Nasze Rozpiski
Moderator: Yudokuno
Re: Nasze Rozpiski
Nie ma kontry, troche bieda. Pestki w DE, a zwlaszcza kusze, w ktore zainwestowales tyle punktow, nie strzelaja jakos najskuteczniej. Jak bedziesz musial je ruszyc przed strzalem, to juz w ogole tragedia.

Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".
Unnamed2400 Pts - Dark Elves Army
1 Dreadlord @ 292.0 Pts
General; Halberd; Heavy Armour; Sea Dragon Cloak
Cloak of Twilight [50.0]
Dawnstone [25.0]
Dragonhelm [10.0]
1 Dark Pegasus @ [50.0] Pts
1 Supreme Sorceress @ 290.0 Pts
Magic Level 4; Lore of Life
Dispel Scroll [25.0]
Obsidian Lodestone [45.0]
1 Sorceress @ 80.0 Pts
Magic Level 1; Lore of Shadow
1 Master @ 211.0 Pts
Lance; Heavy Armour; Sea Dragon Cloak; Battle Standard
Talisman of Preservation [45.0]
Charmed Shield [5.0]
29 Witch Elves @ 405.0 Pts
Frenzy; 2ndWeapon; Standard; Musician
Razor Standard [45.0]
1 Hag @ [10.0] Pts
19 Black Ark Corsairs @ 240.0 Pts
Repeater Handbow; Light Armour; Sea Dragon Cloak; Musician
1 Reaver @ [10.0] Pts
9 Shades @ 144.0 Pts
Rptr Crossbow
5 Dark Riders @ 100.0 Pts
Spear; Rptr Crossbow; Light Armour; Shield
1 Reaper Bolt Thrower @ 70.0 Pts
5 Doomfire Warlocks @ 125.0 Pts
Magic Level 2
Magic Level 2
Models in Army: 93
Total Army Cost: 2392.0
1 Dreadlord @ 292.0 Pts
Cloak of Twilight [50.0]
Dawnstone [25.0]
Dragonhelm [10.0]
Magic Level 4; Lore of Life
Dispel Scroll [25.0]
1 Sorceress @ 80.0 Pts
Magic Level 1; Lore of Shadow
1 Master @ 211.0 Pts
Charmed Shield [5.0]
Razor Standard [45.0]
1 Hag @ [10.0] Pts
19 Black Ark Corsairs @ 240.0 Pts
1 Reaver @ [10.0] Pts
9 Shades @ 144.0 Pts
Rptr Crossbow
Magic Level 2
Magic Level 2
Models in Army: 93
Total Army Cost: 2392.0
"Nie może być kompromisu między wolnością a nadzorem ze strony rządu. Zgoda choćby na niewielki nadzór jest rezygnacją z zasady niezbywalnych praw jednostki i podstawieniem na jej miejsce zasady nieograniczonej, arbitralnej władzy rządu." - Ayn Rand
Ja bym wywalil troche corow i wzial wiecej shadow. Np zamienic korsarzy na warriorow, dac ich tak z 16-17, wywalic tarcze z DR i cos pokminic z shadami, zeby ich jednak bylo wiecej. No i zmien lore na heaven or smth.

Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".
Może wywalę całkiem małą magiczkę ? Bo w sumie od wyjścia nowego booka przestałem ją brać do rozpiski.
"Nie może być kompromisu między wolnością a nadzorem ze strony rządu. Zgoda choćby na niewielki nadzór jest rezygnacją z zasady niezbywalnych praw jednostki i podstawieniem na jej miejsce zasady nieograniczonej, arbitralnej władzy rządu." - Ayn Rand
No to jak wymienisz magiczke, korsarzy na workow i zdejmiesz tarcze z fastow, bedziesz mial kolo 2x10 shadow. To juz spoko.

Nawet spoko taka rozpa moze być strzelająca-magująca. Zmien tylko lore na suce. Przy dwa razy lockach możesz grać na Lifie i combie 2 x soulblight + dwellersy. Ale niestety spooro to kosztuje power dicow:(
Może rzeczyiwscie heaven albo nawet shadow bylby lepszy.
Może rzeczyiwscie heaven albo nawet shadow bylby lepszy.
Szczerze to zaczynam się poważnie zastanawiać nad rozpiską pod tytułem:
Morathi
9x 20 Witch Elves lub 18x 10
...
Armie strzelające rozjeżdżam bez problemu bo są w stanie wbić maks 20 woundów na turę, a w drugiej jestem wszystkim w combacie... W combacie wypłacam 540 ataków... nawet 1+ save nie jest w stanie sprostać statystyce... biorąc nawet pod uwagę, że 1/10 ataków w takim przypadku wounduje to jestem w stanie wbić 54 woundy w turę... czyli tyle co większość armii ma w całości...
Bez sensu...
Morathi
9x 20 Witch Elves lub 18x 10
...
Armie strzelające rozjeżdżam bez problemu bo są w stanie wbić maks 20 woundów na turę, a w drugiej jestem wszystkim w combacie... W combacie wypłacam 540 ataków... nawet 1+ save nie jest w stanie sprostać statystyce... biorąc nawet pod uwagę, że 1/10 ataków w takim przypadku wounduje to jestem w stanie wbić 54 woundy w turę... czyli tyle co większość armii ma w całości...
Bez sensu...
Ostatnio zmieniony 9 lut 2015, o 06:19 przez Talladil, łącznie zmieniany 1 raz.

Dread Elves 2.0 - W/R/P - 18/10/15
Więcej strzelania nie wchodzi bez przekraczania limitu
1 Dreadlord @ 292.0 Pts
Cloak of Twilight [50.0]
Dawnstone [25.0]
Dragonhelm [10.0]
Dark Pegasus @ [50.0] Pts
Magic Level 4; Lore of Heaven
Dispel Scroll [25.0]
1 Master @ 211.0 Pts
Charmed Shield [5.0]
Razor Standard [45.0]
Hag @ [10.0] Pts
14 Black Ark Corsairs @ 189.0 Pts
Reaver @ [14.0] Pts
Brace of Rptr Handbows
9 Shades @ 144.0 Pts
Rptr Crossbow
9 Shades @ 144.0 Pts
Rptr Crossbow
5 Dark Riders @ 95.0 Pts
Spear; Rptr Crossbow; Light Armour
5 Dark Riders @ 95.0 Pts
Magic Level 2
Magic Level 2
Models in Army: 96
Total Army Cost: 2395.0
1 Dreadlord @ 292.0 Pts
Cloak of Twilight [50.0]
Dawnstone [25.0]
Dragonhelm [10.0]
Magic Level 4; Lore of Heaven
Dispel Scroll [25.0]
1 Master @ 211.0 Pts
Charmed Shield [5.0]
Razor Standard [45.0]
Hag @ [10.0] Pts
14 Black Ark Corsairs @ 189.0 Pts
Reaver @ [14.0] Pts
Brace of Rptr Handbows
9 Shades @ 144.0 Pts
Rptr Crossbow
9 Shades @ 144.0 Pts
Rptr Crossbow
5 Dark Riders @ 95.0 Pts
5 Dark Riders @ 95.0 Pts
Magic Level 2
Magic Level 2
Models in Army: 96
Total Army Cost: 2395.0
@DarkAngel
W moim mniemaniu na bolce i pestki w DE można sobie pozwolić tylko i wyłącznie w przypadku gdy masz punktującą magię i argumenty w cc. Nie masz ani jednego ani drugiego, więc wydaje mi się, że rozpiska jest mega miękka... Strzelanie DE jest tylko i wyłącznie wykorzystywane do gry psychologicznej, nie punktującej...
W moim mniemaniu na bolce i pestki w DE można sobie pozwolić tylko i wyłącznie w przypadku gdy masz punktującą magię i argumenty w cc. Nie masz ani jednego ani drugiego, więc wydaje mi się, że rozpiska jest mega miękka... Strzelanie DE jest tylko i wyłącznie wykorzystywane do gry psychologicznej, nie punktującej...

Z tego co zaobserwowałem grając DE (nie było to jakoś mega dużo bitew) Duża magica shadowa, 2x warlocy i w opór strzelania działa naprawdę porządnie razem. Masz 2 bardzo silne pociski magiczne, możliwą pitkę, obniżenie ruchu czy Tougha. Takie zestawienie plus shadzi, balisty i ja miałem kuszników do trzymania maguski(brak lepszych modeli do tego akurat) I to naprawdę nieźle działa. Dodajmy że da się wyciągnąć lepszy shooting dając shadów zamiast kuszników(mówię już o mieszczeniu się w 80 pestkach).
Bez bolców i warlocków nie wychodzę z domuTalladil pisze:@DarkAngel
W moim mniemaniu na bolce i pestki w DE można sobie pozwolić tylko i wyłącznie w przypadku gdy masz punktującą magię i argumenty w cc.

Fajnie, hitujesz w najlepszym wypadku na 5, trafiasz 30/80, woundujesz na 4 -> max 15/30... po asv zadajesz 7-8 woundów na ture... dochodzi do combatu i leżysz i kwiczysz... Przynajmniej w moim przypadku zawsze tak to wygladałokrzychoss pisze:Z tego co zaobserwowałem grając DE (nie było to jakoś mega dużo bitew) Duża magica shadowa, 2x warlocy i w opór strzelania działa naprawdę porządnie razem. Masz 2 bardzo silne pociski magiczne, możliwą pitkę, obniżenie ruchu czy Tougha. Takie zestawienie plus shadzi, balisty i ja miałem kuszników do trzymania maguski(brak lepszych modeli do tego akurat) I to naprawdę nieźle działa. Dodajmy że da się wyciągnąć lepszy shooting dając shadów zamiast kuszników(mówię już o mieszczeniu się w 80 pestkach).

Kolejna sprawa, zamiast chrzanić głupoty na temat rozpisek, może byśmy się skupili na omawianiu taktyki wygrywania ? nawet najlepsza rozpiska na papierze jest do dupy gdy prowadzi ją generał, który nie ma zielonego pojęcia o tym co się dzieje na stole, nie sądzicie ? ;/ można tutaj wrzucać cuda nie widy, jeżeli nie omawiamy założeń taktycznych do rozpiski, które tłumaczą jak ona ma wygrywać... uważam, że omawianie poszczególnych jednostek oraz tzw. synergii z innymi unitami, magią itp. jest raczej ważniejsza niż suche chwalenie się co tam nie udało mi się wrzucić do rozpiski... może wypadałoby się w końcu pogodzić, że draft etc nie pozwoli nam wygrywać z każdym 20:0 i pomyśleć nad stworzeniem rozpiski, która będzie w stanie wygrywać jakąś część paringów ? ten unit jest dobry w tym parringu, a tamten w innym i na tej zasadzie tworzenie rozpisek pod konkretną mete ? a nie wrzucanie wszystkiego co mamy najlepsze do rozpiski, bo chyba nie o to chodzi... i nie zawsze się to sprawdza... Oczywiście jest to tylko mój punkt widzenia i nie oczekuję, ze ktokolwiek się ze mną zgodzi...

Napór na jakim grałem na turnieju okazał się całkiem skuteczny. Popełniłem błąd w wystawieniu i trochę wystraszywszy się tego nowego oddziału szczurów zbyt defensywnie grałem. Magiczka się nie sprawdziła, myślę o 2 smokach i dalej tych hydrach. Ściągają ostrzał a i przy hordach się przydadzą. Dam tam magiczkę małą z bestią, i jak najwięcej mobilnych jednostek, 2xdr coki może wr jak starczy ptk.
Moim skromnym zdaniem, granie bez magii/antymagii to straszna lipa, a takie gadanie, ze "pierwsza tura scroll, a od drugiej CC" zdaje egzamin tylko z najgorszym warzywkiem. Ja w niedziele zabieram wersje na smoku 3 pedziach, wiczach i 2 hydrach + 4 lvl nieba. Zobaczymy, jak to zagra, ale cos czuje, ze przydalyby sie jednak te bolaszki. No zobaczymy.

Malekith, Witch King of Naggaroth 535
General; Magic Level 4; Lore of Dark Magic; Cold One
Death Hag 300
Cauldron of Blood [190]; Frenzy; 2ndWeapon; Battle Standard
Master 193
Lance; Rptr Crossbow; Heavy Armour; Sea Dragon Cloak; Shield; Dark Pegasus
Cloak of Twilight [50]
30 Witch Elves 405
Frenzy; 2ndWeapon; FCG
Razor Standard [45.0]
5 Dark Riders 110
Spear; Rptr Crossbow; Light Armour; Shield; Standard
5 Dark Riders 110
1 Reaper Bolt Thrower 70
1 Reaper Bolt Thrower 70
1 Reaper Bolt Thrower 70
11 Cold One Knights 375
Lance; Heavy Armour; Shield; FCG
Banner of Swiftness [15.0]
9 Shades 162
2ndWeapon; Rptr Crossbow
Models in Army: 70
Total Army Cost: 2400
Takie coś wykminiłem póki co, szkoda, ze na imiennym herosie, ale jakoś kusząco mieć maga, którego nie trzeba aż tak kitrać. Z bolców raczej nie ma co rezygnować, maja wygar i potrafią zmienić obraz bitwy
Trochę mało śmietnika i to poważne zmartwienie...
General; Magic Level 4; Lore of Dark Magic; Cold One
Death Hag 300
Cauldron of Blood [190]; Frenzy; 2ndWeapon; Battle Standard
Master 193
Lance; Rptr Crossbow; Heavy Armour; Sea Dragon Cloak; Shield; Dark Pegasus
Cloak of Twilight [50]
30 Witch Elves 405
Frenzy; 2ndWeapon; FCG
Razor Standard [45.0]
5 Dark Riders 110
5 Dark Riders 110
1 Reaper Bolt Thrower 70
1 Reaper Bolt Thrower 70
1 Reaper Bolt Thrower 70
11 Cold One Knights 375
Lance; Heavy Armour; Shield; FCG
Banner of Swiftness [15.0]
9 Shades 162
2ndWeapon; Rptr Crossbow
Models in Army: 70
Total Army Cost: 2400
Takie coś wykminiłem póki co, szkoda, ze na imiennym herosie, ale jakoś kusząco mieć maga, którego nie trzeba aż tak kitrać. Z bolców raczej nie ma co rezygnować, maja wygar i potrafią zmienić obraz bitwy

Trochę mało śmietnika i to poważne zmartwienie...
Triclinium Thoruniensis
A jak to jest z Malem w końcu, za te 2 sloty ma colda wliczonego czy nie? Rozpiska mi się podoba, poza kotłem, który mnie nie przekonuje. Wolał bym np. kolejnego kowboja na pegazie i bolca.
Edit.
Zgodnie z postem kudłatego z tematu o euro, za colda jest dodatkowy slot, tak że masz niestety o jeden za dużo. Szkoda bo już się sam zacząłem Malekitowi przyglądać.
Edit.
Zgodnie z postem kudłatego z tematu o euro, za colda jest dodatkowy slot, tak że masz niestety o jeden za dużo. Szkoda bo już się sam zacząłem Malekitowi przyglądać.
Nie ma. Trzeba doliczyć +1 za mounta (w zasadzie to 0,5).hypnotic pisze:A jak to jest z Malem w końcu, za te 2 sloty ma colda wliczonego czy nie? Rozpiska mi się podoba, poza kotłem, który mnie nie przekonuje. Wolał bym np. kolejnego kowboja na pegazie i bolca.
Moim zdaniem jak są COKi w rozpisce to musi też być i kocioł i czarka z Dark. Bound spell + re-roll woundów +1S dla CO i rider zmienia ten unit nie do poznania... Sami z siebie mają całkiem sympatyczny wygar, a jak dodasz do tego powyższe usprawnienia + razor banner ? 10A z S7AP w szarży, 15 S5AP z dołu z re-rollem to wound. Wydaje mi się to jedną z fajniejszych synergii pomiędzy naszymi oddziałami i herosami

Ostatnio zmieniony 11 lut 2015, o 11:15 przez Talladil, łącznie zmieniany 1 raz.