Początkujący.... (Pytania/Pomoc)

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ShadorVD
Wałkarz

Re: Początkujący....

Post autor: ShadorVD »

@up

Poważnie, Infi tak wypaliło?

A w Wwie gdzie można pograć w W&H?

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Post autor: Hoax »

Paradox - to na pewno.

Awatar użytkownika
Brushlicker
Falubaz

Post autor: Brushlicker »

Infa całkiem całkiem. A w KRK można ładnie w Malifaux pograć.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kordelas
Masakrator

Post autor: Kordelas »

Ostatnimi czasy Warzone oraz Ogniem i Mieczem również się prężnie rozwijają.
Nieważne gdzie patrzy inkwizytor... i tak widzi wszystko!

Olas
Plankton

Post autor: Olas »

Witam serdecznie, po dość długiej przerwie chcę powoli wrócić do grania w warhammera, na razie raczej domowego niż turniejowego ale zobaczymy :) i teraz pytanie do Was (mam nadzieję, że odpowiedni dział) - jak wygląda sytuacja z obecnymi zasadami? Ostatni raz grałem w 7 edycji, z tego co czytałem to zaraz ma wejść 9, ale z tym End Times to wszystko mi się miesza:/ opłaca się kupować jeszcze podręcznik do 8ed? I jak wygląda sprawa z akceptowalnością End Times na turniejach? Wiem, że we własnej chałupce to mogę grać jak chce, ale wszelkie EuroCompy i balancing patche wyrównywały możliwości armii i dawały więcej funu z gry nawet w domowym zaciszu.. Z góry dzięki za pomoc :)

Olas
Plankton

Post autor: Olas »

Panie i Panowie, spokojnie proszę, powoli, bo człowiek nie nadąża z czytaniem ;)

Awatar użytkownika
Me_gusta
Chuck Norris

Post autor: Me_gusta »

9 edycja raczej szybko nie wejdzie ale raczej odradzam kupowanie teraz RuleBooka, bo może się okazać że za rok trzeba bedzie kupić nowy. W sieci jest masa wersji pdf tych książek, które możesz sobie ściągnąć i wydrukować.
Co innego jeśli chodzi Ci o ArmyBooki. Taki zawsze warto mieć

EoT pojawia się powoli na niektórych turniejach, ale ten dodatek nadal jest zbyt chaotyczny i niekompletny jak dla mnie żeby traktować go całkowicie poważnie.

Awatar użytkownika
ananasek32
Plankton

Post autor: ananasek32 »

Witam,
Zainteresowałem się warhammerem, ponieważ potrzebuję drugiego systemu do gry.
Mam dwuletnie doświadczenie w bitewniakach. Gram w "Hobbita", jednak w Warszawie mój system upadł, a dlatego, że bitewniaki bardzo mnie wciągnęły, stwierdziłem, że chcę grać dalej. Postanowiłem więc wybrać WFB.
Chcę kupić starter i zbierać armię High Elfów.
Czytałem już w tym temacie, że nie opłaca kupować się batalionów. Dlatego mam pytanie, co lepiej?
Jako, że na pewno zacznę grę, chciałbym spytać się, czy armia he ze startera wystarczy na lokalach, aby zacząć grę.
Pozdrawiam,
ananasek32

Garland the Ironfart
Chuck Norris

Post autor: Garland the Ironfart »

Też buduję elfy zaczynając od wyspy. Z tego zestawu masz ok 1000 pkt, co w zupełności na początek wystarczy. Piechoty mało ale łatwo i tanio można uzupełnić do większych oddziałów. Troche problem że większość jednostek mało chodzi po turniejach, ale nie przejmowałbym się bo figurki bardzo ładne.

Powodzenia

Garland

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Wyspa to sredni start dla HE, z przydatnych rzeczy masz tam tylko 5 lekkich konnych i maga.
Ja zaczalbym od zakupu boxu silver helms, maga i feniksa lodowego.

Garland the Ironfart
Chuck Norris

Tak, ale kosztuje ok 70 zł jak się dobrze trafi.

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Co nie zmienia faktu, że jeśli pada słowo "lokal" to delikwent wyraźnie ma zamiar popykać czasem na turniejach, czy ogólnie wyjść z grą do ludzi poza podwórko.
Wyspa krwi po stronie HE to niestety kompilacja najwarzywniejszych jednostek tejże armii i taki jest fakt (poza kawalerią). Jeśli się tanio trafi to można się na tym pouczyć grać i figurki niezaprzeczalnie są fajne. Jeśli natomiast chodzi o pogranie to jest już gorzej, chyba  że komuś frajdę sprawia ściąganie figsów ze stołu.
Z jednostek podstawowych na pewno przydadzą się: kawaleria z wyspy, silver helmi, ewentualnie jacyś łucznicy. Ze speciali white lioni, ewentualnie phoenix guardzi. Ponadto lodowy feniks super sprawa, balisty, wszelkiej maści herosi. Dalej to już można kombinować jak się konkretniej czai o co chodzi w tej zabawie.
Generalnie ja bym najpierw przepatrzył też inne armie. Wyspa krwi jest git układem dla absolutnie raczkujących w bitewniakach - ze wszystkim się oswoić, pokleić, pomalować, jest skrócona wersja podręcznika itd. Jak wiesz, że chcesz raczej pograć z ludźmi, a nie tylko dłubać w domowym zaciszu to ja bym pomyślał nad bardziej świadomym wyborem, biorąc też pod uwagę styl gry, czy poziom trudności prowadzenia armii. Niekoniecznie to jako główne kryterium, ale jako czynnik który warto wziąć pod uwagę. Przykładowo ja się na swojej pierwszej armii okrutnie zawiodłem, po tym jak przekonałem się jak się tym gra :P

Awatar użytkownika
ananasek32
Plankton

Chciałbym grać na turniejach, dlatego zadałem pytanie orientacyjne :wink:
Swój pierwszy lokal chciałbym spróbować ugrać na starterze, ponieważ święta się zbliżają, więc na plus dla mnie nie trzeba inwestować :P. Dlatego z dodatkowymi figsami chwilkę się wstrzymam :D
Myślicie, że jest wogóle jakiś sens przychodzić na lokalach z taką rozpiską? Dostosuję się do waszych wskazówek do zbierania figsów, tylko zastanawiam się, czy jest sens przychodzić na lokal ze starterem, czy najpierw coś uzbierać? Na pierwszym turnieju i tak będę maszynką do nabijania na mnie punktów :mrgreen:

Garland the Ironfart
Chuck Norris

kolega Hoax ma sporo racji. Można powiedzieć, że ma rację wyłącznie. Dla przykładu tu masz linka z zestawieniem elfów z mistrzostw świata. http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=20&t=44959
Jak sam widzisz straży morskiej tam nie ma i być nie może przy ich cenie 12 pkt. Mistrzowie miecza są fajowi i klimatyczni, ale przegrywają z inną ciężką piechotą. Gryf poza tym, że figurka śliczna (w detalu za jakieś 20-30 zł) też nie chodzi. Sam zbieram elfy dla zabawy - do uzupełnienia moich Krasnali. Własnie w oparciu o Wyspę Krwi, ale bałbym się z chłopakami na turniej pójść. Do ćwiczeń i zabawy domowej idealni natomiast.

pozdrawiam

Garland

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Generalnie, jak już Garland zauważył wyspa to ok 1000pkt. Lokale na takie punkty to naprawdę ogromna rzadkość. Najczęściej gra się 2400, czasem trochę mniej, rzadziej więcej (generalnie zakres to 1200-2800). Biorę ostatnio udział w kampanii End of Times w Warszawskich Złotych Tarasach (1500pkt) i już dwakroć miałem okazję się zmierzyć z elfami budowanymi na wyspie i bardzo cienko to wygląda. (o jednej z nich możesz przeczytać w raporcie na moim blogu do którego link mam w podpisie - podpowiem, że druga skończyła się podobnie)

Starter tylko do nauki i zabawy, nigdy na turnieje (oczywiście mówimy o elfickiej części, szczurza jest dość mocna - sam posiadam 3-4 komplety)

Co do bycia maszynką do nabijania punktów - nawet z dobrą rozpiską na początku jest się maszynką do nabijania punktów, to trzeba po prostu przyjąć :P
Zwłaszcza w Warszawie, bo poziom jest tu naprawdę wysoki.

Generalnie polecam lekturę tego wątku
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=204&t=39990
Nie idealnie, ale naprawdę całkiem przyzwoicie są tam opisane wszystkie armie i ich charakterystyka. Z konkretami jednak lepiej będzie zwracać się w konkretnych działach.

Słowem podsumowania - HE wyspa krwi to zdecydowanie nie jest dobry turniejowy start :P

Awatar użytkownika
ananasek32
Plankton

Spodziewam się, że będę chłopcem do bicia, bo start zawsze jest trudny, a w "Hobbicie" przekonałem się o tym :P
Dzięki za pomoc i wyczerpujące odpowiedzi. Bardzo mi pomogliście, szczególnie Hoax :wink:
Dzięki i pozdrawiam :mrgreen:

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Heh, wpiszę sobie do CV :P
A ogólnie to no problem, od tego jest forum ;)

Awatar użytkownika
el Victor
Oszukista

Post autor: el Victor »

mógłby ktoś mnie skierować lub dać linka :D do takiej karteczki ze wszystkimi domenami magii i czarami ?
Traye MAGNETYCZNE + magnesy neodymowe http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=110&t=35481
kanał #1 YouTube (stary) - http://www.youtube.com/user/cotojest1000?feature=watch
kanał #2 YouTube (NOWY !) - http://www.youtube.com/channel/UCstzjTR ... ture=watch
Każdy wymiar, kolor, typ, opcja, dodatek... - ZAPRASZAM ! -->>> http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=110&t=35481

Awatar użytkownika
przelas
Falubaz

Post autor: przelas »

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Na forum jest taki zrobiony przez Zembola. Lepszy. :P

ODPOWIEDZ