Figurkowy Hyde Park
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
Re: Figurkowy Hyde Park
Mam pytanie kupiłem ostatnio metalowych muszkieterów i chciałbym ich zmyć . Problem leży w tym ,że maja przyklejone podstawki z piaskiem.
W czym mogę je zmywać żeby sie podstawki nie rozpuściły i żeby piasek odszedł ( o ile to możliwe ? )
W czym mogę je zmywać żeby sie podstawki nie rozpuściły i żeby piasek odszedł ( o ile to możliwe ? )
Krasnoludy, krzaty, Dorfy (znani też jako ważniacy ze złotem) – jedna z ras humanoidalnych, są to praktycznie niscy Żydzi zrobieni z mięśni, alkoholu, bród i zarąbistości.
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
dziękuję za radę co do zmywania farbek
Mam jeszcze jedno pytanie jak utrwalić farbki na metalowych modelach ( jest coś w rodzaju lakieru ,czy coś ? ).
Chciałbym żeby farba się nie zdrapywała i nie odpadała ,jednocześnie wolałbym aby ten preparat był bezbarwny ( nie chce błyszczącej armii ) .
Mam jeszcze jedno pytanie jak utrwalić farbki na metalowych modelach ( jest coś w rodzaju lakieru ,czy coś ? ).
Chciałbym żeby farba się nie zdrapywała i nie odpadała ,jednocześnie wolałbym aby ten preparat był bezbarwny ( nie chce błyszczącej armii ) .
Krasnoludy, krzaty, Dorfy (znani też jako ważniacy ze złotem) – jedna z ras humanoidalnych, są to praktycznie niscy Żydzi zrobieni z mięśni, alkoholu, bród i zarąbistości.
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
Do zabezpieczenia modeli najlepszy jest lakier.
Od razu odradzam lakiery samochodowe i ogólnie niedostosowane do modelarstwa. Znam osoby, które uznały, że to dobry pomysł. Potem żałowały
Najlepsze i najwygodniejsze są lakiery w sprayu, np. Army Painter.
Masz do wyboru matowe i z połyskiem. Ja preferuje matowe.
Nie polecam lakierów matowych GW. Nie wiem jak teraz ale jeszcze niedawno ich matowy lakier był tak matowy jak błyszczący z AP
Co ważne. Jeśli masz figurki pomalowane na poziomie konkursowym z dziesiątkami warstw, przejściami, blendami, glazeami itp. to nie polecam lakierów bo nawet te najlepsze delikatnie "wyżerają pigment". Na figurkach pomalowanych TT lub TT+ tego się nie zauważa ale jak siedzisz 12 godzin nam NMMem na figurce, potem ją lakierujesz i wszystko się rozłazi to dopisujesz producenta do Księgi Uraz
Od razu odradzam lakiery samochodowe i ogólnie niedostosowane do modelarstwa. Znam osoby, które uznały, że to dobry pomysł. Potem żałowały
Najlepsze i najwygodniejsze są lakiery w sprayu, np. Army Painter.
Masz do wyboru matowe i z połyskiem. Ja preferuje matowe.
Nie polecam lakierów matowych GW. Nie wiem jak teraz ale jeszcze niedawno ich matowy lakier był tak matowy jak błyszczący z AP
Co ważne. Jeśli masz figurki pomalowane na poziomie konkursowym z dziesiątkami warstw, przejściami, blendami, glazeami itp. to nie polecam lakierów bo nawet te najlepsze delikatnie "wyżerają pigment". Na figurkach pomalowanych TT lub TT+ tego się nie zauważa ale jak siedzisz 12 godzin nam NMMem na figurce, potem ją lakierujesz i wszystko się rozłazi to dopisujesz producenta do Księgi Uraz
-
- Chuck Norris
To ja mam podobny problem jak przedmówca tylko, że na figurkach a nie na podstawkach.
Kupiłem ostatnio sporo złożonych a nawet prawie wszystkie w przerużnych konwersjach i nie dość że nie podobaja mi się te konwersje to jeszcze modele się aż świecą od kleju który wypłuwał z pod pach albo z pod ekwipunku.
Jakieś rady czym moge się tego pozbyć.
Klej wygląda raczej na coś w stylu kropelki.
Kupiłem ostatnio sporo złożonych a nawet prawie wszystkie w przerużnych konwersjach i nie dość że nie podobaja mi się te konwersje to jeszcze modele się aż świecą od kleju który wypłuwał z pod pach albo z pod ekwipunku.
Jakieś rady czym moge się tego pozbyć.
Klej wygląda raczej na coś w stylu kropelki.
"Blood Bowl is like a war- no winners, just survivors"
Kupiłem ostatnio katapultę z 6 edycji, zmywam ją w DOT4 i trzymam 2 dni. Plastikowe kółko zmyło się, ale obsługa i sama maszyna straciła tylko siłę koloru (trochę wyblakło). Co mam robić czy mogę to wrzucić do domestosu?, a może jest jakiś zmywak czy coś?
- Bearded Unclean 'Un
- Kretozord
Mi najlepiej sprawdza sie zmywacz do farb akrylowych, grubo pomalowane modele 2 dni w kąpieli, potem szczoteczka, i po problemie.
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."
W jakich sklepach szukać tego typu zmywacza ?
Ma jakąś konkretną nazwę ?
Ma jakąś konkretną nazwę ?
kruszyna.
a czy po trzymaniu w plynie wyszorowales figsy w cieplej wodzie (najlepiej z kropla plynu)?
a czy po trzymaniu w plynie wyszorowales figsy w cieplej wodzie (najlepiej z kropla plynu)?
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
-
- Chuck Norris
Zostawiłem na całą noc w nitro metalowe figurki. Fakt faktem ładnie się zmyły, ale podstawki do wyrzucenia. Mam jeszcze pare plstików do zmycia, jakieś rady ile powinny się moczyć żeby nie zrobiły sie z nich gąbki??
- smiejagreg
- Ciśnieniowiec
Dla mnie wgl ostatnie posty w tym temacie to jakaś porażka. Są odpowiednie tematy dotyczące zmywania figsów, wszystko tam jest, tylko chyba komuś nie chce się zaglądać... Dla kompletnych ignorantów/leniwców podaję linka: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... &start=360 ...
A to jest temat dotyczący dyskusji nad figsami kraśkowymi i nie mający nic wspólnego ze zmywaniem modeli... Fajnie by było, gdyby pisać posty w odpowiednich tematach, a nie spamowac w innych...
A to jest temat dotyczący dyskusji nad figsami kraśkowymi i nie mający nic wspólnego ze zmywaniem modeli... Fajnie by było, gdyby pisać posty w odpowiednich tematach, a nie spamowac w innych...
-
- Chuck Norris
Może i jestem ignorantem i leniwcem, ale nigdy nie potrzebowałem zaglądać do takiego tematu bo do tej pory nie potrzebowałem zmywać figurek. Kruszyna zapodał temat, a że (tu sie przyznam) z lenistwa nie chciało mi się czytać o czym w ogóle jest pociągnąłem dalej temat licząc, że krasnoludzka brać coś doradzi. Widzę jednak, że ci co tak się rozpisywali o tym czy nowe figurki sa bleeee czy może nie, a czy metale fajniejsze niż plastiki w temacie o rumorsach do nowej edycji, teraz skrzetnie dbają, żeby ktoś nie zmieniał tematu. to dopiero jest ignorancjasmiejagreg pisze:Dla mnie wgl ostatnie posty w tym temacie to jakaś porażka. Są odpowiednie tematy dotyczące zmywania figsów, wszystko tam jest, tylko chyba komuś nie chce się zaglądać... Dla kompletnych ignorantów/leniwców podaję linka: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... &start=360 ...
Jak się maja wielkością nowe tarcze od longów/hamców oraz nowych IB do starych figurek ( Hamców z 6 edycji metalowych ,starych longbeardów tych z mieczami (z 5 edycji chyba) ewentualnie tych longbeardów z edycji 6 ) ?
imo nowe tarcze są dla nich za duże - nie nadają się.