7 ed. - nowe HE

High Elves

Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Kal Torak: swietny post. Nic dodac nic ujac.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

karlee pisze:Kal Torak: swietny post. Nic dodac nic ujac.
to zloz armie na spearmenach i wygraj mastera, dostaniesz krate Gdanskiego ;)

ELMALIER
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: ELMALIER »

Za cale 225 punktów otrzymujesz odział 20 włuczników z FCG i War Bannerem. Moim skromnym zdaniem za te punktu jest to bardzo dobra jednostka. Od Frontu ma 16 ataków z ASF. Wiem ,że będe na tym grał bo pozostałe odziały piechoty są zbyt drogie.

Proszę nie poruszajcie tematu grania turniejowego jako argumentu bo turnieje same w sobie trochę wypaczają warhammera jako hobby.

Relosu
Kretozord

Post autor: Relosu »

za 225pkt mamy cos co wali 16atakow z s3 i na start ma +6 do cr. Cholera niby spoko ale jak cokolwiek zajdzie to z boku to kicha masz juz tylko +3 i tylko 5atakow z s3. Bieda jak diabli i trzeba bedzie tego pilnowac jak nigdy.

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

thurion pisze:
Pytanie co masz na myśli przez armie na spearmenach? Gracze DE oddaliby wszystko aby ich włocznicy mogli walić z 3 rzędów i na dodatek mieć ASF. Natomiast gracze HE wybrzydzają chociaż niedawno tańszy włócznik był marzeniem więksozści graczy HE. Można rzec, że graczom HE - od przybytku głowa boli.

Zresztą Jankiel wielokrotnie udowadniał, że DE czy starymi HE na oddzoałąch witchek, 20 SM, włócznikach HE itd. grać można z bardzo dobrymi rezultatami nawet na masterach.

Niestety w Polsce panuje rozpiskologia. Gra sie głównie schematami. Ludzie zniechęcają się do "nowych" rozpisek po kilku bitwach. Mało kto lubi eksperymentować. Armią na speramanach da się wygrywać, tyle, że wymaga to ogrania, ogrania i jeszcze raz ogrania. Ogranie to podtsawa do sukcesu niemal każdą rozpiską. Chodzi oto, że ludziom brakuje chęci i lepiej jest skopiować rozpe z sieci, niż pokminić nad czymś własnym.

Zresztą uważam, że do nowych HE thurionie nie można jeszcze wyrokować jakie rozpy czy jendostki będą mniej czy bardziej grywalne, gdyż jeszcze nikt na masterze nie grał nowymi HE. Zresztą nie widzę nic złego w elfiej piechocie za 9 pkt z masą ataków i ASF. Gorsi od wojowników krasnoludzkich czy DE napewno nie są.

Kal_Torak
Masakrator

Relosu pisze:za 225pkt mamy cos co wali 16atakow z s3 i na start ma +6 do cr. Cholera niby spoko ale jak cokolwiek zajdzie to z boku to kicha masz juz tylko +3 i tylko 5atakow z s3. Bieda jak diabli i trzeba bedzie tego pilnowac jak nigdy.
???

Wytłumacz mi prosze, które piechoty corowe nie boją się ataków z boku? Ba! Nawet te specjalnie. Ataku od boku boi się każdy i dopuszczenie do niego równa się "wymanewrowaniem" i najczęsciej kończy się stratą regimentu. Nie wiem co chcesz przez to przekazać...?

Klasyczny oddział 20 włóczników z FCG kosztuje u nowych HE 190-200 punktów. Starzy włócznicy kosztowali koło 250 z FCG a nie posiadali ASF. Mało rzeczy w wfb dostało takiego kopa jak nowi włócznicy HE. Problem w tym, że przykłądowi SM, WL, czy DP dostali jeszcze większego i w tym widzę właśnie problem. Jak mówiłem od przybytku głowa boli :).

Awatar użytkownika
tedzio
Masakrator

Post autor: tedzio »

Kal_Torak jak przeciez bedą szarzowac high elfy bo mja 5 mova to raczej sie odbije ten klocek Spear elwów bo tylko 6 ataków trafaiające na 4 i raniące na 5 i on ma asv na 3+ a on odda ci 6 ataków trafiajace na 4 i raniace na 4 i ty masz tylko asv na 5+ więc klocek za 200 punktów nic nie zrobi nawet moze nie dojść

Relosu
Kretozord

dlatego sie nimi nie szarzuje.
Kal_Torak pisze:Wytłumacz mi prosze, które piechoty corowe nie boją się ataków z boku? Ba! Nawet te specjalnie. Ataku od boku boi się każdy i dopuszczenie do niego równa się "wymanewrowaniem" i najczęsciej kończy się stratą regimentu. Nie wiem co chcesz przez to przekazać...?
Powiem ci ze nowi SM nie boja sie niczego co wpadnie w combat do nich. W bok zaszarzowal mnie przeciwnik klockiem dwarfow(bo cholera klocek z generalem zdal liderke na 5 =P) chyba longbeardow czy czegos tam i dostal 4 ataki s5 nikt nie oddaje i tyle.

Awatar użytkownika
Caledor
Wałkarz

Post autor: Caledor »

no właśnie lepiej sprowokować przeciwnika do szarży niż na niego szarżować... i właśnie z tego powodu zastanawiam się czy nie lepiej jest wystawic LSG i jest tak sytuacja że przeciwnik stoi przed tobą i co jak nie zaszrzuje to dostanie strzały trawiające na 3/4 a jak zaszarżuje to stand and shoot i nasze ataczki wchodzą tylko jednak jest pewna różnica pomiędzy kosztem punktowym tych oddziałów.... a teraz troche z innej beczki widziałem na popredznich stronach tematu pare rozpisek na 1500/2000 i jestem ciekaw co zaproponujecie na malutkie punkty - 600?

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

Kal_Torak pisze:
thurion pisze:
Pytanie co masz na myśli przez armie na spearmenach? Gracze DE oddaliby wszystko aby ich włocznicy mogli walić z 3 rzędów i na dodatek mieć ASF. Natomiast gracze HE wybrzydzają chociaż niedawno tańszy włócznik był marzeniem więksozści graczy HE. Można rzec, że graczom HE - od przybytku głowa boli.

Zresztą Jankiel wielokrotnie udowadniał, że DE czy starymi HE na oddzoałąch witchek, 20 SM, włócznikach HE itd. grać można z bardzo dobrymi rezultatami nawet na masterach.

Niestety w Polsce panuje rozpiskologia. Gra sie głównie schematami. Ludzie zniechęcają się do "nowych" rozpisek po kilku bitwach. Mało kto lubi eksperymentować. Armią na speramanach da się wygrywać, tyle, że wymaga to ogrania, ogrania i jeszcze raz ogrania. Ogranie to podtsawa do sukcesu niemal każdą rozpiską. Chodzi oto, że ludziom brakuje chęci i lepiej jest skopiować rozpe z sieci, niż pokminić nad czymś własnym.

Zresztą uważam, że do nowych HE thurionie nie można jeszcze wyrokować jakie rozpy czy jendostki będą mniej czy bardziej grywalne, gdyż jeszcze nikt na masterze nie grał nowymi HE. Zresztą nie widzę nic złego w elfiej piechocie za 9 pkt z masą ataków i ASF. Gorsi od wojowników krasnoludzkich czy DE napewno nie są.
mądrze rzeczesz :) niestety problemem piechoty jest to... ze jest piechota :/ i mimo malego kosztu pkt to i tak koszt jest nieproporcjonalny do np bretonskiego rycerza, a nawet nie koszt, co zwracanie sie na polu bitwy

i w pelni zgadzam sie ze schematu nowych HE jeszcze nie ma... bedzie mozna gadac za 2-3 miechy

Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

Post autor: Ice-T »

z tymi LSG to niezły pomysł tyle ze drogi ;) i zeby byl; skuteczny to musiałbyś stac na górce

Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

a no własnie i puki nei wyjdzie erata to ja na comandera biore scrole i nikt mi tego nei zabroni !!!

Awatar użytkownika
Elgrond
Wodzirej

Post autor: Elgrond »

Na a tak od boku i tak najlepsze są WL , jest ot moja ulubiona jednostka i prawie nigdy mnie nie zawodzi , teraz jak maja zasadę stubborn to już w ogóle będzie rzeźnia . A na kontrę odział DP i klocka nie ma.
a nie lepiej wrzucić do rozpuszczalnika i później szczoteczką?

Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

tak nei bedzie niczego ludzie nie chce wiedzieć nawet co beda miały nowe wampy 5 wolfów i klocka nie ma?

nie cieszmy sie za dlugo bo wyjda większe przegięcia

Awatar użytkownika
Belaner7
Falubaz

Post autor: Belaner7 »

Na nowym booku nieda się zrobić zbyt wielu przegięć moim zdaniem.Co do spirmanów to już kiedyś pisałem że mnie to dziwi iż większość rospisek jest na corach 2xłucznicy....

Relosu
Kretozord

lucznicy to potega. Rozwalaja maszynki itd az milo. A spirami co ?? do maszynek nie djdziesz bo albo stanie na drodze przeciwnik albo ciebie ta maszynka wystrzela.

Artemis
Chuck Norris

Post autor: Artemis »

Ja preferuje łuczników, czasami nawet 3x10 :)

Kal_Torak
Masakrator

Taa...teraz królują łucznicy w corach, a wcześniej nikt nawet na nich nie chciał spojrzeć :)

Osobiście jednak wolalbym wystawiać włóczników. WL ani SM rzędów zbyt wiele ani przewagi nie mają. Szeregi i przewaga włóczników wraz z dużą ilością ataków to znacznie skutecznejsze wsparcie dla elitarnej piechoty HE. Teraz HE dzięki ASF nie muszą się bać fastów czy wilków. Te teraz giną nawet jak atakują na HE od boku. Bolce wysokim w zupełności wystarczają. Zresztą dużo fajniejsi od łuczników są elyrianie z łukami lub shadow wariorsi. Speciali aż nadto, to i te jendostki można spokojnie wcisnąć.

Awatar użytkownika
Elgrond
Wodzirej

Post autor: Elgrond »

o sry Ja czasem brałem właśnie do rozwalania maszynek tj wycinania załogi. Mnie torchę boli ,że nie strzelają z dwóch szeregów, a powinni, jak WE maj brak modyfikacji za ruch i na bliskim 4s . Ktoś powie bo mają AsF no z siła 3 to normalnie są rzeźnikami . W WE wszyscy za to biegają po lesie bez problemów.

Włócznicy dobrzy ale jednak 3-4 RBT nie wystarczą do zniwelowania maszynek wroga np imperium or dworf'ów

Wiece co mi sie jeszcze nie podoba koszt RBT 100pts hmm jednak za dużo , karasiowy kosztuje 45pts to jednak połowę taniej dodajmy inżyniera za 15 pts mamy bs4 tak jak w przypadku naszego rbt . Dając jeszcze tą runę od penetracji tj +1do siły to i tak jest znacznie mniej niż 100pts,chyba kosztuje tak i zestaw 70 pts. Czyli podsumowując mamy 4bs, 4 załogantów i siłę 7
Ostatnio zmieniony 8 lis 2007, o 22:08 przez Elgrond, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
tedzio
Masakrator

Post autor: tedzio »

tak nie wystarczą :D bo moze ich juz wtedy nie byc :D

ODPOWIEDZ