Pytania krótkobrodego - zasady
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
Re: Pytania krótkobrodego - zasady
Nie można zapomnieć, że bardzo powoli się rozmnażają...
-
- Chuck Norris
Pytanie mam takie.
W organki wbiła mi się brettońska lanca (11 kotrów) i wklepała mi aż jedną rane (
ale beka
).
Oczywiście dzięki stubbornowi chłopaki ustali. W mojej turze wbiłem sie w nich (kotr) thundami i ME na obydwie flanki. Jak się w takiej sytuacji rozpatruje ataki, dokładnie kto i w co bije?? Czy nadal 6 modeli bierze udział w CC z organkami skoro ataki na flanki właczyły drugi i pozostałe szeregi do CC z nimi (ME i thun.). My to rozpatrzylismy jak za czasów 7 ed. czyli dostawiliśmy obsługe i bilismy się modelami w base to base. Nie wiem czy dobrze to wymyśliliśmy dlatego moje pytanie.
W organki wbiła mi się brettońska lanca (11 kotrów) i wklepała mi aż jedną rane (
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Oczywiście dzięki stubbornowi chłopaki ustali. W mojej turze wbiłem sie w nich (kotr) thundami i ME na obydwie flanki. Jak się w takiej sytuacji rozpatruje ataki, dokładnie kto i w co bije?? Czy nadal 6 modeli bierze udział w CC z organkami skoro ataki na flanki właczyły drugi i pozostałe szeregi do CC z nimi (ME i thun.). My to rozpatrzylismy jak za czasów 7 ed. czyli dostawiliśmy obsługe i bilismy się modelami w base to base. Nie wiem czy dobrze to wymyśliliśmy dlatego moje pytanie.
"Blood Bowl is like a war- no winners, just survivors"
modele ktore sie stykaja z przeciwnikiem ktory kontrszarzowal musza sie bic miedzy soba.
jesli jest jakis model ktory nie jest w styku z przeciwnikiem to moze on zostac wyznaczony do bicia w maszyne.
jesli jest jakis model ktory nie jest w styku z przeciwnikiem to moze on zostac wyznaczony do bicia w maszyne.
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
Tak sobie przeglądam AB, zastanawiam się czy jest sens kupić firedrakes. Niby fajnie wyglądają na papierze, ale jakoś nie widuję ich w żadnych rozpiskach. Moje pytanie: dlaczego? Są nieopłacalni, czy po prostu reszta strzelania jest zwyczajnie lepsza? Nie zamierzam wydawać kasy na figurki tylko w celach kolekcjonersko-modelarskich, bo (wbrew pomysłom NIEKTÓRYCH) nie o to w tej zabawie chodzi.
-
- Chuck Norris
Chodzi Tobie o Irondraków? Chyba jednak chłopaki czasem są wystawiani. Dla mnie podstawa bo chyba najlepsi do zabezpieczenia skrzydła (10-12 skosem). Byle czego nie wpuszczą a i ustać potrfią przy swoich parametrach. No i 10 ld. W mojej ocenie krasnale w dzisiejszych czasach potrzebują dziesiątek, a do tego są te maluchy chyba najlepsze. Ja biorę też torpedę jako rezerwę na większych cwaniaków co spod armat się wymigają.
Pozdrawiam
Garland
Pozdrawiam
Garland
Ta zabawa ma formułę na tyle pojemną, że każdemu może chodzić o coś innego. Doprawdy - nie wiem, co jest niby gorszego w modelarstwie i kolekcjonerstwie w porównaniu do spinania się przy stole i skakania sobie do gardeł na okoliczność przesuwania zabawkowych żołnierzyków zgodnie ze wskazaniami kostek identycznych jak do gry w Chińczyka
IronDrakes (choć Twoja nomenklatura bardzo mi się spodobała i chyba dostaną ode mnie taką ksywę
), mają jeden minus (koszt), i dużo plusów (ward, ward na ogień, AS, strzelanie - także po ruchu, TT jako straszak, LD, QtF). I pobiją się, i ustoją, i ustrzelą. Zastosowanie - tak jak opisał Kolega powyżej.
W crash-testach fajnie wypada też 2xroSlowness lub vanguardem (to ostatnie testowałem na 16 ludzikach - pół stołu praktycznie wyłączyli z gry od pierwszej tury).
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
IronDrakes (choć Twoja nomenklatura bardzo mi się spodobała i chyba dostaną ode mnie taką ksywę
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
W crash-testach fajnie wypada też 2xroSlowness lub vanguardem (to ostatnie testowałem na 16 ludzikach - pół stołu praktycznie wyłączyli z gry od pierwszej tury).
Witam po kilkuletniej (sic!) przerwie. Grywałem nieco w tej edycji ale zaledwie kilka bitew. Mam co nieco niejasnych kwestii w graniu.
1) Antymagia – Fajnie, że mamy +2 do rozpraszania czarów, ale nie do końca jasna jest rola szmitów z Magic Resistance. Wiadomo, że Runesmith ma MR1 a Runelord MR2. Rozumiem, że jak szmit (mając MR1) przyłączy się do klocka piechoty ten klocek uzyskuje ward save +6 przeciwko magic missilom? Czy może, gdy przeciwnik próbuje rzucać czar mamy + 3 do dispella (+ 2 za armie i +1 za szmita)
Swoją drogą, jakie byście polecali konkretne złożenie antymagii? Mnie by przekonywało w rozpiskach dwóch szmitów (jeden z kradziejką (rune of balance) , drugi ze scrollem. Czy Vallaya na sztandarach ma sens?
2) Czy jak organki ustawię za klockiem (powiedzmy częściowo gdzie dwie z czterech luf widać) mogą one strzelać do oddziału widząc jeden model wroga?
3) Jak jest z orunowaniem dwuraka? 7Edycyjna runa Kragg of The Grimm umożliwiała orunowanie dwuraka. Czy jest legalne danie run na dwuraku np. Master Rune Of Snorri Spanglehelm ?
1) Antymagia – Fajnie, że mamy +2 do rozpraszania czarów, ale nie do końca jasna jest rola szmitów z Magic Resistance. Wiadomo, że Runesmith ma MR1 a Runelord MR2. Rozumiem, że jak szmit (mając MR1) przyłączy się do klocka piechoty ten klocek uzyskuje ward save +6 przeciwko magic missilom? Czy może, gdy przeciwnik próbuje rzucać czar mamy + 3 do dispella (+ 2 za armie i +1 za szmita)
Swoją drogą, jakie byście polecali konkretne złożenie antymagii? Mnie by przekonywało w rozpiskach dwóch szmitów (jeden z kradziejką (rune of balance) , drugi ze scrollem. Czy Vallaya na sztandarach ma sens?
2) Czy jak organki ustawię za klockiem (powiedzmy częściowo gdzie dwie z czterech luf widać) mogą one strzelać do oddziału widząc jeden model wroga?
3) Jak jest z orunowaniem dwuraka? 7Edycyjna runa Kragg of The Grimm umożliwiała orunowanie dwuraka. Czy jest legalne danie run na dwuraku np. Master Rune Of Snorri Spanglehelm ?
1) MR to nie jest dodatkowy bonus na rozpraszanie czarow tylko ochrona przeciwko czarom. czyli daje warda przeciwko czarom.
2) zalezy jak grasz. jest pare rodzajow los'ow. tak czy inaczej trzeba pamietac, ze teraz organki nie trafiaja automatycznie i w opisanej przez ciebie sytuacji przeciwnik by mial covera.
3) w nowej edycji nie ma mozliwosci zrobienia sobie magicznego dwuraka.
2) zalezy jak grasz. jest pare rodzajow los'ow. tak czy inaczej trzeba pamietac, ze teraz organki nie trafiaja automatycznie i w opisanej przez ciebie sytuacji przeciwnik by mial covera.
3) w nowej edycji nie ma mozliwosci zrobienia sobie magicznego dwuraka.
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
Witam , mam pytanie odnośnie jednej runy którą daje na organki . Dokładnie chodzi o rune of Accuracy. Zacytuje jej zasadę poniewaz nie kazdy może znac ja na pamieć.
A war machine with engraved with rune of Accuracy has a +1 bonus to hit . If it does not use Balistic Skill To hit ( co oznacza dokładnie to zdanie ? Z tego co wiem do trafienia organkiem używam BS obsługi , a zdanie mowi jezeli nie używam BS' a, wiec czym mam trafiac ?), it can instead re-roll the scatter dice. If the scatter dice is re-rolled, you must accept the result of the second roll. Multiples of this runes have no futher effect ( moge miec po jednej runie na kazdy organk czy tylko jedną na całą gre ) ?
2 pytanie , czy skirmisherzy widzą do okoła i moga szarzowac nie widzac celu i czy moga robic stan and shoot jeżeli szarzuje w nich od tylu ?
Ja to zrozumiałem tak ze jeżeli nie używam BS'a to moge przeżucic kostke scattera . Proszę o szybka odpowiedz![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
A war machine with engraved with rune of Accuracy has a +1 bonus to hit . If it does not use Balistic Skill To hit ( co oznacza dokładnie to zdanie ? Z tego co wiem do trafienia organkiem używam BS obsługi , a zdanie mowi jezeli nie używam BS' a, wiec czym mam trafiac ?), it can instead re-roll the scatter dice. If the scatter dice is re-rolled, you must accept the result of the second roll. Multiples of this runes have no futher effect ( moge miec po jednej runie na kazdy organk czy tylko jedną na całą gre ) ?
2 pytanie , czy skirmisherzy widzą do okoła i moga szarzowac nie widzac celu i czy moga robic stan and shoot jeżeli szarzuje w nich od tylu ?
Ja to zrozumiałem tak ze jeżeli nie używam BS'a to moge przeżucic kostke scattera . Proszę o szybka odpowiedz
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
A co jezeli chodzi o rune of forging
A war machine engraved eith rune of forging can re-roll the altilery dice whenever a missfire result is rolled , u must accept second roll .
jak wiadome organki rzucaja 2x altilery podczas strzału , moge przerzucic 2 missfire jeżeli z obydwu kostek takowy wypadnie , czy tylko jedna kostke ?
A war machine engraved eith rune of forging can re-roll the altilery dice whenever a missfire result is rolled , u must accept second roll .
jak wiadome organki rzucaja 2x altilery podczas strzału , moge przerzucic 2 missfire jeżeli z obydwu kostek takowy wypadnie , czy tylko jedna kostke ?
nie ma informacji, ze mozna tylko raz na ture przerzucic. wiec jesli przy rzutach na liczbe hitow 2x wypadnie missfire to kazdy z nich mozesz przerzucic.
tak samo mozesz przerzucic pierwszy missfire jak wypadnieprzy rzucie na odleglosc strzalu z armaty oraz pozniej jeszcze na baunca jesli tez wypadnie missfire.
a co do pierwszego pytania to tak jak Stan napisal.
jesli maszyna uzywa BSa to ta runa daje +1 do hita. jesli nie uzywa to dzieki tej runie mozna przerzucic scatterke.
tak samo mozesz przerzucic pierwszy missfire jak wypadnieprzy rzucie na odleglosc strzalu z armaty oraz pozniej jeszcze na baunca jesli tez wypadnie missfire.
a co do pierwszego pytania to tak jak Stan napisal.
jesli maszyna uzywa BSa to ta runa daje +1 do hita. jesli nie uzywa to dzieki tej runie mozna przerzucic scatterke.
mam pytanko co inżynier daje maszynom? z Tego co się dowiedziałem to w 3 calach od siebie dodaje +1 do bs i może na jednej maszynie dodać przerzut kością ? czy coś jeszcze?
Armatom nie daję przerzutów misfire. Tylko war machine który wykorzystuję BS jak mnie pamięć nie myli.Morok pisze:mam pytanko co inżynier daje maszynom? z Tego co się dowiedziałem to w 3 calach od siebie dodaje +1 do bs i może na jednej maszynie dodać przerzut kością ? czy coś jeszcze?
Doczytaj dokładnie, daje jedno i drugie tylko trzeba wybrać przed strzelaniem której maszynie w 3" to daje (bo może na raz tylko jednej)Afro pisze:jest opisany w podręcznikudaje albo przerzut missfire, albo oddaje bs (w jednej turze strzelania można wybrać jedno)
"a single war machube that is with 3" of him can use his BS and re-roll one artillery dice during the shooting phase ..." -masz cytat
Czy aby na pewno nadal jest tak, że przed rzutem musi określić której maszynie będzie pomagał?
www.shaga.pl (już nie taki) nowy (ale na pewno najlepszy) sklep Gdynia ul.Morska 173