ETC 2015 | Army Restrictions - finalne, pierwszy post
Moderator: swieta_barbara
Re: ETC 2015 | Army Restrictions -update 1 str.
czy dałoby się wrzucić compa do pierwszego posta - nie mam dostępu do dropboxa 

loool - niezły wałekMaciek P. pisze:W mojej opinii Ogry za bardzo przycięte w kwestii 2xIron Blaster i całkowicie pominięta kwestia np. 2x5 Mournfangów
Oczywiście dać sie gra, bo można wystawić właściwie to samo co rok temu plus nieskompowane szaleństwo mournfangowe (Maryś musiał w tym maczać palce) ale dwóch IB nie uświadczycie na stołach w żadnej konfiguracji

Takiej konfiguracji mało co się oprze

Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.
Nie ogarniam po co w ogóle tak napisali? Coś ominąłem? Ktoś potrafi mi wytłumaczyć? Max 2 z dwóch choice - czyli mam 2500 i mogę brać wszystkich charakterów, a napisali to prawie jak prawnicyBretonnia
May select up to 2 choices from the pool below:
● Extra 100 points 1 choices (up to +100 points maximum),
● The Green Knight 1 choice
May take any Brettonian special characters.

Kij, że w ostatnim zdaniu ktoś walnął 2xt zamiast 2x n

Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.
Snot Fanpage <<--- , klikać!
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.

też się nad tym głowię ale nie zapominajmy o poolach za przekroczenie 50% i 60% pkt w bohaterach, może o to chodzi?
Nie zapominaj o tym Jagal:
- zielony
- spam bohaterów
- dodatkowe pkt
Wybierasz de facto 2/3:Generic pool choices
The following pool choices apply to all armies with the exception of Orcs and Tomb Kings(as
they have no pools)
● If the total points spent on all lords and heroes is greater than 50% of the armies
points 1 pool choice
● If the total points spent on all lords and heroes is greater than 60% of the armies
points 1 further pool choice
- zielony
- spam bohaterów
- dodatkowe pkt

No takKosa pisze:też się nad tym głowię ale nie zapominajmy o poolach za przekroczenie 50% i 60% pkt w bohaterach, może o to chodzi?

Zrobisz powyżej 50% z herosach i lordach i już nie wykorzystasz obu zapisów. (green knight i 2500)
Więc jest ok

Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.
Najpewniej o nic innego.
Myślałem że może się pojawi limit pestek dla WE i death dla VC za 2 choicy, może w 3 drafcie.
Myślałem że może się pojawi limit pestek dla WE i death dla VC za 2 choicy, może w 3 drafcie.
Puszka Pandory, o immersji w grach
http://polygamia.pl/Polygamia/1,94534,1 ... .html?bo=1
Nosił Wilk razy kilka, czyli inaczej o grach TellTale Games
Nosił Wilk razy kilka, czyli inaczej o grach TellTale Games
No dobra, nie doczytałem
Trochę szkoda, że Bretka doczekała się ograniczenia, które w ogóle nie ma pokrycia w rzeczywistości - spam bohaterów bretońskich, którzy są - cóż - "jajnieurywający" mija się IMO z celem.

Trochę szkoda, że Bretka doczekała się ograniczenia, które w ogóle nie ma pokrycia w rzeczywistości - spam bohaterów bretońskich, którzy są - cóż - "jajnieurywający" mija się IMO z celem.
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.

Mam pytanie o Arkhana. Jeśli go wystawie w swojej armii Tk ile mogę kostek przenieść do swojej fazy magii? I czy te kości liczą się do mojego limitu??
wydaje mi się, że "2" to odpowiedź na wszelkie pytania związane z Arkhanem.
Ale co do scragga - co kierowało osobami decyzyjnymi że scragg warty jest tego 1 punktu? wydaje mi się, że jest jednym z najgorszych speców w WFB z uwagi na fakt, że "chodzi" na podstawce 50x100. Ok, jest magiem 4 lev, ale kosztuje znacznie więcej niż maksymalnie wypasiony slaughtermaster, ma dość nieciekawą domenę, żadnego warda, żadnych przedmiotów sensownych a na domiar złego brak realnej możliwości stania się częścią gutstara czy dowolnego innego oddziału ogrów - co w praktyce go dyskwalifikuje całkowicie jako wybór. Why?
Jak dla mnie, to powinna pojawić się zasada:
jeśli wystawiasz Scragga lub Greasusa, dostajesz +1 do puli punktów, a nie jak jest teraz -1 za scragga.
Kończąc, wszystkie inne armie mające przekoksowane działa (tudzież tanki) mogą teoretycznie mieć 2 takie ustrojstwa i jednocześnie maga 4 lev. Wszystkie, oprócz ogrów. Nawet przydrogie chucherko scragg jest przycięty.
Chcąc ciąć, powinno być "1 punkt - każdy slaughtermaster z domeną inną niż GUT"
Ale co do scragga - co kierowało osobami decyzyjnymi że scragg warty jest tego 1 punktu? wydaje mi się, że jest jednym z najgorszych speców w WFB z uwagi na fakt, że "chodzi" na podstawce 50x100. Ok, jest magiem 4 lev, ale kosztuje znacznie więcej niż maksymalnie wypasiony slaughtermaster, ma dość nieciekawą domenę, żadnego warda, żadnych przedmiotów sensownych a na domiar złego brak realnej możliwości stania się częścią gutstara czy dowolnego innego oddziału ogrów - co w praktyce go dyskwalifikuje całkowicie jako wybór. Why?
Jak dla mnie, to powinna pojawić się zasada:
jeśli wystawiasz Scragga lub Greasusa, dostajesz +1 do puli punktów, a nie jak jest teraz -1 za scragga.
Kończąc, wszystkie inne armie mające przekoksowane działa (tudzież tanki) mogą teoretycznie mieć 2 takie ustrojstwa i jednocześnie maga 4 lev. Wszystkie, oprócz ogrów. Nawet przydrogie chucherko scragg jest przycięty.
Chcąc ciąć, powinno być "1 punkt - każdy slaughtermaster z domeną inną niż GUT"
No dostaly rzeklbym dosc mocno w ryjek.Okoń pisze:Nie do końca. Możesz mieć w dalszym ciągu więcej niż 50% razem w slotach hero+lord, ale zapłacisz za to pool choicami - patrz cytat Stana.crovaxus pisze:czyli dobrze rozumiem iż główną zmianą jest wprowadzenie wspólnego pool'a 50% punktów ŁĄCZNIE na hero + lord??
Btw, lizaki mocno dostały w tym drafcie. Oprócz powyższego zapisu interesują ich jeszcze 2x drożsi w pool choicach kowboje na coldach powyżej pierwszego oraz 1 choice each slann (wcześniej było liczone dopiero od drugiego).
Opcja na 3ech charach na coldach raczej odpada (bo albo wtedy slann bez channeli albo mozesz sie nie zmiescic w 50% pktow). Moj 5ty skirmish tez pocielo. Szkoda, bo latajacy cyrk crusa juz byl sciety w poprzednim drafcie.
@Breta. Był pomysł generalnego przepisywania armii na sloty, by można było aplikować te globalne restrykcje. Pewnie podczas sprzątania drafta w finalnej wersji wróci po prostu open w Brecie, bo coś mi się nie chce wierzyć, że na zachodzie naprawdę grają tym character spamem efektywnie. 25% i tak trzeba mieć w core, nie wzięcie dwóch trebów też się wydaje mało optymalne, do tego pegazy i już ledwo da się limit przekroczyć.
@WE. W tej armii są dwa rodzaje sióstr, limitowane są te na orle (no chyba że ktoś je na czymś innym wystawi). Limit na kamień pojawił się przy założeniu trochę innych mapek. Teraz wiedząc jakie są jest to temat do ponownego przemyślenia. Powodem był strach przed złożeniem z WE bardzo skutecznego blockera, który właściwie nie oddaje punktów a kąsa zawsze trochę. Na singla taka rozpa jest mniej skuteczna bo wygrywać większych eventów raczej nie będzie.
@dwa działa w ograch. Mieliśmy długą rozkminę czy dać drugie działo za 3 czy z 4 punkty. Problem z rozpami z dwoma działami jest taki, że nie chcemy by to one dominowały. Wszystkie takie extreme buildy jak dwa działa mamy w planie robić delikatnie słabsze. Co do wariantu 2x5 mournfangów, nie jestem przekonany czy mournfangi to dalej taka sama jakość jak kiedyś. Taka 5 fangów podchodzi pod 400pkt (bez banera) a jednak z wieloma rzeczami sobie po prostu nie radzi. Na drużynówkę fajna dostawka, ale to już nie czasy kiedy ta rozpa tak bardzo karciła mete, teraz mam więcej słabych paringów.
@Arkhan ogranicza maksymalną ilość kości generowanych do powera przez TK do 2.
@demony. O tej rozpie na epidemiusie już była tutaj mowa. Był to nasz błąd wordingu, który poprawiliśmy. Jeżeli build na epidemiusie będzie istotnie słabszy to trudno, ale nie chcemy oglądać rozpy na 4DP, epidemiusie i dwóch hordach plagusów.
@WE. W tej armii są dwa rodzaje sióstr, limitowane są te na orle (no chyba że ktoś je na czymś innym wystawi). Limit na kamień pojawił się przy założeniu trochę innych mapek. Teraz wiedząc jakie są jest to temat do ponownego przemyślenia. Powodem był strach przed złożeniem z WE bardzo skutecznego blockera, który właściwie nie oddaje punktów a kąsa zawsze trochę. Na singla taka rozpa jest mniej skuteczna bo wygrywać większych eventów raczej nie będzie.
@dwa działa w ograch. Mieliśmy długą rozkminę czy dać drugie działo za 3 czy z 4 punkty. Problem z rozpami z dwoma działami jest taki, że nie chcemy by to one dominowały. Wszystkie takie extreme buildy jak dwa działa mamy w planie robić delikatnie słabsze. Co do wariantu 2x5 mournfangów, nie jestem przekonany czy mournfangi to dalej taka sama jakość jak kiedyś. Taka 5 fangów podchodzi pod 400pkt (bez banera) a jednak z wieloma rzeczami sobie po prostu nie radzi. Na drużynówkę fajna dostawka, ale to już nie czasy kiedy ta rozpa tak bardzo karciła mete, teraz mam więcej słabych paringów.
@Arkhan ogranicza maksymalną ilość kości generowanych do powera przez TK do 2.
@demony. O tej rozpie na epidemiusie już była tutaj mowa. Był to nasz błąd wordingu, który poprawiliśmy. Jeżeli build na epidemiusie będzie istotnie słabszy to trudno, ale nie chcemy oglądać rozpy na 4DP, epidemiusie i dwóch hordach plagusów.
4DP, to rzeczywiście miażdży... Pierwszy raz słyszę taki tekst od niepoczątkującego gracza (każdy inny potrafi wykalkulować ile DP wchodzi z choicami za ponad 50% na lordów i że rezygnuje się z działa, magii, bestii...). FYI z połową armii wszystko, poza wolnymi plagusami, spada od strzelania w max 2 turze z powodu braku sensownych savów, a tłumaczenie dla dodatkowego ograniczenia w stylu "better safe than sorry" to mało kto łyknie, jeśli w 10s można policzyć, że wchodziłyby 2DP bez leveli z samym cięciem lordów.kudłaty pisze:O rozpie na epidemiusie już była tutaj mowa. Był to nasz błąd wordingu, który poprawiliśmy. Jeżeli build na epidemiusie będzie istotnie słabszy to trudno, ale nie chcemy oglądać rozpy na 4DP, epidemiusie i dwóch hordach plagusów.
Ogry nie mają żadnego latacza a ta edycja idzie w mobilność - stąd pewnie 2x 5 mournów faktycznie nie będzie tak karciło. 2 działa demonów, człogi, hellcanony nie wyłączają magii 4 lev ani nie wyłączają latania. Ogry latania nie mają a 2 działa wyłaczają magię 4 lev. Ba, wyłączają magię 3 level.kudłaty pisze: @dwa działa w ograch.
Dlatego Slaughtermaster z GUT magic powinien spokojnie mieścić się w limicie z 2 działami, bo GUT po prostu jest jaki jest. Ale jest 4 level do fazy magii.
Bo ogry na 2 działach, SM z GUT, bez runemawa i korony przegięte nie będą ani ciut ciut. Ale może się pojawią.
Teraz to jak słusznie podsumował ktoś na ogrzym forum albo korona albo hellheart, bo po prostu bez maga lev 4 nie da się w tę edycję grać.
- 4 karabiny
- Beast from the East
I bardzo dobrze. Było nie było HH to jeden z najgłupszych przedmiotów w grze. Rzuć kostka i skonsultuj tabelkę wyniku bitwy. Tyle dobrze, że nie działa na wszystkie armie.Teraz to jak słusznie podsumował ktoś na ogrzym forum albo korona albo hellheart, bo po prostu bez maga lev 4 nie da się w tę edycję grać.