
- Bearded Unclean 'Un
- Kretozord
Co myslicie o takiej rozpisce na 1500 bez dublowania specjali i mocno pociętę magią:
1 Runesmith @ 128
general; shield; Rune of Spellbreaking x2; Rune of the Furnace; Rune of Stone; Rune of Fire
1 Master Engineer @ 81
Rune of Stone; great weapon
1 Thane @ 153
battle standard; shield; Master Rune of Grungni
20 Quarrellers @ 300
standard; musician; great weapons
10 Dwarf Warriors @ 100
shields; musician;
24 Hammerers @ 356
standard; musician
1 Gyrocopter @ 80
1 Organ Gun @ 165
Rune of Penetrating; Rune of Burning
1 Grudge Thrower @ 130
Rune of Accuracy; Rune of Forging
Total 1493
Zostaje kilka pkt, np na jakąs runę dla herosa.
Warriorsi do pilnowania maszyn, trzymania herosów tam gdzie nie będe ich chciał mieć w pierwszej linii, ewentualnie jakas kontra/odgięcie.
Zastanawiam sie nad armia bez kowala, bo format nie dopuszcza magów poziomu wyższego niz 2, i ogranicza kosci do 4/czar.
Co o tym sądzicie?
1 Runesmith @ 128
general; shield; Rune of Spellbreaking x2; Rune of the Furnace; Rune of Stone; Rune of Fire
1 Master Engineer @ 81
1 Thane @ 153
20 Quarrellers @ 300
10 Dwarf Warriors @ 100
shields; musician;
24 Hammerers @ 356
standard; musician
1 Gyrocopter @ 80
1 Organ Gun @ 165
1 Grudge Thrower @ 130
Total 1493
Zostaje kilka pkt, np na jakąs runę dla herosa.
Warriorsi do pilnowania maszyn, trzymania herosów tam gdzie nie będe ich chciał mieć w pierwszej linii, ewentualnie jakas kontra/odgięcie.
Zastanawiam sie nad armia bez kowala, bo format nie dopuszcza magów poziomu wyższego niz 2, i ogranicza kosci do 4/czar.
Co o tym sądzicie?
Ostatnio zmieniony 27 sie 2014, o 16:54 przez Bearded Unclean 'Un, łącznie zmieniany 1 raz.
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."
Zamień sztandar na warriorach na muzyka. Częściej przyda się możliwość swift reformu (choćby przy robieniu kreski) niż +1 do CRa.
Wolałbym też mieć jeszcze jednego-dwa żyrki.
Wolałbym też mieć jeszcze jednego-dwa żyrki.
- Niles Valera, Agitator
- Niles Valera, Agitator
- Bearded Unclean 'Un
- Kretozord
Nie mogę dublowac speciali.
Najchętniej to dałbym tego muzyka bez rezygnacji z sztandaru, tylko musiałbym ugrac kilka pkt.
Zgadzam sie, muzyk powinien tam być priorytetowo, poprawiam.
Panter, co myslisz o graniu bez kowala w takim srodowisku z okaleczona magią?
Najchętniej to dałbym tego muzyka bez rezygnacji z sztandaru, tylko musiałbym ugrac kilka pkt.
Zgadzam sie, muzyk powinien tam być priorytetowo, poprawiam.
Panter, co myslisz o graniu bez kowala w takim srodowisku z okaleczona magią?
Noooo, MR1 i AP jest raczej warte tych 60 punktów. Weź moim zdaniem eko-chłopka:
Tarcza, Rune of Stone, Rune of Spellbreaking - to razem 93 punkty.
Zostaną wtedy 42 wolne punkty.
Za zwolnione punkty bierzesz czempiona na hamków, dajesz mu Rune of Fire na broń.
Zostają 22 punkty na szmery- bajery.
W ten sposób zamiast niszczarki masz scrolla który powinien równie dobrze się spisać (jedna niszczarka w/g mnie się nie kalkuluje), jeden płonący atak więcej (czempion ma 3 ataki a nie 2 jak runesmith), a runesmith-generał zyskuje troszkę na przeżywalności, bo zgarnia parry save.
Tarcza, Rune of Stone, Rune of Spellbreaking - to razem 93 punkty.
Zostaną wtedy 42 wolne punkty.
Za zwolnione punkty bierzesz czempiona na hamków, dajesz mu Rune of Fire na broń.
Zostają 22 punkty na szmery- bajery.
W ten sposób zamiast niszczarki masz scrolla który powinien równie dobrze się spisać (jedna niszczarka w/g mnie się nie kalkuluje), jeden płonący atak więcej (czempion ma 3 ataki a nie 2 jak runesmith), a runesmith-generał zyskuje troszkę na przeżywalności, bo zgarnia parry save.
- Niles Valera, Agitator
- Niles Valera, Agitator
- Bearded Unclean 'Un
- Kretozord
Uwzględniając Twoje sugestie:
1 Runesmith @ 98
general; shield; Rune of Spellbreaking; Rune of the Furnace; Rune of Stone
1 Master Engineer @ 81
1 Thane @ 153
1 Organ Gun @ 165
1 Grudge Thrower @ 130
20 Quarrellers @ 300
24 Hammerers @ 381
standard; musician; champion; Rune of Fire; Rune of Speed
1 Gyrocopter @ 80
10 Dwarf Warriors @ 110
standard; musician
Total: 1498
Zmieścił się m+s na wojownikach, a czempionowi dałem jeszcze Speed, zeby bił przed bestiami, crypt horrorami, itp.
1 Runesmith @ 98
general; shield; Rune of Spellbreaking; Rune of the Furnace; Rune of Stone
1 Master Engineer @ 81
1 Thane @ 153
1 Organ Gun @ 165
1 Grudge Thrower @ 130
20 Quarrellers @ 300
24 Hammerers @ 381
standard; musician; champion; Rune of Fire; Rune of Speed
1 Gyrocopter @ 80
10 Dwarf Warriors @ 110
standard; musician
Total: 1498
Zmieścił się m+s na wojownikach, a czempionowi dałem jeszcze Speed, zeby bił przed bestiami, crypt horrorami, itp.