Problemy początkującego

Daemons of Chaos

Moderator: KrzysiekW

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Re: Problemy początkującego

Post autor: Stan »

AB pokazuje troop type cavalery, w takim wypadku nie bierze T z dysku. Jak jest w podreczniku?

Awatar użytkownika
raat
Mudżahedin

Post autor: raat »

radzę samemu przeczytać podręcznik, chociażby te kilka stron o typach jednostek, żeby na przyszłość nie zawracać innym tyłka pytaniami wynikającymi wyłącznie z lenistwa.
CHARACTER MOUNT
Some characters can ride war beasts, in which case the model uses the rules for cavalry (see page 82).

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Nie widziałem Twojej odpowiedzi, stąd mój post, chill.

Awatar użytkownika
raat
Mudżahedin

Post autor: raat »

Spoko, to nie do Cb ani nikogo konkretnego, po prostu napisałem, bo pojawiają się tu pytania coraz bliższe "jakich kości używa się w warhammerze?" oraz odpowiedzi w stylu "chyba k8, ale nie jestem pewien", wskazujące, że ludzie nie mają wątpliwości do zasad po przeczytaniu ich, tylko że kompletnie nie chce im się za to zabrać i idą na łatwiznę pytając o każdą drobną głupotę innych. Co gorsza, niektórzy udzielają odpowiedzi bez uprzedniego sprawdzenia w rulebooku, co z indeksem/spisem treści zajmuje 3min.

Myślę, że warto wspólnie dbać o jakość informacji pojawiających się na tym forum i przepraszam, jeśli kogoś niesłusznie uraziłem ;)

Awatar użytkownika
Raamiel
Wodzirej

Post autor: Raamiel »

Czyli Herlak na dysku ma T 3 ? A czy może zająć środkowe miejsce w jednostce Pinkow (na dysku ma podstawke 50x50) ?

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Post autor: Quaki »

Tak, T3.
Co do miejsca - 98 strona rulebooka, jak pasuje footprintem, to stawiasz jak chcesz.

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Post autor: Bearded Unclean 'Un »

Ja już się nauczyłem ignorować to co pisze Tirit...
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

Awatar użytkownika
Tirit
Falubaz

Post autor: Tirit »

Bearded Unclean 'Un pisze:Ja już się nauczyłem ignorować to co pisze Tirit...
to na cholere piszesz off topicowe posty?
There is no escape from Chaos, it marks us all.

Obrazek

Awatar użytkownika
Robert.P
Wodzirej

Post autor: Robert.P »

Jakie zasady,Koszt i Podstawke ma Exalted Flamer?
"Nie pytaj cóż za Istota Krzyczy nocą.Nie pytaj kto czeka na ciebie w cieniu.
To mój krzyk budzi cie nocą.I to ja skrywam sie w cieniu.Jestem Tzeentch a ty jesteś marionetką,tańczącą do mojej melodi..."

REŻIM.DYKTATURA,TOTALITARYZM
Obrazek

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Awatar użytkownika
Raamiel
Wodzirej

Czy Putrid Blightkings w armii DoC mogą korzystać z przerzutów BS-beka Nurglowego będącego od nich w 12 calach ?

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: crovaxus »

no tak....dlaczego by nie?
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

W sumie dobre pytanie. W booku takiej możliwości nie przewidziano, bo wspominają tylko o innych demonach:
"DAEMONIC ALIGNMENT
Most Daemons (even chariots) are bound to one of the
Chaos Gods. Only Daemonic characters can join units of
Daemons. Furthermore, Daemonic characters can only
join units that are solely composed of Daemons with the
same allegiance as themselves. In addition, Daemons
receive no benefit from the Inspiring Presence or Hold
"Jour Ground! special rules, unless both they and the model
with those rules are Daemons of the same allegiance."

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Czy Putrid Blightkings w armii DoC mogą...
PBK nie są w armii DoC.
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: crovaxus »

są czy nie są...na tą chwilę jeszcze są. Niby BsB w demonach jest opisany ale odnoszą się do niego też zasady z ogólnego rulebooka więc uważam że mogą przerzucać liderke
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed

Awatar użytkownika
cichy
Oszukista

Post autor: cichy »

Mogą. Cytowany zapisek z AB nic nie mówi o jednostkach nie demonicznych a BSB, więc nawet przyzwane undeady z LoU mogą korzystać z BSB. Tak mi przynajmniej to Lidder wyjaśnił.
Profesjonalne usuwanie wgnieceń z karoserii samochodowych i skutków gradobicia.

Awatar użytkownika
Raamiel
Wodzirej

A wracając jeszcze do Herlaka na dysku. Czy jeśli zajmie pozycję w 6-ścio osobowej jednostce Pinkow, to czy pinki otrzymają +1 casta (6+4 (dysk chyba liczy sie za 4 modele)) ?

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

"A unit of Pink Horrors is treated as a Level
1 Wizard that uses spells from the Lore of Tzeentch. It
receives an additional + 1 to cast for each rank of 5 or more
models in the unit, after the first, to a maximum of + 3."
Masz 2 szeregi? Masz.

Awatar użytkownika
cichy
Oszukista

Post autor: cichy »

Tyle, że nie masz 5 modeli w szeregu. Czyli nie masz.
+ 1 to cast for each rank of 5 or more
models
Musisz ustawić 4 horrory i dyskowca. Dostaniesz +1.
Profesjonalne usuwanie wgnieceń z karoserii samochodowych i skutków gradobicia.

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Quaki ma rację. Nie chodzi tu o faktyczne posiadanie po 5 horrorów w kazdym szeregu, tylko o posiadanie pełnych szeregów, co w terminologii podręcznika jest nazywane "rank of 5 models".
Ponieważ dyskowiec ma większy footprint, to jest traktowany jak 4 modele na potrzeby obliczania pełnych szeregów.
Analogicznie, gdy w pierwszym szeregu stoi herold pieszy, wlicza sie on do kalkulacji pełnych szeregów.

Obrazek

ODPOWIEDZ