![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
oni nie musza probowac. Oni wydaja ta gre, wiec moga po prostu stwierdzic co jest oficjalna publikacja a co nie.White Lion pisze: Oczywiste jest, że GW próbuje twierdzić, że to oficjalne podręczniki
Jako, że nikt się konstruktywnie nie wypowiedział na ten temat, wnioskuję, że jest to problem do uściślenia.ślivek pisze:Hej!
Wiem, że zły to okres na stawianie nowych problemów zważając na zbliżającą się zmianę składu LS ale mam sprawę. Wczoraj na turnieju wyszedł kwiatek którego się już wcześniej spodziewałem (dłuższy czas nie grałem to nie miał się okazji zdarzyć wcześniej) i trochę namieszał.
AB OG strona 32 Animosity, The Animosity Table, "6 We'll Show 'Em. [...] Pivot the unit on the spot to face the nearest visible enemy unit, and then make a full (non-march) move in a straight line towards it."
BRB strona 10 Line of Sight [...]
ograniczenia ETC, Line of Sight "Simple Line of Sight will be used insted of True Line of Sight as defined below [...]".
Np. obecne zasady ETC. Poprzednie lata miały dokładnie to samo sformułowanie.
Nie cytuję całego "true" line of sight oraz SLoSa ponieważ większość osób kojarzy o co chodzi a jak nie to podałem gdzie można doczytać.
W skrócie: TLoS stwierdza, że model widzi to wszystko do czego może być poprowadzona niezablokowana prosta linia z jego oczu.
SLoS zastępuje TLoSa i mówi o tym, że oddział nie zasłania oddziałowi widoczności a np. górka stojąca pomiędzy obserwatorem a obserwowanym już blokuje Line of Sight. Nie ma wzmianki o tym jak prowadzić linię widzenia i czy musi być ona od modelu, od podstawki, od którejś konkretnej strony prowadzona.
W związku z powyższym moje pytanie:
1. Czy najbliższy widoczny wrogi oddział dla oddziału z animozją może być np. w całości w tylnej ćwiartce (W sensie za plecami)?
2. Przyjmijmy, że w SLoS prowadzimy linie wzroku tak jak w TLoS (czyli od oczu ma iść niezablokowana linia prosta) z uwzględnieniem naturalnie kwestii tego co blokuje a co nie blokuje jak opisane. Czy wystawiając oddział który oczu nie ma lub ma przepaski na oczach sprawiam, że ten oddział nie może poprowadzić Line of Sight czyli nie posiada Pola Widzenia? Z drugiej strony ustawiając modele w oddziele tak by patrzyły się na wszystkie strony, czy wynik 6 na tabelce animozji sprawia, że pivot może się odbyć do tyłu także?
Aby nie było nieporozumień i nietrafionych porównań:
W strzelaniu, szarżowaniu czy czarowaniu jasno określona jest różnica między Front Arc a Pool of Sight (wyznaczanym przez Line of Sight) i większość z tych akcji wymaga zachowania obu.