psy wojny w naszej armi

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jacuchna
"Nie jestem powergamerem"

psy wojny w naszej armi

Post autor: Jacuchna »

Postanowiłem kontynuować zaczęty dawno temu temat dotyczący 2 rzadkiej jednostki. Poza tym, kiedy zobaczyłem te niedźwiedzie i krasnoludzką kawalerię na kucach...moim zdaniem wierzchowce u brodatych to kapitalne roswiązanie z 3c. Tak więc, co myślicie o wynajęciu najemników, którzy mieli by w posiadaniu rydwan(mam namyśli ludzi)?

Awatar użytkownika
Beldrin Durgnisson
Mudżahedin

Post autor: Beldrin Durgnisson »

nie ! potrafimy sobie doskonale poradzic bez ludzkich rydwanow czy innych wynalazkow. :twisted: To calkowicie odmienny sytstem walki.

Ale tak dla jaj raz na jakis czas mozna cos tam wstawic. Ale i tak wole dac w to miejsce przepotezne organki :twisted:

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Post autor: Celedor »

Albo bierzesz zyrosa albo nawet 2 i masz Dwarven Air Force... :wink:
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/

Awatar użytkownika
tedzio
Masakrator

Post autor: tedzio »

nie gram dwarfami ale i powiem tobie jedno Jacuchna nie opłaca sie wynajmować DoW bo przeciez macie organki które napakuje sie runami i jest git i żyrosa do scinania ruchu itd. A jak grać juz na DoW to pokombinował bym z kawaleria :D

Awatar użytkownika
Bania
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Bania »

tedzio pisze:macie organki które napakuje sie runami
organki nie moga miec run :wink:

Fajnym pomyslem na cos innego u krasnoludow jest kontyngent z Kislevu. Przede wszystkim nie zzera nam slotu rare co jest w czasach organek bardzo wazne. Mamy wiec calkiem dobra "ciezka" konnice + 2 fasty. Drogie to bardzo nie jest, urozmaica armie a do tego jest zgodne z fluffem.
Obrazek

Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz

Post autor: Temple Guard »

Za cholerę nie czaję o co chodzi Jacuchnie - przecież w DoW nie ma rydwanów, więc krasnoludy nie mogą ich brać.
Co do kawalerii Kislevu to w sumie ciekawa opcja (szczególnie Gryphon Legion z S6 w szarży), ale to niestety "medium cavalry", bo mają save 3+ i T3, przez co łatwo ich wystrzelać nawet z łuków, a do tego są dość drodzy.
Gwardia umiera, ale się nie poddaje

www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

Hmm volandzi mają tylko o 1 save'a wiecej, za to kislevici z kontyngentu po wzięciu bojara mają stubborna...

Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz

Nijlor pisze:Hmm volandzi mają tylko o 1 save'a wiecej, za to kislevici z kontyngentu po wzięciu bojara mają stubborna...
Ja uznaję nastepujący podział kawalerii w WFB:

lekka (save najwyżej 4+)
średnia (save 3+)
ciężka (save 2+ lub 1+)

Więc właśnie między 3+ a 2+ przebiega według mnie dość istotna granica. To znaczy myślę, że do kawalerii z savem 3+ jeszcze warto strzelać z łuków (S3), a do kawalerii z savem 2+ już nie warto ;) No i pełno lekkiej piechoty ma S3, która jest zagrożeniem sporo większym dla oddziałów z sv 3+, niż dla oddziałow z 2+ (które w tym wypadku i tak giną tak samo jak oddziały z savem 1+, oczywiście o ile mają taki sam T).

Ale nie odradzam grania kislevską kawalerią, to na pewno ciekawe, szczególnie dla krasnoludów, którzy nie mają kawy w ogóle.

www.robinofsherwood.fora.pl - forum o wspaniałym, klimatycznym serialu "Robin z Sherwood" - zapraszam serdecznie!

Awatar użytkownika
Jacuchna

A może ktoś wie, gdzie da się znaleść podręcznik do dow?

Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz

Jeśli chcesz podręcznika do DoW to wyszedł tylko jeden, do 5. edycji. Jestem szczęśliwym posiadaczem, jest to źródło świetnego fluffu. By jednak grać DoW wystarczy obecnie ściągnąć darmowe pdf-y: http://uk.games-workshop.com/dogsofwar/lists/

Awatar użytkownika
tedzio
Masakrator

czasem na allegro jakis sie pokaże tak samo jak do Chaos Dwarfów
schodzą po jakies 80-100zł

Awatar użytkownika
Jacuchna

dzięki za link :D .A na allegro szukałem, ale pod nazwą Dog of War nie ma narazie niczego :? .Może uda mi się innym razem!

Awatar użytkownika
Temple Guard
Falubaz

Jacuchna pisze:dzięki za link :D .A na allegro szukałem, ale pod nazwą Dog of War nie ma narazie niczego :? .Może uda mi się innym razem!
Niedawno na Allegro był podręcznik do DoW. Czekaj cierpliwie, naprawdę warto, prędzej czy później się pojawi, ale przygotuj się na wydatek pewnie ponad 50 zł.

Awatar użytkownika
tedzio
Masakrator

to jest ciekawe
http://allegro.pl/item263831384_monster ... guide.html
wszystkie modele DoW, RoR i Kislevu :D

a tu AB do kislevu
http://allegro.pl/item263813659_kislev_ ... html#photo

ODPOWIEDZ