Warszawa, 08.11.2014, 2000 pkt, Szturm #5 - Hobbystyczny

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
YoungOlo
"Nie jestem powergamerem"

Re: Warszawa, 08.11.2014, 2000 pkt, Szturm #5 - Hobbystyczny

Post autor: YoungOlo »

Bobson pisze:Czy dopuszczeni beda Ci panowie?
[Putrid Blightkings]
Bobson pisze:[Maggoth Lord]
No dobra, gram tym czymś :)
Każda jednostka wydana przez GW jest dopuszczona na Szturmie, więc powyższe też będą :-D
Warunkiem będzie oczywiście posiadanie przy sobie zasad do nich. O pomalowaniu nawet nie wspominam, bo w tym gronie nie wypada :-)
Elvis is (un)dead pisze:Zwalniam miejsce, niestety wpakowali mi zjazd na uczelnie w dniu turnieju :/
Szkoda, ale rozumiem. Gdyby coś się jednak odkręciło, to zapraszamy :-)
Lazur pisze:Dobra, dopisac prosze
Dopisać.

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

Post autor: gervaz »

misha pisze: musisz potrenować malowanie taśmowe, w tydzień pracując i śpiąc normalnie jesteś w stanie naprawdę dużo pomalować
zamiast oglądać kolejny serial to do fabryki figurek na taśmę idź

na luzaku bobson machnie :-) razem z podstawkami
He he - do kogo ta mowa? Mam ponad 500 pomalowanych własnoręcznie figurek w armii skavenów, więc wiem co nieco o organizacji malowania tak, by było wydajne. Zwłaszcza z bejcą.
Ale poziom Bogusia to nie byle co, widać pomysł i serce włożone w figurki. No i doszedł mu teraz nowy model do armii. Ale skoro się da - to chętnie zobaczę.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

no offens, wiem, że pewnie masz małe skavenblight w szafie
ja tez trzymam kciuki :-)
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

Duzo bardziej podobaja mi sie orki spod pedzla Bogusia niz woszek
Obrazek

Awatar użytkownika
Bobson
Masakrator

Post autor: Bobson »

:oops:

Awatar użytkownika
thorash
Kontakt:

Post autor: thorash »

A ja na przekór wykruszania - wbijam na miejsce Filipa :) wszystko wskazuje na to że jednak nic nie przeszkodzi mi we wzięciu udziału :)

Matti Thorash Mańka - armia krwiorzerczej zupy buraczanej bulgoczącej ponad przeciętnym power choicem

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ps. da się rzucać challenge czy jednak wedle power choice'a idzie?
bardzo bym chciał zagrać z Lazurem i Bogusiem, dużo się od nich ucze może na remis wkońcu wbije :D
Obrazek

Awatar użytkownika
YoungOlo

thorash pisze:A ja na przekór wykruszania - wbijam na miejsce Filipa :)
Przeniosłem cię z listy rezerwowej na listę zgłoszeń.

Tym samym lista zgłoszeń jest pełna, mamy komplet 18 miejsc zajętych. Zachęcam jednak do zgłaszania się na listę rezerwową, bo zwykle ktoś się wykrusza na ostatnią chwilę...
thorash pisze:ps. da się rzucać challenge czy jednak wedle power choice'a idzie?
bardzo bym chciał zagrać z Lazurem i Bogusiem, dużo się od nich ucze może na remis wkońcu wbije :D
Generalnie idzie według Oceny Kompozycji, ale jeśli nikt z grających nie ma nic przeciwko to ja nie widzę problemu z challengem.

Korzystając z okazji, pozwolę sobie przypomnieć wszystkim o Artefaktach, czyli nagrodach dodatkowych na Szturmach. Są to stworzone przez nas (organizatorów Szturmu) przedmioty magiczne, z wymyślonymi przez nas zasadami. Na każdym Szturmie, począwszy od drugiego, jest do wygrania jeden taki Artefakt. Zdobywa go zwycięzca turnieju i może używać w kolejnych odsłonach Szturmu. Artefakt jest pod każdym względem traktowany jak przedmiot magiczny, to znaczy ma koszt punktowy, zalicza się do którejś z kategorii (broń, pancerz itd) uniemożliwiając wzięcie innego przedmiotu magicznego tego samego typu itd. Mogą być używane przez wszystkich bohaterów i lordów wszystkich armii (w tym takich, którzy normalnie nie mogą korzystać z przedmiotów magicznych - np Demony), oprócz bohaterów specjalnych.
W odróżnieniu od przedmiotów magicznych, Artefakt można odebrać bohaterowi przeciwnika, pokonując (zabijając) go w pojedynku. Wówczas Artefakt na stałe staje się własnością gracza, którego bohater wygrał pojedynek. Jeśli bohater, który wygrał pojedynek nie ma innego przedmiotu magicznego tego samego typu, może natychmiast zacząć używać Artefaktu. Jeśli ma już przedmiot tego samego typu to może wybrać czy używa przedmiotu z rozpiski czy Artefaktu (wybiera w momencie zdobycia Artefaktu i na początku każdej kolejnej bitwy Szturmu). Jeśli zdecyduje się pozostać przy przedmiocie z rozpiski, nadal jest traktowany jakby miał przy sobie Artefakt, ale nie może z niego korzystać ani przekazać go innemu bohaterowi. W obu przypadkach (gdy używa i gdy nie używa) można mu go odebrać poprzez zabicie go w pojedynku.

Do tej pory mamy trzy Artefakty:
- Szturm #2: The Shadow Ring (obecnie w posiadaniu Bogusia Kułakowskiego)
- Szturm #3: Unholy Gauntlets (obecnie w posiadaniu Bogusia Kułakowskiego)
- Szturm #4: Mindrazor Helm (obecnie w posiadaniu Mattiego Mańki)

EDIT: Dopisałem o bohaterach specjalnych (dzięki Boguś!)
Ostatnio zmieniony 17 paź 2014, o 11:24 przez YoungOlo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bobson
Masakrator

Fajnie , fajnie. Olku, czy to oznacza, ze Spec Heros tez moze przywdziac artefakcik?

Awatar użytkownika
YoungOlo

Fakt, zapomniałem o specach dopisać. Nie, bohaterowie specjalni nie mogą.

Awatar użytkownika
lwieserce85
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: lwieserce85 »

Z powodu pracy odpadam.....przykro mi
Obrazek

6+4+1=15
Nowy wymiar matematyki

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Jak z putridami a kompozycja armii?
Obrazek

Awatar użytkownika
Bobson
Masakrator

Myślę, że pula soft :) BTW nigdzie ich dziś nie mogłem kupić.

Awatar użytkownika
YoungOlo

lwieserce85 pisze:Z powodu pracy odpadam.....przykro mi
No przykro :( Cóż, może next time się uda :)
Lazur pisze:Jak z putridami a kompozycja armii?
Bobson pisze:Myślę, że pula soft :)
Tym razem nie ma ich w żadnej puli, więc są neutralni. Jak będzie potrzeba to się ich doda na kolejny Szturm (czy to do Power czy do Soft). Po ogłoszeniu regulaminu i opublikowaniu pul już nic w nich nie zmieniamy! :)

Awatar użytkownika
YoungOlo

Sorry za double-posta.

Wszystkie miejsca ponownie zajęte - jupi :-)
Przypominam że termin nadsyłania rozpisek mija w najbliższą sobotę o 23:59.

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Dostalem wolne 10 wiec jednak odpadam
Obrazek

Awatar użytkownika
Gasior
Postownik Niepospolity

Post autor: Gasior »

wejde za lazura jesli jest miejsce
:twisted: always Vampire :twisted:

Awatar użytkownika
YoungOlo

Lazur pisze:Dostalem wolne 10 wiec jednak odpadam
Gasior pisze:wejde za lazura jesli jest miejsce
Podmianka zrobiona.

Nadal jest komplet miejsc zajętych, ale jeśli ktoś jest chętny to niech się zgłasza na listę rezerwową - z doświadczenia wiem że zawsze ktoś wypadnie i robi się miejsce :-)

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Post autor: Bearded Unclean 'Un »

Wczoraj zagraliśmy z Błażejem testowa bitwę na format Szturmu#5, i zauważylismy kilka poważnych problemów kompozycji pulowej.
To jest temat do długiej dyskusji, ale poniewaz obsada turnieju jest pełna, to pozwoliłem sobie napisać o przemysleniach jakie mam.

Poprzednia edycja "Szturmu" wprowadziła comp, i juz wtedy stwierdziłem, ze do balansu to tym zasadom jest daleko, bo np w pierwszej rundzie grałem z Profim, który miał identyczna wartosć compu (albo o 1 wyższą, czyli niby mniej soft), natomiast zupelnie nie miało to przełożenia na faktyczny stosunek potencjału naszych armii. Zasadniczo jego armia wydawała mi sie bardziej softowa do mojej, a wynik to potwierdził.

W kolejnej bitwie Thorash, mirror, w którym nawet srednio ogarniety gracz z łatwością wskazałby faworyta, bo róznica między demonami z armatą, bestiami i casterem lv4, a demonami bez w/w jest dość oczywista. Pomimo tego, róznica w naszych comp-score'ach była nieznaczna.

Wczoraj gralismy mirror, ja armią z compem -1, Błażej comp 5, i zupełnie nie było czuć dominacji Błażeja, chociaż róznica compu ogromna jak na mirror. Błażej wygrał, ale tylko przez straszne cięgi, jakie zafundowała mi tabela RoC.

Sam system doliczania bonusów do wyników jest spoko, ale pule soft i power wymagałyby silnego przemyślenia, bo nie czuje, zeby odzwierciedlały faktyczny power level armii.
Generalnie uważam, ze obie pule powinny byc mocno zredukowane, szczególnie pule soft, bo jest masa jednostek, które niskim nakładem punktowym pozwalaja obniżyć comp, i np. ja te mozliwośc eksploatuję. łatwo moge sobie wyobrazić, ze w innych armiach tez da sie tak robić.
Uważam, ze kazda armia ma 2-3 problematyczne rzeczy, które moznaby penalizowac, i na tym bym poprzestał.

Chciałbym uruchomić dyskusję przed kolejnymi edycjami, bo idea turnieju bardzo mi sie podoba, natomiast siłowe poszukiwanie balansu w grze open raczej nie przynosi oczekiwanego rezultatu, przynajmniej ja tak myślę, po doświadczeniach z kilku starć.
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

ironhead
Chuck Norris

Post autor: ironhead »

Zwalniam miejsce. Nie dam rady się pojawić :(

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Dopisujac do Szczepana uwazam ze doliczanie pkt do wyniku to lipa. Softowe armie z hardkorowymi sa mocno premiowane przez granie na remis. Poza tym tak jak napisales mozna sobie latwo nadrabiac punkty wystawiajac tanie softy
Obrazek

ODPOWIEDZ