Zmiany w zasadach

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Furman
Wałkarz

Re: Zmiany w zasadach

Post autor: Furman »

Marks pisze:W sumie dziwny ruch ze strony Gw, po co wkladaja teraz kij w 8edycje i wprowadzają dość fundamentalna zmianę na kilka miesięcy przed nową edycją. To próba oswojenia graczy z nadchodzącymi zmianami w 9 edycji, czy może GW, przeciwnie niż przekonywująco tłumaczy to Mortimer (chyba się nie mylę) na kanale buypainted na yt, wreszcie zrozumiało, że zasady również sprzedają modele.
W sumie są tylko 2 główne powody dla których kupuje się figurki do gier towarzyskich.
A> ze względów estetycznych.
B> ze względy na wykorzystanie w trakcie gry.
Znając życie większość ludzi gra, a więc sprzedawcy wiedzą co mówią.

Awatar użytkownika
el Victor
Oszukista

Post autor: el Victor »

dobre zmiany - coś nowego w końcu, powstaną nowe złożenia, TK się uruchomią :D będzie głośno, będzie radośnie, będzie się działo :P
Traye MAGNETYCZNE + magnesy neodymowe http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=110&t=35481
kanał #1 YouTube (stary) - http://www.youtube.com/user/cotojest1000?feature=watch
kanał #2 YouTube (NOWY !) - http://www.youtube.com/channel/UCstzjTR ... ture=watch
Każdy wymiar, kolor, typ, opcja, dodatek... - ZAPRASZAM ! -->>> http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=110&t=35481

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

Święty pisze: Będzie tak jak w 40k jak demonologie wprowadzili i unbound army. Też był na początku wielki szum, lament i zgrzytanie zębów a teraz ludzie zobaczyli że daje to masę zabawy i nowych możliwości w grze.
No, aż tak różowo to nie jest. Demonologia jest jeszcze do udzwignięcia, ale unbound jednak okazał się krainą kosmosów i jest praktycznie usunięty z turnieji.
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Po pierwsze - dalej mamy ETC. Ilu wsadzicie herosów w VC skoro quickblood i red fury sa w pulach? Ilu w DE skoro herosów możecie miec około 5ciu bez warlocków? Ilu w WoCH, skoro diabeł to kaleka a wardy na 3+ mogą być tylko dwa? Ilu w ograch skoro 4+ characters jest w puli? Ile czarów wsadzicie z LoU skoro dalej macie max +2 kosci na ture, max 12 do uzycia w ogóle? I z ktorych czarów rezygnujecie - snajperek, słońca, DnD, obszarowej popychaczki (mówię tylko o VC). Spoko - goblin na pajonku może mieć 4 czary LoU i loremastera Małego Łaaa, ale czy to takie OP? Poza tym czy jest inna szansa na zobaczenie tego modelu?

Po drugie - świeżość. Są armie ktore skorzystaja bardziej, takie które mniej. WoCH ma odblokowany slot - dobrze! Bo gdzie WoCH jest na lokalach i masterach? Jakoś świata nie podbija - szczególnie widać to na ETC. DE dostaną więcej opcji - dobrze! też są biedne. W orkach będzie można wziąćcoś zabawnego, jak 2 wywerny i 2x4 levl? Czemu nie? SK z dzwonem i fellbladem? Nice. Bestie z beastlordem czyli wreszcie LD10 - w to nam graj. W skrócie - mamy opcje

PO trzecie - kwestia ceny. "Gutstar będzie grubszy" - kosztem czego konkretnie? Snajperów? Morfangów? IB? Odginaczek? Bo cory nadal musza być. W DE zrezygnujecie z czego - bolców czy warlocków? W VC - z grubasów, spirit hostów, mortisów? W WoCH - z helcannonów lub chimer? Mówię - spoko. Zobaczymy czy tak naprawdę będzie warto

Chyba zapominacie, że slot lord i hero nie musza obowiązkowo zająć wam 75% rozpy. A po drugie - często nie będzie wam się to opłacać - zwłaszcza na grę bez speciali z EOTu
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Dargor
Chuck Norris

Post autor: Dargor »

Witam,

Na początek niczym Karol S z Familiady żarcik:
Ciekaw jestem ilu z was zacznie kupować trupy i grać na Lore of Undeath
Otóż, całkiem spora ilość graczy nie ma nawet swojej armii kompletnej, więc przywoływanie podstawek, state troopsow czy innych flagellantów będzie raczej normą.
Co do zmian, to zdaje mi się że tam jest up to 50% a nie min. of 50% więc nie trzeba koniecznie pakować całej puli w bohaterów i lordów, poza tym, ktoś słusznie zauważył że BnG nabierze większego znaczenia. Co do samego BnG, i innych scenariuszy, oraz magicznych terenów, to i tak są w większości nie grane, więc co za problem dla organizatora turnieju będzie kolejna linijka że obowiązuje stary podział procentowy? Dla mnie to jest ciekawy pomysł, ponieważ na małe ptk często są banowani lordowie, a niektóre armie opierają swoją siłę na jednostkach z sekcji lord/hero, także to da im dodatkowe możliwości. Co zresztą nie tylko ja zauważyłem (vide Krakowskie ograniczenia - zwiększony limit punktów na bohaterów, Wrocławski Master - zwiększone punkty na bohaterów) także może to przynieść coś pozytywnego.
Bestie z beastlordem czyli wreszcie LD10 - w to nam graj
Beastlord to podstawa przecież :) (przynajmniej u mnie, ale ja jestem graczem kanapowym).
Co do WH40k i armii unbound to akurat jak zostało zauważone wcześniej, lekki niewypał... turniej w Rybnickim Goblinie, na te zasady, gościu jeden z całego Śląska napożyczał Riptidów, bodaj 6 czy 8 miał, cała armia... majstersztyk :)

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Sevi »

O, człowiek wstaje rano, a tu GW zarżneło battla.

W sumie i tak się przesiadłem na Bolt Action, więc nie płaczę :)
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Post autor: Slayer Zabójców »

Fajną zmianą byłoby połączenie Hero i Lord slotów, a nie tak jak zrobiły spece z GW podniesienie hero i lord slotu do 50%.
Obrazek

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

wystarczy nie ograniczać maszyn i krasiowe 3 armaty + 3 bolce + 3 katapy + 2 organki + 2x trolhammer torpedo i z radością przywitam te 5 figurek :)
modele mam więc..

tylko ten Lore of Undeath się będzie banować na turniejach i tyle.
nie dlatego że jakoś mega przegięty tylko że z d.. pasuje do innych armii.

[edit] poprawka
Ostatnio zmieniony 23 paź 2014, o 08:08 przez White Lion, łącznie zmieniany 1 raz.
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

Post autor: Danrakh »

White Lion pisze:(...)6 bolców(...)
Nie ta edycja.
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Obrazek

Draco
Chuck Norris

Post autor: Draco »

Szczerze nie rozumiem całego tego zamieszania.. Czy gdzieś jest napisane, że musicie grac na tych zasadach??- nie.. możecie robić sobie turnieje nawet na 6 edycji nikt wam nie zabroni....

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

White Lion pisze: tylko ten Lore of Undeath się będzie banować na turniejach i tyle.
nie dlatego że jakoś mega przegięty tylko że z d.. pasuje do innych armii.
Kwestia czy ktokolwiek będzie na to patrzył...Dark i Death też średnio pasują np. do leśniaków a jednak na stołach często się widzi (przynajmniej tę drugą) :)

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

White Lion pisze: tylko ten Lore of Undeath się będzie banować na turniejach i tyle.
od razu banować :) klimacik jest i tyle :D
zrobili erratę dla rulebooka, ale nie zrobili innych errat, więc jeśli każdy czarodziej może wybrać ten Lore to wyjdą zaraz kwiatki w stylu
- co ze spec characterami wg RAW, niektórzy mają Loremastery
- mam czarodzieja wybieram LoU, ale mam też z jakiegoś powodu zasadę specjalna Loremaster (inna domena) czyli co, koleś będzie losował odpowiednią liczbę czarów z Undeath oraz ma Loremastera
- albo bo Slann znając wszystkie sygnatury z rulebooka powinien mieć również LoU

znajdzie się pewnie jeszcze coś ciekawego do pomyślenia hehe
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

tylko że Dark i Death nie tworzą oddziałów nieumarłych.

ale macie rację że będzie wesoło.

Fajnie, że np. Ancient Treeman (do tej pory tylko Lore of Life), Branchwraith (tylko Lore of Life), Shadowdancer (tylko Lore of Shadow) teraz będą mogli brać LoU.

Zmiany % mi się podobają bo dają więcej możliwości składania rozpiski i dla niektórych armii pozwalają na herohammera.
Cóż gra się zmieni i tyle :) w końcu i tak przeczuwaliśmy że w 9ed te procenty się zmienią więc po prostu to jest trochę wcześniej i tyle :)
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

-Qc- pisze:(...)
Qc +1 za całą wypowiedź. Ładnie podsumowane.

Awatar użytkownika
Ratzing
Kretozord

Post autor: Ratzing »

Idea herohammera niespecjalnie do mnie przemawia, ale tak jak Qc pisał, dopóki gramy na ograniczeniach to takiej tragedii nie ma. Na open ze spec herosami może się zrobić niezły dziki zachód, ale też ciężko gdybać. Pogramy, przyzwyczaimy się. Meh.
Uerph.

Awatar użytkownika
Grichalk
Masakrator

Post autor: Grichalk »

Nie będzie tak źle, o ile w krasiach nie ograniczą scrolli i maszyn robiac ograniczenia, bo przecież można wystawić spam monsterów i herosów, a ludzie chcą tym polatać. :(

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Slayer Zabójców pisze:Fajną zmianą byłoby połączenie Hero i Lord slotów, a nie tak jak zrobiły spece z GW podniesienie hero i lord slotu do 50%.
Dokładnie. Połączenie lordów i herosów i danie im łacznie 50% było by super.
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

W brecie jakoś tego lora nie widzę, w chd już może bardziej... 50% na lord/hero jest w CHD za to bardzo przydatne - wchodzi i lord mag i bsb i tauruk :)
Obrazek

Chłopska Bretka ;) : W/R/P: 4/2/4

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

Grolshek pisze:
Slayer Zabójców pisze:Fajną zmianą byłoby połączenie Hero i Lord slotów, a nie tak jak zrobiły spece z GW podniesienie hero i lord slotu do 50%.
Dokładnie. Połączenie lordów i herosów i danie im łacznie 50% było by super.
Zgadzam się, byłoby lepiej. Ale myślę, że gra zweryfikuje opłacalność przesadzania w ilości postaci.

ODPOWIEDZ