Pytania, uwagi, sugestie i marudzenia

Uwagi, pochwały, zgłoszenia, skargi, sugestie i pomysły - jeśli dotyczą tego forum, oto miejsce dla nich.
Tu poruszane będą wszystkie kwestie związane z działaniem forum.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Święty
Chuck Norris

Re: Pytania, uwagi, sugestie i marudzenia

Post autor: Święty »

No i co z tego że zna cenę? Sprzedawca może zgodzić się na negocjacje ale nie musi. Nikt nie jest zmuszany do kupna ;-) Dobrze by było żeby było tak jak napisał Zaklinacz Kostek. Niech będzie uniemożliwione dodawanie postów innych użytkowników poza sprzedającym a negocjacje niech będą via pw.
Grolshek pisze:Obyś w piekle Slaanesza za pasywnego robił.
Najnowszy plik do Army Builder 2.2c: http://chomikuj.pl/debelial/Army+Builde ... 9732380.ab

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Post autor: szczurek »

Mnie zawsze rozbrajały tematy gdzie było info, że oferty proszę kierować na pm :wink: Co to konkurs ofert? (Zazwyczaj wszyscy widzą ile poszczególne rzeczy kosztują na rynku wtórny +/- kilka zł). Proponuje allegro jak sprzedający sam nie wie za ile chce sprzedać. :wink: Ja to bym proponował wprowadzić wymóg wpisania co jest przedmiotem ogłoszenia. Wystarczy np: [WE ,HE] itp. bo irytujące jest klikanie w ogłoszenia typu : "wyprzedaż...", "sprawdź koniecznie", "dużo różności...", a potem okazuje się, ze nic do twojej armii tam nie uświadczysz .
Malowanie figurek ---> szczurek1903@wp.pl
Coolminiornot ---> LINK

Awatar użytkownika
Siweusz
Kretozord

Post autor: Siweusz »

szczurek pisze:Mnie zawsze rozbrajały tematy gdzie było info, że oferty proszę kierować na pm :wink: Co to konkurs ofert? (Zazwyczaj wszyscy widzą ile poszczególne rzeczy kosztują na rynku wtórny +/- kilka zł). Proponuje allegro jak sprzedający sam nie wie za ile chce sprzedać. :wink: Ja to bym proponował wprowadzić wymóg wpisania co jest przedmiotem ogłoszenia. Wystarczy np: [WE ,HE] itp. bo irytujące jest klikanie w ogłoszenia typu : "wyprzedaż...", "sprawdź koniecznie", "dużo różności...", a potem okazuje się, ze nic do twojej armii tam nie uświadczysz .
Zgadzam się.
GrimgorIronhide pisze:
Ziemko pisze:Cholera jak od lapowek sie lysieje to gdzie moje miliony :(
Tą logiką Kudłaty jest wzorem uczciwości i nieprzekupności :mrgreen:

Awatar użytkownika
Zaklinacz Kostek
Falubaz

Post autor: Zaklinacz Kostek »

szczurek pisze:Mnie zawsze rozbrajały tematy gdzie było info, że oferty proszę kierować na pm :wink: Co to konkurs ofert? (Zazwyczaj wszyscy widzą ile poszczególne rzeczy kosztują na rynku wtórny +/- kilka zł). Proponuje allegro jak sprzedający sam nie wie za ile chce sprzedać. :wink:
Mnie za to zawsze rozbrajały tematy, gdzie było info, że "dużo i tanio" albo równie niedookreślone "dobre oferty na PM".
Dlatego może należałoby wprowadzić też taki wymóg dla kupujących ogłaszających się w dziale "Kupię"? A jak nie, to proponuję Allegro jak kupujący sam nie wie za ile chce kupić.
Lest we forget:
Obrazek

crazygandalf
Chuck Norris

Post autor: crazygandalf »

Popieram kwestię podawania cen. Raz na próbę zrobiłem experyment z cyklu "poproszę ceny na pw" i była to totalna porażka i marnotrawstwo czasu mojego i osób pytających. Nie rozumiem w ogóle na co liczą osoby w taki sposób prezentujące ofertę. Jak ktoś chce coś sprzedać to przecież wie ile za to chce dostać, to jaki sens to ukrywać? Że niby ktoś da większą ofertę? W większości przypadków w mojej sytuacji i tak większość pytań było "a za ile sprzedasz" pomimo faktu, że wyraźnie napisałem, że chcę pw z konkretną ofertą. A jak już cenę podawałem to najczęściej było że "myślałem, że taniej", a jedna osoba to nawet mi wygarnęła, że mogłem podać ceny niż marnować jego czas. I w pełni się z nim zgadzam. Niepodawaniu cen mówimy zdecydowane NIE. :D
Sprzedaję ORKI, WoCh, HE, VC. Zapraszam!

Awatar użytkownika
Święty
Chuck Norris

Post autor: Święty »

Cieszę się że mój pomysł spotkał się z takim poparciem :D Tylko teraz niech ktoś "z góry" to rozpatrzy ;)
Grolshek pisze:Obyś w piekle Slaanesza za pasywnego robił.
Najnowszy plik do Army Builder 2.2c: http://chomikuj.pl/debelial/Army+Builde ... 9732380.ab

Awatar użytkownika
Jasif
Masakrator

Post autor: Jasif »

Jak wam się nie podoba, to nie kupujcie od takich sprzedawców, proste.

Narzucanie wszystkim użytkownikom jakichś reguł, tylko z tego tytułu, że wam się nie chce wysłać PM i zaproponować ceny, jest głupie.

Zrobiłem w ten sposób mnóstwo transakcji i jakoś ludzie potrafili normalnie napisać do mnie z ofertą i zaproponować uczciwą cenę albo się potargować. Forum jest dla wszystkich, nie tylko dla niezadowolonych.
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.

Awatar użytkownika
Zaklinacz Kostek
Falubaz

Post autor: Zaklinacz Kostek »

Dodam jeszcze od siebie, już nie jako sprzedający, ale również kupujący, że nigdy nie miałem problemu z tym, że potencjalny kontrahent nie podawał ceny, którą ustalaliśmy via PM.
Lest we forget:
Obrazek

Awatar użytkownika
Heretic
Falubaz

Post autor: Heretic »

@ Jasif.

Podanie ceny ma swój sens. Art. 543 kodeksu cywilnego mówi:

Wystawienie rzeczy w miejscu sprzedaży na widok publiczny z oznaczeniem ceny uważa się za ofertę sprzedaży.

To dodatkowe wzmocnienie umowy między użytkownikami BP. Jeżeli wyznaczysz cenę za 3 crusherów i ja tą Twoją ofertę przyjmę, to wiąże ona i Ciebie i mnie. Moim zdaniem podawanie ceny może skutecznie wpłynąć na dotrzymywanie umów. Jeżeli oczywiście w przypadku jej niedotrzymania ktoś podejmie odpowiednie kroki.
Wiara, że is­tnieje bóg i Niebo, że Ma­ria nig­dy nie umarła, że Je­zus nie miał ziem­skiego oj­ca i chodził po wodzie, że mod­litwy zos­tają spełnione, — żad­ne z tych prze­konań nie jest po­par­te do­woda­mi. A jed­nak wierzą w nie mi­liony ludzi. Być może jest tak dla­tego, że po­wie­dziano im, by w to wie­rzy­li, kiedy by­li tak ma­li, że wie­rzy­li we wszys­tko.

- profesor Richard Dawkins

Awatar użytkownika
Jasif
Masakrator

Jako absolutny prawny laik, nie zamierzam z Tobą analizować tego tematu :) Nie kupuję jednak argumentu, że ma to pomóc w dotrzymaniu umowy.

Po co dodawać kolejne linijki regulaminu i potem ścigać ludzi, którzy się nie stosują? PRL mamy za sobą, chyba nie wszystko trzeba ubierać w (arbitralne) normy?

O ile rozumiem natarczywość administracji w kwestiach łamania praw autorskich itp., bo nikt nie chce mieć przez drugiego idiotę problemów z czapy, to narzucanie wszystkim użytkownikom reguł, które mają poprawić nastrój kilku niezadowolonym jest po prostu absurdalne.

Awatar użytkownika
Jasif
Masakrator

O, nawet ktoś zsummonował Trolla. Wyczuwam dobry exp :)

Awatar użytkownika
Heretic
Falubaz

:lol2: gratulacje. Dawno się tak uśmiałem. Mimo to zastanów się czasem zanim się wygłupisz.

Cieszę się, że poprawiłem Ci humor. Jednak to co napisałem jest prawdziwe, więc nie wiem czemu mam się nad tym zastanawiać. Głupoty sam piszesz jak widać powyżej.

@ Jasif. Zasadniczo zgadzam się z całą Twoja wypowiedzią. Natomiast chciałęm wskazać, że nie byłoby to do końca bezsensu tak jak napisałeś. Ogólnie dzięki temu można by wypracować większą pewność umów. Choć to wątpliwe...
Wiara, że is­tnieje bóg i Niebo, że Ma­ria nig­dy nie umarła, że Je­zus nie miał ziem­skiego oj­ca i chodził po wodzie, że mod­litwy zos­tają spełnione, — żad­ne z tych prze­konań nie jest po­par­te do­woda­mi. A jed­nak wierzą w nie mi­liony ludzi. Być może jest tak dla­tego, że po­wie­dziano im, by w to wie­rzy­li, kiedy by­li tak ma­li, że wie­rzy­li we wszys­tko.

Awatar użytkownika
PAWLAK
Kretozord

Post autor: PAWLAK »

"W sumie nie zmienia to nic tylko tyle że wyczułeś okazje i ją wykorzystałeś a ja byłem naiwny i dałem się wykorzystać. Nie martw się następnym razem nie będe uprzejmy i miły" AS1 vs. Dymitr

Rikard
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Rikard »

Niestety nie do końca Heretic masz rację z tym art 543 k.c., ponieważ pogląd dotyczący możliwości zastosowania art 543 kodeksu cywilnego do sprzedaży elektronicznej jest jednak niszowym w doktrynie polskiego prawa cywilnego.. Choć nikt ci w sumie nie broni być zwolennikiem takiej interpretacji tego artykułu :wink:

http://www.palestra.pl/index.php?go=artykul&id=3912

Awatar użytkownika
Heretic
Falubaz

Z tego co wiem jest interpretacja SN uznająca internet za miejsce sprzedaży, a więc podciągająca 543 k.c. do sprzedaży w internecie. Normalnie rzeczywiście chodzi o fizyczne wystawienie rzeczy w miejscu sprzedaży.

Rikard
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Rikard »

@ Heretic. Tylko, że interpretacja dokonana przez SN zasadniczo wiąże tylko w sprawie do której się odnosiła, czyli w praktyce dalej nie rozstrzyga definitywnie sprawy, a jest jedynie argumentem za.. (niestety na szybko nie udało mi się znaleźć orzeczenia o którym wspominasz ale może się nawet okazać, że w samym orzecznictwie SN mogą istnieć w tej kwestii rozbieżności). Chodziło mi głównie o to, że wbrew pozorom sprawa nie jest tak oczywista, bo niestety nasze prawo jest stworzone tak, że przy wydawałoby się najprostszych kwestiach, czasami ciężko stwierdzić coś jednoznacznie.

Awatar użytkownika
Heretic
Falubaz

Sama prawda, ale z tego co wiem była to uchwała SN, a więc ma charakter wiążący dla wszystkich sądów. Muszę się jednak przyznać, że jest to sprawa przeze mnie zasłyszana, a nie przeczytane w/w uchwale. Oczywiście osoba która mi to powiedziała była kompetentna natomiast trochę jednak zbiłeś mnie z tropu.

Awatar użytkownika
Duderson
Kretozord

Post autor: Duderson »

Przed deszczem, gradem i prawnikami na forum uchowaj nas Panie
Lidder pisze:
-There's something large & nurgle-y coming first
To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.

Awatar użytkownika
Heretic
Falubaz

Jest aż tak źle :lol2:

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Trochę Robert zajeżdżasz typowym studentem prawa - kogo obchodzą te paragrafy na transakcje w granicach 100 złotych :D
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

ODPOWIEDZ