Pytania Ogólne v. 2.1

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
raat
Mudżahedin

Re: Pytania Ogólne v. 2.1

Post autor: raat »

Czy bohaterowie/lordowie też liczą się jako unit (1 choice) w rozumieniu draftu 1 przy wyborze Epidemiusa?

np. czy mogę wziąć 3 DP Nurgla i za każdego płacę 1choice, jeśli mam w armii Epidemiusa, czy nie zabierają mi slotów?

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Post autor: Okoń »

raat pisze:Czy bohaterowie/lordowie też liczą się jako unit (1 choice) w rozumieniu draftu 1 przy wyborze Epidemiusa?

np. czy mogę wziąć 3 DP Nurgla i za każdego płacę 1choice, jeśli mam w armii Epidemiusa, czy nie zabierają mi slotów?
Bohaterowie/lordowie nie liczą się, było już o tym w temacie ETC.

Tutaj masz wypowiedź gościa z AR: http://warhammer.org.uk/phpBB/viewtopic ... 7#p1507807
Obrazek

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kubencjusz »

W dziale z rozpiskami rzucono hasłem które IMO trza wyjaśnić. Czy strzelając oddziałem łuczników który nie ma multishota można równocześnie użyć hody.
RB Multishot ponoć str koło 70
WE AB pisze:One use only. Model with Asrai longbow only. The hail of Doom arrow can be used instead of making a Shooting attack with the bearer's Asrai longbow. Declare that the Hail of Doom arrow is being used before any dice are rolled
Czy to tyczy się też elfich bohaterów co mają Multishot 2?
Co z bawem u HE?
I wiele innych :)

Maciek P.
Falubaz

Post autor: Maciek P. »

Czy oddziały w domu uciekają od paniki?

ślivek
Kretozord

Post autor: ślivek »

Za RB (p.73 Wielokrotny strzał) "Wszystkie modele w jednostce muszą wystrzelić pojedynczym bądź Wielokrotnym Strzałem - gracz nie może strzelić częścią modeli pojedynczo, a innymi Wielokrotnym Strzałem".
Shooting Attack to imho to samo co wystrzelenie więc HODa podpada pod to mimo, że jest enchanted itemem (wbrew temu co jest napisane na początku zasady wielokrotny strzał nie dotyczy ona tylko mundane oraz magical weapons ale wszystkich broni - także tych których profil wykorzystywany jest przez enchanted itemy).
Jako, że bohater dołączający do jednostki tworzy nową jednostkę to jest jednym z modeli w tej nowej jednostce. Stąd jeśli chcemy wystrzelić z HODy wielokrotnym strzałem nie możemy zadeklarować strzelania pojedynczymi strzałami z oddziału. Wciąż można strzelić z HODy pojedynczym i i tak ją zużyć.

RB 129 Budynki a Panika - "Jednostki stacjonujące w budynkach przeprowadzają testy paniki w zwykły sposób...".
Obrazek

Maciek P.
Falubaz

ślivek pisze: RB 129 Budynki a Panika - "Jednostki stacjonujące w budynkach przeprowadzają testy paniki w zwykły sposób...".
To że przeprowadzają testy jest jasne, tylko co robią jak obleją? Wychodzą i uciekają (jakby przegrały walkę) czy wychodzą i stają obok (jakby przegrały walkę w budynku)

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

następne zdanie w rulebooku :)
uciekają w ten sam sposób jakby przegrały close combat
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Maciek P.
Falubaz

misha pisze:następne zdanie w rulebooku :)
uciekają w ten sam sposób jakby przegrały close combat
No właśnie! Ale co innego się dzieje, jak przegrasz close combat w budynku, a co innego poza nim.
Pytam nie bez przyczyny - kiedyś widziałem jak Jankiel dostał maskę, bo oddział kuszników z kadrą nie zdał paniki w domku, wyszedł w linii i uciekł za stół, a jakby mieli zachowywać sie tak jak po przegranym combacie w domku, to powinni po prostu wyjść i stanąć 1" apart. Chyba.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

kubencjusz pisze:W dziale z rozpiskami rzucono hasłem które IMO trza wyjaśnić. Czy strzelając oddziałem łuczników który nie ma multishota można równocześnie użyć hody.
RB Multishot ponoć str koło 70
WE AB pisze:One use only. Model with Asrai longbow only. The hail of Doom arrow can be used instead of making a Shooting attack with the bearer's Asrai longbow. Declare that the Hail of Doom arrow is being used before any dice are rolled
1 Czy to tyczy się też elfich bohaterów co mają Multishot 2?
2 Co z bawem u HE?
I wiele innych :)
1. tak
2. jak jest w łucznikach, to albo strzelają same łuki, albo sam hero multishotem, albo łuki + heros pojedynczy strzał.

Asmodai
Chuck Norris

Post autor: Asmodai »

po przegranym combacie w domku, to powinni po prostu wyjść i stanąć 1" apart
No i wykonujesz normalny ruch ucieczki od tego 1" apart. Co w tym skomplikowanego?

misha
Wielki Nieczysty Spamer

to, że jest to w opisie domku a mechanizm ucieczki w normalnej walce nie do końca jest możliwy do powtórzenia będąc w domku
oddział nie ma formacji, żeby zrobić pivot, nawet środek oddziału dosyć trudno ustalić per se
wobec tego określenie zasięgu 2D6 jest deko niemożliwe? co jak wyrzucisz 1+1 ? zostajesz w domku? czy musisz wyjść? czyli wyszedłeś 10 cali a nie 2 na które rzuciłeś

EDIT: w przypadku ucieczki jak z domku powinno się ustawić dokładnie naprzeciwko i dopiero 2D6 uciekać
Ostatnio zmieniony 15 gru 2014, o 12:04 przez misha, łącznie zmieniany 1 raz.

Asmodai
Chuck Norris

to, że jest to w opisie domku a mechanizm ucieczki w normalnej walce nie do końca jest możliwy do powtórzenia będąc w domku
Bzdury jakieś opowiadacie. Mechanizm jest opisany.
Wpierw opuszczasz domek na normalnych zasadach ustawiając się 1" od domku czyli tak, jakby formacja była - tylny szereg 1" od domku (str. 127 mały RB zasady opuszczania budynku - rawowo to jest tak jak misha wspomniałeś - co najmniej jeden z tylnego szeregu w odległości 1", a reszta modeli dowolnie, jednak żaden nie może przekroczyć 2*M). Potem rzucasz normalnie - ostatnie zdanie środkowego akapitu na str.128 w zasadach Porażka obrońców. Jedyna różnica to strona domku po której się rozstawiasz - w walce wręcz jest to przeciwna do przeciwnika, tu według zasad paniki ze str. 63.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

wracając do pytania Macka
Pytam nie bez przyczyny - kiedyś widziałem jak Jankiel dostał maskę, bo oddział kuszników z kadrą nie zdał paniki w domku, wyszedł w linii i uciekł za stół, a jakby mieli zachowywać sie tak jak po przegranym combacie w domku, to powinni po prostu wyjść i stanąć 1" apart.
w ucieczce z walki z domku powinieneś wyjść bezpośrednio na przeciw atakującego i uciekać 2D6, jest w rulebooku
więc możnaby tak, że po panice wychodzisz w odpowiednim kierunku w formacji zgodnej z zasięgami 1" od domku i 2xM i turlasz swoje 2D6

jak wyszedles w kresce blisko krawędzi i rzuciłeś za dużo no to cóż, kostki - oddział za stół

zresztą, zaraz się okaże jak w tym sezonie, że na ETC domki są impassami :) EDIT: że nie można będzie do nich wchodzić
Ostatnio zmieniony 15 gru 2014, o 12:13 przez misha, łącznie zmieniany 1 raz.

Asmodai
Chuck Norris

zresztą, zaraz się okaże jak w tym sezonie, że na ETC domki są impassami
Ale one są impassable. Str. 126, pierwszy akapit, druga kolumna. #-o

misha
Wielki Nieczysty Spamer

chodziło mi o to, że nie można będzie do nich wejść, nie czepiaj się słówek :)

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

a z ciekawości, jeśli domek mam np otoczony i nie mogę stanąć nigdzie tak, żeby być 1" apart, to wtedy oddział zniszczony?
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Asmodai
Chuck Norris

nie czepiaj się słówek
RAW to podstawa :)
a z ciekawości, jeśli domek mam np otoczony i nie mogę stanąć nigdzie tak, żeby być 1" apart, to wtedy oddział zniszczony?
IMO nie. Rawowo to jest, że jak nie ma miejsca, to ustawiają się jak najbliżej budynku jest to możliwe, co nie wyklucza rozstawienia się za jednostkami, które otaczają ów budynek.

Maciek P.
Falubaz

Ale jaja.... całą 8 edycje myślałem że jak ktoś nie zda brejka w domku, to po prostu wychodzi 1", ale nie ucieka. I mam wrażenie że dużo osób tak gra. Jak można było tego nie doczytać?!?

JaSzczuras
Chuck Norris

Post autor: JaSzczuras »

Mam 2 pytania:
1. Jeżeli do oddziału z zasadą random movement dołączy się charakter bez tej zasady to jak się porusza oddział?? tzn max zasięg itp?

2. Czy do oddziału z zasadą Ambush może się dołączyć dowolny charakter bez tej zasady i skorzystać z zasady oddziału??

Awatar użytkownika
oczko
Falubaz

Post autor: oczko »

Ad 1 - nadal porusza się random movementem, nawet jeśli jest oddział 40 osobowy i jeden model z randomem to nadal jest mów randomowy według konkretnych zapisów modelu/oddziałów z Random Movement. str74 rulebook
AD 2 - Z tego co pamiętam nie - ambush jest zasadą specjalną deploymentu, wystawia się go poniekąd po wystawieniu bochaterów - tak samo jak nie możesz wystawić maga w oddziale ze scautem - tutaj też nigdzie nie jest napisane że można - str.79
Obrazek

ODPOWIEDZ