Warszawa, 08.11.2014, 2000 pkt, Szturm #5 - Hobbystyczny
- Bearded Unclean 'Un
- Kretozord
Re: Warszawa, 08.11.2014, 2000 pkt, Szturm #5 - Hobbystyczny
Miodne, jak zawsze 

"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Niestety od rana rzygam. Dobrej zabawy !!!
No i po turnieju! Dzięki wszystkim za przybycie, cieszę się że było tak gwarnie i wesoło 
Wyniki:
Najlepszy Generał:
1. Piotr "Dębek" Dębkowski (Lizardmen, COMP: 3): 123 Punkty Turniejowe (bilans Victory Points zdobyte-stracone +3865): 70PT (bitwy) +3PT (otrzymany głos "Najlepsza Bitwa") + 50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)
2. Szczepan "Bearded 'Un" Kalisiak (Daemons of Chaos, COMP: -1): 122PT (+1659 VP): 62PT (bitwy) +1PT (rozpiska na czas) +9PT (3 głosy "Najlepsza Bitwa") + 50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)
3. Marek "Bayer" Barej (The Empire, COMP: 2): 112PT (+3487 VP): 55PT (bitwy) +1PT (rozpiska na czas) +6PT (2 głosy "Najlepsza Bitwa") + 50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)
4. Paweł "Gąsior" Gąsiewski (Vampire Counts, COMP: 5): 109PT (+3856 VP): 55PT (bitwy) +1PT (rozpiska na czas) +3PT (1 głos "Najlepsza Bitwa") + 50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)
5. Błażej "błazgaj" Luberadzki (Daemons of Chaos, COMP: 5): 106PT (-46 VP): 49PT (bitwy) +1PT (rozpiska na czas) +6PT (2 głosy "Najlepsza Bitwa") + 50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)
6. Jan "Kyoshi" Mejor (Warriors of Chaos, COMP: -3): 101PT (-1449 VP): 47PT (bitwy) +1PT (rozpiska na czas) +3PT (1 głos "Najlepsza Bitwa") + 50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)
7. radosław "radas" Lindner (The Empire, COMP: 5): 97PT (+1332VP): 43PT (bitwy) +1PT (rozpiska na czas) +3PT (1 głos "Najlepsza Bitwa") + 50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)
8. Karol "gervaz" Siadul (Skaven, COMP: 4): 91PT (-111 VP): 37PT (bitwy) +1PT (rozpiska na czas) +3PT (1 głos "Najlepsza Bitwa") + 50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)
9. Bartłomiej "Mohort" Ciechomski (Ogre Kingdoms, COMP: 6): 89PT (+784VP): 38PT (bitwy) +1PT (rozpiska na czas) + 50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)
10. Michał "Misha" Stelmaszuk (Vampire Counts, COMP: 7): 89PT (+602 VP): 39PT (bitwy) + 50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)
11. Jan Jankowski (Wood Elves, COMP: -1): 89PT (- 2459 VP): 35PT (bitwy) +1PT (rozpiska na czas) +3PT (1 głos "Najlepsza Bitwa") + 50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)
12. Artur "Never" Szyndler (jr) (Chaos Dwarfs, COMP: 9): 74PT (-2312 VP): 22PT (bitwy) +1PT (rozpiska na czas) +3PT (1 głos "Najlepsza Bitwa") -1 PT (brak wzorników) -1 PT (spóźnienie) + 50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)
13. Edgar Czop (Vampire Counts, COMP: 7): 73PT (+1936VP): 22PT (bitwy) +1PT (rozpiska na czas) + 50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)
14. Paweł Fijałkowski (Lizardmen, COMP: 0): 72PT (-4899 VP): 21PT (bitwy) +1PT (rozpiska na czas) + 50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)
15. Michał "PanDwaM" Mońka (Warriors of Chaos, COMP: 4): 68PT (-4645 VP): 17PT (bitwy) +1PT (rozpiska na czas) + 50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)
16. Andrzej "Dziekan" Bystrek (Dogs of War, COMP: -2): 53PT (-1595 VP): 46PT (bitwy) +1PT (rozpiska na czas) +6PT (2 głosy "Najlepsza Bitwa")
Najlepsza Armia:
1. Błażej "błazgaj" Luberadzki (Daemons of Chaos): 5 głosów
2. Piotr "Dębek" Dębkowski (Lizardmen): 4 głosy
3. Andrzej "Dziekan" Bystrek (Dogs of War): 3 głosy
4. Paweł Fijałkowski (Lizardmen): 2 głosy
5. ex aequo - 1 głos na każdą z poniższych armii:
- Radosław "radas" Lindner (The Empire)
- Jan "Kyoshi" Mejor (Warriors of Chaos)
Rozpiski wszystkich graczy znajdziecie tutaj: KLIK Zdjęcia pewnie wkrótce się pojawią, jak ludzie którzy je pstrykali będą tak mili i dadzą linki
Wnioski:
Comp Score sprawdza się bardzo dobrze i ogólnie się podoba. Pule do dopracowania, ale to już w toku (na następnym Szturmie będą dużo lepiej oddające siłę/słabość rozpiski). Był większy rozstrzał w Comp Score'ach (od -3 do +9) i zdarzyły się bitwy gdzie między graczami było 8 a nawet 10 punktów różnicy. Jak to wyszło? Niech się wypowiedzą sami zainteresowani
Potwory są super - Dread Saurian Bartłomieja zrobił ogromne wrażenie na wszystkich. Do przemyślenia jest fakt czy ze Speciali to nie za duża wolność w wystawianiu takich monstrów - może w Rare?
Nowe limity z End Times na Lordów i Bohaterów (50%) sporo zmieniają w rozpiskach i w grze. Bitwy trwają krócej, bo jest mniej modeli w armiach i na stołach.
Lore of Undeath miał tylko 1 gracz (Misha): w pierwszej bitwie przyzwał 670pkt, w drugiej 100pkt i w trzeciej chyba też coś koło 100pkt. Co do oceny niech sam Misha się wypowie może.
Undead Legions (jako armii) nikt nie wystawił, nie było też Nagasha i innych "przegiętych" rzeczy z End Times. Ludzie nie mają jeszcze modeli pomalowanych czy uznali że inne rzeczy będą lepsze?
Plany na przyszłość:
Kolejny Szturm pewnie w styczniu, albo na 2250 pkt albo na 1000 pkt (żeby dać szansę zagrania tym, którzy nie mają pomalowanych ponad 2000 pkt).
Dopracowanie pul, w szczególności ograniczenie ilości pozycji w pulach Soft, by nie dało się sztucznie obniżać Score'a.
Do przemyślenia: jak zrobić mapki terenów na stołach

Wyniki:
Najlepszy Generał:
1. Piotr "Dębek" Dębkowski (Lizardmen, COMP: 3): 123 Punkty Turniejowe (bilans Victory Points zdobyte-stracone +3865): 70PT (bitwy) +3PT (otrzymany głos "Najlepsza Bitwa") + 50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)
2. Szczepan "Bearded 'Un" Kalisiak (Daemons of Chaos, COMP: -1): 122PT (+1659 VP): 62PT (bitwy) +1PT (rozpiska na czas) +9PT (3 głosy "Najlepsza Bitwa") + 50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)
3. Marek "Bayer" Barej (The Empire, COMP: 2): 112PT (+3487 VP): 55PT (bitwy) +1PT (rozpiska na czas) +6PT (2 głosy "Najlepsza Bitwa") + 50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)
4. Paweł "Gąsior" Gąsiewski (Vampire Counts, COMP: 5): 109PT (+3856 VP): 55PT (bitwy) +1PT (rozpiska na czas) +3PT (1 głos "Najlepsza Bitwa") + 50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)
5. Błażej "błazgaj" Luberadzki (Daemons of Chaos, COMP: 5): 106PT (-46 VP): 49PT (bitwy) +1PT (rozpiska na czas) +6PT (2 głosy "Najlepsza Bitwa") + 50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)
6. Jan "Kyoshi" Mejor (Warriors of Chaos, COMP: -3): 101PT (-1449 VP): 47PT (bitwy) +1PT (rozpiska na czas) +3PT (1 głos "Najlepsza Bitwa") + 50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)
7. radosław "radas" Lindner (The Empire, COMP: 5): 97PT (+1332VP): 43PT (bitwy) +1PT (rozpiska na czas) +3PT (1 głos "Najlepsza Bitwa") + 50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)
8. Karol "gervaz" Siadul (Skaven, COMP: 4): 91PT (-111 VP): 37PT (bitwy) +1PT (rozpiska na czas) +3PT (1 głos "Najlepsza Bitwa") + 50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)
9. Bartłomiej "Mohort" Ciechomski (Ogre Kingdoms, COMP: 6): 89PT (+784VP): 38PT (bitwy) +1PT (rozpiska na czas) + 50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)
10. Michał "Misha" Stelmaszuk (Vampire Counts, COMP: 7): 89PT (+602 VP): 39PT (bitwy) + 50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)
11. Jan Jankowski (Wood Elves, COMP: -1): 89PT (- 2459 VP): 35PT (bitwy) +1PT (rozpiska na czas) +3PT (1 głos "Najlepsza Bitwa") + 50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)
12. Artur "Never" Szyndler (jr) (Chaos Dwarfs, COMP: 9): 74PT (-2312 VP): 22PT (bitwy) +1PT (rozpiska na czas) +3PT (1 głos "Najlepsza Bitwa") -1 PT (brak wzorników) -1 PT (spóźnienie) + 50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)
13. Edgar Czop (Vampire Counts, COMP: 7): 73PT (+1936VP): 22PT (bitwy) +1PT (rozpiska na czas) + 50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)
14. Paweł Fijałkowski (Lizardmen, COMP: 0): 72PT (-4899 VP): 21PT (bitwy) +1PT (rozpiska na czas) + 50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)
15. Michał "PanDwaM" Mońka (Warriors of Chaos, COMP: 4): 68PT (-4645 VP): 17PT (bitwy) +1PT (rozpiska na czas) + 50PT (przestrzeganie Kodeksu Wojownika)
16. Andrzej "Dziekan" Bystrek (Dogs of War, COMP: -2): 53PT (-1595 VP): 46PT (bitwy) +1PT (rozpiska na czas) +6PT (2 głosy "Najlepsza Bitwa")
Najlepsza Armia:
1. Błażej "błazgaj" Luberadzki (Daemons of Chaos): 5 głosów
2. Piotr "Dębek" Dębkowski (Lizardmen): 4 głosy
3. Andrzej "Dziekan" Bystrek (Dogs of War): 3 głosy
4. Paweł Fijałkowski (Lizardmen): 2 głosy
5. ex aequo - 1 głos na każdą z poniższych armii:
- Radosław "radas" Lindner (The Empire)
- Jan "Kyoshi" Mejor (Warriors of Chaos)
Rozpiski wszystkich graczy znajdziecie tutaj: KLIK Zdjęcia pewnie wkrótce się pojawią, jak ludzie którzy je pstrykali będą tak mili i dadzą linki

Wnioski:
Comp Score sprawdza się bardzo dobrze i ogólnie się podoba. Pule do dopracowania, ale to już w toku (na następnym Szturmie będą dużo lepiej oddające siłę/słabość rozpiski). Był większy rozstrzał w Comp Score'ach (od -3 do +9) i zdarzyły się bitwy gdzie między graczami było 8 a nawet 10 punktów różnicy. Jak to wyszło? Niech się wypowiedzą sami zainteresowani

Potwory są super - Dread Saurian Bartłomieja zrobił ogromne wrażenie na wszystkich. Do przemyślenia jest fakt czy ze Speciali to nie za duża wolność w wystawianiu takich monstrów - może w Rare?
Nowe limity z End Times na Lordów i Bohaterów (50%) sporo zmieniają w rozpiskach i w grze. Bitwy trwają krócej, bo jest mniej modeli w armiach i na stołach.
Lore of Undeath miał tylko 1 gracz (Misha): w pierwszej bitwie przyzwał 670pkt, w drugiej 100pkt i w trzeciej chyba też coś koło 100pkt. Co do oceny niech sam Misha się wypowie może.
Undead Legions (jako armii) nikt nie wystawił, nie było też Nagasha i innych "przegiętych" rzeczy z End Times. Ludzie nie mają jeszcze modeli pomalowanych czy uznali że inne rzeczy będą lepsze?
Plany na przyszłość:
Kolejny Szturm pewnie w styczniu, albo na 2250 pkt albo na 1000 pkt (żeby dać szansę zagrania tym, którzy nie mają pomalowanych ponad 2000 pkt).
Dopracowanie pul, w szczególności ograniczenie ilości pozycji w pulach Soft, by nie dało się sztucznie obniżać Score'a.
Do przemyślenia: jak zrobić mapki terenów na stołach
Bawiłem się super (chyba nawet za bardzo bo głos straciłem
) wszystkim bardzo dziękuję za fajne bitwy, wyrzynka w ostatniej z Gąsiorem naprawdę konkretna 
Karl Franc nawet na starych zasadach nieźle kroi, a co dopiero będzie teraz!
Gratulacje dla zwycięzcy.
Do zobaczenia na następnym szturmie
salve

Karl Franc nawet na starych zasadach nieźle kroi, a co dopiero będzie teraz!

Gratulacje dla zwycięzcy.
Do zobaczenia na następnym szturmie
salve
Grejt Puzon of de Empajer
Ach, cóż to był za Szturm...!
Chyba najlepsza edycja, jak do tej pory. Głównie dzięki frekwencji, a co za tym idzie, wielkiemu urozmaiceniu armii. Do tego gracze na świetnym poziomie - i pod względem ogarnięcia i sympatyczności
A zatem wielkie dzięki za zrobienie mi świetnego dnia! A szczególnie dziękuję Olkowi, który nie poddaje się przeciwnościom i konsekwentnie popularyzuje relaksacyjną grę w battla
Jak widać - z dużym sukcesem.
Jak sobie przypomnę bitwę z Arturem - najkrótszą bitwę w mojej karierze (zakończona w 1 turze, w fazie strzelania). Aż zęby zgrzytają - gdyby m tylko pamiętał o sztandarze, którzy był w rozpisce! Ale dla takich akcji warto bywać na Szturmach.
Organizacyjnie - moim zdaniem Comp świetnie się sprawdził, można go trochę pocyzelować, ale swoją rolę spełnia znakomicie. Tak samo myślę o nowych zasadach kompozycji armii. Choć w pierwszej bitwie działały wybitnie na moją niekorzyść
A szturm na mniejsze punkty proponuję później niż w styczniu - obawiam się, że nie zdążę z malowaniem
Chyba najlepsza edycja, jak do tej pory. Głównie dzięki frekwencji, a co za tym idzie, wielkiemu urozmaiceniu armii. Do tego gracze na świetnym poziomie - i pod względem ogarnięcia i sympatyczności

Jak sobie przypomnę bitwę z Arturem - najkrótszą bitwę w mojej karierze (zakończona w 1 turze, w fazie strzelania). Aż zęby zgrzytają - gdyby m tylko pamiętał o sztandarze, którzy był w rozpisce! Ale dla takich akcji warto bywać na Szturmach.
Organizacyjnie - moim zdaniem Comp świetnie się sprawdził, można go trochę pocyzelować, ale swoją rolę spełnia znakomicie. Tak samo myślę o nowych zasadach kompozycji armii. Choć w pierwszej bitwie działały wybitnie na moją niekorzyść

A szturm na mniejsze punkty proponuję później niż w styczniu - obawiam się, że nie zdążę z malowaniem

- Bearded Unclean 'Un
- Kretozord
Po pierwsze dzięki dla Olka, który zorganizował turniej prefekcyjnie:
- wczesniej przygotowane pairingi
- sprawdzone i wydrukowane rozpiski
- pilnowanie czasu i ciągłe asystowanie graczom
Po drugie, dzieki dla wszystkich, którzy tak licznie przybyli, pokazali swoje piekne armie, i sprawili, ze atmosfera była przesympatyczna.
Last, but not the least, dziękuję moim rywalom za niezapomniane wrazenia, oraz za 3 głosy "najlepsza bitwa"
Jan, Bartek, Dębek, to była czysta przyjemność!
Gratuluję Dębkowi i Błażejowi zdobytych trofeów!
Comp daje radę. Jego wady juz wczesniej omówilismy, i jego kształt na kolejny turniej będzie znacznie lepszy, wszelkie exploity zminimalizowane.
Scenariusze, jak zawsze, sprawiają, ze gra jest ciekawsza, i wymaga podjęcia pewnych decyzji juz na poziomie rozpiski, do czego niektórzy będa musieli sie przyzwyczaić
Super nagrody od Kromlecha, no ale to juz standard na imprezach w AM.
Około południa wrzucę fotki, chociaż nie ukrywam, że duzo tym razem nie pstrykałem, bo moje gry były długie i wyjątkowo intensywne
Zagrałem ultra mobilną armią MSU DOC, opartą na Tzeentchu, z drobnymi smaczkami pozostałych bogów. W zasadzie nic do bicia, duzo magii i strzelania.
Wysoki wynik zawdzięczam chaotycznej naturze Chaosu, która tym razem była po mojej stronie
(np. drzewiec zabity przez "blue horrors", albo saurian zabity przez "warpflame"
)
Z niecierpliwościa czekam na kolejną edycję "Szturmu"!
- wczesniej przygotowane pairingi
- sprawdzone i wydrukowane rozpiski
- pilnowanie czasu i ciągłe asystowanie graczom
Po drugie, dzieki dla wszystkich, którzy tak licznie przybyli, pokazali swoje piekne armie, i sprawili, ze atmosfera była przesympatyczna.
Last, but not the least, dziękuję moim rywalom za niezapomniane wrazenia, oraz za 3 głosy "najlepsza bitwa"

Jan, Bartek, Dębek, to była czysta przyjemność!
Gratuluję Dębkowi i Błażejowi zdobytych trofeów!

Comp daje radę. Jego wady juz wczesniej omówilismy, i jego kształt na kolejny turniej będzie znacznie lepszy, wszelkie exploity zminimalizowane.
Scenariusze, jak zawsze, sprawiają, ze gra jest ciekawsza, i wymaga podjęcia pewnych decyzji juz na poziomie rozpiski, do czego niektórzy będa musieli sie przyzwyczaić

Super nagrody od Kromlecha, no ale to juz standard na imprezach w AM.

Około południa wrzucę fotki, chociaż nie ukrywam, że duzo tym razem nie pstrykałem, bo moje gry były długie i wyjątkowo intensywne

Zagrałem ultra mobilną armią MSU DOC, opartą na Tzeentchu, z drobnymi smaczkami pozostałych bogów. W zasadzie nic do bicia, duzo magii i strzelania.
Wysoki wynik zawdzięczam chaotycznej naturze Chaosu, która tym razem była po mojej stronie

Z niecierpliwościa czekam na kolejną edycję "Szturmu"!
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

- Bearded Unclean 'Un
- Kretozord
Garść fotek: KLIK

Jakim cudem Szczepan nie dostał żadnego głosu na najładniejszą armię?
- Bearded Unclean 'Un
- Kretozord
Bo nie była 

Bitwy zacne, tylko szczerze powiedziawszy nie zwracałem w ogóle na comp score'a przy tworzeniu rozpiski i wyszło mi że mam 7
przez co w dwóch bitwach byłem w plecy 7 i 8 przed rozpoczęciem gry! To potrafi zdemotywować. Dread Saurian robił robotę, choć jak na taki turniej jednostka trochę za mocna ( 8T 6W 7S i jeszcze eteryk, come on...), ale zombie i tak go przetrzymały;)

"Fight you? I think not. Can you not see what I hold in my hand? Don't you recognise your own beating heart?"
- Bearded Unclean 'Un
- Kretozord
Nie jest zabyt mocny, za to jest z pewnoscia bardzo zero-jedynkowy. Przez niektóre armie przejdzie jak kapusta przez niewysoką staruszkę, a z innymi nie zrobi nic.
Ambush dodaje mu aspekt losowości, a miec pecha w rzucie na wyjscie przez np 2 tury, moze oznaczac, ze jest juz za późno.
Najwazniejsze, ze robił kolosalne
wrazenie na wszystkich zgromadzonych 
Ambush dodaje mu aspekt losowości, a miec pecha w rzucie na wyjscie przez np 2 tury, moze oznaczac, ze jest juz za późno.
Najwazniejsze, ze robił kolosalne

Też się dziwię...Bobson pisze:Jakim cudem Szczepan nie dostał żadnego głosu na najładniejszą armię?
Cóż mogę powiedzieć. Nie zwracałeś uwagi na Comp Score tworząc rozpiskę... Pewnie następnym razem już BĘDZIESZ zwracał uwagę, prawda?Edomir pisze:Bitwy zacne, tylko szczerze powiedziawszy nie zwracałem w ogóle na comp score'a przy tworzeniu rozpiski i wyszło mi że mam 7przez co w dwóch bitwach byłem w plecy 7 i 8 przed rozpoczęciem gry! To potrafi zdemotywować.

Edomir pisze:Dread Saurian robił robotę, choć jak na taki turniej jednostka trochę za mocna ( 8T 6W 7S i jeszcze eteryk, come on...), ale zombie i tak go przetrzymały;)
Apropos potworów to myślę czy by nie zrobić ich zamiast w Specialach to w ten sposób:Bearded Unclean 'Un pisze:Nie jest zabyt mocny, za to jest z pewnoscia bardzo zero-jedynkowy. Przez niektóre armie przejdzie jak kapusta przez niewysoką staruszkę, a z innymi nie zrobi nic.
Najwazniejsze, ze robił kolosalnewrazenie na wszystkich zgromadzonych
Kinship - z Rare'ów, można mieć ile się chce
Binding Scroll - z Rare'ów, można mieć max 1
Abhorrent - nie można w ogóle
A mniejsze rzeczy (jak np. Wolf Rats czy Fimir) tak samo, tylko ze Speciali a nie Rare. Oczywiście pojęcia Kinship, Binding Scroll i Abhorrent pochodzą z tabelki na końcu książki Monstrous Arcanum
- Bearded Unclean 'Un
- Kretozord
Jestem za.

- Bearded Unclean 'Un
- Kretozord

Wprowadzenie powyższego rozwiązania zmniejszy liczbę dodatkowych, niearmijnych potworów. Czy tego właśnie chcemy?YoungOlo pisze:Też się dziwię...Bobson pisze:Jakim cudem Szczepan nie dostał żadnego głosu na najładniejszą armię?Cóż mogę powiedzieć. Nie zwracałeś uwagi na Comp Score tworząc rozpiskę... Pewnie następnym razem już BĘDZIESZ zwracał uwagę, prawda?Edomir pisze:Bitwy zacne, tylko szczerze powiedziawszy nie zwracałem w ogóle na comp score'a przy tworzeniu rozpiski i wyszło mi że mam 7przez co w dwóch bitwach byłem w plecy 7 i 8 przed rozpoczęciem gry! To potrafi zdemotywować.
Edomir pisze:Dread Saurian robił robotę, choć jak na taki turniej jednostka trochę za mocna ( 8T 6W 7S i jeszcze eteryk, come on...), ale zombie i tak go przetrzymały;)Apropos potworów to myślę czy by nie zrobić ich zamiast w Specialach to w ten sposób:Bearded Unclean 'Un pisze:Nie jest zabyt mocny, za to jest z pewnoscia bardzo zero-jedynkowy. Przez niektóre armie przejdzie jak kapusta przez niewysoką staruszkę, a z innymi nie zrobi nic.
Najwazniejsze, ze robił kolosalnewrazenie na wszystkich zgromadzonych
Kinship - z Rare'ów, można mieć ile się chce
Binding Scroll - z Rare'ów, można mieć max 1
Abhorrent - nie można w ogóle
A mniejsze rzeczy (jak np. Wolf Rats czy Fimir) tak samo, tylko ze Speciali a nie Rare. Oczywiście pojęcia Kinship, Binding Scroll i Abhorrent pochodzą z tabelki na końcu książki Monstrous Arcanum
Osobiście - nie chcę.
Przy takich zasadach dread saurian nadal będzie mógł wejść. A poza tym wydaje mi się on (teoretycznie!) kolosem na glinianych nogach. Jeden atak bazujący na teście inicjatywy, czy zadający woundy niezależnie od T - lub po prostu jakiś rodzaj działa - i już bestia jest zagrożona. Nie demonizowałbym go

- Bearded Unclean 'Un
- Kretozord
Potwory są ok, ale jesli na 2K mozna wziać Sauriana wartego 585pkt, to nalezy przemysleć, czy nie zmienia to gry w jakąś aberrację.
Potwory ze slota rare wydają się sensownym rozwiązaniem.
Potwory ze slota rare wydają się sensownym rozwiązaniem.

Ludzie dajcie spokój z tym Dread Saurianem. Wystawiłem go dla fanu. W następnym szturmie gram czysto armybookową rozpą. Tak jak Gerwaz pisze, potworek schodzi od jednego strzału z działa albo pitki, więc nie ma co się spinać. Jak zaczniemy ograniczenia wymyślać bo ktoś wziął do rozpy jednostek nie armybookową to równie dobrze każdy następny turniej możemy grac na gówniane ograniczenia euro. Tylko czy o to rzeczywiście wszystkim chodzi żeby zamiast fanu była spinka i restrykcje...
x